ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπέρ της ζωής

proviotika-ta-vaktiridia-pou-ine-iper-tis-zois

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπέρ της ζωής

Τα προβιοτικά και κυρίως το κεφίρ και το ζωντανό γιαούρτι (όχι αυτό που πήζει με ζελατίνη αλλά με μικροοργανισμούς με την διαδικασία της ζύμωσης) είναι μια από τις καλύτερες τροφές και μάλιστα τις συμπεριλαμβάνει και ο γνωστός δερματολόγος Perricone ως μία από τις τροφές στην λίστα του με τις 10 σούπερ τροφές!

Τι είναι όμως τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι τα φυσικά φιλικά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο μας και βοηθούν την πέψη, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και τα επίπεδα ενέργειας.
Αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί μπορούν και επιβιώνουν κατά το πέρασμα τους μέσα από τη γαστρεντερική οδό και αποφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα προβιοτικά βακτήρια βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος επιστημονικών μελετών εξαιτίας ενός μεγάλου αριθμού πιθανών ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου.

Δείτε: Έντερο: ο “βασιλιάς” των οργάνων!
Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.)

Σε κείμενο του σε ενημερωτικό έντυπο ο φαρμοκοποιός Αναστάσιος Λυμπερόπουλος αναφέρει:

«Στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχει ένας τεράστιος πληθυσμός βακτηριδίων, που συνιστούν την λεγόμενη μικροβιακή χλωρίδα. Αυτή ακριβώς η χλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης και χωρίς αυτή, η διαβίωση ενός οργανισμού θα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη.

Όσο παρέχουμε σε αυτά τα ευεργετικά βακτήρια σωστή διατροφή (και συνήθως αυτό που είναι για εμάς σωστή διατροφή είναι και για αυτά), και τα διατηρούμε σε καλή υγεία, αυτά με τη σειρά τους συμβάλλουν στη διατήρηση της δικής μας καλής υγείας.

Ο όρος προβιοτικά, αναφέρεται σε φιλικούς προς το έντερο μικροοργανισμούς που προμηθευόμαστε μέσω της διατροφής, Η υγεία των εντέρων μας εξαρτάται από την καλή ισορροπία των φιλικών και των κακών βακτηρίων.

Παρόλα αυτά, η ισορροπία αυτή είναι ευαίσθητη και μπορεί εύκολα να διαταραχθεί από παράγοντες όπως:

1. αντιβιοτικά,
2. αντισυλληπτικά χάπια,
3. ταξίδια στο εξωτερικό,
4. συντηρητικά και ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή μας,
5. παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες,
6. γήρανση,
7. κακή διατροφή και ειδικότερα όταν αυτή βασίζεται σε λιπαρές τροφές,
8. αλκοόλ
9. πολύ λίγες φυτικές ίνες,
10. τροφικές δηλητηριάσεις από βακτηρίδια όπως σαλμονέλα που προκαλεί γαστρεντερίτιδα.

Tελικά ωφελούν τον οργανισμό;

Έρευνες για τα προβιοτικά γίνονται πολλές τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακριβώς η δράση τους. Oι επιστήμονες είναι σίγουροι για την ωφελιμότητα των ζωντανών μικροβίων, αλλά δεν γνωρίζουν ποια προβιοτικά στελέχη συμβάλλουν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων και με ποια διαδικασία.

Πιστεύεται, πάντως, ότι η λειτουργία των προβιοτικών γίνεται μέσω της βελτίωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και η κατανάλωσή τους θεωρείται ωφέλιμη. Eνεργούν κατά κύριο λόγο στο παχύ έντερο, ενώ έχουν ευεργετική δράση και σε άλλα σημεία του οργανισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα διάφορα στελέχη δρουν σε διαφορετικά σημεία.

Tο είδος των στελεχών, αλλά και ο ακριβής τρόπος δράσης τους, δεν μένει παρά να ανακαλυφθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Έρευνες και κλινικές μελέτες δείχνουν ότι:

Υπάρχουν διάφορα είδη φιλικών βακτηρίων που έχουν διαφορετικές ιδιότητες, δράσεις και οφέλη. Καταναλώνοντας συχνά προβιοτικά (δηλ προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια) μπορεί να έχουμε μια σειρά από ευεργετικές δράσεις όπως:

1. ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού με την αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και με την καταστροφή τοξικών ουσιών

2. ενίσχυση του οργανισμού όσον αφορά την αντίσταση του στις μολύνσεις (π.χ. εμποδίζοντας τη διάρροια)

3. βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη

4. βελτίωση στην ποιότητα ζωής, καταστολή της δράσης των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων που προστίθενται στα προϊόντα κρέατος και τα οποία στον άνθρωπο μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, που είναι καρκινογόνες

5. αντιμετώπιση των επιπλοκών της θεραπείας με αντιβιοτικά φάρμακα

6. συμβολή στην σύνθεση και αφομοίωση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης Κ καθώς και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου

7. βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης, στην καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής καθώς και στη μείωση των αερίων του πεπτικού.

Παραδείγματα προβιοτικών τροφίμων είναι τα «ζωντανά» γιαούρτια, το κεφίρ, το τυρί, το ξυνόγαλο, και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που αποτελούν προϊόντα ζύμωσης, ή ακόμα και λαχανικά με ζύμωση όπως πίκλες και ποτά όπως το κρασί. 

Πρέπει να πάρω προβιοτικά;

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν όσους παίρνουν αντιβίωση, όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μυκητιάσεις. Πλήθος κλινικών μελετών επισημαίνουν ότι τα προβιοτικά είναι 100% ασφαλή για κατανάλωση από ανθρώπους.»

Και μην βιαστείτε να πείτε, εγώ δεν παίρνω αντιβιώσεις…
Δείτε: Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με Αντιβιοτικά – (Έρευνα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) 
και: Ξετρυπώστε την «κρυμμένη» αντιβίωση!

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα το σημείο όπου αναφέρει την χρήση προβιοτικών σε όσους παίρνουν αντιβίωση.

Η αντιβίωση μαζί με τα ανεπιθύμητα μικρόβια καταστρέφει ταυτόχρονα και τα ωφέλιμα δηλ την απαραίτητη χλωρίδα του γαστρεντερικού μας σωλήνα. Φροντίστε λοιπόν όταν παίρνετε εσείς ή δίνεται στα παιδιά σας αντιβίωση να καταναλώνετε και κάποιο γιαουρτάκι, εννοείται παραδοσιακό και όχι αυτά τύπου επιδόρπιου! (πάρα πολλά στο εμπόριο φαίνονται ως γιαούρτια, αλλά αν διαβάσετε την ετικέτα θα δείτε να αναφέρει «επιδόρπιο γιαουρτιού»!
Δείτε: Η μεγάλη απάτη του παγκοσμιο-ποιημένου διατροφικού κώδικα (Codex Alimentarius), για καθολικό πόλεμο ενάντια σε όλα τα μικρόβια.

Tι είναι τα πρεβιοτικά και τα συμβιωτικά;

Πρεβιοτικά (prebiotics) ονομάζονται τα συστατικά των τροφίμων (κυρίως ίνες) που προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Aποτελούν, δηλαδή, την «τροφή», ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο τα προβιοτικά στελέχη. Στην ελληνική αγορά έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και συμβιωτικές τροφές, οι οποίες περιέχουν ένα συνδυασμό προβιοτικών στελεχών και πρεβιοτικών.

2 ερωτήσεις για τα προβιοτικά

1. Mπορώ να καταλάβω ποια είναι πράγματι προβιοτικά;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να ισχυριστεί μια εταιρεία ότι το προϊόν της είναι προβιοτικό, πρέπει να έχει συγκεκριμένη ποσότητα ζωντανών (μέχρι την ημερομηνία λήξεως) μικροβίων ανά γραμμάριο (ή ανά ml για το γάλα). Kι αυτό γιατί, προκειμένου να έχουν τα προβιοτικά προϊόντα ευεργετική δράση στον οργανισμό, πρέπει τα μικρόβια που προστίθενται να είναι ζωντανά. Συνήθως, όμως, δεν πραγματοποιούνται οι κατάλληλοι έλεγχοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα ορισμένα προϊόντα να περιέχουν νεκρούς μικροοργανισμούς. Πάντως, στην περίπτωση που τα μικρόβια δεν είναι ζωντανά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον οργανισμό, αλλά το άτομο δεν μπορεί να αποκομίσει τα οφέλη που υπόσχεται το προβιοτικό προϊόν. 

2. Eίναι κατάλληλα για όλους; 

Tα προβιοτικά με τη μορφή τροφίμων μπορούν να καταναλώνονται άφοβα από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης υγείας. 

“Τροφή”: Επιστήμονες και γιατροί απέδειξαν σε αμέτρητες έρευνες, ότι η υγεία μας εξαρτάται σημαντικά από την ακέραιη και αποδοτική λειτουργία της εντερικής χλωρίδας

Η τροφή μας αποτελεί την πηγή θρεπτικών στοιχείων για το έντερο, πολλές φορές όμως, οι καταστάσεις της ζωής και οι διατροφικές μας συνήθειες μας δυσκολεύουν να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη και πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες διατροφή. Αυτό σε συνδυασμό με την υπερχρήση φαρμάκων όπως .αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, κορτιζόνη,  αντικαταθλιπτικά κ.τ.λ., έχει ως επακόλουθο να διαταράσσεται η ικανότητα λειτουργίας του εντέρου, να υπερισχύσουν τα παθογόνα βακτήρια και μικρόβια (δυσβίωση, καντιντίαση), το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνεται πιο ευάλωτο (80% της άμυνας μας βασίζεται στο υγιές μικροβίωμα του πεπτικού συστήματος ), να διαταράσσεται η πέψη, η ενέργεια και η αποδοτικότητά μας να πέφτει.

Γι’ αυτό και θεωρώ απαραίτητη την λήψη (υπό προϋποθέσεις) ενός καλού προβιοτικού συμπληρώματος. σαν κι αυτό που σας προτείνω, με:

  • Lactobacillus acidophilus 2,7 δις μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus plantarum 1.500.000.000 μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus casei 1,2 δις μικροοργανισμοί
  • Bifidobacterium longum 300.000.000
  • μικροοργανισμοί Streptococcus thermophilus 240.000.000 μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus brevis 60.000.000 μικροοργανισμοί 

Όσοι ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

 

Δείτε ακόμη: Τα καλά βακτήρια των προβιοτικών μπορούν να μας σώσουν από τον καρκίνο

Λίγα λόγια για το γιαούρτι!

Κεφίρ (kefir) – Το ζωντανό ποτό. Πως παρασκευάζεται!

Φτιάχνω rejuvelac-Αναζωογονώ την εσωτερική μου χλωρίδα!

Κομπούχα, το ζωντανό τσάι και πως παρασκευάζεται. 

Πως φτιάχνουμε λάχανο τουρσί: το καλύτερο προβιοτικό

Το είδα: fe-mail.gr 
και: www.vita.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *