MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήCovid-19/SARS-CoV-2/coronaΦοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πειραματίζονται στην ανάπτυξη ενός ΒΡΏΣΙΜΟΥ "εμβολίου" κατά του...

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πειραματίζονται στην ανάπτυξη ενός ΒΡΏΣΙΜΟΥ “εμβολίου” κατά του κοροναϊού

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πειραματίζονται στην ανάπτυξη ενός ΒΡΏΣΙΜΟΥ "εμβολίου" κατά του κοροναϊού
Image by congerdesign from Pixabay Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πειραματίζονται στην ανάπτυξη ενός ΒΡΏΣΙΜΟΥ “εμβολίου” κατά του κοροναϊού

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πειραματίζονται στην ανάπτυξη ενός ΒΡΏΣΙΜΟΥ “εμβολίου” κατά του κοροναϊού

της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Τα αρχικά iGEM σημαίνουν international Genetically Engineered Machine. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αφιερώνεται στην εξέλιξη της συνθετικής βιολογίας μέσω της εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας.

Το iGEM competition είναι το κύριο πρόγραμμα του iGEM foundation. Ξεκίνησε το 2003 στο MIT με τη συμμετοχή πέντε μόνο ομάδων. Σήμερα αριθμεί πάνω από 5.000 διαγωνιζόμενες ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια 40 χωρών (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.).

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ομάδες απ’ όλο τον κόσμο καλούνται να υλοποιήσουν ένα project, χρησιμοποιώντας τεχνικές της συνθετικής βιολογίας, το οποίο θα παρουσιάσουν στον τελικό διαγωνισμό στο Παρίσι το Νοέμβρη του 2021. Στόχος η αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, μέσα από τη ματιά της Επιστήμης.

Το project που υλοποιούν προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ως επίκεντρο την πανδημία.

Η ομάδα συγκροτήθηκε με την υποστήριξη της Πρυτανείας και του συνολικού δυναμικού του Πανεπιστημίου και αποτελεί την πρώτη ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, που στελεχώνεται αποκλειστικά από προπτυχιακούς φοιτητές Βιολογίας, Ιατρικής, Πληροφορικής και Επιστήμης Υλικών.

Το project

“Βιώνοντας την πανδημία και βλέποντας πόσο έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας ο ιός SARS-CoV-2, αναρωτηθήκαμε πώς μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε στην εν λόγω κατάσταση.

Κατά την έρευνά μας διαβάσαμε πολλά άρθρα που επισήμαναν τα χαμηλά ποσοστά και την διαθεσιμότητα των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που μας εξέπληξε ιδιαίτερα.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να κάνουμε κάτι που δυνητικά θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και στις χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν με εμβόλια στο άμεσο μέλλον. Μετά από πολύ σκέψη, καταλήξαμε στην ανάπτυξη ενός βρώσιμου εμβολίου κατά του SARSCoV-2″ λέει η ερευνητική ομάδα.

Θα ξεχάσουμε και τί σημαίνει εμβόλιο στο τέλος! Ιατρικό Λεξικό-Εγκυκλοπαίδεια υγείας: Ορισμός Εμβολίου 

Μήπως αυτός είναι ο στόχος; Γιατί το CDC άλλαξε πρόσφατα τον ορισμό του εμβολίου; 

Το project εστιάζει στην πρωτεΐνη spike s1 του SARS-CoV-2.

Κατά την εργαστηριακή διαδικασία οι φοιτητές θα μετασχηματίσουν φύλλα μαρουλιού με την χρήση του βακτηρίου Agrobacterium, ώστε τα φύλλα του μαρουλιού να εκφράζουν την πρωτεΐνη spike s1 από τρία διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2 (αρχικό στέλεχος κορονοϊού, αφρικάνικη/βρετανική μετάλλαξη).

Σκοπός του project είναι η παραγωγή ενός γενετικά τροποποιημένου μαρουλιού που θα εκφράζει την πρωτεΐνη spike s1 και όταν καταναλώνεται θα προκαλεί ανοσολογική απόκριση έναντι της συγκεκριμένης πρωτεΐνης και στην συνέχεια θα προσδίδει ανοσία έναντι του SARS-CoV-2.

ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ και ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει μόνιμη ανοσία απέναντι σε ιούς 

“Έχουμε κάνει όλη την έρευνα και έχουμε προχωρήσει ήδη στο αρχικό στάδιο των πειραμάτων” σημειώνει στο Capital.gr η Αναστασία Τόσκα, μέλος της ομάδας (Wet lab). “Αναμένουμε τα αποτελέσματα. Όλα προς το παρόν βαίνουν καλώς” συμπληρώνει.

Η ομάδα σχεδιάζει μετά τα αποτελέσματα των πειραμάτων, που στόχο έχουν την ανοσοποίηση, να χορηγήσουν το βρώσιμο εμβόλιο σε ποντίκια.

“Το στάδιο του να φτάσει να το παίρνει ένας άνθρωπος είναι σχετικά μακρινό αλλά στο ενδιάμεσο θα μπορούσε να χορηγείται σε οικόσιτα ή άγρια ζώα, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση του ιού ή να σταματήσει μια μελλοντική πανδημία”, υπογραμμίζει η Team Leader Βυτιάδου Μαρία-Θεοδώρα.

“Φυσικά υπάρχουν ηθικά ζητήματα που όμως δεν θα απασχολήσουν εμάς σε αυτό το επίπεδο”.

Τί να πει κανείς; Πανδημία COVID-19 και βασικές αρχές βιοηθικής 

Σε κάθε περίπτωση: Ο θάνατος υγιούς ανθρώπου από ανθρωπογενή πράξη έχει πολύ υψηλότερο ηθικό βάρος από ένα φυσικό θάνατο από λοίμωξη  

Πώς ήρθε η ιδέα

“Υπήρχαν διάφορες ιδέες το Φθινόπωρο (2021) που συστήθηκε η ομάδα. Είχαμε την καθοδήγηση από τους καθηγητές μας στο συγκεκριμένο project που είχε τις καλύτερες προοπτικές” αναφέρει η Team Leader.

Υπεύθυνοι καθηγητές είναι ο Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής Χαράλαμπος Σπηλιανάκης και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Παναγιώτης Σαρρής.

“Μια από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις που είχαμε είναι το μέγιστο κοινωνικό καλό. Εμείς θέλουμε να εξελίξουμε την ιδέα μας και ξέρουμε πως υπάρχει μια μεγάλη επιστημονική κοινότητα για να μπορέσει να τη συνεχίσει στο μέλλον” λέει από την πλευρά του ο φοιτητής Γιώργος Αγγελάκης (Human practices).

Δεν είναι πάντα θετικό! Ειδικά όταν ΔΕΝ είναι γνωστές οι μακροχρόνιες συνέπειες!.. Λοβοτομή: Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης και το πιο αμφιλεγόμενο Νόμπελ Ιατρικής 

και ειδικότερα όταν δεν λαμβάνεται υπόψιν το… έτερό μας ήμισυ: Μικροβίωμα: Αποτελούμαστε κατά 57% από βακτήρια, ιούς και μύκητες-Η άκριτη καταπολέμησή τους έχει συμβάλλει σε σοβαρότατες ασθένειες 

Γιατί ένα βρώσιμο εμβόλιο

Τα βρώσιμα εμβόλια είναι γενετικά τροποποιημένα φυτά τα οποία έχουν την ικανότητα να εκφράζουν ένα η περισσότερα αντιγόνα ενός η περισσοτέρων οργανισμών.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των βρώσιμων εμβολίων έναντι των συμβατικών είναι

  • Εύκολη παραγωγή, αποστείρωση και διανομή
  • Ευκολότερη και πιο φτηνή μεταφορά και αποθήκευση
  • Εμφανίζουν πολύ μικρό ποσοστό παρενεργειών

Σημειώνεται πως η ερευνητική ομάδα δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης υποστήριξε την από την πρώτη στιγμή, καλύπτοντας το ποσό της εγγραφής στον διαγωνισμό που ανέρχεται στα 4.633€ και μέσω υλικοτεχνικών υποδομών την υλοποίηση του project. Η ομάδα έχει έρθει ήδη σε επαφές με εταιρείες, αναζητώντας χρηματοδότηση.

Η Κρυφή Ατζέντα της Γενετικής Τροποποίησης   

Διαβάστε ακόμη: Το πείραμα του Μίλγκραμ και οι προεκτάσεις στην Ελλάδα του 21ου αιώνα  

Η “επιστήμη” και οι Ναζί γιατροί: Από θεραπευτές, εγκληματίες 

Εγκρίθηκε το σχέδιο του ΠΟΥ για Παγκόσμιο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Υγείας από την ΕΕ 

Η διαχείριση της covid-19 επανάφερε την ανάγκη για μία Ιατρική πραγματικά προληπτική και θεραπευτική που δεν θα στηρίζεται σε χημικά σκευάσματα 

Μελέτη: Η covid-19 ξεκίνησε στην Ευρώπη από το τέλος Αυγούστου του 2019

Επιστήμονες από 34 χώρες κήρυξαν διεθνή υγειονομική κρίση λόγω των νοσημάτων και θανάτων που σχετίζονται με τα σκευάσματα αντιμετώπισης της COVID-19 

COVID-19: Τα ψευτοδιλήμματα, η λογική, η επιστήμη, οι παραλογισμοί, οι φανατικοί και η συμμόρφωση της αγέλης 

Πηγή: www.capital.gr 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια