MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΑίσθημα παλμών: Πού οφείλεται~Πότε να ανησυχώ;

Αίσθημα παλμών: Πού οφείλεται~Πότε να ανησυχώ;

Αίσθημα παλμών: Πού οφείλεται~Πότε να ανησυχώ;
Image by Gerd Altmann from Pixabay Αίσθημα παλμών: Πού οφείλεται~Πότε να ανησυχώ;

Αίσθημα παλμών: Πού οφείλεται~Πότε να ανησυχώ;

Δημήτρης Χατζής, MD, PhD, Καρδιολόγος, Clinical Hypertension Specialist (ESH) 

Σε φυσιολογικές συνθήκες δεν αισθανόμαστε τους χτύπους της καρδιάς μας, παρόλο που αυτή λειτουργεί απρόσκοπτα από τη 10η ήδη εβδομάδα της σύλληψής μας!

 Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι καρδιακοί μας παλμοί γίνονται αντιληπτοί κυρίως στο στήθος μας, αλλά κάποιες φορές και στον τράχηλο (λαιμό) ή στην ανώτερη κοιλιακή χώρα. Μιλάμε τότε για το «αίσθημα παλμών», μια από τις συχνότερες αιτίες για τις οποίες κάποιος αναζητά τη συμβουλή και τη βοήθεια καρδιολόγου. 

Οι συχνότερες περιγραφές για το «αίσθημα παλμών», περιλαμβάνουν εκφράσεις όπως:

  • «χτύπημα στο στήθος»,
  • «αίσθημα κενού»,
  • «φτερούγισμα»,
  • «σταμάτημα και ξεκίνημα της καρδιάς» και αρκετές άλλες…

Είναι όμως όλες οι περιπτώσεις το ίδιο επικίνδυνες ή αθώες;

Σαφώς και όχι! Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το ιστορικό μας παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση. Πιο συγκεκριμένα, αν έχουμε οικογενειακό ιστορικού αιφνιδίου θανάτου σε νεαρή ηλικία ή ατομικό ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, σοβαρής βαλβιδοπάθειας, μυοκαρδιοπάθειας, η πρόγνωση μπορεί να μην είναι αθώα.

Το ίδιο ισχύει αν πάσχουμε από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, έχουμε υψηλή χοληστερίνη – ιδίως χωρίς να λαμβάνουμε θεραπεία – ή είμαστε καπνιστές.

Επίσης, η εμφάνιση συνοδών με το «αίσθημα παλμών» συμπτωμάτων όπως λιποθυμίας, πόνου στο στήθος ή γενικά θωρακικής δυσφορίας και/ή δύσπνοιας, ίσως υποκρύπτει κάποια σοβαρή παθολογία, η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Πόνος στο στήθος: Τί μπορεί να “κρύβει”-Πότε είναι επικίνδυνος 

Πάρα πολλές φορές όμως, ιδίως σε νεότερους ανθρώπους – με ελεύθερο ατομικό και οικογενειακό ιστορικό – και κυρίως όταν έχει παροδικό χαρακτήρα, το «αίσθημα παλμών» είναι μια καλοήθης κατάσταση, η οποία μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας, χωρίς όμως να μας απειλεί

Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι υπάρχει μια πληθώρα εξωκαρδιακών παραγόντων και καταστάσεων που μπορεί να σχετίζονται με αυτή μας την ενόχληση.

Πιο συγκεκριμένα, το άγχος στην απλή του μορφή και/ή με τη μορφή κρίσεων πανικού μπορεί να αποτελεί συχνή αιτία. Επίσης, η κατάχρηση καφεΐνης (καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola), η νικοτίνη, καθώς και ορισμένα φάρμακα (κυρίως ρινικά αποσυμφορητικά, εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα κ.α.) μπορεί να ευθύνονται για το σύμπτωμά μας.

Τσιμπήματα στην καρδιά λόγω άγχους~Τι κάνουμε;
«Καμπανάκι» για τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή 

Η αναιμία, ο πυρετός, η έλλειψη ηλεκτρολυτών (όπως καλίου και μαγνησίου), η κύηση, καθώς ακόμη και διάφορες ορμονικές διαταραχές με προεξάρχουσα τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, αποτελούν επιπλέον αιτίες εμφάνισης «αισθήματος παλμών».

Δε συνιστάται λοιπόν πανικός κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο…

Σε επικοινωνία με το γιατρό μας, ο οποίος θα εκτιμήσει τη φύση των συμπτωμάτων μας είναι πιθανό να χρειαστεί να υποβληθούμε αρχικά σε κάποιες ανώδυνες εξετάσεις, συνήθως κλινική εξέταση, καρδιογράφημα, triplex καρδιάς, και ίσως holter ρυθμού και/ή δοκιμασία κόπωσης, οι οποίες θα δείξουν το δρόμο για περαιτέρω ή μη διερεύνηση.

Καρδιαγγειακό: Τεστ κοπώσεως και πιθανό έμφραγμα 

Επίσης, συνήθως χρειάζεται και κάποιος αιματολογικός έλεγχος για τον αποκλεισμό δευτεροπαθούς αιτιολογίας (αναιμία, θυρεοειδοπάθεια κ.α.) που προαναφέρθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε, απαιτείται ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη γνώμη του ειδικού!

Clinical Hypertension Specialist (ESH) Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Sc. Collaborator / Lecturer Med. School, European University Cyprus
Πηγή: www.doctorweb.gr   

~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Η καρδιά, ως μυς χρειάζεται μεγάλα ποσά ενέργειας για να συνεχίζει να χτυπά αδιάκοπα για όλη την ζωή μας. Αυτό σημαίνει ότι το συνένζυμο Q10 είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτήν. 

Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ότι προφυλάσσει από καρδιοπάθειες, την αρρυθμία, τη στεφανιαία νόσο των αρτηριών, τη συμφορητική καρδιοπάθεια, την πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, τη Στηθάγχη και την υπέρταση, Μείωση του χρόνου ανάρρωσης από εγχείρηση BY-PASS. 

Η ευεργετική δράση του Q10 επιβεβαιώνεται από πάνω από 50 μελέτες παγκοσμίως οι οποίες διεξήχθησαν μετά το 90. Τα αποτελέσματα αυτά δεν συγκρίνονται με κάτι αντίστοιχο.

Μελέτη έδειξε, ότι το 87% των ασθενών με καρδιοπάθεια βελτίωσαν σημαντικά την λειτουργία της καρδιάς τους χωρίς καμία παρενέργεια μετά από καθημερινή λήψη 100mg Co Q10. Μετρήσεις έδειξαν ότι οι καρδιοπαθείς έχουν 25% λιγότερο Q10 από τους υγιείς ανθρώπους.

Από την ιστοσελίδα μας διατίθενται ακόμη: 

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, λειτουργούν κατά της αθηρωμάτωσης, συντελούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού, στην απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών και στην πρόληψη των αρρυθμιών και 

Η βιταμίνη C

Σε μια αξιόλογη έρευνα Έλληνες γιατροί, από το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων εξέτασαν το ρόλο της βιταμίνης C στην κολπική μαρμαρυγή. Βασικά, σύμφωνα με την αρχική ερευνητική υπόθεση των Ελλήνων γιατρών, επειδή η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, θα μπορούσε να μειώνει τη φλεγμονή λόγω του φυσιολογικού οξειδωτικού στρες.

Έτσι είναι δυνατό να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής μετά από την αρχική θεραπεία αποκατάστασης του ρυθμού της καρδίας: Βιταμίνη C εναντίον καρδιακών αρρυθμιών

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η καρδιά μου χτυπάει ακανόνιστα; 

Ο καρδιακός παλμός ως δείκτης υγείας της καρδιάς 

Καρδιακή αρρυθμία. Τι είναι, επικινδυνότητα, πρόληψη και αντιμετώπιση

«Φτερουγίσματα» στην καρδιά: Πιθανές αιτίες και εναλλακτική αντιμετώπιση 

Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα, διατροφή, πρόληψη και θεραπεία 

Αρρυθμίες: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν;  

Πώς αντιμετωπίζονται οι ταχυκαρδίες ή ταχυπαλμίες 

και Αξιολογήστε την υγεία της καρδιάς σας με το τεστ της σκάλας 

Πώς να βοηθήσεις κάποιον που παθαίνει έμφραγμα 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια