MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΘυλακίτιδα: Όταν η τρίχα «γυρίζει» και αντιμετώπιση

Θυλακίτιδα: Όταν η τρίχα «γυρίζει» και αντιμετώπιση

Θυλακίτιδα: Όταν η τρίχα «γυρίζει» και αντιμετώπιση
Θυλακίτιδα: Όταν η τρίχα «γυρίζει» και αντιμετώπιση

Θυλακίτιδα: Όταν η τρίχα «γυρίζει» και αντιμετώπιση

Γιατί συμβαίνει το ”εξάνθημα ξυρίσματος”; Συμβουλές πρόληψης 

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις τρίχες και τους θύλακές σας; Εάν οι αποτριχώσεις και το ξύρισμα είναι μία δύσκολη υπόθεση για εσάς και υπάρχει συνέχεια πρόβλημα, τότε ίσως έχετε θυλακίτιδα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε φλεγμονή του τριχοθυλακίου που συχνά μοιάζει με δυσάρεστο εξάνθημα.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το κνησμώδες περιστατικό δέρματος είναι ακίνδυνο και συνήθως φεύγει από μόνο του.

Ο Δρ. Imogen Bexfield, επικεφαλής της ιατρικής δερματολογίας και ιδρυτής της White Swan Aesthetics, εξετάζει τα συμπτώματα της θυλακίτιδας, τις αιτίες και δίνει συμβουλές πρόληψης, ώστε να μπορείτε να αποχαιρετήσετε τις τρίχες που δε μεγαλώνουν σωστά και να νιώσετε το δέρμα σας μεταξένιο και απαλό:

Τι είναι η θυλακίτιδα;

Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή που προσβάλλει τα θυλάκια των τριχών, και συχνά προκαλείται από τρίχες που έχουν γυρίσει. Εμφανίζεται συνήθως ως μικρές συστάδες στο δέρμα και μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με εξάνθημα.

Κάθε τρίχα στο σώμα σας μεγαλώνει από ένα άνοιγμα στο δέρμα σας που ονομάζεται θυλάκιο. Μερικές φορές, τα βακτηρίδια μπορεί να μπουν σε αυτά τα θυλάκια και να προκαλέσουν λοίμωξη. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η θυλακίτιδα περιγράφεται ως «εξάνθημα ξυρίσματος»

Η θυλακίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα σας όπου και αν μεγαλώνει η τρίχα, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής. Είναι πιο πιθανό να συμβεί στους μηρούς, στους γλουτούς, στον αυχένα και στις μασχάλες – σε μέρη όπου η τριβή είναι συχνή.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο καθένας μπορεί να πάθει θυλακίτιδα, αλλά ορισμένα πράγματα μπορεί να σας κάνουν πιο ευάλωτους στη λοίμωξη, όπως η υπερβολική έκθεση στο ζεστό νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους, τραύμα από χειρουργική επέμβαση ή άλλον τραυματισμό και ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αποτρίχωση, όπως το ξύρισμα, μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπή στη θυλακίτιδα. Γενικά, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίστε θυλακίτιδα εάν έχετε ήδη θωρακικά θυλάκια.

Διαλέξτε τη μέθοδο αποτρίχωσης που σας ταιριάζει 

Συμβουλές για την πρόληψη της θυλακίτιδας

Ενώ μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε τη θυλακίτιδα. Αυτοί περιλαμβάνουν:

• Προσέξτε ιδιαίτερα όταν ξυρίζεστε για να αποφύγετε τα εξανθήματα

Χρησιμοποιείτε πάντα χλιαρό (μη ζεστό) νερό και βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι πλήρως καθαρή πριν ξεκινήσετε. Χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριακό σαπούνι για να βεβαιωθείτε ότι είστε καθαροί και ξυριστείτε πάντα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των τριχών.

Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο αντιβακτηριακό, διαβάστε κι αυτό: Σαπούνι-Παράγωγα καθαριστικά και η ανθυγιεινή αντιβακτηριδιακή μόδα

Είναι επίσης σημαντικό να μην μοιράζεστε ξυράφια με κανέναν, να χρησιμοποιείτε μια καλή λεπίδα και να την ξεπλένετε κάτω από τη βρύση.

• Αποφύγετε να μοιράζεστε πετσέτες ώστε να αποφύγετε τη μόλυνση

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε καινούρια πετσέτα κάθε φορά που κάνετε μπάνιο.

• Απολεπίστε για να ελαχιστοποιήσετε τις τσακισμένες τρίχες

Η τακτική απολέπιση αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δημιουργίας βακτηριδίων. Χρησιμοποιήστε σκραμπ μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε την επιδερμίδα ομαλή και υγιή.

Φτιάξε πίλινγκ σώματος με διάφορα φυσικά συστατικά 

• Πλένετε συχνά το δέρμα για να διατηρήσετε τα τριχοθυλάκια καθαρά

Το τακτικό πλύσιμο βοηθά να διατηρείτε τα θυλάκια των τριχών σας καθαρά, αφαιρώντας τη βρωμιά, το λάδι και τον ιδρώτα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων βακτηρίων στο δέρμα και να περιορίσει τον κίνδυνο ανάπτυξης θυλακίτιδας.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τη θυλακίτιδα;

Η ήπια θυλακίτιδα συνήθως απομακρύνεται χωρίς καμία θεραπεία. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει να εξεταστούν από γιατρό – μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντιβακτηριακά καθαριστικά ή αντιβιοτικά που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα.

Η λύση του προβλήματος

Για τις ήπιες περιπτώσεις Τα περισσότερα περιστατικά θυλακίτιδας διαρκούν 2-3 ημέρες και δεν χρειάζονται θεραπεία, επειδή η μόλυνση υποχωρεί μόνη της. Στην ήπιας μορφής θυλακίτιδα, βοηθά η τοπική καθαριότητα με αντισηπτικά σαπούνια και η επάλειψη με τοπικά αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικές-αντιβιοτικές κρέμες.

Για τις «δύσκολες» περιπτώσεις Στις πιο βαριές περιπτώσεις της λεγόμενης «εν τω βάθει» θυλακίτιδας χρειάζεται συνήθως διάνοιξη, ώστε να φύγει το πύον, ενώ παράλληλα χορηγούνται και αντισηπτικά διαλύματα, αντιβιοτικές κρέμες και πολλές φορές αντιβίωση από το στόμα.

Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη!

• Προτιμάτε τα άνετα, βαμβα­κε­ρά, λινά ή μεταξωτά ρούχα, επειδή τα στενά και συνθετικά ρούχα ερεθίζουν το δέρμα.

• Αν ξυρίζεστε στο πρόσωπο, κάντε μασάζ στην περιοχή που αναπτύσσονται τα γένια με ένα ζεστό πανί ή ειδικό σφουγγάρι, ώστε να σηκώνονται οι τρίχες.

• Ξυρίζετε τις τρίχες προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν.

• Αλλάζετε λεπίδα μετά από κάθε χρήση και κρατάτε καθαρή την ξυρισμένη περιοχή.

• Η απολέπιση συνήθως ­βοηθά.

• Οι χώροι με τους οποίους το δέρμα έρχεται σε επαφή (π.χ. μπανιέρα) πρέπει να απολυμαίνονται.

Για να «ξεραθεί» γρηγορότερα ο καλόγερος ή το σπυρί με το πύον, βάλτε 3-4 φορές την ημέρα ένα μαλακό πανί με ζεστό αλατισμένο νερό στην περιοχή για 30΄.

Σπανού Κατερίνα, Συντάκτης – Δημοσιογράφος για το www.iatronet.gr
Παρασκευή Παπαδοπούλου-Παλαιολόγου, δερματολόγος-αφροδισιολόγος για το www.vita.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια