Τι πρέπει να ξέρουμε για το νερό

ti-prepi-na-xeroume-gia-to-nero

Τι πρέπει να ξέρουμε για το νερό

Το νερό, τόσο υποτιμημένο στη σύγχρονη διατροφή, συμμετέχει καθοριστικά σε όλους τους μηχανισμούς του οργανισμού μας.
Η επιμελήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας δρ Αναστασία Μπαρμπούνη επισημαίνει μύθους και αλήθειες για το πολύτιμο αυτό στοιχείο της διατροφής μας.

Πόσο σημαντικό είναι το νερό για την υγεία μας;

Το νερό είναι το ίδιο σημαντικό με το οξυγόνο για τη διατήρηση της ζωής. Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει αρκετές εβδομάδες (4-6) χωρίς τροφή, αλλά η επιβίωση χωρίς νερό είναι αδύνατη πέραν της εβδομάδας.

Η ανάγκη μας για οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι τελικά μύθος; 

Η συμβουλή αυτή αποτελεί μνημονοτεχνικό κανόνα. Δεν μπορούν να καθορισθούν επακριβώς οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, η ελάχιστη ποσότητα νερού που θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά είναι ένα λίτρο, σε ειδικές περιπτώσεις όμως μπορεί να φθάνει έως και 6-7 λίτρα.

Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται και από τις δραστηριότητες αλλά και από το είδος της τροφής.
«Τροφή»: Αυτό που έχω να σας προτείνω είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε φορά μετά την ούρηση, ώστε να αντικαθιστάτε το νερό που έχετε αποβάλει και να μην περιμένετε να διψάσετε για να το πιείτε. Αν φτάνετε να διψάτε, σημαίνει πως ήδη έχει αρχίσει η αφυδάτωσις..

Οι ανάγκες μας σε νερό αυξάνονται:

* Κατά την έντονη μυϊκή δραστηριότητα στην εργασία ή την άθληση.
* Σε περιόδους έντονης ζέστης και υγρασίας.
* Σε περιόδους ασθένειας, π.χ. σε γαστρεντερίτιδες, εμπύρετες ιώσεις, παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος κ.ά.
* Στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Και το υπερβoλικό νερό μπορεί όμως να κάνει κακό; 

Στη ρύθμιση του ισοζυγίου του νερού, δηλαδή της ισότητας μεταξύ του εισαγόμενου και παραγόμενου και αυτού που αποβάλλεται, λειτουργούν οι εξής μηχανισμοί:

* της δίψας
* της ρύθμισης του νερού που αποβάλλεται με τα ούρα
* της παραγωγής ορμονών, όπως της αντιδιουρητικής ορμόνης (ΑDH)

Σε σπάνιες περιπτώσεις υπερβολικής πρόσληψης νερού, ο μηχανισμός έκκρισης της αντιδιουρητικής ορμόνης διαταράσσεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη κατακράτηση νερού στον οργανισμό, χωρίς ανάλογη κατακράτηση αλάτων που επιφέρει διαταραχή των ζωτικών λειτουργιών των κυττάρων και μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δηλητηρίαση με νερό.

Οι χυμοί, το γάλα, το τσάι, ο καφές μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό; 

Οι χυμοί ή το γάλα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό γιατί, εκτός από νερό, περιέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και θερμίδες. Άλλα ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, είναι φτωχά, (έως βλαβερά) σε θρεπτικά συστατικά και συνήθως περιέχουν πολλές θερμίδες. Ο καφές και το τσάι προσφέρουν νερό, αλλά αυξάνουν τη διούρηση. Τα ροφήματα με καφεΐνη, η οποία έχει διουρητική δράση, μπορεί να βοηθούν στην αφυδάτωση.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους προτιμάμε το νερό είναι το ότι δεν προσδίδει θερμίδες, είναι χαμηλό σε νάτριο και δεν περιέχει λιπαρά, χοληστερόλη, ζάχαρη ή άλλα συστατικά που επιβαρύνουν θερμιδικά το άτομο.

Πώς θα ξέρουμε αν είμαστε καλά ενυδατωμένοι; 

Αν δεν καταναλώνουμε αρκετό, σε φυσιολογικές συνθήκες διψάμε. Οι μηχανισμοί της δίψας όμως δεν λειτουργούν απόλυτα στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα παιδιά, τους ασθενείς όταν υπάρχει έντονη ζέστη και σε έντονη φυσική δραστηριότητα.

Για να ελέγχουμε αν πίνουμε αρκετά υγρά, παρατηρούμε τα ούρα μας. Μικρή ποσότητα με σκούρο χρώμα στα ούρα δείχνει ότι η κατανάλωση υγρών δεν είναι αρκετή. Στα βρέφη, η στεγνή πάνα είναι μια ένδειξη αφυδάτωσης.
Δείτε: Τι προδίδει το χρώμα των ούρων για την υγεία

 Το νερό που αποβάλλεται με τα ούρα εξαρτάται από το ποσό που προσλαμβάνεται. Σε φυσιολογικό ενήλικο και εφόσον ο μηχανισμός του αισθήματος της δίψας λειτουργεί κανονικά, το ποσό αυτό κυμαίνεται γύρω στα 1-1,5 λίτρα το 24ωρο. Σε στέρηση νερού αυτό που αποβάλλεται από τα ούρα περιορίζεται σε 400-500 ml, χωρίς όμως να μπορεί να μειωθεί περισσότερο.
Δείτε: Μήπως είστε Αφυδατωμένοι; Κοινά Νοσήματα και Συμπτώματα που οφείλονται στη Χρόνια Αφυδάτωση

Είναι καλύτερα να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό ή βρύσης; 

Δεν υπάρχει λόγος ο γενικός πληθυσμός να καταναλώνει επιτραπέζιο νερό αντί νερό βρύσης. Ωστόσο, ίσως μερικές κατηγορίες ασθενών χρειάζονται ειδική δίαιτα (π.χ. φτωχή σε νάτριο) και πρέπει να πίνουν μεταλλικό νερό με συγκεκριμένη σύνθεση.
Δείτε όμως: Ανησυχία για την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο, αλλά και εμφιαλωμένο νερό
Ο μύθος του «καθαρού» εμφιαλωμένου νερού σε σχέση με αυτό της βρύσης
Πριν πιεις νερό από πλαστικό μπουκάλι δες το τριγωνικό σύμβολο. Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο… (Video)

Βοηθά το νερό στο αδυνάτισμα; 

Κατά τη διάρκεια προσπάθειας για απώλεια βάρους, το νερό είναι απαραίτητο στον οργανισμό γιατί βοηθά στη λειτουργία της πέψης και στην απέκκριση από το παχύ έντερο των άχρηστων ουσιών.
Επίσης, σύμφωνα με τεκμηριωμένη ιατρική έρευνα, τα άτομα που καταναλώνουν νερό λίγο πριν από τα γεύματά τους χάνουν ευκολότερα βάρος και διατηρούν το νέο τους βάρος σε σχέση με άτομα ίδιου επιδημιολογικού προφίλ και με την ίδια κατανάλωση θερμίδων.

«Τροφή»: 

Δυστυχώς όμως το νερό που καταναλώνουμε, στερείτε πολλών από τα περιγραφόμενα και από τις ωφέλιμες ουσίες του, λόγω διάφορων επεξεργασιών και δηλητηρίων που το φορτώνουμε, με αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά υγιεινό να είναι: Η χλωρίωση του νερού καταστρέφει την πρωτεΐνη των κυττάρων 
Νερό – Δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα. 
Αμίαντος: Ένα άκρως επικίνδυνο καρκινογόνο υλικό στα δίκτυα ύδρευσης ολόκληρης της Ελλάδας 

Για να είναι, λοιπόν, όντως ωφέλιμο το νερό χρειάζεται να είναι ΚΑΘΑΡΌ!! Να είναι απαλλαγμένο από χλώριο, φθόριο, βαρέα μέταλλα,φυτοφάρμακα, τοξικές χημικές ουσίες, βακτήρια και άλλα επικίνδυνα συστατικά. Όλα αυτά μπορώ να σας τα διασφαλίσω με ένα απλό μεν αλλά αποτελεσματικότατο φίλτρο νερού, που έχει ιδιαίτερα σημαντικές εγκρίσεις και πιστοποιήσεις που ΔΕΝ διαθέτει κανένα άλλο φίλτρο, όπως:

pistopoihseis_filtrou

Η ποιότητα, λοιπόν, του πόσιμου νερού είναι ένα όλο και περισσότερο πιεστικό ζήτημα για όλους τους ανθρώπους, καθώς το νερό είναι ο κυριότερος αποτοξινωτής μας. Χωρίς καθαρό νερό, είναι σαν να προσπαθούμε να ξεπλύνουμε την μπουγάδα μας με απόνερα.
Πως μπορεί κάτι τέτοιο να είναι αποτελεσματικό;

Έτσι η “τροφή” με τις κατάλληλες συνεργασίες έρχεται να δώσει ασφαλή και οικονομική λύση για καθαρό νερό χωρίς τοξικές χημικές ουσίες, βακτήρια και άλλα επικίνδυνα συστατικά, πολύ πιο αποτελεσματικά και με χαμηλότερο κόστος από τις συμβατικές μεθόδους καθαρισμού του νερού. Προσφέρουμε στους φίλους μας, με ενδιαφέρον και ευαισθησία, ένα εξαιρετικά αξιόπιστο φίλτρο νερού απλό στην εγκατάσταση και με χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης. 

Απολαύστε καθαρό νερό… το φυσικό αναψυκτικό της ζωής!  

Όσοι ενδιαφέρεστε, αφήστε το μήνυμά σας στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Γιατί πρέπει να πίνουμε κάθε πρωί νερό με άδειο στομάχι!

Νερό & Θεραπεία με Νερό!

Πως και γιατί πρέπει να κάνετε το νερό σας αλκαλικό

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ!!

Το είδα: enallaktikidrasi.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *