MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΠικρή γεύση: Η μεγάλη απούσα της σύγχρονης διατροφής

Πικρή γεύση: Η μεγάλη απούσα της σύγχρονης διατροφής

Πικρή γεύση: Η μεγάλη απούσα της σύγχρονης διατροφής
Πικρή γεύση: Η μεγάλη απούσα της σύγχρονης διατροφής 

Πικρή γεύση: Η μεγάλη απούσα της σύγχρονης διατροφής

Είναι πικρό το πιοτό της… υγείας Πικρή γεύση: Η μεγάλη απούσα της σύγχρονης διατροφής 

Στην αρχαιότητα η διαφορά μεταξύ του ιάματος και του δηλητηρίου ήταν πολύ λεπτή. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν και τα δύο «φάρμακον». Από τότε μέχρι σήμερα, ενώ οι πολλαπλές ιδιότητες κι επιδράσεις των βοτάνων δεν έχουν αλλάξει, έχουν αλλάξει σημαντικά οι συνήθειές μας κι έχουν απομακρυνθεί οι ευεργετικές πικρές ουσίες από τη διατροφή μας.

Οι γλυκές ή αλμυρές ή πικάντικες τροφές, πολλές ταυτόχρονα και υπερβολικά λιπαρές για να είναι νόστιμες, μας περικυκλώνουν από την παιδική μας ηλικία. Τα αναψυκτικά, τα σνακ, τα έτοιμα φαγητά, η απομάκρυνση από τη φύση, οι περιορισμένες μας επιλογές στην αγορά και το σύγχρονο μάρκετινγκ, τείνουν να μας κάνουν να χάσουμε από την ποικιλία των γεύσεών μας, το πικρό.

Το πικρό ή το γλυκό ή την οποιαδήποτε άλλη γεύση, την ανιχνεύουν και την ορίζουν οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας μας και συγκεκριμένα στο πίσω κι επάνω κέντρο της. Δηλαδή εν ολίγοις δεν έχει να κάνει με ένα παρατεταμένο αίσθημα, παρά μόνο με το χρόνο διέλευσής της τροφής από το στόμα.

Αντιθέτως το αίσθημα που αφήνει στο στομάχι είναι ευχάριστο και γι’ αυτό ο θυμόσοφος λαός λέει «πικρό φαΐ, γλυκό στομάχι». Τα πικρά χόρτα, τα πικρά βότανα, οι πικροί καρποί, οι πικροί χυμοί και τα πικρά ορυκτά, είναι γνωστά ακόμα και στα ζώα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

άλλωστε Τα ζώα μας μαθαίνουν τα φάρμακα της φύσης

Ανακοινώσεις και συμπεράσματα από το συνέδριο Εμπειρικής και Πρακτικής Θεραπείας (Καρλσρούη, Γερμανία, Ιούλιος 2001)

Η επίδραση την οποία έχουν στην υγεία μας οι πικρές ουσίες ήταν ήδη γνωστή εδώ και 5000 χρόνια, όπως εμφαίνεται από τις αρχαίες ιερές γραφές του Ινδουισμού. Σε μία από αυτές, την Ayuverda, κατέγραψαν οι Ινδοί τις γνώσεις τους σχετικά με την υγιεινή και μακροχρόνια ζωή (μακροβιοτική), όπου τα πικρά βότανα κατέχουν σημαντικότατη θέση.

Τα πικρά βότανα έχαιραν μεγάλης εκτιμήσεως και στην αρχαία Ελλάδα, κατά την εποχή του Ιπποκράτη, πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής.

Η πικρή ουσία χονδρικά θα μπορούσαμε να πούμε πως ξυπνάει κάποια μας ζωτικά όργανα.

Η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, το στομάχι, το παχύ έντερο, το συκώτι, ενεργοποιούνται και με τη σωστή λειτουργία τους ρυθμίζουμε το βάρος μας, αισθανόμαστε καλύτερα, ζούμε υγιείς.

Και όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Για παρηγοριά ενστικτωδώς οδηγούμαστε στην κατανάλωση πικρών ουσιών. Το πικρό βελτιώνει τη διάθεση, ξαναδίνει ζωή κι ενέργεια, τονώνει τη σκέψη, βοηθά στη διανοητική ισορροπία, ηρεμεί, κατευνάζει το άγχος και απομακρύνει τις στενάχωρες σκέψεις. 

ΠΕΨΗ 

Τα πικρά συστατικά προπονούν τους βλεννογόνους του πεπτικού συστήματος. Οδηγούν σε μία σύσπαση των βλεννογόνων, η οποία σύντομα χαλαρώνει. Με αυτό τον τρόπο αποβάλλονται πιο εύκολα από τον οργανισμό διάφοροι νοσογόνοι παράγοντες, όπως ιοί, βακτηρίδια, παράσιτα και μύκητες.

Ακόμη και τα άγρια ζώα κάνουν χρήση αυτής της ιδιότητας. Σε περίπτωση αρρώστιας τρώνε πικρά χόρτα για να καθαρίσουν τον οργανισμό τους εσωτερικά.

Η Ursel Buhring, διευθύντρια της Σχολής Θεραπευτικών Φυτών του Freiburg-Breisgau, σε μία διάλεξή της για τις βασικές δράσεις των πικρών ουσιών, η οποία τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή, ανέφερε:

Οι πικρές ουσίες προωθούν αισθητά την συνολική διαδικασία της πέψης.

Οι κινήσεις του στομάχου και του εντέρου εντείνονται και η προώθηση της τροφής από το στομάχι στο έντερο επιταχύνεται. Διεγείρουν την έκκριση των υγρών της χολής και του παγκρέατος, βελτιώνουν την πέψη των πρωτεϊνών και λιπών και δρουν ελαφρώς καθαρτικά.

Χάρη στην ιδιότητα των πικρών ουσιών να προωθούν την πέψη, ελαττώνεται συγχρόνως η αίσθηση φουσκώματος και εμποδίζονται και οι διαδικασίες ζύμωσης και σήψης που αναπτύσσονται στο έντερο.

Πεπτικό: Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγεία 

ΔΥΝΑΤΟ ΣΥΚΩΤΙ…ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Το συκώτι θέλει πικρά για να λειτουργήσει. Το κέντρο για τον καρκίνο είναι το συκώτι. Το ήπαρ μπορεί να εξολοθρεύει τον καρκίνο και το συκώτι θέλει πικρά για να λειτουργήσει σωστά και να αποθηκεύσει τις βιταμίνες.

Σε περίπτωση συστηματικής λήψης των πικρών ουσιών, δυναμώνει το ήπαρ, μπορεί να βελτιωθεί ο μεταβολισμός και, με τον τρόπο αυτόν, να μειωθούν και οι τιμές της χοληστερίνης.

Κανείς δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό & καθαρό συκώτι 

Η επιταχυμένη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, μέσω των πικρών βοτάνων, επηρεάζει θετικά και τα νεφρά, οδηγώντας στη μείωση των τιμών του σακχάρου. Μερικές, μάλιστα, από τις πικρές ουσίες, όπως για παράδειγμα η Clucosinolat Sinigrin, πιστεύεται ότι μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία των αρχικών κυττάρων του καρκίνου.

Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι η ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραγμένης ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη.

Μέσα στον άνθρωπο υπάρχει το πικρό, το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό, το στυφό και το άνοστο. Όταν όμως κάποιο απ΄όλα διαχωριστεί και μείνει μόνο του τότε φαίνεται να προκαλεί βλάβη. Οι όγκοι τρέφονται με ζάχαρη, όπως απέδειξε ο Warburg.

Πώς η Ζάχαρη Θρέφει τα Καρκινικά Κύτταρα 

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ 

Τα πικρά αποτελούν φυσικούς καυστήρες λίπους στη διατροφή μας.
Η συγκεκριμένη αυτή γνώση αποτέλεσε και το επίκεντρο των ανακοινώσεων και συζητήσεων που έλαβαν χώρα κατά το συνέδριο της εμπειρικής και πρακτικής θεραπείας στην Καρλσρούη.

Υποστηρίχθηκε ότι με τον αποκλεισμό των πικρών ουσιών από το διατροφολόγιό μας, αποκλείσαμε μία από τις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις της γεύσης: αλμυρό, ξινό, πικρό, γλυκό.

Μόνο η γεύση του γλυκού, του αλμυρού και του ξινού είναι πλέον ευπρόσδεκτες στα πιάτα μας, η πικρή γεύση δεν είναι πλέον επιθυμητή. Το φαινόμενο αυτό, μας προειδοποιούν οι ειδικοί ιατροί και διαιτολόγοι, ήδη μας εκδικείται.

Τα γλυκά και τα μη πικρά φαγητά αυξάνουν τη διάθεση για περισσότερη τροφή. Επιπλέον, οι πικρές τροφές διαθέτουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τις γλυκές.

Ασθένειες και Δίαιτες ΤΕΛΌΣ: 15 κανόνες σωστής διατροφής 

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ

Ως επιπλέον ωφέλειες για την υγεία, τις οποίες μπορεί να επιφέρει η πλούσια σε πικρές ουσίες διατροφή, η Ursel Buhring ανέφερε τις εξής:

Μέσω της βελτίωσης της απορρόφησης της βιταμίνης Β12 από το πεπτικό σύστημα, οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν και τη δημιουργία αίματος. Προάγουν, επιπλέον, και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E, και Κ, όπως επίσης και του σιδήρου.

Θρέψτε το αίμα: Βελτιώνοντας το, βελτιώνεται και η υγεία 

Οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν και τη δημιουργία βάσεων στον οργανισμό και δρουν με αυτόν τον τρόπο ενάντια στην υπεροξείδωση του σώματος, η οποία αποτελεί πλέον, στην εποχή μας, προβλήματα για πολλούς ανθρώπους.

ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Στο συνέδριο ΗUrsel Buhring αναφέρθηκε σχετικά:
Οι πικρές ουσίες μας δίνουν κουράγιο. Είναι ιδανικές, χάρη στην τονωτική τους δράση, για ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωτικότητά τους, έχουν γίνει ληθαργικοί και δεν βρίσκουν πλέον κίνητρο, που έχουν χάσει την καλή τους διάθεση.

Πρότεινε να χρησιμοποιηθούν υποστηρικτικά και για την αντιμετώπιση καταθλίψεων. Το πικρό βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει τη σκέψη, βοηθά στη διανοητική ισορροπία, ηρεμεί, κατευνάζει το άγχος και αποβάλει τις στενάχωρες σκέψεις.

Μια πρώτη λίστα πικρών βοτάνων και λαχανικών

• Τρώτε πικρά, τρώτε βερίκοκκα και τα κουκούτσια τους.

• Πίνετε χυμό από φύλλα ελιάς.

• Τρώτε ραδίκια και πίνετε το ζουμί τους με λεμόνι κάθε μέρα.

• Τρώτε αγκινάρες (πικρές).

• Πίνετε ζουμί από άγριες αγκινάρες (πολύ πικρό) ή Γαϊδουράγκαθο (silybuns marianum), αυξάνει την παραγόμενη γλουταθειόνη υπεροξειδάση: Εξαιρετικό τονωτικό – αποτοξινωτικό για όλες τις παθήσεις του συκωτιού.

Για περισσότερα Γαϊδουράγκαθο περιορίζει τις βλάβες, αποτοξινώνει & αναπλάθει το συκώτι 

Ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή των καλύτερων Γερμανών γιατρών, της περίφημης Επιτροπής Ε.

Η Επιτροπή Ε, κατατάσσει τα πικρά βότανα ως εξής:

(1) κάσσια (quassia amara)

(2) γεντιανή

(3) άγρια αψιθιά.

(4) Φλοιός Gonolobus cocdurango,

(5) Centantium pulchellum,

(6) cot αρπαγόφυτο από την έρημο Καλαχάρη της Αφρικής (το βρίσκετε στα φαρμακεία).

7) φλούδα νερατζιού.

8) γαϊδουράγκαθο (cnicus benediktus).

9) Ραδίκι.

10) κανέλα.

11) κόλιανδρος.

Ακόμη η αλόη, το black cohosh ή Cimicifuga racemosa, η υδραστίδα η καναδική ή goldenseal, η πασιφλόρα, η σκουτελλαρία έχουν έντονα πικρή γεύση και περιέχουν πολλά ωφέλιμα φυτοχημικά.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Γλυκά, Πικρά, Αλμυρά, Ξινά: Προσεγγίζοντας την, 4 γεύσεων, Ιπποκράτεια θεωρία 

Οξυγόνο, αλκαλικά και πικρά ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΟΥΝ τον καρκίνο 

Τα πικρά αποτελεσματικότερα από τα φάρμακα για το άσθμα;

Επειδή τα πικρά λείπουν από την διατροφή μας, αλλά είναι κι αυτά απαραίτητα ΔΕΝ σημαίνει πως μπορούμε να τα καταναλώνουμε αλόγιστα: Πικραμύγδαλα: Πόσα είναι ασφαλές να τρώμε;


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια