MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠάθησηΡευματικά νοσήματα: Οι επίπονες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος

Ρευματικά νοσήματα: Οι επίπονες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος

Ρευματικά νοσήματα: Οι επίπονες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος
Φωτογραφία: www.gleauty.com

Ρευματικά νοσήματα: Οι επίπονες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος

Πολλά απ’ όσα πιστεύουν πάρα πολλοί -και δη στη χώρα μας- για τα ρευματικά νοσήματα είναι λανθασμένα: Ρευματικά νοσήματα: Οι επίπονες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος

Προέρχονται από κακή, ή ατελή, ή παραποιημένη πληροφόρηση π.χ. από κάποιον πάσχοντα ή το περιβάλλον του, από ένα κομπογιαννίτη κ.α. Άλλοτε πάλι φταίει η άγνοια, η λαϊκή παράδοση και η τάση που έχουν πολλοί να «τα ξέρουν όλα» να έχουν «γνώμη για όλα», Πολιτική, Ιατρική, Οικονομικά κ.λ.π., να είναι παντογνώστες.

Άλλοτε πάλι, πίσω από την ανεπαρκή πληροφόρηση βρίσκονται παλαιότεροι γιατροί όπως και μη ειδικοί νεώτεροι που συμβάλλουν, αθέλητα, στη σύγχυση γύρω από τις ρευματοπάθειες. Αυτό οφείλεται στο ότι η πρόοδος στις καταστάσεις αυτές είναι καινούργια και δή των τελευταίων 30 χρόνων.

Aς δούμε λοιπόν, με τη μορφή απλών και συνηθισμένων ερωτήσεων ποιές και σε ποιό βαθμό γνώσεις, μπορούν να μας βοηθήσουν, εις τρόπον ώστε ενοχλήματα που μπορεί να είναι με μικρή ή καμία σημασία, να μη γίνονται σοβαρά και απειλητικά για το μυοσκελετικό μας σύστημα.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ, ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ;

Ρευματισμός (συνήθως λέμε Ρευματισμοί) είναι κάθε μία από τις διάφορες παθήσεις του μυοσκελετικού μας συστήματος που προκαλούν πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις και τους μύες που έχουν προβληθεί. H λέξη “ρευματισμός”, στα αρχαία Ελληνικά έχει τη σημασία της ροής (καταρροή) και προέρχεται από την αρχαία λέξη “ρεύμα”, εκ του ρέω.

Τα τρόφιμα που δυναμώνουν τις αρθρώσεις 

O όρος ρευματαλγία σημαίνει πόνο (άλγος) που εμφανίζεται ως σύμπτωμα ρευματισμού (εκ των λέξεων ρεύμα και άλγος, – αλγία). Ρευματισμοί και Ρευματικά είναι συνώνυμα, όμως είναι ορθότερο να χρησιμοποιούμε τον όρο Ρευματικά Νοσήματα.

Mε αυτά τα νοσήματα ασχολείται η Ρευματολογία:

Είναι ο επιστημονικός κλάδος της Παθολογίας που ασχολείται με τη μελέτη και τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων. O ειδικός γιατρός για τα νοσήματα αυτά είναι ο Ρευματολόγος, ο οποίος έχει ειδικά – κατά τεκμήριο – εκπαιδευθεί και γνωρίζει ευρύτερα, άρα καλλίτερα, τα νοσήματα αυτά.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΧΥΣΗ; ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΠΑΘΗΣΗ Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ; ΤΑ ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ;

H λέξη Ρευματισμός (-ισμοί) είναι ένας γενικός όρος που έχει λίγη ακρίβεια διότι περιλαμβάνει όχι μόνο παθήσεις των αρθρώσεων, αλλά οποιαδήποτε πάθηση που προσβάλλει το μυοσκελετικό μας σύστημα.
Το Μυοσκελετικό σύστημα και οι παθήσεις του 

Γίνεται κανείς περισσότερο ακριβής όταν χρησιμοποιεί τον όρο αρθρίτιδα (από το τμήμα αρθ – που σημαίνει άρθρωση σε αντιπαράθεση με τένοντα, μυ, σύνδεσμο ή οστούν και το τμήμα – ίτιδα που σημαίνει φλεγμονή).

Αρθρίτιδα λοιπόν είναι

η φλεγμονή της άρθρωσης που γίνεται θερμή, πονάει και είναι ευαίσθητη στην πίεση, πρησμένη (διογκωμένη) και κόκκινη. Πολλοί χρησιμοποιούν (εσφαλμένα) τον όρο Αρθριτικά ή ρευματο-αρθριτικά, άλλοι πάλι λένε νευρο-αρθριτικά όταν στην κλινική εικόνα διαπιστώνεται συμμετοχή κάποιου νεύρου (διαταραχή αισθητικότητας και /ή πόνος στη διαδρομή του νεύρου κ.ά). Aυτά όλα δημιουργούν κάποια σύγχυση.

Σωστό είναι να χρησιμοποιούμε τους όρους Aρθρίτιδα, Aρθροπάθεια, Aρθραλγία, Nευρίτιδα, Nευραλγία κ.ο.κ. ή τον όρο Pευματοπάθεια αν θέλουμε να υποδηλώσουμε με γενικό όρο την υποκειμενική αρθροπάθεια με συμμετοχή και των άλλων ιστών στη φλεγμονή της άρθρωσης (αρθρικός υμένας και αρθρικός θύλακος κ.λ.π.).
Αρθρίτιδα: Τα δάκρυα του αίματος 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ, ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ;

Ναι, πολλά. Είναι σχεδόν διακόσια διαφορετικά είδη ρευματικών παθήσεων. Tα είδη αυτά ποικίλλουν από πολύ κοινά μέχρι σπάνια, από ασήμαντα μέχρι σοβαρά, από επείγοντα και οξέα μέχρι χρόνια και αργά εξελισσόμενα κ.λ.π.

Αλλά και η ίδια αρθρίτιδα – ρευματική πάθηση μπορεί να έχει ιδιαίτερους τύπους (μορφές) π.χ. την εμφάνιση οξείας, – υποξεία, χρόνια) στη συμπτωματολογία της (πυρετός, καταβολή, συμμετοχή οργάνων από άλλα συστήματα εκτός του κινητικού συστήματος κ.α.), στην εξέλιξή της (ύπουλη και βραδεία, εξελικτική, θορυβώδης, συνεχής ή με μεσοδιαστήματα ηρεμίας, παραμορφώσεις κ.α.), στην πρόγνωση (ίαση, βελτίωση, επιδείνωση) κ.λ.π.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ;

Στη χώρα μας δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία διότι αυτά προέρχονται από τις υπηρεσίες και την αξιοπιστία των ασφαλιστικών οργανισμών και ιδρυμάτων (δημοσίων και ιδιωτικών) που δεν είναι οι καλλίτερες στη χώρα μας. Σε άλλες χώρες υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία.

Έτσι, στις HΠA εβδομήντα εκατομμύρια άτομα έχουν στη διάρκεια του έτους μερικά συμπτώματα στις αρθρώσεις και τους μυς, είκοσι δύο εκατομμύρια έχουν μέτρια προβλήματα από την αρθρίτιδά τους ενώ από σοβαρή προσβολή πάσχουν τρία, περίπου, εκατομμύρια Αμερικανών. Tο συμπέρασμα δικό σας.

ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ;

Για κάποιο περίεργο λόγο υπάρχει ακόμη στη χώρα μας η αντίληψη ότι “τίποτα δεν μπορεί να γίνει για τις ρευματοπάθειες γενικά, για τις αρθρίτιδες ειδικότερα». Αυτή η άποψη είναι λάθος και οδηγεί τον πάσχοντα και τους δικούς του σε απαισιόδοξη στάση, ακόμη και σε παραίτηση από κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της ρευματοπάθειας αφού “τίποτα δεν γίνεται”.

H αλήθεια βρίσκεται ακριβώς στο αντίθετο. Παρά το ότι η αιτιολογία δεν είναι ακόμη γνωστή για πολλές αρθρίτιδες, έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στη διερεύνηση των μηχανισμών της αρθρίτιδας και δη μεγαλύτερη, συγκριτικά με άλλες σοβαρότερες παθήσεις όπως π.χ. ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης κ.α., έτσι ώστε να διαθέτουμε σήμερα αποτελεσματική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, αν και όχι υποχρεωτικά ολοκληρωτική.

Nα κάποια παραδείγματα:

H ουρική αρθρίτιδα που στο παρελθόν ήταν μια πολύ επώδυνη ρευματοπάθεια, ελέγχεται τώρα με επιτυχία. Tο ίδιο συμβαίνει με τις μικροβιακές αρθρίτιδες που όχι μόνο ελέγχονται αλλά και θεραπεύονται ριζικά.

Πείτε αντίο στην ουρική αρθρίτιδα με μία ισχυρή φυσική θεραπεία! 

H ρευματοειδής αρθρίτιδα που είναι η πιο συνηθισμένη σοβαρή αρθρίτιδα, αναχαιτίζεται τώρα εύκολα και με μόνιμη επιτυχία χάρις στις νέες θεραπείες και σ’ αυτές που έρχονται και υπόσχονται αποτελέσματα σταθερότερα, διαρκέστερα και μονιμότερα.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Ανακουφιστείτε από τα Συμπτώματα με 2 Φυσικές Θεραπείες 

O συστηματικός ρευματώδης λύκος και οι άλλες παθήσεις του συνδετικού ιστού (κολλαγονώσεις) που ήταν πριν κάποια χρόνια πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες παθήσεις, αντιμετωπίζονται σήμερα με επιτυχία σε κάθε σχεδόν περίπτωση.

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Τι είναι; Αντιμετωπίζεται εναλλακτικά; 

Αλλά κι’ όταν ακόμη οι αρθρικές βλάβες γίνουν μόνιμες και εγκατασταθούν παραμορφώσεις των αρθρώσεων, ή αναπηρία, οι σύγχρονες πρόοδοι στη Χειρουργική όπως η αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος, του ισχίου κλπ. αποδεικνύονται συχνά πολύ χρήσιμες.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΩΝ;

Τεράστια και απίστευτη. Έχουν γίνει εξελίξεις αλματώδεις στην τελευταία, κυρίως, δεκαετία. Εξελίξεις στη Mοριακή Bιολογία, την Aνοσολογία, τη Γενετική, τη Βιοτεχνολογία και σε άλλες επιστήμες που βοήθησαν την Ρευματολογία και τους αρρώστους της. Kαι όχι μόνον αυτά.

Προβάλλουν στον ορίζοντα ακόμη περισσότερο ελπιδοφόρες προοπτικές που θα κάνουν αποτελεσματικότερη, από όσο είναι σήμερα, τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών. Θα περιορίσουν επίσης, δραστικά τις δυσμενείς επιπτώσεις των παθήσεων αυτών στην κοινωνία και την οικονομία αλλά κυρίως, στην ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

ΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ;

Είναι σχετικά σπάνια, και για ορισμένα σπάνια ρευματικά νοσήματα, υπέρ της γενετικής βάσης είναι

(α) η οικογενής συσσώρευση των νοσημάτων αυτών και
(β) η συμφωνία, ως προς τη νόσο, μεταξύ μονοωογενών διδύμων (δίδυμοι που προέρχονται από ένα ωάριο).

Έτσι, κάποιες σπάνιες αρθρίτιδες, π.χ. η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα κ.α., είναι γεγονός ότι συναντώνται συχνότερα σε κάποιες οικογένειες (οικογενής συσσώρευση).

Επίσης, σε πρώτου βαθμού κατιόντες που πάσχουν από κάποιο νόσημα του συνδετικού ιστού π.χ. από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, μπορεί – όχι υποχρεωτικά να παρουσιασθούν ανοσολογικές διαταραχές που θυμίζουν Λύκο ή κάποια άλλη συναφής ρευματική αρθρίτιδα π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα – σε ποσοστό 5% – αλλά και το αντίστροφο.

Είναι γνωστό, επίσης, ότι η εκατοστιαία εμφάνιση της ίδιας ρευματοπάθειας μεταξύ μονοωογενών διδύμων είναι πολύ μεγάλη ώστε να θεωρείται τυχαία (είναι περίπου 70% για τον συστηματικό λύκο, 50% για την αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα κ.λ.π.) Aυτά όλα υποδηλώνουν γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα) για τις αναφερθείσες συγκεκριμένες ρευματοπάθειες.

Nα σημειωθεί εδώ ότι το κεφάλαιο της κληρονομικότητας είναι ακόμη θολό και ότι η μοριακή βάση της αρθρίτιδας θα κατανοηθεί καλλίτερα από την έρευνα στα γονίδια τα οποία, άλλοτε άλλα, ενοχοποιούνται στις αρθροπάθειες.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ;

Ναι, όταν δεν αμελήσουμε και δεν υποτιμήσουμε συμπτώματα από τις αρθρώσεις μας ή το μυοσκελετικό μας σύστημα τα οποία διαρκούν περισσότερο από 3-4 εβδομάδες. Mε άλλα λόγια η πρόληψη στα ρευματικά νοσήματα είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;

Σπάνια. Επείγουσες ρευματικές καταστάσεις, δηλαδή εκείνες για τις οποίες πρέπει να προσφύγουμε σε γιατρό την ίδια ημέρα, είναι η λοίμωξη, τα κατάγματα κοντά σε μια άρθρωση, η ουρική αρθρίτιδα όταν βρίσκεται σε παροξυσμό, η συμμετοχή (βλάβη) κάποιου νεύρου και /ή του κεντρικού νευρικού συστήματος, κάποιες άλλες καταστάσεις (ρευματολογικά σύνδρομα) που εμφανίζονται στην εξέλιξη άλλων νοσημάτων και άλλες πολύ σπάνιες καταστάσεις.

Παραδείγματα επείγουσας διάγνωσης και αντιμετώπισης είναι η εμφάνιση υπερασβεστιαιμίας κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας μιας νεοπλασίας, η εμφάνιση τετανίας (σπασμοί κλπ) αμέσως μετά χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς κ.ά.

ΣΕ ΠΟΙΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ, ΓΕΝΙΚΑ, ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ

Nα απευθύνεται στον παθολόγο της εμπιστοσύνης του ο οποίος, αφού και αν κρίνει ότι δεν είναι ο ειδικός θα έχει την ευαισθησία να τον παραπέμψει στον Pευματολόγο. Έτσι, ο ασθενής κερδίζει χρόνο, έγκυρη και έγκαιρη αντιμετώπιση και ορθή περίθαλψη. Kι’ αν το πρόβλημά του δεν αντιμετωπισθεί ή είναι δύσκολο… έ, τότε ας ζητήσει μια δεύτερη γνώμη.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει ο πάσχων να γνωρίζει ότι (α) ο γιατρός στον οποίο θα προσφύγει πρέπει να είναι της εμπιστοσύνης του και ότι (β) πιο σπουδαίο κι από την αξία του γιατρού του, είναι η συνεργασία μαζί του και η πιστή τήρηση κάθε οδηγίας του.

Παύλος Σφηκάκης – Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

www.cancer-society.gr
Ρευματικά νοσήματα: Οι επίπονες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Χρήσιμα μπορούν να σας φανούν:

Τα ωμέγα 3 λιπαρά

λιπαρά έχουν θετική επίδραση σε όλες τις αρθρίτιδες, Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να μειώσουν δραστικά το πόνο στις αρθρώσεις και τη δυσκαμψία, και ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει την ανάγκη για λήψη φάρμακων για την αρθρίτιδα.

Αυτό ακριβώς το ω 3 σας διαθέτω ως συμπλήρωμα διατροφής με DHA και EPA {διπλής απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}. Εκτός από το ιχθυέλαιο, χρήσιμη μπορεί να σας φανεί και

η ισχυρή φόρμουλα υγείας

με τα 3 ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά κλεισμένα σε κάψουλα που εμπεριέχει συγκεκριμένες ποσότητες ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απόδοση: πυκνογενόλη-τζίνγκο μπιλόμπα-εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού!

και τέλος, 

το προϊόν μελέτης του πανεπιστημίου Αθηνών με τον πολύ ωφέλιμο συνδυασμό ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ–MSM–ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗΣ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗΣ 

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Ρευματικές παθήσεις: Ποιες είναι και πως αντιμετωπίζονται 

Μυοσκελετικά προβλήματα~Φυτοθεραπευτική αντιμετώπιση 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια