Ξενοοιστρογόνα: Πρόσθετα τροφίμων δρουν σαν επικίνδυνες ορμόνες

xenooistrogona-prostheta-trofimon-pou-droun-san-epikindynes-ormones

Ξενοοιστρογόνα: Πρόσθετα τροφίμων δρουν σαν επικίνδυνες ορμόνες

Αυτά είναι τα πρόσθετα τροφίμων που δρουν σαν επικίνδυνες ορμόνες

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, μερικά πρόσθετα δρουν σαν οιστρογόνα. Τα ξενοοιστρογόνα είναι συστατικά που έχουν παρόμοιες επιδράσεις με τις ορμόνες που ονομάζονται οιστρογόνα. Ενώ, όμως, το οιστρογόνο είναι μια φυσική ορμόνη που το ίδιο το σώμα σας παράγει, δεν είναι ότι καλλίτερο για το σώμα σας να έχει ένα άλλο μη φυσικό συστατικό που να προκαλεί παρόμοιες επιδράσεις.

Στην πραγματικότητα, τα ξενοοιστρογόνα έχουν συνδεθεί με μια ποικιλία ανεπιθύμητων θεμάτων και προβλημάτων υγείας, από μειωμένους αριθμούς σπερματοζωαρίων μέχρι αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Δείτε Οιστρογόνα καί Καρκίνος του στήθους.
και Ορμονικό: Πώς οι άντρες μετατρέπονται σε… θηλυκά

Είναι τρομακτικό να συνειδητοποιείτε ότι τροφές που καταναλώνετε ανυποψίαστοι καθημερινά μπορούν να περιέχουν αυτά τα πρόσθετα που δρουν σαν ξενοοιστρογόνα. Επιστήμονες στην Ιταλία ανησύχησαν για την εμφάνιση αυτών των συστατικών και ανέπτυξαν μια μέθοδο για να ψάξουν ανάμέσα από 1.500 πρόσθετα τροφίμων και να εξακριβώσουν κάποια που θα μπορούσαν να δράσουν ως ξενοοιστρογόνα.

Η ανάλυσή τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemical Research in Toxicology. Ως αποτέλεσμα της έρευνάς τους, πρόσφατα εξακρίβωσαν δύο νέα ξενοοιστρογόνα που δεν είχαν αναγνωριστεί προηγουμένως.

  • Το πρώτο είναι ο γαλλικός προπυλεστέρας (propyl gallate), ο οποίος χρησιμοποιείται ως ένα συντηρητικό στις τροφές για να αποτρέψει να χαλάσουν τα λίπη και τα έλαια.
  • Το δεύτερο είναι 4-χεξυλορεσορκινόλη (4-hexylresorcinol), η οποία χρησιμοποιείται ως ένα πρόσθετο που βοηθάει τις γαρίδες και τα άλλα θαλασσινά να μη χάσουν το φυσικό τους χρώμα.

Ο γαλλικός προπυλεστέρας δρα σαν ανταγωνιστής και η 4-χεξυλορεσορκινόλη δρα σαν υπερ-ενεργοποιητής.

Οι ανταγωνιστές μπλοκάρουν το δέσιμο ενός παράγοντα σε ένα μόριο υποδοχέων και οι υπερ-ενεργοποιητές αυξάνουν τον βαθμό της γενετικής έκφρασης. Ο γαλλικός προπυλεστέρας χρησιμοποιείται συχνά με βουτυροϋδροξυανισόλη (BHA) και βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT), τα οποία με τη σειρά τους έχουν τις δικές τους βλαπτικές επιδράσεις.
Δείτε ακόμη: Συντηρητικά – Πρόσθετα τροφίμων, μία ωρολογιακή βόμβα  

Τρώμε τουλάχιστον πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο! 
και Η πλάνη της δήλωσης ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ

Αυτά τα δύο πρόσθετα εμποδίζουν τα λίπη και τα έλαια να ταγκίσουν και χρησιμοποιούνται συχνά σε επεξεργασμένες τροφές, όπως δημητριακά και πατατάκια, παρά το γεγονός ότι μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλούν καρκίνο σε αρουραίους.

Δείτε Προσοχή: Γιατί τα φυτικά λάδια είναι επικίνδυνα για την υγεία
Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν όσους μαγειρεύουν με φυτικά έλαια
και όταν λέμε δημητριακά, εννοούμε αυτά: Δημητριακά: όλη η αλήθεια πίσω από το κουτί!
Και τα πατατάκια!! Τι εκπληκτική… τροφή; Καρκίνος σε κουτί: Η συγκλονιστική αλήθεια για τα πατατάκια Pringles! 

Κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε τι σημαίνει επεξεργασμένο τρόφιμο και να τα απομακρύνουμε από το τραπέζι μας, ειδικά από την στιγμή που υπάρχουν αξιόλογες εναλλακτικές: 22 ανθυγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε και οι εναλλακτικές τους

Ένας άλλος τύπος τροφικού προσθέτου που είναι ήδη γνωστό ότι

δρα ως ξενοοιστρογόνο είναι η βουτυλική υδροξυανισόλη (butylated hydroxyanisole), η οποία προστίθεται στα τρόφιμα για να τα διατηρήσει και να τα κάνει να κρατήσουν περισσότερο. Επιπλέον, η κόκκινη χρωστική ουσία ερυθροσίνη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως π.χ. γλυκά, είναι ένα γνωστό ξενοοιστρογόνο.

Όπως τα πρόσθετα τροφίμων, τα συνθετικά ξενοοιστρογόνα είναι ήδη γνωστό ότι παρουσιάζονται με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, βρίσκονται συχνά ως συστατικό των πλαστικών, των παρασιτοκτόνων, των μικροβιοκτόνων, διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας.
Δείτε αναλυτικότερα Δισφαινόλη-Α ή BPA: Επικίνδυνο χημικό σε σκεύη καθημερινής χρήσης
Τοξικό ζιζανιοκτόνο. Είμαστε εκτεθειμένοι χωρίς να το ξέρουμε
Η Χημεία στο Σπίτι Μας. Χημικά απορρυπαντικά και επιπτώσεις.
και Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά. Αναγνωρίστε τα!
Χημικά Συντηρητικά – Parabens και καλλυντικά.

Τα ξενοοιστρογόνα γίνονται όλο και περισσότερο αντικείμενο ανησυχίας για την υγεία, ανάμεσα στους ειδικούς. Προηγούμενες έρευνες είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στα ξενοοιστρογόνα και στην ενδομητρίωση και θεωρείται επίσης ότι τα ξενοοιστρογόνα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες και μπορεί να είναι συντελεστικοί παράγοντες για καρκίνο του μαστού.
Δείτε Τα ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο του μαστού
και Ενδομητρίωση: Συμπτώματα, αιτίες και φυσική αντιμετώπιση
Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, είναι το ένα θέμα, αλλά υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις Τα φυτοφάρμακα αλλάζουν το φύλο;  

«Τροφή»: Οφείλουμε όλοι μας λοιπόν να γνωρίσουμε την ιδανική λύση για ορμονική ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ με ΦΥΣΙΚΌ τρόπο: Maca (μάκα): Ορμονική ισορροπία – Ευεξία του αναπαραγωγικού συστήματος!

Το μάκα είναι εξαιρετικά προσαρμογόνο, που σημαίνει πως όταν το καταναλώνουμε το σώμα μας ξέρει και το διαθέτει εκεί ακριβώς που έχει τις ανάγκες του.
Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, σε γυναίκες και άντρες!

Μάθετε περισσότερα και πως μπορείτε να το παραλάβετε και να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας ως συμπλήρωμα διατροφής, στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη Σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν είναι σε ισορροπία – Τι να κάνετε 

Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο 

και Βότανα με οιστρογονική δράση

www.voicenews.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *