MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΑστιγματισμός: Τι είναι, συμπτώματα, αντιμετώπιση–Κάνε τώρα το online τεστ αστιγματισμού

Αστιγματισμός: Τι είναι, συμπτώματα, αντιμετώπιση–Κάνε τώρα το online τεστ αστιγματισμού

Αστιγματισμός: Τι είναι, συμπτώματα, αντιμετώπιση–Κάνε τώρα το online τεστ αστιγματισμού
Αστιγματισμός: Τι είναι, συμπτώματα, αντιμετώπιση–Κάνε τώρα το online τεστ αστιγματισμού

Αστιγματισμός: Τι είναι, συμπτώματα, αντιμετώπιση–Κάνε τώρα το online τεστ αστιγματισμού

Ο αστιγματισμός εμφανίζεται σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους σε κάποιο βαθμό. Οφείλεται σε ανατομική ανωμαλία του κερατοειδούς χιτώνα και πιο σπάνια του φακού του ματιού. Στον αστιγματισμό τα οπτικά είδωλα δεν εστιάζονται σε ένα σημείο επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια. Αστιγματισμός: Τι είναι, συμπτώματα, αντιμετώπιση–Κάνε τώρα το online τεστ αστιγματισμού

Αποτέλεσμα; Μια εικόνα σύγχυσης του αντικειμένου που παρατηρούμε!

Εμφανίζεται κατά την γέννηση και δεν αλλοιώνεται εφ΄ όρου ζωής, εάν βέβαια δεν θα υπάρξουν τραυματισμοί ή άλλοι εξωτερικοί παράγοντες στο μάτι.

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα όρασης;

Ο αστιγματισμός δεν είναι ασθένεια. Ειδικά ο αστιγματισμός με μικρό βαθμό δεν δημιουργεί προβλήματα στην όραση. Και γενικότερα δεν δημιουργεί ιδιαίτερα λειτουργικά προβλήματα, εκτός από ακραίες περιπτώσεις.

O αστιγματισμός (astigmatism) είναι μια διαθλαστική ανωμαλία, δηλαδή ένα σφάλμα του οφθαλμού. Προκαλείται από το διαφορετικό σχήμα του κερατοειδούς, (ή του φακού) κατά την οποία ο κερατοειδής χιτώνας (το εξωτερικό διάφανο τμήμα του ματιού) δεν είναι σφαιρικός, αλλά ελλειπτικός με ασύμμετρες καμπυλότητες.

Μια παράλληλη δέσμη ακτίνων που προσπίπτει στο μάτι δεν συγκλίνει, δεν εστιάζεται σε ένα σημείο του αμφιβληστροειδούς, αλλά σε διάφορα σημεία. Αυτά τα σημεία άλλα μπορεί να είναι μπροστά κι άλλα πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Στον αστιγμάτισμό ο κερατοειδής χιτώνας δεν είναι ομαλός και οι ακτίνες φωτός δεν διαθλώνται σωστά. Για την ακρίβεια στον αστιγματισμό, η διαθλαστική δύναμη του ματιού δεν είναι η ίδια σε όλους τους μεσημβρινούς. Αυτό συνεπάγεται η συγκέντρωση των εισερχομένων στο μάτι ακτίνων σε ένα σημείο να μην είναι εφικτή.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο αστιγματισμός οφείλεται σε διαταραχές του σχήματος του κερατοειδούς.

Είδη και μορφές αστιγματισμού

Απλός αστιγματισμός: Η μία εστιακή γραμμή εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, ενώ η άλλη μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Ο λεγόμενος απλός μυωπικός αστιγματισμός.
Η μία εστιακή γραμμή εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, ενώ η άλλη πίσω από αυτόν. Γνωστός ως απλός υπερμετρωπικός αστιγματισμός.

Σύνθετος αστιγματισμός: Καμιά από τις δύο εστιακές γραμμές δεν εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά και οι δύο βρίσκονται είτε μπροστά (σύνθετος μυωπικός αστιγματισμός) είτε πίσω (σύνθετος υπερμετρωπικός ασιγματισμός) από τον αμφιβληστροειδή.

Μικτός αστιγματισμός: Η μία εστιακή γραμμή σχηματίζεται μπροστά και η άλλη πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Σε όλα τα είδη του αστιγματισμού, η απόσταση μεταξύ των δύο εστιακών γραμμών είναι ανάλογη προς το βαθμό του αστιγματισμού

Αιτίες του αστιγματισμού

Συνήθως οφείλεται σε:

Κληρονομική ανωμαλία: H εξέλιξη του διαθλαστικού σφάλματος και οι βαθμοί του αστιγματισμού καθορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα γονίδια μας (DNA).

Μπορεί να προέρχεται:

  • Από τον κερατοειδή, ο οποίος έχει διαφορετικές ακτίνες καμπυλότητας, άρα και διαθλαστική ισχύ στους διάφορους μεσημβρινούς με μια μέγιστη τιμή σε έναν και μιαν ελάχιστη τιμή σε έναν άλλον. Οι δύο αυτοί μεσημβρινοί είναι γνωστοί ως κύριοι μεσημβρινοί.
  • Από το φακό, εξαιτίας μικρών ανωμαλιών στην καμπυλότητα της επιφάνειας του ή μεταβολών του δείκτη διάθλασής του, ο φακικός αστιγματισμός.
  • Από τον οπίσθιο πόλο, λόγω ανωμαλιών της καμπυλότητάς του, ο αμφιβληστροειδικός αστιγματισμός.
  • Επίκτητος, εάν έχουμε περίπτωση τραυματισμού ή και παθήσεων του κερατοειδούς, οι οποίες προκαλούν παραμόρφωση του σχήματός του.

Σε φυσιολογικές συνθήκες ο αστιγματισμός, δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής. Σε περίπτωση αξιοπρόσεκτης αλλαγής μπορεί να υποδηλώνει άλλες σοβαρότερες καταστάσεις που χρήζουν παραπάνω διερεύνηση, όπως για παράδειγμα είναι ο κερατόκωνος.

Συμπτώματα του αστιγματισμού

Γνωρίζετε, εάν έχετε ήδη αστιγματισμό; Υποψιάζεστε ότι ο αστιγματισμός έχει κάνει την εμφάνισή του;

Ο αστιγματισμός μπορεί να έχει διάφορα συμπτώματα όπως η καταπόνηση των ματιών και οι πονοκέφαλοι.

Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια του:

Πονοκέφαλοι
– Μείωση της οπτικής οξύτητας.
Κοπιωπία και βάρος στα μάτια, λόγω προσπάθειας προσαρμογής του οφθαλμού.
– Θόλωση της όρασης, το είδωλο που σχηματίζεται δεν είναι ευκρινές.
– Διάχυση των αντανακλώμενων φώτων, σε βραδινή για παράδειγμα οδήγηση.
– Δυσκολία σε εργασίες που χρειάζονται συγκέντρωση, όπως διάβασμα, γράψιμο, ηλεκτρονικός υπολογιστής.
– Ο πάσχων βλέπει με είδωλο. Για παράδειγμα την ‘’τελεία’’ την αντιλαμβάνεται με μια πρόσθετη γραμμή στην άκρη σαν ‘’ουρά’’, βλέπει ‘’ακτίνες’’ γύρω από τα φώτα, μπερδεύει γράμματα, όπως το Ο με το Θ, και αριθμούς, όπως το 6 με το 8

Ο αστιγματισμός προκαλεί παραμόρφωση σε όλες τις αποστάσεις!

Στον αστιγματισμό τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά μας αλλά κι εκείνα που είναι πιο μακριά φαίνονται παραμορφωμένα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η καμπυλότητα του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη του την επιφάνεια, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός που διαθλώνται να μην εστιάζονται στο ίδιο επίπεδο, σε ένα μόνο σημείο στο βυθό του ματιού, αλλά διαχέονται με τρόπο που σχηματίζουν ένα κωνοειδές σχήμα είτε εμπρός ή πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Άρα η κυρτότητα του κερατοειδούς δεν είναι ομαλή, γιατί ο φακός του ματιού είναι πιο έκκεντρος σε σχέση με τον κερατοειδή κι έτσι το είδωλο εμφανίζεται θολά. Υπάρχουν όμως και καταστάσεις εκφυλιστικές όπως ο κερατόκωνος, όπου ο κερατοειδής παίρνει ένα κωνικό σχήμα και ο αστιγματισμός μια εξελικτική και ανώμαλη πορεία.

Πώς μετριέται ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός μετριέται σε βαθμούς/διοπτρίες.

Ένα τέλειο μάτι χωρίς αστιγματισμό έχει 0 διοπτρίες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν από 0,5 έως 0,75 διοπτρίες αστιγματισμού.
Τα άτομα με μέτρηση 1,5 διοπτρίες ή περισσότερο συνήθως χρειάζονται γυαλιά αστιγματισμού ή άλλου είδους βοήθεια για να έχουν καθαρή όραση.

Προσοχή: Ο αστιγματισμός δεν χαρακτηρίζεται μόνο από βαθμούς/διοπτρίες, αλλά και από τη γωνία του σε μοίρες, η οποία πρέπει να μετριέται και να συνταγογραφείται σωστά και με ακρίβεια από κάποιον ειδικό.

Ο μικρός αστιγματισμός είναι ‘’αθώος’’, ο μέτριος προκαλεί καταπόνηση των οφθαλμών, ο μεγάλος μπορεί να θολώσει σοβαρά την όραση.

Διάγνωση του αστιγματισμού

Ένας καλός οφθαλμίατρος με μιαν αντίστοιχη οφθαλμική εξέταση μπορεί εύκολα να διαπιστώσει την ύπαρξη ή όχι αστιγματισμού.

Η διάγνωση του αστιγματισμού γίνεται ή με μια απλή μέτρηση της οπτικής οξύτητας του ατόμου, είτε με τοπογραφία του κερατοειδούς, pentacam, topolyzer. H τοπογραφία του κερατοειδούς μπορεί να πραγματοποιηθεί και με το κερατόμετρο, γνωστή συσκευή ως ophthalmometer.

Υπάρχει κάποιο τεστ να καταλάβω εάν έχω αστιγματισμό;

Υπάρχει το τεστ αστιγματισμού των λίγων δευτερολέπτων και το κάνετε από το σπίτι.

Τεστ Αστιγματισμού online – Αποτέλεσμα σε 3 δευτερόλεπτα

Αναρωτιέστε αν έχετε αστιγματισμό; Κάντε τώρα το online τεστ αστιγματισμού!

Το online τεστ αστιγματισμού

Σταθείτε περίπου σε απόσταση ενός μέτρου από την οθόνη του υπολογιστή. Στην συνέχεια καλύψτε το αριστερό σας μάτι με το χέρι, χωρίς να πιέζετε το βλέφαρο, και κοιτάξτε την παρακάτω εικόνα. Επαναλάβετε την διαδικασία και με το δεξί σας μάτι.

Τεστ Αστιγματισμού online – Αποτέλεσμα σε 3 δευτερόλεπτα

Εάν βλέπετε κάποιες από τις γραμμές πιο γκριζωπές σε σχέση με τις υπόλοιπες, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχετε αστιγματισμό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για τις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Πως βλέπει κάποιος με αστιγματισμό;

Οι άνθρωποι που έχουν αστιγματισμό συνήθως βλέπουν τις εικόνες σε όλες τις αποστάσεις με μια μικρή παραμόρφωση. Σε κάποιες περιπτώσεις τόσο σε κοντινή, όσο και σε μακρινή απόσταση βλέπουν τα αντικείμενα θολά και θαμπά.

Αντιμετώπιση του αστιγματισμού

Γυαλιά και οι φακοί επαφής για την αντιμετώπιση του αστιγματισμού

Πώς μπορείτε να διορθώσετε τον αστιγματισμό σας;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να αντιμετωπιστούν όλες οι περιπτώσεις αστιγματισμού.

Γυαλιά οράσεως: Ο αστιγματισμός αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση βοηθητικών αστιγματικών γυαλιών οράσεως με κυλινδρικούς φακούς, που τα προτείνει κάποιος ειδικός και μόνο αυτός.

Αστιγματικοί φακοί επαφής: Οι μαλακοί τορικοί φακοί επαφής είναι οι κατάλληλοι για όσους έχουν αστιγματισμό και χαρακτηρίζονται από πολύ μεγαλύτερη ισχύ διάθλασης του φωτός προς μια κατεύθυνση. Έχουν κι ένα επιπλέον στοιχείο στην περιγραφή τους, που ονομάζεται κύλινδρος κι έχουν επίσης μεγαλύτερη διοπτρική ισχύ σε έναν άξονα.

Με αεροδιαπέρατους σκληρούς φακούς επαφής. Οι φακοί αυτοί είναι η επιλογή για υψηλό βαθμό αστιγματισμού.

Ο οφθαλμίατρος είναι αυτός που θα καθορίσει με ακρίβεια τι αρμόζει στα δικά σας μάτια.

Πώς θεραπεύεται ο αστιγματισμός;

Με διαθλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως:

Διαθλαστικές επεμβάσεις με laser LASIK.

Διαδικασία ανώδυνη, ασφαλής και αξιόπιστη που διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Με το laser αυτό διορθώνουμε το σχήμα του κερατοειδούς, που αντί να είναι σφαιρικό, είναι οβάλ. Το laser εξαχνώνει ιστό επιλεκτικά από τον μεσημβρινό που είναι ο πιο επίπεδος και τον κυρτώνει, ώστε η καμπυλότητα του να γίνει ίδια με εκείνη του μεσημβρινού που είναι πιο κυρτός. Από το ίδιο βράδυ της επέμβασης νιώθετε την αλλαγή και την επόμενη μέρα έχετε βρει τη διαύγειά σας!

Διαθλαστική χειρουργική επέμβαση με excimer laser.

Συνεχίζουμε με τη μέθοδο αυτή κατά την οποία γίνεται η κερατοσμίλευση. Διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα για κάθε οφθαλμό.

Τεχνική PRK.

Από τις πρώτες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής. Λίγες σταγόνες τοπικού αναισθητικού και η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά. Και η μέθοδος αυτή αλλάζει την καμπυλότητα του κερατοειδούς για να εστιάζονται σωστά οι ακτίνες φωτός στον αμφιβληστροειδή.

Χειρουργική επέμβαση.

Γίνεται εμφύτευση του τορικού ενδοφακού και αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φυσικού φακού του ματιού. Προτείνεται σε μεγαλύτερα αστιγματικά ηλικίας άτομα, συνδυαστικά με την αφαίρεση καταρράκτη.

Ο αστιγματισμός είναι μια κοινή οφθαλμολογική ανωμαλία κατά την οποία μια παράλληλη δέσμη ακτίνων διερχόμενη από το οπτικό σύστημα εστιάζεται σε δύο εστιακές γραμμές, ασύμβατες κάθετες μεταξύ τους. Ο χαμηλός βαθμός αστιγματισμού είναι φυσιολογικός, γιατί ο κερατοειδής δεν είναι σχεδόν ποτέ απόλυτα κυρτός. Δεν απαιτεί οπτική διόρθωση.

Ο αστιγματισμός συνήθως συνυπάρχει με την μυωπία ή την υπερμετρωπία. Η όραση δεν είναι αρκετά καλή ούτε κοντά, ούτε μακριά.

Υπερμετρωπία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση 

Ο ειδικός οφθαλμίατρός θα σας προτείνει την καλύτερη θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπισή του. Να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας κάθε φορά που παρατηρείται κάποια αλλαγή στην ποιότητα της όρασής σας!

Πηγή άρθρου: www.matakia.gr   

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Χρήσιμα για την διασφάλιση της καλής υγιείας των ματιών και της όρασης μπορούν να σας φανούν:

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα 

Ένας τύπος ωμέγα 3, το DHA, είναι βασικός στις κυτταρικές μεμβράνες των ράβδων. Αν υπάρξει ζημιά σε αυτές τις μεμβράνες (κάτι που δεν είναι απίθανο σε ένα όργανο του οποίου η κύρια δουλειά είναι να συλλέγει το φως του ήλιου), το DHA αναλαμβάνει τη θεραπεία και αναδόμηση.

Αρκετές μελέτες προτείνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Μπορούν επίσης να συντελέσουν στη σωστή αποστράγγιση του ενδοφθάλμιου υγρού από το μάτι, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της υψηλής πίεσης των ματιών και αποτρέποντας το γλαύκωμα.

Η φόρμουλα υγιείας με τα 3 ισχυρά συστατικά

  • Πυκνογενόλη: Βελτιώνει την όραση και την μνήμη, προσδίδει ισχυρή αντιοξείδωση, ενώ ενισχύει την δράση των δύο άλλων συστατικών.
  • Ginkgo Biloba: Βελτιώνει την κυκλοφορία μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων των ματιών, ενισχύει λοιπόν, τη ροή του αίματος στο μάτι, χωρίς αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Το ginkgo biloba βοηθά επίσης παρέχοντας προστασία από προβλήματα όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Και 
  • Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού:  Φημίζονται για τις ωφέλειές τους στη φροντίδα των ματιών. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, τα κουκούτσια του σταφυλιού συνεισφέρουν στη βελτίωση της οπτικής σας οξύτητας, γεγονός που επίσης αποτελεί λύση στην κόπωση των ματιών ως αποτέλεσμα της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεόρασης, ή στην περίπτωση πολύωρου διαβάσματος. Συνεισφέρουν επίσης στην αντιμετώπιση παθήσεων της όρασης που συνδέονται με το διαβήτη ή οφείλονται σε αυτόν.

Τα παραπάνω ΔΕΝ έχουν επίδραση στον αστιγματισμό.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Μήπως έχετε πρόβλημα όρασης και δεν το γνωρίζετε;

Όραση: Ποιά θρεπτικά στοιχεία την προστατεύουν; 

Ποια Συμπτώματα Παραπέμπουν σε Παθήσεις των Ματιών και της Όρασης 

Τα Μάτια και η λειτουργία Όρασης και Δακρύων

Πως επιδρούν τα Καροτενοειδή-Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη, στην όραση 

Τεστ αχρωματοψίας: Δείτε εάν έχετε κανονική όραση 

Κουρασμένα μάτια; Ξεκουράστε τα φυσικά 

Υαλουρονικό οξύ, για υγιείς ιστούς ματιών-αρθρώσεων και δέρμα χωρίς ρυτίδες 

τα μάτια μας είναι καθρέφτης της γενικότερης υγιείας μας Μάτια: τι αποκαλύπτουν για την υγεία μας;  Αστιγματισμός: Τι είναι, συμπτώματα, αντιμετώπιση–Κάνε τώρα το online τεστ


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια