Βιταμίνη Α και β-καροτένιο: Συμπληρώματα και καρκίνος

vitamini-a-kai-b-karotenio-sympliromata-kai-karkinos

Βιταμίνη Α και β-καροτένιο: Συμπληρώματα και καρκίνος

Οι μύθοι, σχετικά με τη βιταμίνη Α και το β-καροτένιο και τον καρκίνο του πνεύμονα

H βιταμίνη Α, ή αλλιώς η ρετινόλη, περιέχεται σε πληθώρα τροφών όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ιχθυέλαια. Το β- καροτένιο, που είναι το δομικό συστατικό της βιταμίνης Α, το συναντάμε σε λαχανικά όπως το καρότο, το σπανάκι, οι πιπεριές, το μαρούλι, οι σπόροι τις μουστάρδας, η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα.

Ο οργανισμός μας χρειάζεται την βιταμίνη Α για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ σημαντικότερο ρόλο παίζει στην όραση. Έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια ξεροφθαλμία, η οδηγεί ακόμη και σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Άρα καταλαβαίνουμε την σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης Α για τον οργανισμό μας.
Δείτε ακόμη Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη της νεότητας και ποιές τροφές την περιέχουν 
Βιταμίνη Α: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψής και υπερβιταμίνωσης 
και Τα καροτενοειδή και η δράση τους!

Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι μία από τις λίγες μορφές της νόσου η οποία συνδέεται με συγκεκριμένες αιτίες. Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των πνευμόνων είναι το κάπνισμα, η έκθεση σε αμίαντο, καθώς και σε νικέλιο, χρώμιο και άλλα ιχνοστοιχεία (1).
Δείτε Πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, με φυσική αποτοξίνωση 
και Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε το κάπνισμα; 

και δυστυχώς, ο αμίαντος δεν αφορά μόνο αυτούς που εργάζονται κοντά του, αλλά ΌΛΟΥΣ ΜΑΣ: Αμίαντος: Ένα άκρως επικίνδυνο καρκινογόνο υλικό στα δίκτυα ύδρευσης ολόκληρης της Ελλάδας

Πώς όμως συνδέεται η βιταμίνη Α και το β- καροτένιο με τον καρκίνο των πνευμόνων; Παρ΄ ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει μελετηθεί σαν θεραπεία για άλλες μορφές καρκίνου (στόματος, δέρματος, συγκεκριμένο τύπο λευχαιμίας) φαίνεται πως συσχετίζεται αρνητικά με τον καρκίνο των πνευμόνων.

Στις πρόσφατες οδηγίες για την λήψη συμπληρωμάτων με σκοπό την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, οι οποίες εκδόθηκαν από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Πρόληψης (US Preventive Services Task Force), δεν συνιστάται η λήψη μεμονωμένων συμπληρωμάτων β- καροτένιου στα άτομα τα οποία βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως άτομα τα οποία είναι καπνιστές ή έχουν εκτεθεί σε αμίαντο λόγω της εργασίας τους, και λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Α έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εύθραυστα οστά, επιπλοκές στο συκώτι και τερατογενέσεις (2).

Επιπλέον η λήψη συμπληρωμάτων β- καροτενίου αυξάνει την θνησιμότητα στους καπνιστές ή όσους έχουν προσβληθεί από καρκίνο των πνευμόνων.

Άρα πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη τροφών και συμπληρωμάτων με βιταμίνη Α και β- καροτένιο;

Οι ερευνητές είναι καθησυχαστικοί καθώς ούτε η βιταμίνη Α, ούτε το β- καροτένιο, αλλά ούτε και κάποια άλλη βιταμίνη φαίνεται να συνδέεται με την εμφάνιση κάποιας μορφής καρκίνου στον υγιή πληθυσμό.

Η οδηγία είναι ξεκάθαρη και προτείνει μειωμένη πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων β- καροτένιου από συμπληρώματα διατροφής στους καπνιστές και σε όσους έχουν εκτεθεί σε αμίαντο.

Σε καμία περίπτωση τα άτομα αυτά δεν χρειάζεται να αποκλείσουν από τη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε β- καροτένιο, ενώ ούτε η κατανάλωση πολυβιταμινών δεν φαίνεται να έχει κάποια αρνητική επίδραση.

Σαν απλοί καταναλωτές είναι καλό να γνωρίζουμε πως η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Α είναι στον ενήλικο πληθυσμό είναι 900 μg για τους άνδρες και 700 μg για τις γυναίκες, ενώ το ανώτατο όριο είναι 3000 μg.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μισή κούπα καρότα περιέχει 459 μg βιταμίνης Α, ενώ μια πολυβιταμίνη συνήθως περιέχει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (3).

Συμπερασματικά μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ωφέλιμη τόσο για τον υγιή πληθυσμό όσο και για όσους έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.

«Τροφή»: 

Σας το έχω πει δεκάδες φορές και θα συνεχίσω να σας το λέω -ΠΕΤΑΞΤΕ ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ- τα ΣΥΝΘΕΤΙΚΆ συμπληρώματα βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων.

Βλέπετε και μόνοι σας ότι σιγά – σιγά αρχίζουν και αποκαλύπτονται τα προβλήματα που δημιουργούν, τα οποία είναι παρόμοια με αυτά των φαρμάκων, γιατί πολύ απλά ΕΊΝΑΙ ΑΔΎΝΑΤΟΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΎΝ ΈΣΤΩ, ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ.

Έτσι, ακόμη και αν δεν το αντιλαμβάνεστε πολλές φορές, σας δημιουργούν προβλήματα, αν όχι κάπου αλλού, σίγουρα στο συκώτι:

– 1ον, διότι το σώμα ΔΕΝ τα αναγνωρίζει ως τροφή και προσπαθεί να τα αποβάλει, με συνέπεια όχι μόνο να μην το ωφελούν, αλλά και να το δυσκολεύουν εφόσον προσπαθεί να τα διώξει και

– 2ον, διότι το σώμα, δεν θέλει μία ουσία που να προσπαθεί να την χρησιμοποιήσει. Αντίθετα, θέλει ΌΛΕΣ τις απαραίτητες ουσίες και τις θέλει από ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΡΟΦΈΣ, και εκείνο ξέρει πολύ σοφά πως και που χρειάζεται και τι, ώστε να κάνει τις απαραίτητες συνεργίες μεταξύ τους και να τις βιο-διαθέτει κατάλληλα!

Συγκρατήστε και αυτό δε, το οποίο είναι πολύ σοβαρό και δηλώνει ξεκάθαρα την δράση των τεχνητών σε αντιπαράθεση με τις φυσικές ουσίες:

Σε Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής ανακοινώθηκε ότι το Βήτα-Καροτένιο έχει κάθετη επίπτωση στην πρόληψη του καρκίνου και στην αναστροφή του.

‘Έτσι χωρίσανε δύο ομάδες ανθρώπων όπου η μία λάμβανε συνθετικά συμπληρώματα Βήτα-Καροτένιου και η δεύτερη λάμβανε πάλι συμπληρώματα Βήτα-Καροτένιου, αλλά από φυσική πηγή αυτή τη φορά.

Τα αποτελέσματα;

– Από φυσική πηγή είναι άκρως ενεργό, παρατηρήθηκε μείωση έως 67%! ! !
– Από εργαστήριο αντιθέτως, όχι μόνο δεν μειώθηκε, ή έστω να παρέμενε στάσιμος, αλλά έδειξε και αύξηση 7% -12%…  

Και δεν είναι οι μόνες αποδείξεις των προβλημάτων που δημιουργούν αντί να λύνουν τα συνθετικά συμπληρώματα: Άχρηστα τα συμπληρώματα βιταμινών!
Επικίνδυνα τα συμπληρώματα ασβεστίου: Γιατί ΔΕΝ πρέπει να τα παίρνουμε

Έτσι, εάν χρειάζεστε να συμπληρώσετε θρεπτικά στοιχεία, οφείλετε να το κάνετε με κάτι ΦΥΣΙΚΌ, ώστε να το αντιλαμβάνεται ο οργανισμός ως τροφή και να το απορροφάει σε πολύ μεγάλο βαθμό, να το βιο-διαθέτει και να ΜΗΝ προσπαθεί να το αποβάλλει!! 

Ιδανικά, με περιεκτικότητα 80% περισσότερου β-καροτενίου από το καρότο, έχω να σας προτείνω τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) τα οποία είναι 100% ΠΛΗΡΗΣ τροφή και περιέχουν: 

Τα διαθέτω ως πιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. 

Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Στοιχεία από:
1. Cancer Council. Understanding Lung Cancer. http://www.cancercouncil.com.au/wp-content/uploads/2013/03/CSSQ41-Understanding-Lung-Cancer_NSW_FA_Web.pdf

2. Moyer VA. Vitamin, Mineral, and Multivitamin Supplements for the Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer: U.S. Preventive Services Task Force Recommendation Statement. Ann Intern Med. 2014 Feb 25. doi: 10.7326/M14-0198.

3. ΝΙΗ. Vitamin A. ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

Ήβη Παπαϊωάννου – Επιστήμων Τροφίμων και Ειδικός Διατροφής – Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
www.healthview.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *