Χρόνια Φλεβική Νόσος. Ένας σοβαρός κίνδυνος και πως αντιμετωπίζεται

hronia-fleviki-nosos-enas-sovaros-kindynos-kai-pos-antimetopizetai

Χρόνια Φλεβική Νόσος. Ένας σοβαρός κίνδυνος και πως αντιμετωπίζεται

Πόσες φορές έχετε ακούσει παράπονα από άλλους για πόνο και πρησμένα, βαριά πόδια;
Μήπως το πρόβλημα το έχετε και εσείς χωρίς να μπορείτε να το εξηγήσετε;
Το βέβαιο είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, κάτι δεν πάει καλά με το φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων.

Χρόνια φλεβική νόσος το όνομα της και ας την γνωρίσουμε καλύτερα μιας και έχει μελλοντικά δυσάρεστες και σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η Χρόνια Φλεβική Νόσος είναι ένα χρόνιο νόσημα, του οποίου τα συμπτώματα επιδεινώνονται ναι μεν με τις υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά εξακολουθεί και υφίσταται και τους χειμερινούς μήνες.

Τα συμπτώματα της νόσου το Χειμώνα δεν μας ενοχλούν στον ίδιο βαθμό, αλλά με την πάροδο των ετών το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν παραμεληθεί.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το 51% του συνόλου των πασχόντων και το 60% όσων υποφέρουν συστηματικά από Χρόνια Φλεβική Νόσο, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο.

Το γεγονός αυτό, αποδεικνύει ότι,

η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια δεν πρέπει να ξεκινά και να σταματά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, αλλά να γίνεται συστηματικά, χωρίς διακοπή, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Επιδημιολογικές μελέτες στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της ελληνικής έρευνας και αποδεικνύουν γιατί η Χρόνια Φλεβική Νόσος έχει χαρακτηριστεί σαν επαγγελματική νόσος καθώς τη συναντάμε ευρέως

  • σε εργαζόμενους που είναι όρθιοι πολλές ώρες, όπως είναι οι πωλητές, κομμώτριες, νοσοκόμες, μάγειρες,
  • σε εργαζομένους που έχουν καθιστική εργασία, όπως υπάλληλοι γραφείου, οδηγοί φορτηγών ή ταξί
  • και σε εργαζόμενους σε γονατιστή θέση, όπως ξυλουργοί, οικοδόμοι, τεχνίτες τοποθέτησης δαπέδων κ.α.

Καθιστική ζωή και επιπτώσεις στα ζωτικά μας όργανα 

Όλες αυτές οι κατηγορίες των ατόμων αλλά και όσοι αισθάνονται «βαριά» κουρασμένα τα κάτω άκρα τους, θα πρέπει και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα να συνεχίζουν τη θεραπεία και να μην σταματούν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.

Ένας μεγάλος κίνδυνος, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, είναι η δημιουργία φλεβικών ελκών που αλλοιώνουν την ποιότητα του δέρματος, ενώ ακόμη πιο επικίνδυνη και απειλητική είναι η δημιουργία θρομβοφλεβίτιδας, Θρομβώσεων που παρουσιάζονται στους κιρσούς, όταν το αίμα μέσα στις φλέβες πήζει και εμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία του.
Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τι μπορείτε να κάνετε

Πιο επικίνδυνες είναι οι εσωτερικές αλλά εξίσου επώδυνες αποδεικνύονται και οι επιφανειακές θρομβοφλεβίτιδες.

Το ανθρώπινο σώμα αρχικά προοριζόταν για έναν δραστήριο τρόπο ζωής, για να μπορεί ο άνθρωπος να κυνηγά, να ψαρεύει και να συλλέγει την τροφή του.

Στην εποχή μας όμως οι συνθήκες ζωής άλλαξαν.
Είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σύμφωνα με το δυτικό τρόπο ζωής και να είμαστε πολύ πιο νωθροί.
Ο δυτικός τρόπος ζωής ΣΚΟΤΏΝΕΙ 

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που στα πόδια μας αρχίζουν να παρουσιάζονται όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη Χρόνια Φλεβική Νόσο όπως πόνος, πρήξιμο, κούραση, αίσθημα βάρους, ευρυαγγείες, κιρσοί, συμπτώματα και αυτά του δυτικού τρόπου ζωής που έχουμε ενταχτεί.

Το Χειμώνα, περισσότερο από ό,τι το Καλοκαίρι, ελαττώνονται οι ευκαιρίες για κίνηση, έτσι υπάρχουν επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες για τη Χρόνια Φλεβική Νόσο που όσο περνά ο χρόνος τείνει να αυξάνεται.

Ο δραστήριος τρόπος ζωής ωφελεί τους πάντες,

σε οποιασδήποτε ηλικία, και είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να εξασφαλίσετε την υγεία των ποδιών σας, καθώς διευκολύνεται η επιστροφή του αίματος στην καρδιά.

Η καλύτερη άθληση για τα πόδια είναι αυτή που δυναμώνει τους μύες, χωρίς να καταπονεί το φλεβικό σύστημα. (Π.Χ. κολύμβηση, πεζοπορία, τζόγκινγκ, ποδήλατο, ακόμα και βάδισμα σε επίπεδο mars).
Μόλις μισή ώρα καθημερινό, γρήγορο περπάτημα, αλλάζει την ζωή μας 

Επίσης η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας πρόσθετος παράγοντας καταπόνησης για τις φλέβες και τις αρτηρίες σας.

Μην καταναλώνετε λιπαρές τροφές με τεχνητά λίπη, (Μαργαρίνες κ.τ.λ.) μην προσθέτετε πολύ αλάτι στο φαγητό σας γιατί προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και απόφραξη των αρτηριών.

Να καταναλώνετε τακτικά, μικρά γεύματα καθώς συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση της ενέργειας σε σταθερά επίπεδα.
Γιατί οι επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν την υγεία 

Τέλος να μην ξεχνάτε την απαραίτητη κατανάλωση νερού καθημερινά.

Τουλάχιστον 8 ποτήρια φιλτραρισμένου καθαρού νερού καθημερινά έχει ανάγκη ο οργανισμός μας και εν προκειμένω το καρδιαγγειακό και φλεβικό μας σύστημα.

Η λήψη των κατάλληλων φαρμάκων μπορεί να απαλύνει τον πόνο, να απαλλάξει από αισθήματα βάρους, και πρηξίματος και να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος όμως θα σας θυμίσω συνήθως τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα καταπολεμούν το σύμπτωμα και όχι την ρίζα του κακού.

Τα φυσικά φλαβονοειδή,

έχουν χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες ευρέως και έχουν δείξει μέσω κλινικών ερευνών, ότι βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των φλεβών των κάτω άκρων και στην αντιμετώπιση δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως κιρσοί, ευρυαγγείες, οίδημα, (Πρησμένα πόδια) κόπωση και αίσθημα βάρους.
Τα βότανα και πως βοηθούν στους κιρσούς και στις ευρυαγγείες 

Μια ιδανική φυσική βιολογική φόρμουλα για αυτές τις περιπτώσεις, πλούσια και σε φλαβονοειδή είναι αυτή του Πανεπιστημίου των Αθηνών που αποτελείται από 3 συστατικά:

α) το Pine Bark, (Φλοιός πεύκου ή Πυκνογενόλη)

Εμφανίζει θετικό αποτέλεσμα στην κυκλοφορία του αίματος, ενεργεί αντιερεθιστικά, ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες και τις κάνει πιο ανθεκτικές στα τραύματα. Ανακουφίζει το ανεύρισμα των φλεβών, το πρήξιμο των ποδιών και χρονική φλεβική ανεπάρκεια, μειώνει τον κίνδυνο φλεβίτιδας, πρηξίματα και ερεθισμούς.

β) τα Grape Seed extract, (Εκχύλισμα από κουκούτσια κόκκινου σταφυλιού)

τα OPC καθαρίζουν τους αυλούς των αρτηριών και των αγγείων και προστατεύουν έτσι το καρδιαγγειακά σύστημα από όλες σφαιρικότερα τις παθήσεις που το ταλαιπωρούν. Ιδανικά για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως είναι η φλεβική ή αγγειακή ανεπάρκεια, η αγγειακή ευθραυστότητα που προκαλεί αρχικά μικρό αιμορραγίες και την τελική καταστροφή των αγγείων. Το εκχύλισμα κουκουτσιών σταφυλιού κλινικά απέδειξε ότι σε ομάδες που το ελάμβαναν συστηματικά βελτίωσε την ελαστικότητα αγγείων και αρτηριών σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 90% απομακρύνοντας δυσάρεστα συμπτώματα. Και 

γ) το γνωστό σε όλους Ginkgo Biloba:

Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της αρτηριακής ανεπάρκειας (χαμηλή ροή αίματος), βοηθώντας στη βελτίωση της κυκλοφορίας σε όλα τα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των χεριών και των ποδιών. Διευρύνει μέχρι και τα τριχοειδή αγγεία και είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, που συστήνονται και από την συμβατική ιατρική. 

Ο συνδυασμός και των τριών, αποφράζει φλέβες (Αρτηρίες) και αγγεία και ενισχύει παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος γενικότερα.

Όσοι ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Γιώργος Ερισιαάνος Κυριακού – Φαρμακοποιός
bio365.blogspot.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *