MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΚίνδυνος καρδιακής ανακοπής από τη χρήση κοινών αναλγητικών

Κίνδυνος καρδιακής ανακοπής από τη χρήση κοινών αναλγητικών

Κίνδυνος καρδιακής ανακοπής από τη χρήση κοινών αναλγητικών

Κίνδυνος καρδιακής ανακοπής από τη χρήση κοινών αναλγητικών

Πιο επικίνδυνη από όλα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα η δικλοφαινάκη, σύμφωνα με νέα μελέτη Κίνδυνος καρδιακής ανακοπής από τη χρήση κοινών αναλγητικών

Τα ΜΣΑΦ είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα αναλγητικά φάρμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό
Πονώ υπερβολικά. Δεν θέλω να πάρω μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Τι να κάνω; 

Κοπεγχάγη

Με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής σχετίζονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), σύμφωνα με μελέτη δανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy.

Τα ΜΣΑΦ είναι ανάμεσα στα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αναλγητικά φάρμακα, παγκοσμίως. Ορισμένα από αυτά διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι διαθέσιμα και σε άλλα κανάλια λιανικής πώλησης πέραν των φαρμακείων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Γκούναρ Γίσλασον, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 29.000 ασθενείς, που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια μιας δεκαετίας. Εξ αυτών οι 3.376 είχαν κάνει θεραπεία με ΜΣΑΦ έως και 30 μέρες πριν την ανακοπή. Η ιβουπροφαίνη και η δικλοφαινάκη ήταν τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα (51% και 22% του συνόλου, αντίστοιχα).

Κίνδυνος από τη χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ

Η χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ σχετιζόταν με 31% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Ο κίνδυνος ήταν 50% και 31% αυξημένος, αντίστοιχα, για την ιβουπροφαίνη και τη δικλοφαινάκη. Δεν διαπιστώθηκε ανάλογος συσχετισμός για άλλα ΜΣΑΦ, όπως η ναπροξένη, η σελεκοξίμπη και ροφεκοξίμπη.

«Τα ευρήματα συνιστούν μια ισχυρή υπενθύμιση ότι τα ΜΣΑΦ δεν είναι αβλαβή.

Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με επιφύλαξη και μόνο για βάσιμο λόγο. Θα πρέπει πιθανώς να αποφεύγονται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή πολλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», τονίζει ο δρ Γίσλασον.
Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση 

Τα ΜΣΑΦ επιδρούν ποικιλοτρόπως στο καρδιαγγειακό σύστημα, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει τη σχέση τους με την καρδιακή ανακοπή. Μεταξύ άλλων, επηρεάζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, την πρόκληση θρόμβωσης, στένωσης των αρτηριών, αύξησης της αρτηριακής πίεσης κ.α.

Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τι μπορείτε να κάνετε
Βουλωμένα αγγεία, Αρτηριοσκλήρωση: Αιτίες, Συνέπειες και Αντιμετώπιση
Ασθένειες που προκαλούνται όταν η υπέρταση δεν ρυθμίζεται 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ΜΣΑΦ «δεν πρέπει να διατίθενται από σημεία πώλησης όπου δεν παρέχεται συμβουλή για τη χρήση τους. Πρέπει να διατίθενται μόνο μέσω φαρμακείων, σε περιορισμένες ποσότητες και σε χαμηλές δόσεις».

Πιο επικίνδυνη η δικλοφαινάκη

Ο δρ Γίσλασον συμβουλεύει εξάλλου να «μην παίρνετε πάνω από 1.200 mg ιβουπροφαίνης τη ημέρα. Η ναπροξένη είναι πιθανώς το ασφαλέστερο ΜΣΑΦ και μπορούμε να παίρνουμε έως 500 mg, ημερησίως.

Η δικλοφαινάκη είναι το ΜΣΑΦ με τους περισσότερους κινδύνους και πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και από τον γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν ασφαλέστερα φάρμακα διαθέσιμα, με παρόμοια αναλγητική δράση, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται δικλοφαινάκη».

Και καταλήγει πως «είναι λάθος το μήνυμα που σήμερα μεταδίδεται στο κοινό σχετικά με τα ΜΣΑΦ. Εάν μπορείτε να τα αγοράσετε εύκολα, πιθανώς να νομίζετε ότι ‘πρέπει να είναι ασφαλή για μένα’. Η μελέτη μας όμως παρέχει πρόσθετα στοιχεία για τις αρνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις των ΜΣΑΦ και επιβεβαιώνει ότι αυτές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα εν λόγω φάρμακα να λαμβάνονται μόνο μετά από συνεννόηση με γιατρό».

www.tovima.gr

Σε περισσότερα από 60 σκευάσματα στη χώρα μας εμπεριέχεται η «ένοχη» για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο δραστική diclofenac (δικλοφαινάκη), που χρησιμοποιείται ευρέως σε φάρμακα με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες.

Δείτε αναλυτικά όλη τη λίστα πατώντας εδώ 

«Τροφή-Φάρμακο»: Σαφώς και τα παυσίπονα είναι απαραίτητα ορισμένες φορές, διότι ο πόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα βασανιστικός. Έτσι μας δίνεται και ο χρόνος να βρούμε και να αντιμετωπίσουμε το βασικό αίτιο της ασθένειας που μας ταλαιπωρεί.

Ξέρω όμως περιπτώσεις που αρκετοί, ακόμη και στα παιδιά τους (!!) δεν το σκέφτονται δεύτερη φορά και τα καταναλώνουν λες και είναι καραμελίτσες, σαν να μην τρέχει τίποτα.

Το ζήτημα, λοιπόν, όπως πάντα είναι η υπερκατανάλωση ή η κατανάλωση με τον παραμικρό πόνο, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τις συνέπειες, οι οποίες σας βεβαιώνω, δεν είναι λίγες: 

Τα αναβράζοντα παυσίπονα «ύποπτα» για εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, σύμφωνα με έρευνα 

Τα τρία πιο επικίνδυνα φάρμακα για τον πόνο. 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Προειδοποίηση ΕΟΦ για επικίνδυνο φάρμακο που καταναλώνουμε τακτικότατα!

Οπότε μπορούμε να στραφούμε σε άλλες λύσεις: Βότανα, που δρουν σαν παυσίπονα. 

7 ισχυρά παυσίπονα… στην κουζίνα μας!

Σουσάμι: Ανώτερο από τα παυσίπονα!

Μέντα ή ασπιρίνη για ανακούφιση από τους πόνους; 

Θυμάρι: Παυσίπονες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χωρίς παρενέργειες 

8 φυσικά υποκατάστατα αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων χωρίς παρενέργειες!


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια