MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒιταμίνεςΗ αλληλεπίδραση της Βιταμίνης D με τη Χοληστερίνη

Η αλληλεπίδραση της Βιταμίνης D με τη Χοληστερίνη

Η αλληλεπίδραση της Βιταμίνης D με τη Χοληστερίνη
Βιταμίνη D Η αλληλεπίδραση της Βιταμίνης D με τη Χοληστερίνη

Η αλληλεπίδραση της Βιταμίνης D με τη Χοληστερίνη

Η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τις τιμές LDL, HDL και την ολική χοληστερίνη! Αυτό έδειξαν πρόσφατες έρευνες, που ως επίκεντρο τους είχαν την επίδραση και την ωφέλεια της βιταμίνης D στον μεταβολισμό του ασβεστίου και συνεπώς στη δομή των οστών, όπως επίσης και στο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Επιπλέον μία έρευνα του 2017 ήρθε να επιβεβαιώσει την θετική επίδραση της βιταμίνης D σε όλα τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης μας, μας δίνουν πολλές πληροφορίες για την υγεία μας. Οι πιο γνωστές τιμές είναι η LDL και HDL, καθώς και τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης.

Χρ.Ντέλλος-Καρδιολόγος: Η LDL-ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ και τα guidelines των πολλών Ρίχτερ 

Η ολική χοληστερίνη και η LDL χοληστερόλη θα πρέπει να είναι ιδανικά όσο το δυνατόν πιο χαμηλές. Ενώ η τιμή HDL θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 mg/dl ή ιδανικά ακόμα υψηλότερη. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αξιολόγησης.

Ένας βασικός τρόπος αξιολόγησης είναι η αναλογία ανάμεσα στην ολική χοληστερίνη και την τιμή HDL. Αυτή η τιμή υπολογίζεται διαιρώντας την γενική τιμή χοληστερίνης με την τιμή HDL. Για παράδειγμα αν η γενική τιμή είναι 200 και η HDL είναι 40, τότε διαιρούμε 200/40=5

Επιθυμητό για έναν υγιή άνθρωπο είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης να είναι 4,4 ή λιγότερο (παράδειγμα: 195/45=4,33) Εάν η τιμή είναι στο 3,3 ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται κατά το ήμισυ (παράδειγμα: 165/50=3,3) Τα παραδείγματα σε παρένθεση δείχνουν ότι ακόμη και μικρές βελτιώσεις στα επίπεδα των τιμών μπορούν να οδηγήσουν σε ανακατάταξη του ατόμου από την ομάδα κινδύνου σε κανονική ομάδα.

Για περισσότερα, Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης 

Τι ρόλο παίζει η βιταμίνη D;

Ένα καλό βήμα για να επιτευχθούν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι η κάλυψη μίας τυχών έλλειψης σε βιταμίνη D. Μία μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου John Hopkins στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ, έδειξε άμεσο συσχετισμό!

Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 13.000 ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας 57 ετών, τα οποία συμμετείχαν στην μελέτη “Κίνδυνος αρτηριοσκλήρωσης στις κοινότητες” (ARIC).

Το ARIC είναι ένα μακροχρόνιο σχέδιο που έχει ανακαλύψει και διερευνήσει παράγοντες κινδύνου για τις αποτιτανώσεις αρτηριών από το 1987 με τη συμμετοχή πολυάριθμων πανεπιστημίων και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων.

Ασβέστωση ή Αποτιτάνωση αρτηριών: Δείκτης κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό 

Σε κάποια φάση της έρευνας οι επιστήμονες του Hopkins επικεντρώθηκαν στα επίπεδα της βιταμίνης D των συμμετεχόντων. Ειδικότερα εξέτασαν τις τιμές calcidiol ή 25 (ΟΗ) βιταμίνης D3. Αυτή είναι η μορφή της βιταμίνης D που ο οργανισμός μετατρέπει έπειτα σε ενεργή 1,25 (ΟΗ)2-βιταμίνη-D3 (καλσιτριόλη). Όταν τα επίπεδα της 25 (ΟΗ) βιταμίνης D3 είναι κάτω από 20 ng/ml αναφερόμαστε σε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Στην παρούσα ανάλυση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέονταν με ένα χαμηλότερο επίπεδο τιμής HDL, κατά μέσο όρο 3,02 mg/dl και το αποτέλεσμα της διαίρεσης που προαναφέραμε ήταν κατά 0,18 υψηλότερο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τυχόν σχετικές διακυμάνσεις των επιπέδων τριγλυκεριδίων και LDL σε σχέση με τις τιμές βιταμίνης D.

10 συμπτώματα που μας δείχνουν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D 

Εάν έχετε διαταραχή μεταβολισμού του λίπους, ελέγξτε την ανεπάρκεια της βιταμίνης D

Σε αυτή την χρονική στιγμή, οι Αμερικανοί ερευνητές δεν μπόρεσαν επίσης να προβούν σε δηλώσεις σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και του ποσοστού της χοληστερόλης.

Μένουν να μελετηθούν εκτενέστερα τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής. Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης υποδεικνύουν πως ένα άτομο με διαταραχή στον μεταβολισμού του λίπους θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την λήψη βιταμίνης D.

Πηγή: hashimoto.gr   

Quelle: Faridi, K. F., et al., Serum vitamin D and change in lipid levels over 5 y: The Atherosclerosis Risk in Communities study, Nutrition. 2017 Jun;38, S. 85 – 93.

Ας παρατηρήσουμε τη διαδικασία μετατροπής των ακτίνων του ήλιου σε πολύτιμη βιταμίνη D.

Σημαντικό ρόλο στην μετατροπή της βιταμίνης D είναι οι αόρατες ακτίνες UVB που φτάνουν στη γη μας σε ένα μικρό ποσοστό. Το μεγαλύτερο ποσοστό φιλτράρεται υπό φυσιολογικές συνθήκες από το στρώμα του όζοντος.

Οι ακτίνες αυτές διαπερνούν τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας μας, όπου με την βοήθεια αυτών μετατρέπει το σώμα μας ένα είδους χοληστερόλης (7-δεϋδροχοληστερόλη) σε πρoβιταμίνη D3. Η θερμότητα που προκαλεί ο ήλιος καθώς πέφτει στην επιδερμίδα συμβάλει τώρα στο να μετατρέψει ο οργανισμός την προβιταμίνη D3 σε Βιταμίνη D3.

Η βιταμίνη D3 μετατρέπεται στο ήπαρ σε 25-υδροξυβιταμίνη D (25-OH-Vitamin D, καλσιδιόλη). Αυτή η μορφή της βιταμίνης D ανευρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος και είναι αυτή που μπορεί να μετρηθεί σε αιματολογικές εξετάσεις. Ωστόσο, δεν είναι η ουσιαστική μορφή της βιταμίνης d.

Η ουσιαστική μορφή της βιταμίνης D είναι βιταμίνη D ορμόνη ή αλλιώς 1,25 διυδροξύ-βιταμίνη. Αυτή η ορμόνη μπορεί να παραχθεί άμεσα από τα κύτταρα και ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Ο μεταβολισμός της βιταμίνης D όπως και της χοληστερίνης γίνεται στο ήπαρ. Αυτές οι δύο βασικές ουσίες έχουν ως βάση τους την προαναφερόμενη 7-δεϋδροχοληστερόλη.

Η χοληστερίνη είναι βασική για τον οργανισμό.

Ωστόσο “κακολογείται” συχνά, καθώς η μεγάλη ποσότητα της στο αίμα μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες. Φαίνεται πως υπάρχει μια συσχέτιση των τιμών της βιταμίνης D και της χοληστερίνης όπως αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα.*

Οι ερευνητές του Sunlight Reasearch Forum ερεύνησαν της καθημερινές συνήθειες 177 Ισπανών ηλικίας 18 έως 84. Η έρευνα αυτή ανέδειξε πως τα άτομα που βρισκόταν τακτικά εκτεθειμένα σε ηλιακό φως, είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ωστόσο είχαν και υψηλότερά επίπεδα βιταμίνης d.

Αντιθέτως αυτό σημαίνει, πως τα άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης d, τείνουν να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και κατά επέκταση διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μια αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D μπορεί στην προκειμένη περίπτωση να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερίνης, όπως συμπέραναν οι ερευνητές.

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε;

Η ερώτηση αυτή δεν απαντάται εύκολα, καθώς ο κάθε οργανισμός διαφέρει. **

Η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγει ο οργανισμός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ αυτών και τον τύπου δέρματος μας. Ένα άτομο με πολύ ανοιχτό δέρμα παράγει πιο γρήγορα βιταμίνη D σε αντίθεση με ένα άτομο με σκούρη επιδερμίδα.

Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί πληθώρα συμπτωμάτων τα οποία είναι συχνά κοινά με αυτά ενός αυτοάνοσου νοσήματος

Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων 

hashimoto.gr Η αλληλεπίδραση της Βιταμίνης D με τη Χοληστερίνη

~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Η βιταμίνη D που προσλαμβάνεται ΦΥΣΙΚΆ είναι κάτι παραπάνω από μια απλή βιταμίνη καθώς καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και προβλημάτων.

Χρήσιμο θα είναι να φροντίσετε να τρώτε ένα μικρό κομμάτι κίτρινο, ΑΙΓΟΠΡΌΒΕΙΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΌ τυρί (γραβιέρα-κεφαλογραβιέρα), όσο είναι ο αντίχειράς σας, ώστε να δώσετε την απαραίτητη προ-βιταμίνη στον οργανισμό σας, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη D με την ηλιακή ακτινοβολία.

Σταθείτε στην συνέχεια ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ στον ήλιο από ένα τέταρτο (το Καλοκαίρι) έως μισή ώρα (τον Χειμώνα), περί το μεσημέρι, χωρίς αντηλιακό ή γυαλιά ηλίου και με όση περισσότερη επιφάνεια του δέρματος σας επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες!

Εφαρμόζοντας την παραπάνω τακτική οι εξετάσεις μου είναι εξαιρετικές: 42 ng/mL τον Φλεβάρη του ’17 και 48 ng/mL τον Νοέμβριο του ’20!

Για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν τα παραπάνω ή δεν είναι αρκετά, μπορούν να προμηθευτούν από την ιστοσελίδα μας την ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΦΥΤΙΚΉ βιταμίνη D3 + Κ2 + εκχύλισμα φύλλων ελιάς!! Πρόκειται για ένα εκπληκτικό ΦΥΣΙΚΌ (βήγκαν) συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας, “δυναμίτης υγείας”!

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη: Βιταμίνη D: «Κλειδί» για την αντιμετώπιση σωρείας ασθενειών 

Βιταμίνη D: Τι μπορεί να εμποδίζει την παραγωγή της στον οργανισμό μας; 

Βιταμίνη D, ο Σημαντικότερος Παράγοντας για την Υγεία Μας

Βιταμίνη D: Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία~Προστατεύει από την άνοια

Βιταμίνη D και ιχθυέλαια μειώνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσες παθήσεις   

και Λιπιδαιμικό προφίλ~Χοληστερίνες HDL-LDL και τριγλυκερίδια: Πότε είναι επικίνδυνα 

Ω 3 και χοληστερίνη: Χωρίς τα απαραίτητα λιπαρά ο εγκέφαλος θα ήταν κουτός

7 αιτίες που έχετε αυξημένη χοληστερίνη

Έλληνας καρδιολόγος: Παράλογα τα μειωμένα όρια για τη χοληστερίνη

πότε η Χοληστερίνη σας είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια