MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΑρτεμισία-Artemisia vulgaris: «Ξεκλειδώνει» τις δυνατότητες του εγκεφάλου

Αρτεμισία-Artemisia vulgaris: «Ξεκλειδώνει» τις δυνατότητες του εγκεφάλου

Αρτεμισία-Artemisia vulgaris: «Ξεκλειδώνει» τις δυνατότητες του εγκεφάλου
Αρτεμισία-Artemisia vulgaris: «Ξεκλειδώνει» τις δυνατότητες του εγκεφάλου

Αρτεμισία-Artemisia vulgaris: «Ξεκλειδώνει» τις δυνατότητες του εγκεφάλου

Γράφει ο φυσιοδίφης – ερευνητής βοτανολογίας: Άρης Πέτρου Παπαδάκης,  

ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ (Artemisia vulgaris)
ΈΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΒΌΤΑΝΟ
Όσα δεν έχετε διαβάσει πουθενά

Η Αρτεμισία (Artemisia vulgaris L.) είναι πραγματικά ένα βότανο που περικλείεται από θρύλους και παραδόσεις που αγγίζουν τα όρια του απόκρυφου. Το συναντήσαμε στο τελευταίο μας ταξίδι στη Βέροια σε ένα μονοπάτι κοντά στη Παναγία Σουμελά και είχαμε μια μικρή “κουβεντούλα” μαζί του.

Θεωρείται ιερό από τους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο και παραδοσιακά καίγεται ως θυμίαμα ή καπνίζεται σε τελετουργίες για τις μεθυστικές του επιδράσεις.

Το όνομα του γένους Artemisia αναφέρεται στη συσχέτισή του με την Άρτεμη, τη Θεά ενσάρκωση της Μητέρας Γης. Η θεία παρουσία της Άρτεμης θεωρήθηκε συγκεντρωμένη στο βότανο αυτό και έτσι χρησιμοποιήθηκε στη λατρεία και την εκστατική ένωση μαζί της, σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, μέσω της κατάποσής της κατά τη διάρκεια τελετών που λάμβαναν χώρα την πανσέληνο προς τιμήν της.

Οι κάτω επιφάνειες των φύλλων της είναι ευδιάκριτα ασημί-λευκό και είναι αυτό το ασημί χαρακτηριστικό που μπορεί να συνέδεσε για πρώτη φορά αυτό το φυτό με τη “θεά του φεγγαριού” όπως την χαρακτήριζαν οι ορφικοί.

Οι επικλήσεις σε αυτήν γίνονται τη νύχτα, γι’ αυτό της αποδίδονται τα επίθετα Νυχία, Φωσφόρος, Σελάσφορος, Νυχτοφάνεια και Νυχτοπόλος, Lusijera στα Λατινικά.

Η Αρτεμισία επικονιάζεται από τον άνεμο και η ανθοφορία συνήθως εμφανίζεται από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Στο ταξίδι μας στην Ήπειρο μέσα στο Νοέμβρη την συναντήσαμε ακόμα ανθισμένη και ακμαία.

Συνήθως πιστεύεται ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Άρτεμις ανακούφιζε από τους πόνους του τοκετού ήταν δίνοντας στις γυναίκες Αρτεμισία.

Και πραγματικά είναι ένα φυτό με μακρά ιστορία χρήσης από τις γυναίκες, και ήταν γνωστό στον μεσαιωνικό κόσμο ως εκτρωτικό και εμμηναγωγό με τη δύναμη να διεγείρει την έμμηνο ρύση κατά τη διάρκεια καθυστερημένων ή χαμένων περιόδων

Στην πραγματικότητα, η Αρτεμισία έχει χρησιμοποιηθεί από γυναίκες για κρυφή και ασφαλή αποβολή εγκυμοσύνων συχνά όταν δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό να το κάνουν.

Καθώς η Αρτεμισία χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την τόνωση της υγιούς και κανονικής εμμήνου ρύσεως, η πρόσθετη ικανότητά του ως εκτρωτικό δημιούργησε μια ευκαιρία για τις γυναίκες που ήθελαν να διακόψουν κρυφά μια εγκυμοσύνη.

Οι α- και β-θουγιόνες που βρίσκονται στα φύλλα, είναι οι ψυχοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στο ρόφημα αψέντι, το οποίο παρασκευάζεται από A. absinthium ή αψιθιά, στενό ξάδερφο του A. vulgaris.

Η Αρτεμισία είναι ένα αρχαίο “μαγικό” βότανο που αποδίδεται με τη δύναμη να διεγείρει «περίεργες ιδέες, μαγικές αντιλήψεις και ιερές ενώσεις» σε πολιτισμούς σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική από τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας

Η Αρτεμισία έχει χρησιμοποιηθεί από παλιά για να προκαλέσει ζωντανά όνειρα, αστρικά ταξίδια και μαντείες του μέλλοντος καθώς θεωρήθηκε ευρέως ότι είχε μαγική ισχύ.

Στην Αγγλία του μεσαίωνα οι νέες γυναίκες έβαζαν τις ρίζες του βοτάνου κάτω από τα κρεβάτια τους για να προκαλέσει προφητικά όνειρα και να δουν τους μελλοντικούς τους συζύγους.

Σύμφωνα με την διάσημη βοτανολόγο και συγγραφέα Judith Berger στο βιβλίο της Herbal Rituals περιγράφει γλαφυρά ότι “τα ισχυρά καμφοροειδή έλαια της Αρτεμισίας όταν εισπνέονται, ανοίγουν θαλάμους αρχαίας μνήμης στον εγκέφαλο, δημιουργώντας στον άνθρωπο την οραματική διαίσθηση που χρειάζεται για να αποκωδικοποιήσει σημάδια του παρελθόντος.

Τα μηνύματα που λαμβάνονται μέσα από τα διαισθητικά όνειρα μας, μας βγάζουν από τη λήθη μας, ξεκλειδώνοντας τα “ακασικά αρχεία” και μας βοηθούν να θυμόμαστε παλιούς, άγραφους τρόπους θεραπείας και ζωής που καλύπτουν τις ανάγκες του πνεύματος και της ψυχής».

Σύμφωνα με έναν από τους αγαπημένους μου βοτανολόγους, τον James Duke, μια χημική ένωση που ονομάζεται α-πινένιο που υπάρχει στα φύλλα δρα ως ηρεμιστικό και σε συνδυασμό με τη λιναλοόλη, μια τερπενική αλκοόλη που δρα ως υπνωτικό, κατασταλτικό και ναρκωτικό, μαζί προκαλούν βαθύ ύπνο.

Μαζί αυτές οι τρεις ενώσεις ευθύνονται για τη συσχέτιση του βοτάνου με ζωντανά και συχνά ψυχεδελικά όνειρα, καθώς ταυτόχρονα ηρεμούν και διεγείρουν το χρήστη.

Τα αποτελέσματα του βοτάνου παραμένουν ήπια όταν λαμβάνεται στη σωστή δόση, ενώ μια υψηλότερη δόση μπορεί να προκαλέσει πολύ ισχυρότερα αποτελέσματα, όπως παραισθήσεις και ψυχεδέλεια.

‍Παρά τη φήμη της ως φίλος των γυναικών και των απανταχού ονειροπόλων, η Αρτεμισία είναι επίσης ένα εξαιρετικά ιαματικό φυτό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων.

Διαφορετικά μέρη του A. vulgaris χρησιμοποιούνται για πολλούς ιατρικούς σκοπούς, όπως:

Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εντερικών παρασίτων, αιμορραγιών, διάρροιας, πνευμονίας, φυματίωσης, ελκών, δυσεντερίας, βήχα, αναπνευστικών προβλημάτων και την πρόληψη του εμέτου.

Η καμφορά, η ευκαλυπτόλη και η λιναλοόλη έχουν βρεθεί ότι έχουν ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου (Duke 2000).

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ

Δεν υπάρχουν γνωστές

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

  • ΌΧΙ ΑΠΟ ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
  • Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα.
  • Σε υψηλές δοσολογίες μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, ζαλάδες, έμετο, παραισθήσεις, πυρετό, δηλητηρίαση κλπ.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Μισό κ. γλυκού θρυμματισμένο βότανο σε 500 ml νερό πίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

‍Η παντοθεραπευτική δύναμη της Αρτεμισίας αντικατοπτρίζεται σε πολλούς από τους κοινούς και μοναδικούς τρόπους χρήσης του. Από το δέσιμο στα πόδια των ταξιδιωτών για προστασία και αντοχή σε μακρινά ταξίδια, μέχρι το κρέμασμα από τις πόρτες και τα παράθυρα για να αποκρούσει τα κακά πνεύματα και τις ασθένειες .
Όσο παράξενες κι αν φαίνονται αυτές οι παραδόσεις και πολλές άλλες, στην πραγματικότητα αποδίδονται επιστημονικά σε πολλές από τις ιδιότητες, στον πλούτο των ενώσεων που βρίσκονται στην Αρτεμισία.

Διαβάστε ακόμη: Αρετιμισία-Αψιθιά: Ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιμυκητιακό, καταπολεμά αποτελεσματικά παράσιτα-σοβαρές λοιμώξεις 

Αρτεμισία το φυτό που θεραπεύει τον καρκίνο σε 12 ώρες-Η αλήθεια 

Τα ισχυρότερα αντιπαρασιτικά-ανθελμινθικά βότανα 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια