MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΈρευνα~Πώς η Ευρώπη πλημμυρίζεται με κινέζικο μέλι αμφιβόλου ποιότητας

Έρευνα~Πώς η Ευρώπη πλημμυρίζεται με κινέζικο μέλι αμφιβόλου ποιότητας

Έρευνα~Πώς η Ευρώπη πλημμυρίζεται με κινέζικο μέλι αμφιβόλου ποιότητας
Image by Lolame from Pixabay Έρευνα~Πώς η Ευρώπη πλημμυρίζεται με κινέζικο μέλι αμφιβόλου ποιότητας

Έρευνα~Πώς η Ευρώπη πλημμυρίζεται με κινέζικο μέλι αμφιβόλου ποιότητας

Οι φτηνές εισαγωγές παραποιημένου μελιού θέτουν σε κίνδυνο τη μελισσοκομία σε όλο τον κόσμο και οι συνέπειες για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι σοβαρές. 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2016, τα ξένα σάκχαρα βρέθηκαν 1,4 φορές σε κάθε 10 δείγματα μελιού που δοκιμάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινό Κέντρο Ερευνών, Η έρευνα διεξήχθη σε απάντηση σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα πιο ψεύτικα τρόφιμα, στα οποία το μέλι κατατάχθηκε 6ο.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 2.264 δείγματα μελιού από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (συν τη Νορβηγία και την Ελβετία) τα οποία συλλέχθηκαν σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού.

Περίπου το 20% του μελιού που δηλώθηκε ως μείγμα μέλιτος της ΕΕ ή μελιού χωρίς αναλογία που φέρει γεωγραφική αναφορά που σχετίζεται με ένα κράτος μέλος διαπιστώθηκε ότι είναι ύποπτο για το ότι περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Το ποσοστό του ύποπτου μελιού ήταν περίπου 10% για μείγματα μελιού της ΕΕ και εκτός ΕΕ, μείγματα μέλιτος εκτός ΕΕ και μέλι άγνωστης προέλευσης.

Νοθευμένο μέλι

Η απάτη με μέλι μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, με την πώληση φθηνότερου πολυ-χλωρού μελιού ως μεμονωμένης πηγής μελιού σε υψηλότερο σημείο πώλησης. προσθέτοντας σιρόπια ζάχαρης για να αυξήσουν τον όγκο ή συλλέγοντάς τα μπροστά από το χρόνο και στη συνέχεια να τα στεγνώσουν τεχνητά σε μεγάλα «εργοστάσια μελιού», για να μειώσουν το χρόνο και το κόστος.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το τελικό προϊόν απέχει πολύ από αυτό που οι καταναλωτές πιστεύουν ότι αγοράζουν, καθώς και από τον νομικό ορισμό του μελιού της ΕΕ.

Η ΕΕ ορίζει το μέλι ως

“τη φυσική γλυκιά ουσία που παράγεται από τις μέλισσες Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών […], το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες, μετασχηματίζονται συνδυάζοντας με συγκεκριμένες ίδιες ουσίες, εναποθέτουν, αφυδατώνουν, αποθηκεύουν και αφήνουν τις κηρήθρες να ωριμάσουν”.

Τα κράτη μέλη πρέπει να διεξάγουν εργαστηριακές δοκιμές στο μέλι που παράγουν και εισάγουν ελέγχοντας παραμέτρους όπως την προέλευση και τα επίπεδα της γύρης, την υγρασία και την παρουσία προστιθέμενων σακχάρων.

Αλλά οι μέθοδοι δοκιμών ποικίλλουν και οι απατεώνες με μέλι έχουν μια απότομη καμπύλη μάθησης.

“Δεν υπάρχει ενιαία μέθοδος για τη δοκιμή αυθεντικότητας για το μέλι – επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι νοθείας”, λέει ο Δρ Stephan Schwarzinger, καθηγητής δομικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bayreuth.

“Είναι σαν ανάλυση ντόπινγκ στον αθλητισμό. Οι άνθρωποι που δοκιμάζουν για ντόπινγκ ποτέ δεν ξέρουν αν υπάρχει ένα νέο φάρμακο στην αγορά. Όταν εξετάζετε την ποικιλία των διαθέσιμων σιροπιών, δεν υπάρχει ενιαία τεχνολογία που να καλύπτει όλα αυτά. Πρέπει να ρίξετε μια ματιά σε πολλές χημικές και φυσικές παραμέτρους.

Ερασιτεχνικά στο σπίτι, Πως διακρίνετε αν το μέλι είναι νοθευμένο 

” Για να αντιμετωπίσει τη δυσκολία εντοπισμού ψεύτικου μελιού, ο Δρ Schwarzinger είχε την ιδέα να εφαρμόσει πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό (NMR) στις δοκιμές μελιού. Τα μαγνητικά κύματα παράγουν ένα “δακτυλικό αποτύπωμα” του μελιού, το οποίο συγκρίνεται με μια βάση δεδομένων αναφοράς των 10.000 δειγμάτων παγκοσμίως.

Με βάση τα προφίλ αντιστοίχισης, είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν η ετικέτα βρίσκεται. Το NMR είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και αποτελεσματικό ως μέθοδος δοκιμής μελιού, αλλά δεν υιοθετείται ευρέως λόγω της αργής υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στον τομέα των τροφίμων, της ανάγκης για επιστημονική συναίνεση και της αντίστασης από τη βιομηχανία.

“Φανταστείτε ότι αγοράσατε μεγάλες ποσότητες μελιού και στη συνέχεια αυτή η νέα μέθοδος σας λέει ότι όλα τα αποθέματα σας είναι νοθευμένα. Αυτό σίγουρα αποτελεί πηγή αντίστασης στην υιοθέτηση νέων, ασφαλέστερων μεθόδων », δήλωσε ο Schwarzinger.

Κινέζικα εργοστάσια μελιού

Οι Ευρωπαίοι αγαπούν το μέλι και τρώνε κατά μέσο όρο 0,7 κιλά ετησίως, με την Ελλάδα και την Αυστρία να έρχονται πρώτοι σε 1,7 κιλά ανά κάτοικο. Αλλά η Ευρώπη τρώει περισσότερο μέλι από ό, τι παράγει – και γυρίζει στην Κίνα για το 50% των εισαγωγών του μελιού. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Ισπανία.

Η Κίνα έχει καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο, με 473.600 τόνους που παράγονται το 2014 (σε σύγκριση με τα 161.031 της ΕΕ).

Μεταξύ 2000 και 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, η παραγωγή του αυξήθηκε κατά 88% λόγω της αύξησης των εξαγωγών. Οι πωλήσεις μελιού κέρδισαν 276,6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (231 εκατομμύρια ευρώ) το 2016. Αλλά ο αριθμός των κυψελών κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε μόνο κατά 21%.

Ο πληθυσμός των μελισσών της Κίνας μειώνεται, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, λόγω δηλητηριάσεων με φυτοφάρμακα, ρύπανσης και απώλειας οικοτόπων μελισσών εξαιτίας της αστικοποίησης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών και οι αποικίες μειώνουν τον αριθμό τους.

Μέλισσες~ΥΠΌ ΕΞΑΦΆΝΙΣΗ τα πλέον σημαντικά έμβια όντα στον πλανήτη 

Εικόνες από τους Κινέζους αγρότες που επικονιάζουν με το χέρι τα οπωροφόρα δέντρα τους έχουν γίνει σύμβολο υψηλής ρύπανσης. Η παραγωγικότητα ανά κυψέλη σε όλο τον κόσμο πέφτει – έτσι πώς μπορούν οι κινέζικες μέλισσες να επιτύχουν τόσο υψηλή απόδοση;

Η απάντηση είναι η μέθοδος παραγωγής της Κίνας.

Το άπαχο μέλι συλλέγεται όταν εξακολουθεί να είναι υδαρής σούπα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Στη συνέχεια αποξηραίνεται τεχνητά, τα υπολείμματα ρητίνης απομακρύνονται με διήθηση, η γύρη μπορεί να αφαιρεθεί ή να προστεθεί για να καλύψει τη χώρα προέλευσης και προστίθενται σιρόπια για να καλύψουν τις διαφορετικές τιμές της αγοράς.

“Η άγρια ​​παραγωγή μελιού συνεπάγεται ταχύτερη και υψηλότερη παραγωγή ενός προϊόντος που δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό του μελιού (απάτη)”, δήλωσε ο Norberto Garcia, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Εξαγωγέων Μελιού (IHEO).

Ο Αργεντινός καθηγητής έχει μελετήσει στενά το φαινόμενο της απάτης με μέλι και ισχυρίζεται ότι κοστίζει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε απώλειες εισοδήματος για τους έντιμους μελισσοκόμους παγκοσμίως.

“Υπάρχει μια στέγη για παραγωγή μελιού και έχουμε φτάσει σε αυτή την οροφή σε πολλές περιπτώσεις, αλλά η ζήτηση δεν σταματά να αυξάνεται”. Το φτηνό κινεζικό μέλι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για πολλές ευρωπαϊκές χώρες να εισάγουν φθηνό μέλι από την Κίνα και στη συνέχεια να το επανεξάγουν ως προϊόντα τοπικής παραγωγής.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δει δραματικά τις εξαγωγές μελιού παράλληλα με τις εισαγωγές τους από την Κίνα, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα για μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών (Ισπανία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ολλανδία, Λιθουανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Γερμανία και το Βέλγιο).

Σε έλλειψη το ελληνικό μέλι~ΠΡΟΣΟΧΉ στα ελληνοποιημένα και νοθευμένα ΤΕΧΝΗΤΆ κινέζικα μέλια 

Στοιχεία UN COMTRADE

“Υπάρχει μια μεγάλη αγορά εντός της ΕΕ η οποία πρέπει να ελεγχθεί πιο βαθιά”, δήλωσε ο Γκαρσία. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών ώθησε τους εισαγωγείς μακριά από το κινέζικο μέλι και τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ υιοθετούν συνεχώς δοκιμές NMR για την αποφυγή της απάτης σε τρόφιμα.

Λέει ότι, λόγω της τεράστιας ροής του ψεύτικου μελιού που έχει οδηγήσει κάτω την τιμή του χύμα μέλι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2017 οι κινέζοι εξαγωγείς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με καθαρό μέλι σε τρέχουσες τιμές.

Η κινεζική υγειονομική αρχή (AQSIS) ελέγχει τώρα σοβαρά την ποιότητα του μελιού εξαγωγής, ιδίως στην ΕΕ, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κινεζικές εξαγωγές μελιού στην Ευρώπη να υποχωρήσουν κατά 3% το 2016, μετά την κορυφή του 2015.

Αλλά η εξάρτηση από την αγορά για να ρυθμιστεί μόνο λειτουργεί μόνο μέχρι να ευθυγραμμιστούν τα οικονομικά κίνητρα με τα συμφέροντα των καταναλωτών, που είναι συνήθως η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Νόμος για το μέλι

Το κινεζικό μέλι που πλημμυρίζει την Ευρώπη δεν είναι κάτι καινούργιο. Μεταξύ 2002 και 2004, το κινεζικό μέλι απαγορεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της έλλειψης σήμανσης καταγωγής και του κινδύνου να περιέχει μόλυβδο.

Μόλυβδος σε νερό και τρόφιμα~Πως αντιμετωπίζεται 

Ωστόσο, η απαγόρευση άρχισε λόγω της αυξημένης ζήτησης, την οποία η Ευρώπη δεν μπορούσε να ικανοποιήσει αλλού, και οι ευρωπαίοι εισαγωγείς μελιού έχουν πηδήξει στην ευκαιρία.

Το μέλι ρυθμίζεται στην ΕΕ από την οδηγία για το μέλι, αλλά οι απαιτήσεις για τη δήλωση της προέλευσης του μελιού είναι εξαιρετικά χαμηλές. Οι ετικέτες μπορούν να διαβάσουν τη μείξη μελιού της ΕΕ (π.χ. μίγμα μελιού από περισσότερα από ένα κράτη μέλη), “μείγμα μη ευρωπαϊκών μελιών” (μίγμα μελιού από περισσότερες από μία χώρες εκτός της ΕΕ) και μελιού εκτός της ΕΕ “(π.χ. μείγμα μέλιτος της ΕΕ και εκτός ΕΕ).

“Το μεγαλύτερο μέρος του μέλιτος που βρίσκετε είναι χαρακτηρισμένο μείγμα μελιού της ΕΕ και μη της ΕΕ – δεν υπάρχουν πρότυπα. Οι πληροφορίες στην ετικέτα δεν λένε τίποτε στους καταναλωτές, εκτός από το ότι το μέλι δεν προέρχεται από τον ¶ρη », λέει ο Walter Haefeker, επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαίων Μελισσοκόμων.

Έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες στο Κοινοβούλιο για την τροποποίηση της παρούσας οδηγίας, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι χώρες προέλευσης στην ετικέτα και η αναλογία ανάμειξης.

Ο Ρουμάνος Δημοκρατικός Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Daciana Sârbu (S & D) δήλωσε: “Η ζήτηση για μέλι είναι υψηλή και η ευρωπαϊκή παραγωγή είναι περιορισμένη. Απαιτούνται εισαγωγές από τρίτες χώρες, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι ορισμένες εισαγωγές μελιού δεν προέρχονται από γύρη, αλλά από άλλες μη φυσικές πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι το μέλι που διατίθεται στην αγορά δεν είναι παραποιημένο. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται περισσότερος έλεγχος στις εταιρείες συσκευασίας.

“Είναι τελικά υπεύθυνη η Επιτροπή – εάν η επιτροπή θα επιτρέψει τελικά [να προσδιορίσει] την προέλευση του μελιού, θα επιτρέψει στους καταναλωτές να κάνουν καλύτερες επιλογές και αυτό θα ασκήσει πιέσεις στη βιομηχανία για να καθαρίσει την πράξη της”, θρηνεί Haefeker.

“Αλλά για αυτούς, το ελεύθερο εμπόριο είναι σχεδόν μια θρησκεία και η προστασία των καταναλωτών είναι κάτι που πρέπει να σέρνονται προς το κλοτσιές και να ουρλιάζουν”, πρόσθεσε.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Το θέμα δεν είναι μόνο για τους μελισσοκόμους: Οι επικονιαστές όπως οι μέλισσες και άλλα έντομα είναι υπεύθυνα για το 35% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας. Και λόγω της μείωσης άλλων ειδών, οι μέλισσες φέρουν όλο και περισσότερο το βάρος.

“Η πτώση στον πληθυσμό των μελισσών δεν είναι τόσο σοβαρή [όπως τα άλλα έντομα], καθώς οι μελισσοκόμοι πάντα προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μέλισσες να είναι όλο και πιο σημαντικές για την επικονίαση, επειδή οι άλλες επικονιαστές έχουν φύγει.

Έχετε έναν γηράσκοντα πληθυσμό επειδή είναι οικονομικά μη ελκυστικός. Αν τα οικονομικά της μελισσοκομίας έχουν φύγει, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για την ανασύσταση των αποικιών μετά τις απώλειες “, προειδοποίησε ο Haefeker.

“Τροφή-Φάρμακο”: Να διευκρινίσουμε πως οι νοθείες μελιού και η κακή ποιότητα ΔΕΝ αφορά μόνον την Κίνα που πραγματεύεται το άρθρο, αλλά χώρες ακόμη και στην ΕΕ, αλλά ενδέχεται ακόμη και ντόπιους μελισσοκόμους. Οπότε, επαναλαμβάνω, μέλι αγοράζουμε ΜΌΝΟΝ από γνωστούς μας παραγωγούς ή μέσω συστάσεων!

Έχουμε από την μία την χώρα των εισαγωγών και των… ελληνοποιήσεων 

και από την άλλη ό,τι χειρότερο κυκλοφορεί στην αγορά, Κινέζικα προϊόντα ΚΑΙ τρόφιμα: Κρύβουν Σοβαρούς Κινδύνους 

κι εσύ τον νου σου, αρκεί να είναι φθηνό, γιατί η τιμή είναι το μόνο σου κριτήριο επιλογής :(

Εν τέλει Είστε σίγουροι ότι τρώτε μέλι; 

Διαβάστε ακόμη: Παντού πουλάνε νοθευμένο μέλι~Πως να καταλάβετε τη διαφορά 

Μέλισσες~ΥΠΌ ΕΞΑΦΆΝΙΣΗ τα πλέον σημαντικά έμβια όντα στον πλανήτη 

Μέλισσα: Γιατί εξαρτόμαστε από την επιβίωσή της (γράφημα) 

Εξαφανίζονται οι μέλισσες ΒΟΗΘΉΣΤΕ~Φωνή απόγνωσης από τους μελισσοκόμους 

Ας αρχίσουμε να φυτεύουμε Μελισσοκομικά Φυτά

Εγκληματίες του οικοσυστήματος: Monsanto-Bayer Δολοφονούν τις Μέλισσες 

Το 80% της άγριας βλάστησης δε θα υπήρχε χωρίς τις μέλισσες 

Η μέλισσα μόνο οφέλη έχει να μας προσφέρει. Καλά θα είναι να  αρχίσουμε σιγά σιγά να μαθαίνουμε στα παιδιά μας, πως δεν έχουν κάτι να φοβούνται από το απίθανο αυτό έντομο και πως το καλλίτερο που έχουν/με να κάνουν/με είναι να τις ΠΡΟΣΤΑΤΈΨΟΥΜΕ, καθώς εξαρτάται η ίδια μας η ζωή και επιβίωση από αυτές: Η πολύτιμη μέλισσα και τα θαυματουργά προϊόντα της 

Πως να προστατέψετε τη Μέλισσα, το ωφελιμότερο έντομο 

Έρευνα και πηγή άρθρου: scienceshop.gr Έρευνα~Πώς η Ευρώπη πλημμυρίζεται με κινέζικο μέλι αμφιβόλου ποιότητας


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια