MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΛουμπάγκο: Τί είναι, πώς να το προλάβετε και αντιμετώπιση

Λουμπάγκο: Τί είναι, πώς να το προλάβετε και αντιμετώπιση

Λουμπάγκο: Τί είναι, πώς να το προλάβετε και αντιμετώπιση
Image by Mohamed Hassan from Pixabay Λουμπάγκο: Τί είναι, πώς να το προλάβετε και αντιμετώπιση

Λουμπάγκο: Τί είναι, πώς να το προλάβετε και αντιμετώπιση

Η πολύωρη καθιστική εργασία αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης. Παρακολουθείστε ένα πολύ απλό παράδειγμα για να καταλάβετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η κίνηση στην προστασία της σπονδυλικής στήλης από τραυματισμούς:

Εργάζεστε 8 ώρες συνεχόμενα πίσω από ένα γραφείο. Τελειώνει η βάρδια και αναχωρείτε αμέσως για το σπίτι. Μπαίνετε μέσα στο αυτοκίνητο (σημειωτέον πάλι κάθεστε) και οδηγείτε για τουλάχιστον 15 λεπτά μέχρι το σπίτι. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο ανοίγετε το πορτ μπαγκάζ για να πάρετε μια ελαφριά σακούλα αλλά όπως σκύβετε να την πιάσετε μένετε!

Όλοι αναρωτιούνται, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας: «Πώς το έπαθα εγώ αυτό; Δεν έκανα τίποτα, ούτε μισό κιλό δεν ήταν η τσάντα!» Αυτό είναι το γνωστό σε όλους «λουμπάγκο», μια σχετικά εύκολα θεραπεύσιμη μορφή κήλης.

Κήλη: Τι είναι, πως δημιουργείται, συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση 

Για να κατανοήσετε το μηχανισμό με τον οποίο δημιουργείται μια κήλη ας δούμε μερικές απλές και χρήσιμες πληροφορίες.

Η σπονδυλική μας στήλη

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 31-32 σπονδύλους. Ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν οι σπονδυλική στήλη λουμπάγκομεσοσπονδύλιοι δίσκοι, φανταστείτε τα ως λεπτές φέτες από μικρά, σφαιρικά στρώματα νερού, που σκοπό έχουν να προστατεύουν δύο γειτονικούς σπονδύλους από τριβές.

Μέσα σε κάθε δίσκο υπάρχει ένα μικρό σφαιρικό «ζελέ» που ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας και αποτελεί συνήθως το «δράστη» σε περιπτώσεις έντονου πόνου.

Ο πηκτοειδής πυρήνας κινείται μέσα στο δίσκο προς όλες τις κατευθύνσεις απορροφώντας την πίεση που δέχεται από το βάρος του σώματος που στηρίζει. Όταν καθόμαστε, η σπονδυλική στήλη γέρνει μπροστά σε σχέση με τα πόδια, ενώ ο πηκτοειδής πυρήνας κινείται προς τα πίσω για να αντισταθμίσει την πίεση.

Το αντίθετο συμβαίνει όταν είμαστε όρθιοι, πάντα δηλαδή ο πυρήνας μετακινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πηγαίνει το σώμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η τελική θέση του πυρήνα είναι συγκεκριμένη και αν ξεπεραστεί δεν μπορεί να επανέλθει στην ουδέτερή του θέση.

Καθιστική ζωή: 10+1 τρόποι για να φροντίσεις σωστά τη μέση σου 

Γιατί παθαίνουμε λουμπάγκο;

Επιστρέφοντας στο παράδειγμά μας, η εξήγηση του γιατί πάθατε λουμπάγκο είναι απλή:

Μετά από 8 ώρες καθιστής θέσης, ο πηκτοειδής πυρήνας έχει πάρει μια θέση προς τα πίσω. Για να επιστρέψει σε μια πιο ουδέτερη θέση απαιτείται χρόνος άνω των 20 λεπτών. Εφόσον εσείς δεν του δώσατε αυτόν το χρόνο «αποκατάστασης», οδηγήσατε τον πυρήνα να ξεπεράσει τα όριά του. Προκαλέσατε δηλαδή μια μορφή κήλης, η σοβαρότητα της οποίας θα διαγνωστεί μετά από εξετάσεις.

Το καλό νέο είναι ότι η πρόληψη τέτοιων προβλημάτων είναι πολύ εύκολη και επιτυχής σε μεγάλο βαθμό. Η καλύτερη συμβουλή για την πρόληψη και προστασία των μεσοσπονδύλιων δίσκων από τραυματισμούς δεν είναι άλλος από την κίνηση.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι τρέφονται από την κίνηση. Η «διατροφή» του δίσκου είναι αρκετά πολύπλοκη. Μάλιστα, όσο περισσότερη ώρα βρίσκεται το σώμα σε μια θέση, τόσο λιγότερο τρέφεται ο δίσκος, άρα τόσο πιο επιρρεπής είναι σε μικροτραυματισμούς. 

Πώς αντιμετωπίζεται η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου χωρίς εγχείρηση 

Προτάσεις για πρόληψη

Προσπαθείτε, λοιπόν, να αλλάζετε θέσεις.

Μια εξίσου καλή συμβουλή θα ήταν να περπατάτε μέχρι το σπίτι σας. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε τη δυνατότητα στους δίσκους να επανακτήσουν τη σωστή θέση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος!

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορείτε πάντα να προτιμάτε να σταθμεύετε μακριά ώστε να περπατάτε μέχρι το αυτοκίνητο.

Βέβαια, στην περίπτωση που προϋπάρχουν βλάβες τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα και θα πρέπει να επισκέπτεστε τους ειδικούς προκειμένου να σας δώσουν τις σωστές θεραπευτικές ασκήσεις.

Θυμηθείτε:

Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να εκτελείτε ασκήσεις που πρότεινε ο ειδικός σε γνωστούς σας, γιατί ενώ για εκείνους είναι ευεργετικές, για εσάς μπορεί να είναι επικίνδυνες!

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα “Πρωϊνός Λόγος” στις 01-02-2009 και τη συγγραφική επιμέλεια είχε η Δρ. Κωνσταντίνα Χάνου – Τσόγια 

Πόνος και αποκατάση με τη μέθοδο McKenzie

Ο πόνος στη σπονδυλική στήλη οφείλεται, συνήθως, σε μικροτραυματισμούς που προκύπτουν συχνότερα από:

α. λανθασμένη άρση ενός φορτίου
β. συνεχή καταπόνηση (πχ μονότονες κινήσεις, λανθασμένες στάσεις).

Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει πόνο όχι γιατί σηκώνει βάρος, αλλά κυρίως γιατί το σηκώνει με λάθος τρόπο ή γιατί το κάνει για μεγάλη χρονική διάρκεια. Οι συχνότεροι μυοσκελετικοί πόνοι που σχετίζονται με άρση βάρους, αφορούν στον αυχένα, τη μέση και τα γόνατα.

Το Μυοσκελετικό σύστημα και οι παθήσεις του 

Η McKenzie θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές μεθόδους που ασχολούνται με την αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων μηχανικής αιτιολογίας, τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και των υπόλοιπων αρθρώσεων.

Πόνος στις αρθρώσεις~Πιθανές αιτίες και φυσικές θεραπείες 

Στόχος της μεθόδου είναι να διαγνώσει αρχικά αν ένα πρόβλημα είναι μηχανικής ή όχι αιτιολογίας. Κύριο μέλημα του φυσικοθεραπευτή είναι να μειώσει ή να καταργήσει τα συμπτώματα του ασθενή.

Ο κύριος σκοπός της μεθόδου, όμως, είναι να δημιουργήσει έναν ασθενή ο οποίος θα λειτουργεί αυτόνομα έχοντας εκπαιδευτεί με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή να διορθώνει μόνος του το πρόβλημά του και να προλαμβάνει υποτροπές.

Η μέθοδος έχει επιτυχία σε μεγάλο αριθμό παθήσεων της σπονδυλικής στήλης ακόμη και σε περιπτώσεις που προορίζονταν για χειρουργείο.

Δείτε ακόμη: Δισκοπάθεια-Οσφυαλγία-Ισχιαλγία: 23 τρόποι να προστατέψετε τη μέση σας   

Τρόπος εξάλειψης των πόνων σπονδυλικής στήλης, πλάτης και κάτω άκρων 

Μπορεί το σαγόνι να επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη; 

Προσοχή στους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης

Παρατεταμένη καθιστική εργασία: Πονεμένοι ώμοι και αυχένας και λύσεις 

Αιτίες εμφάνισης και επιδείνωσης του πόνου στον αυχένα-Αντιμετώπιση

Μυοσκελετικά προβλήματα: Μην προσπαθείτε να θεραπεύσετε τα συμπτώματα~Αυτο-θεραπεία της ΑΙΤΊΑΣ με Brain-body control 

Πηγή: physiotrikala.gr Λουμπάγκο: Τί είναι, πώς να το προλάβετε και αντιμετώπιση


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια