MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΤι σημαίνει ο Υψηλός και τι ο Χαμηλός Αιματοκρίτης

Τι σημαίνει ο Υψηλός και τι ο Χαμηλός Αιματοκρίτης

Τι σημαίνει ο Υψηλός και τι ο Χαμηλός Αιματοκρίτης
Image by Belova59 from Pixabay Τι σημαίνει ο Υψηλός και τι ο Χαμηλός Αιματοκρίτης

Τι σημαίνει ο Υψηλός και τι ο Χαμηλός Αιματοκρίτης

Αιματοκρίτης είναι το ποσοστό του συνολικού όγκου του αίματος, που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια. Ένα τεστ αιματοκρίτη δείχνει αν έχετε πολύ λίγα ή πάρα πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια, ενδείξεις που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα ορισμένων ασθενειών. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα, μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας.

Ένα τεστ αιματοκρίτη είναι μέρος μίας γενικής εξέτασης αίματος. Η αναλογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με όλα τα κύτταρα του αίματος μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να κάνει διάγνωση μιας ασθένειας ή να παρακολουθήσει την πορεία ανταπόκρισης ενός ασθενούς σε μια θεραπεία.

Εξετάσεις αίματος: Πως να τις αποκωδικοποιήσετε 

Ένας χαμηλότερος από το φυσιολογικό αιματοκρίτης μπορεί να υποδεικνύει:

  • Ανεπαρκής παροχή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία)
  • Μεγάλος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων λόγω κάποιας μακράς διάρκειας ασθένειας, λοίμωξης, λευχαιμίας, λεμφώματος ή άλλων διαταραχών των λευκών αιμοσφαιρίων
  • Ανεπάρκεια σε βασικές βιταμίνες ή μέταλλα
  • Πρόσφατη απώλεια αίματος

Από την άλλη πλευρά ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να υποδεικνύει:

  • Αφυδάτωση
  • Μια διαταραχή, όπως η αληθής πολυκυτταραιμία, που προκαλεί το σώμα σας να παράγει υπερβολικά μεγάλο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Πνευμονική ή καρδιακή νόσο. Εάν το σώμα έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, θα παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα.

*** Τι είναι ο αιματοκρίτης;

Αιματοκρίτης είναι η εκατοστιαία αναλογία του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

Μια από τις σημαντικότερες εργαστηριακές εξετάσεις, που αποτελεί βασικό στοιχείο της “γενικής αίματος” είναι ο αιματοκρίτης. Σχετίζεται άμεσα με αυτό που λέμε “αναιμία”.

Το αίμα αποτελείται από δύο βασικά συστατικά: το υγρό συστατικό, που λέγεται πλάσμα και μια ποικιλία σωματιδίων, που λέγονται έμμορφα συστατικά. Κυριότερα από αυτά είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που ο σκοπός της είναι να μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος.

Αιματοκρίτης είναι η εκατοστιαία αναλογία του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

Ως φυσιολογικές τιμές μπορούν να θεωρηθούν (μικρές διακυμάνσεις από εργαστήριο σε εργαστήριο και ηλικία μπορεί να υπάρχουν)

-για τους άνδρες 40%-54%
-για τις γυναίκες 36%-47%

Αύξηση του αιματοκρίτη μπορεί να συμβεί σε καπνιστές, άτομα που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο και σε κάποιες σπανιότερες νοσολογικές καταστάσεις, όπως η πολυερυθραιμία.

Στη συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων, τα προβλήματα του αιματοκρίτη αφορούν κυρίως την πτώση των τιμών του και κατά συνέπεια την αναιμία, ενώ τα αυξημένα επίπεδα και ο υψηλός αιματοκρίτης είναι, λανθασμένα, συνώνυμα καλής υγείας και αντοχής.

Πότε όμως και για ποιους λόγους πρέπει να μας ανησυχεί ο πολύ καλός αιματοκρίτης; 

Ο υψηλός αιματοκρίτης (ερυθροκυττάρωση), >16gr/dl αιμοσφαιρίνης για τις γυναίκες και >16,5gr/dl για τους άνδρες, συνήθως αποτελεί τυχαίο εύρημα στον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο ή μπορεί και να διαπιστωθεί στα πλαίσια διερεύνησης κάποιου συμπτώματος, όπως θρόμβωση, υπέρταση, ζάλη, κεφαλαλγία.

Η ερυθροκυττάρωση μπορεί να είναι απόλυτη ή ψευδής λόγω αφυδάτωσης.
Αφυδάτωση: Κύρια αιτία σωρείας ασθενειών~Πως χρησιμοποιούμε το νερό θεραπευτικά 

Η απόλυτη ερυθροκυττάρωση μπορεί να οφείλεται σε πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή αίτια.

Πρωτοπαθή αίτια είναι η αληθής πολυκυτταραιμία (polycythaemia vera), η ιδιοπαθής ερυθροκυττάρωση (χωρίς υποκείμενο αίτιο ή νόσημα) ή η οικογενής ερυθροκυττάρωση.

Η δευτεροπαθής οφείλεται κυρίως σε καταστάσεις που προκαλούν υποξία, δηλαδή χαμηλή απόδοση οξυγόνου στους ιστούς, όπως είναι το κάπνισμα αλλά και οι συγγενείς καρδιοπάθειες, παθήσεις του πνεύμονα, το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, η διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο αλλά και σε παθήσεις των νεφρών και σε ορισμένα νεοπλάσματα με απρόσφορη έκκριση ερυθροποιητίνης.

Το λίγο ή πολύ οξυγόνο βλάπτει~Διατηρούμε τα ιδανικά επίπεδα 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση αναβολικών αλλά και άλλων φαρμάκων, όπως ανδρογόνα, η θυροξίνη, οι αυξητικές ορμόνες και τα κορτικοειδή ενοχοποιούνται για αύξηση του αιματοκρίτη όπως και το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον υψηλό αιματοκρίτη οφείλονται στην υπεργλοιότητα που παρουσιάζει το αίμα (δηλαδή πολύ πηκτό αίμα), στις αγγειακές βλάβες που προκαλεί η αυξημένη γλοιότητα και στον υπερκαταβολισμό των κυττάρων του αίματος.

Συνοπτικά, τα συχνότερα συμπτώματα είναι:

Η διερεύνηση της ερυθροκυττάρωσης και κατά συνέπεια η σωστή αντιμετώπισή της, πρέπει να γίνεται από ειδικό αιματολόγο που είναι σε θέση να συνθέσει τις πληροφορίες από την κλινική εξέταση, το ατομικό και οικογενειακό αναμνηστικό καθώς και τις εργαστηριακές εξετάσεις που ποικίλουν, από τον απλό εργαστηριακό έλεγχο έως ειδικότερες εξετάσεις, όπως ερυθροποιητίνη ορού, αέρια αίματος, μοριακό έλεγχο και οστεομυελική βιοψία.

Μόνο τότε μπορεί να τεθεί σωστά η διάγνωση και να προταθεί, εφόσον χρειάζεται, η ανάλογη θεραπεία.

Αναιμία 

Αναιμία ονομάζεται η πτώση των τιμών του αιματοκρίτη και της αιμοσφαιρίνης. Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η τιμή της αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλότερη των 13,5g% στους άνδρες και χαμηλότερη των 12g% στις γυναίκες. Τα άτομα που έχουν χαμηλό αιματοκρίτη, συχνά την εκδηλώνουν.

Αντιμετώπιση

Προκειμένου να διευκρινιστούν με ακρίβεια οι λόγοι μιας αναιμίας απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις πέραν της τιμής του αιματοκρίτη. Όταν υπάρχει πραγματική αναιμία (ανεξάρτητα από το αν υπάρχει εγκυμοσύνη) αυτή οφείλεται συνήθως σε έλλειψη σιδήρου και αποκαλείται σιδηροπενική αναιμία.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμπεριληφθούν τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Το κόκκινο κρέας και τα φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C όπως το πορτοκάλι και το ακτινίδιο μπορούν να βοηθήσουν.

Σιδηροπενική αναιμία: Διατροφή και Βότανα 

Εκτός όμως από τη σιδηροπενική αναιμία, ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να οφείλεται και σε άλλες καταστάσεις όπως η έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων και κάποια χρόνια ασθένεια. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις για το σίδηρο, τη Β12, τη φερριτίνη και το φυλλικό οξύ, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Αναλόγως θα δρομολογηθεί και η θεραπευτική προσέγγιση.

Είδη αναιμίας: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία 

Χαμηλός αιματοκρίτης; Με αυτές τις τροφές θα τον ενισχύσετε

Όταν υπάρχει πραγματική αναιμία (ανεξάρτητα από το αν υπάρχει εγκυμοσύνη) αυτή οφείλεται συνήθως σε έλλειψη σιδήρου και αποκαλείται σιδηροπενική αναιμία. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Αυτές είναι:

-Κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχάρι, καθώς και το χοιρινό και το κοτόπουλο.

-Τα όσπρια και οι φακές είναι επίσης καλές πηγές σιδήρου. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε, ότι ο σίδηρος που βρίσκεται στις φυτικές τροφές δεν απορροφάται τόσο καλά, όσο αυτός που βρίσκεται στις ζωικές.

Στην καλή απορρόφηση του σιδήρου βοηθούν οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και Β-καροτένιο. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν στα καρότα, τις πιπεριές, τη ντομάτα, το λεμόνι και το πορτοκάλι.

Αντιμετώπιση σιδηροπενικής αναιμίας~Τροφές με σίδηρο και η βιταμίνη C 

-Τέλος, τροφές που αποτελούν καλή πηγή σιδήρου είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Για να είστε βέβαιοι για τους λόγους που προκαλούν αναιμία απαιτείται πλήρης αιματολογικός έλεγχος πλην του αιματοκρίτη. Εκτός από τη σιδηροπενική αναιμία, ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να οφείλεται και σε άλλες καταστάσεις, όπως σε έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων ή σε κάποια χρόνια ασθένεια.

Μπορεί επίσης να προκύψει όταν υπάρχει απώλεια αίματος. Η οξεία απώλεια αίματος από εσωτερική αιμορραγία (όπως από ένα αιμορραγικό έλκος) ή εξωτερική αιμορραγία (από το τραύμα) μπορεί να ρίξει τον αιματοκρίτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το ίδιο συμβαίνει όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες μικρές αιμορραγίες (έλκη στομάχου, αιμορροΐδες κλπ). Οι νεώτερες γυναίκες είναι πιθανό να έχουν χαμηλό αιματοκρίτη, λόγω της απώλειας αίματος κάθε μήνα με την κανονική έμμηνο ρύση.

Πώς προκαλείται το κάθε είδος αναιμίας-Συμπτώματα 

Στοιχεία από: Τι σημαίνει ο Υψηλός και τι ο Χαμηλός Αιματοκρίτης
www.newsitamea.gr
klinikiaimatologia.gr

~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Διατίθεται από την ιστοσελίδα μας ένας δυνατός συνδυασμός με ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ, ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΚΑΙ ΤΖΙΝΣΕΝΓΚ, ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (και τα 3 συστατικά ανά κάψουλα), που μαζί με διατροφική μαγιά και μακροχρόνια λήψη, μπορεί να «χτίσει» αποθήκες σιδήρου! 

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Δείτε ακόμη: Πόσο σίδηρο προσλαμβάνεις και πόσο μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα; 

Αίμα: Ίσως το πολυτιμότερο στοιχείο μετά την καρδιά 

Τι σημαίνουν τα επίπεδα της Φερριτίνης στο αίμα

Θρέψτε το αίμα: Βελτιώνοντας το, βελτιώνεται και η υγεία

Η υγεία είναι στο αίμα μας, το “υγρό της ζωής” 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια