Βιταμίνη Β5 ή Παντοθενικό οξύ: Οφέλη, Χρήσεις, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης

vitamini-b5-i-pantotheniko-oxy-ofeli-hriseis-piges-epiptoseis-elleipsis

Λειτουργία: 

Το παντοθενικό οξύ(βιταμίνη Β5) ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Την ανακάλυψε ο RichardKuhn το 1939 και η σύνθεση της εργαστηρικά έγινε ένα χρόνο αργότερα από τον Roger John Williams. Αποτελεί δομικό συστατικό του συνενζύμου-Α, μιας ουσίας που κατέχει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Κατά την αποδόμηση των ουσιών αυτών μεταφέρονται ακετυλομάδες στο συνένζυμο-Α, που μετατρέπεται σε ακετυλο-συνένζυμο-Α. Το ακετυλο-συνένζυμο-Α αποτελεί, δηλαδή, την κοινή κατάληξη στο μεταβολισμό πολλών θρεπτικών ουσιών.

Με τον περαιτέρω καταβολισμό της ακετυλομάδας αξιοποιείται το ενεργειακό της περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα αναγεννάται το συνένζυμο-Α, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Το παντοθενικό οξύ είναι συνθετικό ενός πολύ σημαντικού ενζύμου, προστάδιο της χοληστερίνης του σώματος. Επίσης, συμμετέχει στην απόθεση χρωστικών ουσιών στα μαλλιά.

Ιδιότητες
Το παντοθενικό οξύ βοηθάει στην διάσπαση και χρήση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπαρών. Επίσης βοηθάει το σώμα να παράγει ενέργεια σε κυτταρικό επίπεδο. Το παντοθενικό οξύ σχετίζεται με την παραγωγή αντισωμάτων, την δραστηριότητα της αδρεναλίνης, την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό.

Η βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ είναι απαραίτητο στοιχείο για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού. Όλα κύτταρα του σώματος χρειάζονται παντοθενικό οξύ ιδίως τα κύτταρα του εγκεφάλου. Το παντοθενικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των ορμονών των επινεφριδίων (οι οποίες είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση του στρες).
Δείτε και Πώς λειτουργούν και συνέπειες των τριών κυρίαρχων ορμονών του στρες

Επίσης βοηθά στον σχηματισμό των αντισωμάτων και ενισχύει την δράση άλλων βιταμινών. Προάγει την μετατροπή της χολίνης σε ακετυλχολίνη η οποία είναι σημαντικός νευροδιαβιβαστής.

Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Εχει διαπιστωθεί ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Το παντοθενικό οξύ έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για τη θεραπεία της ακμής. Η πανθενόλη αποτελεί την αλκοολική μορφή του παντοθενικού οξέος και αποτελεί συστατικό πολλών καλλυντικών σκευασμάτων.

Μεταβολισμός
Η απορρόφηση του παντοθενικού οξέος πραγματοποιείται στο λεπτό έντερο. Το παντοθενικό οξύ βρίσκεται σε όλους τους ιστούς με την μορφή του συνένζυμου Α αλλά σε μεγαλύτερα ποσοστά στο ήπαρ, τα επινεφρίδια, την καρδιά και τα νεφρά. Περίπου το 70% αποβάλλεται από τα ούρα και το 30% από τα κόπρανα.

Η βιοδιαθεσιμότητα του παντοθενικού οξέος μπορεί να ελαττωθεί από ορισμένα φάρμακα, όπως και από την υψηλή πρόσληψη λίπους. Αντίθετα, μπορεί να αυξηθεί από δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες.
Δείτε και Φάρμακα-αλόγιστη χρήση και συνέπειες: Πως να τις αποτρέψουμε

Χρήσεις
Το παντοθενικό οξύ έχει χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές καταστάσεις, όπως:

 • Ακμή,
 • αλωπεκία,
 • αλλεργίες,άσθμα,
 • γκρίζα μαλλιά,
 • πιτυρίδα,
 • μείωση της χοληστερόλης,
 • βελτίωση της αθλητικής απόδοσης,
 • οστεοαρθρίτιδα,
 • ρευματοειδής αρθρίτιδα,
 • κατάθλιψη,
 • σκλήρυνση κατά πλάκας,
 • άγχος,
 • έρπης ζωστήρ,
 • γήρανση,
 • νόσος Parkinson.

Περιορισμένης έκτασης έρευνες έχουν διεξαχθεί όσον αφορά στην επίδραση του παντοθενικού οξέος στην αρθρίτιδα, τη μείωση της χοληστερόλης και την αθλητική απόδοση, όμως θεωρείται ότι δεν επαρκούν για να τεκμηριωθεί η χρησιμότητα της ουσίας σε αυτές τις παθήσεις. Ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχουν αναφερθεί σε ανθρώπους.

Έλλειψή
Η έλλειψή του παντοθενικού οξέος είναι σπάνια πρόβλημα για αυτούς που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή.
Η ανεπάρκεια παντοθενικού οξέος έχει ενοχοποιηθεί για το σύνδρομο των «καιόμενων» ποδιών, κόπωση, κράμπες, αϋπνία, μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις.

Συμπτώματα έλλειψης: Τα πειράματα έδειξαν πώς η έλλειψη της μπορεί να έχει επιπτώσεις στα μαλλιά, προβλήματα στην επούλωση των πληγών, μολύνσεις, καθώς και διαταραχές στομάχου και εντέρου.

Υπερδοσολογία
Το μόνο σύμπτωμα από την υπερβολική πρόσληψη είναι περιστασιακή διάρροια και η κατακράτηση υγρών. Η υπερβολική πρόσληψη του παντοθενικού οξέος μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια στη θειαμίνη. Τα ανώτατα επιτρεπτά όρια κατανάλωσης δεν έχουν καθοριστεί λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Πηγές στα Τρόφιμα
Το παντοθενικό οξύ βρίσκεται σε αφθονία τόσο στα φυτικά όσο και στα ζωικά προϊόντα. Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα προϊόντα ολκής άλεσης, τα όσπρια και τα αυγά θεωρούνται οι καλύτερες πηγές.
Καλές πηγές είναι και το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια, το πίτουρο, οι γλυκοπατάτες, οι γίγαντες, η σόγια, τα φιστίκια, ο αρακάς, το πλιγούρι βρώμης και το τυρί.

Τη μεγαλύτερη ποσότητα παντοθενικού οξέως στα 100γρ. περιέχουν:

Με λίγα λόγια:

Παντοθενικό οξύ
Πηγές Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, αυγά, δημητριακά
Που βοηθά Μεταβολισμός λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί Μεταβολικές διαταραχές
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις Τοξική σε μεγάλες δόσεις

Αντοχή: Φώς και οξυγόνο δεν το επηρεάζουν πολύ. Ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι η υψηλή θερμοκρασία. Στο ψήσιμο χάνεται η μισή ποσότητα παντοθενικού οξέος.

Σημαντικό: Ο βαθμός δράσης του παντοθενικού οξέος μειώνεται κατά πολύ από τον καφέ και το τσάι. Γι’ αυτό όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες, πρέπει να φροντίζουν να παίρνουν και περισσότερη βιταμίνη.

Αλληλεπιδράσεις
Υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις σε παντοθενικό οξύ. Τα αντισυλληπτικά επίσης μπορούν να αυξήσουν τις απαιτήσεις σε παντοθενικό οξύ.

Συμβουλή: Σε όσους δεν αρέσει ο ηλιόσπορος, ας έχουν υπόψη τους πως 100 γραμμάρια φρέσκα αράπικα φυστίκια περιέχουν 2,6mg παντοθενικού οξέος. 

«Τροφή»: Μείνετε μακρυά από τα συνθετικά συμπληρώματα του εμπορίου. Για όσους ενδιαφέρεστε, ιδανικά έχω να σας προτείνω τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) τα οποία περιέχουν: 

Τα διαθέτω ως πιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. 

Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Βιταμίνες Β: Το πολυδύναμο σύμπλεγμα

Στοιχεία από
bitamines.blogspot.gr

e-diatrofi.org
www.mednutrition.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *