Χυμοί πλούσιοι σε… ζαχαρόνερο!

chimi-plousii-se-zacharonero

Mόνο κατά ένα μικρό ποσοστό περιέχουν το φρούτο που αναγράφουν στη συσκευασία
Χυμός ροδάκινο που περιέχει και λίγο χυμό μήλου, αλλά μόνο στα «ψιλά γράμματα» φαίνεται. Χυμός φραγκοστάφυλων με… ολίγη από φρούτα, περιέχει μόλις 6% φρούτα – το υπόλοιπο είναι νερό, γλυκόζη και ζάχαρη. Φρουτοποτά που δεν αναγράφουν θερμίδες. Δεκάδες νέκταρ και φρουτοποτά που περιέχουν χημικά πρόσθετα, αλλά «E» δεν αναγράφουν πουθενά…

Πολλοί από τους χυμούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αφήνουν μια… πικρή γεύση στο στόμα. «TA NEA» πήραν από τα ψυγεία και τα ράφια των σούπερ μάρκετ περίπου 60 χυμούς, νέκταρ και φρουτοποτά και διαβάζοντας τις συσκευασίες τους, διαπίστωσαν πολλές εκπλήξεις, που μόνο ευχάριστες δεν ήταν.

Έκπληξη πρώτη, τα συστατικά τους: Οι 29 από τους χυμούς – οι περισσότεροι αναγράφουν «νέκταρ» ή «φρουτοποτό» – περιέχουν νερό, ζάχαρη και μόνο κατά ένα ποσοστό αποτελούνται από τον χυμό που αναγράφουν φαρδιά – πλατιά στη συσκευασία. Το ποσοστό αυτό στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι κάτω από 50%. Το Ribena φραγκοστάφυλο, λ.χ., γράφει «χυμός φραγκοστάφυλων 6%», το φρουτοποτό Frulite λεμόνι «9% λεμόνι», το φρουτοποτό Amita βύσσινο «20% χυμός βύσσινο» και το νέκταρ ΗΒΗ ροδάκινο «τουλάχιστον 50% χυμός ροδάκινο».

Έκπληξη δεύτερη, οι θερμίδες τους: Ανά 100 ml οι χυμοί παρέχουν στην καλύτερη περίπτωση 43,6 θερμίδες και στη χειρότερη 60. Επειδή, όμως, ουδείς πίνει 100 ml χυμό, οι θερμίδες αυτές σημαίνουν ότι με ένα και μόνο ποτήρι έχει καταναλώσει κανείς 131 έως 180 θερμίδες, δεδομένου ότι το μέσο ποτήρι είναι 300 ml. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα μέτριο ροδάκινο έχει 60 θερμίδες, ένα μέτριο πορτοκάλι 70 θερμίδες και ένα μέτριο αχλάδι 75 θερμίδες, καταλαβαίνει ότι ένα ποτήρι χυμός ισοδυναμεί με τουλάχιστον δύο φρούτα. Κι αν καταναλώσει κανείς δύο φρούτα, μπορεί και να χορτάσει, ενώ με ένα ποτήρι χυμό αποκλείεται.

Πόσα και ποια «E» περιέχουν
Και μετά είναι τα «E», τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων, δηλαδή. Στις ετικέτες των χυμών δεν αναφέρεται πουθενά ότι περιέχουν «E». Στην πραγματικότητα, όμως, οι 29 από τους χυμούς περιέχουν «E», αλλά με τη μορφή των χημικών ονομασιών τους: κιτρικό οξύ που είναι το E 330 – σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο των νόμιμων χημικών προσθέτων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) – ασκορβικό οξύ που είναι το E 300, κιτρικό νάτριο που σημαίνει E 331, χλωριούχο μαγνήσιο που είναι το E 511, φωσφορικό ασβέστιο που αντιστοιχεί στο E 341 ή χλωριούχο κάλιο που είναι το E 508.
Επίσης, σε περισσότερους από 20 χυμούς περιέχονται πρόσθετες αρωματικές ουσίες ή ύλες – «φυσικές», όπως τονίζεται στη συσκευασία – οι οποίες είθισται να προστίθενται στα τρόφιμα για να βελτιώσουν τη γεύση τους.
Παρατήρησις “τροφής”: Αν με τόσα πρόσθετα και βελτιωτικά, έχουν τόσο χάλια γεύση, σκεφτείτε πόσο ελεεινοί θα είναι χωρίς… βοήθεια! 

Για να ξέρετε τι σας γίνετε ρίξτε και μία ματιά στην σημασία του κάθε “Ε” που περιέχουν: Τρώμε τουλάχιστον πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο!

Σε πέντε από τα προϊόντα εντοπίστηκαν και… κρυφοί χυμοί: εκτός από τον χυμό που αναγράφεται με τα πιο μεγάλα γράμματα (λ.χ. Life ροδάκινο, Refresh φράουλα, Όλυμπος ροδάκινο, HBH νέκταρ ροδάκινο) και τη φωτογραφία των συγκεκριμένων φρούτων στην ετικέτα, στα συστατικά «κρύβονται» και άλλοι: Για παράδειγμα, ο χυμός ροδάκινο έχει μέσα και χυμό μήλου! Ο χυμός φράουλα έχει μέσα και σταφύλι, ενώ μέσα στο μανταρίνι – σαγκουίνι υπάρχει και καρότο. Σε έναν χυμό εξάλλου, στη μανταρινάδα Life, υπάρχει και «φυσική χρωστική από εκχύλισμα φρούτων του δάσους» – άγνωστο ποιων φρούτων ή γιατί χρειαζόταν χρώμα η μανταρινάδα. Οι επιστήμονες πάντως αναφέρουν ότι είναι πιθανόν οι εταιρείες να χρησιμοποιούν επιπλέον χυμούς, προκειμένου να δώσουν χρώμα ή γεύση σε έναν χυμό. (“Τροφή”: Κι άλλη… βελτίωση!!! Για την δική μας ευχαρίστηση πάντα, όχι για να πουληθούν, ναι;)
Σε περίπου 10 χυμούς, εξάλλου, δεν αναφέρεται στις συσκευασίες τους, η διατροφική τους αξία. Έτσι ο καταναλωτής δεν μπορεί να ενημερωθεί πόσες θερμίδες παίρνει καταναλώνοντας τον χυμό ή τι άλλα θρεπτικά στοιχεία και αν τού προσφέρει.

Tι λένε οι επιστήμονες
Φυσικούς χυμούς 100% που διατηρούνται εντός ψυγείου, συνιστούν οι επιστήμονες στους καταναλωτές σε σύγκριση με τους μακράς διαρκείας, τα νέκταρ και τα φρουτοποτά.
Όπως λέει στα «NEA» ο καθηγητής Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, «οι χυμοί μακράς διαρκείας έχουν υποστεί μεγαλύτερη θερμική επεξεργασία κι έτσι είναι πιθανόν να έχουν χάσει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C, για παράδειγμα, ή άλλων θρεπτικών συστατικών».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος τονίζει ότι ένα ρόφημα που έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε χυμό και ταυτόχρονα περιέχει ζάχαρη και νερό «θα πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά από τα παιδιά. Ουσιαστικά είναι… ζαχαρόνερο και δεν προσφέρει θρεπτικά συστατικά». Αντίθετα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Ο ίδιος λέει ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να είναι σίγουρος ούτε και όταν μία ετικέτα αναφέρει «χυμός φυσικός 100%».

Πάντως, αυτό που συμβουλεύουν όλοι οι ειδικοί τους καταναλωτές είναι όταν επιλέγουν ένα ρόφημα με χυμό φρούτων, πριν το αγοράσουν να προσέχουν, να έχει ικανοποιητική περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Επιπλέον λένε ότι σίγουρα ο πιο υγιεινός είναι ο χυμός που στύβουμε μόνοι μας… 
“Τροφή”: Δώστε βαρύτητα σας παρακαλώ, στο ότι οι ειδικοί που αναφέρει το άρθρο, πολύ προσεκτικά δεν μιλάνε για χυμό/ους, αλλά για ρόφημα/τα ΜΕ χυμό φρούτων. Τυχαίο;
Μάθετε να Διαβάζετε τις ετικέτες σωστά. Μάθετε να ξεχωρίζετε τα τρόφιμα με χημικά!

Δείτε ακόμη: Πόσο «φυσικοί» είναι οι φυσικοί χυμοί; 

Και φυσικά στύβουμε μόνοι μας και φτιάχνουμε πεντανόστιμους, θρεπτικότατους και υγιεινούς χυμούς με φρούτα και λαχανικά και εκλεκτές συνταγές που μπορούμε να βρούμε στην ενότητά «χυμοί»!

Ρούλα Τσουλέα
Πηγή: ygeia.tanea.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *