MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΓρομπαλάκια στο δέρμα: Πρόληψη και πότε πρέπει να δράσετε

Γρομπαλάκια στο δέρμα: Πρόληψη και πότε πρέπει να δράσετε

Γρομπαλάκια στο δέρμα: Πρόληψη και πότε πρέπει να δράσετε
Γρομπαλάκια στο δέρμα: Πρόληψη και πότε πρέπει να δράσετε

Γρομπαλάκια στο δέρμα: Πρόληψη και πότε πρέπει να δράσετε

HARVARD HEALTH PUBLISHING

Τα περισσότερα εξογκώματα του δέρματος δεν είναι επιβλαβή, αλλά δείτε τι πρέπει να προσέχετε

Όταν μια γυναίκα παρατηρεί ένα νέο εξόγκωμα ή γρομπαλάκι στο δέρμα, δεν χαίρεται ιδιαίτερα, ιδίως αν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο –και όχι για τα συνηθισμένα θηλώματα, τους σπίλους ή τα αλλεργικά σπυράκια– και δεν είναι σίγουρη αν πρέπει να ανησυχήσει.

Ακόμη και η λέξη «εξόγκωμα» ή «γρομπαλάκι» μπορεί να προκαλεί σύγχυση.

Οι σχηματισμοί αυτοί, που παρατηρούνται στο δέρμα ή ακριβώς κάτω από αυτό, μπορεί να είναι σχεδόν επίπεδοι ή «να αναγκάζουν το δέρμα να συρρικνώνεται πάνω τους», δηλώνει η δρ Rachel Reynolds, προσωρινή πρόεδρος Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.

Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά τους καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα: Μαλακά και συμπιέσιμα ή σκληρά σαν πέτρα, μετακινούμενα ή σταθερά, στρογγυλά ή με ακανόνιστο σχήμα, με αργή ή γρήγορη αύξηση.

Ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών, σπάνια σηματοδοτούν κάτι σοβαρό.

«Οι άνθρωποι ψηλαφούν ένα εξόγκωμα και συχνά σκέφτονται αμέσως ότι είναι καρκίνος», λέει η δρ Reynolds. «Ωστόσο, σπανίως συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Συχνότεροι τύποι

Πέρα από τον πολύ συχνό βασικοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος ή τον καρκίνο του δέρματος από πλακώδες επιθήλιο –που μπορεί να εμφανίζονται ως μικρά γυαλιστερά εξογκώματα ή να μοιάζουν με κονδυλώματαη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων εξογκωμάτων του δέρματος είναι είτε επιδερμικές κύστες είτε λιπώματα, αναφέρει η δρ Reynolds.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Οι επιδερμικές κύστες εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο ή στην πλάτη και «μπορεί να γίνονται αισθητές σαν βόλοι κάτω από το δέρμα», αναφέρει η δρ Reynolds.

Είναι καλοήθεις σχηματισμοί που αναπτύσσονται από τους θύλακες των τριχών και είναι γεμάτες με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. (Οι κύστες της τρίχας αποτελούν άλλη μορφή, η οποία εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής.)

Καθώς μεγαλώνουν, οι επιδερμικές κύστες μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή ή να μολυνθούν. «Μερικές φορές, ακόμη και αν υπήρχαν για πολλά χρόνια, δρουν ως δοθιήνες (καλόγεροι), διογκώνονται, γίνονται κόκκινες και πονούν», λέει η δρ Reynolds.

«Αν συμβεί αυτό, επισκεφθείτε τον γιατρό, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείτε παροχέτευση ή αντιβιοτικά».

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις λιπώδεις όγκοι που συνήθως εμφανίζονται στον κορμό ή στους ώμους. Συνήθως μεγαλώνουν αργά και μπορεί να έχουν την τάση να εμφανίζονται στα μέλη της ίδιας οικογένειας.

«Τα περισσότερα λιπώματα δεν είναι ορατά, εκτός και αν γίνουν πολύ μεγάλα», αναφέρει η δρ Reynolds. «Αν όμως μπορείτε να τα αισθανθείτε, αλλάζουν σχήμα όταν τα πιέσετε και δεν έχουν σαφή άκρα».

Ένα λίπωμα μπορεί να προκαλέσει ενόχληση αν πιέζει τα γειτονικά νεύρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός θα το αφαιρέσει χειρουργικά ή με λιποαναρρόφηση ή θα το διαλύσει εγχέοντας ένα φάρμακο που ονομάζεται δεσοξυχολικό οξύ. 

Γρήγορη και εύκολη αφαίρεση λιπωμάτων με εντελώς φυσικούς τρόπους 

Ποικίλοι σχηματισμοί

Προσοχή σε οποιονδήποτε όγκο εμφανίζεται κοντά σε λεμφαδένες – τους αδένες του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα και στον λαιμό.

Ανοσοποιητικό και Λεμφαδένες: Μεγάλοι ήρωες σε μικρή «συσκευασία» 

Στο δέρμα μπορεί να παρατηρηθούν και άλλοι τύποι σχηματισμών, με ποικίλα χαρακτηριστικά.

Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα είναι λεία, κόκκινα εξογκώματα, τα οποία οφείλονται στην υπερβολική αύξηση επιφανειακών αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα. Μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος, από μικρά στίγματα έως σχηματισμούς με διάμετρο γομολάστιχας μολυβιού. Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά, ιδίως στον κορμό, και είναι πιο συχνά σε άτομα άνω των 40 ετών.

Τα δερματοϊνώματα είναι μικρές, σταθερές, καφετιές ή ροζ κηλίδες που περιέχουν ουλώδη ιστό και ορισμένες φορές εμφανίζονται μετά από μια κάκωση του δέρματος ή ένα τσίμπημα εντόμου. Μπορεί να προκαλούν κνησμό (φαγούρα) ή να ζαρώνουν προς τα μέσα αν τα πιέσετε, αλλά δεν πονάνε.

Τα χηλοειδή εμφανίζονται όταν ουλώδης ιστός συνεχίζει να αναπτύσσεται πέρα από μια τραυματισμένη περιοχή. Αυτά τα μεγάλα εξογκώματα δεν είναι επικίνδυνα, αλλά «μπορεί να προκαλούν κνησμό και να είναι άσχημα στην όψη», αναφέρει η δρ Reynolds.

Τα σαρκώματα είναι καρκινικοί όγκοι που μπορεί να έχουν παραπλανητική εμφάνιση και να μοιάζουν με κύστεις ή λιπώματα, αλλά συνήθως αυξάνονται πιο γρήγορα.

«Το σάρκωμα μπορεί να το αισθάνεστε ως κάτι σταθερό κάτω από το δέρμα, αλλά όχι σαν βόλο, όπως στην περίπτωση της επιδερμικής κύστης», επισημαίνει η δρ Reynolds. «Είναι λίγο πιο ακαθόριστο και μερικές φορές πονάει».

Εάν ένα εξόγκωμα πονάει ακόμη και όταν δεν το πειράζετε, αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σημάδι.

Πότε πρέπει να δράσετε

Αν και τα σαρκώματα είναι ένας από τους λίγους τύπους εξογκωμάτων του δέρματος που είναι επικίνδυνα, η δρ Reynolds συνιστά προσοχή για οποιονδήποτε όγκο που εμφανίζεται κοντά σε λεμφαδένες – τους αδένες του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα και στον λαιμό.

Παρότι οι λεμφαδένες μπορεί να διογκωθούν από ένα κρυολόγημα ή μια άλλη λοίμωξη, οι διογκωμένοι αδένες μερικές φορές υποδηλώνουν καρκίνο. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, πυρετός και ρίγη.

«Πηγαίνετε για έλεγχο», συνιστά η δρ Reynolds. «Ορισμένοι λεμφαδένες εμφανίζουν προσωρινά φλεγμονή και διόγκωση και στη συνέχεια επιστρέφουν στο φυσιολογικό, αλλά είναι κάτι που απαιτεί παρακολούθηση».

16 Σημάδια ότι οι λεμφαδένες σας έχουν πρόβλημα. Πως αντιμετωπίζονται
και
Λεμφικό σύστημα-Λεμφαγγεία-Λεμφαδένες: Πώς μας διατηρούν υγιείς και πώς να τα φροντίζουμε 

Ένας δερματολόγος μπορεί συνήθως να διαγνώσει ένα εξόγκωμα ή γρομπαλάκι του δέρματος από την όψη του και μόνο. Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις ή βιοψία για να καθοριστεί η αιτία.

Μπορείτε να δράσετε προληπτικά, κάνοντας τα εξής:

Επισημάνετε το εξόγκωμα. Στο επόμενο ραντεβού σας στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ζητήστε από τον γιατρό να ρίξει μια ματιά.

«Ζητήστε πιο επείγουσα επίσκεψη αν κάτι μεγαλώνει γρήγορα, αιμορραγεί, είναι επώδυνο, μοιάζει μολυσμένο ή είναι κόκκινο ή ευαίσθητο στην αφή», συνιστά η δρ Reynolds.

Μιλήστε. Ο γιατρός σας μπορεί να μη δώσει σημασία σε ένα καλόηθες εξόγκωμα, εκτός και αν πείτε ότι πονάει, ότι σας προκαλεί ερεθισμό ή ότι είναι άσχημο στην όψη.

Διαβάστε ακόμη: Γρομπαλάκι στο σώμα: Είναι λόγος ανησυχίας; 

Το σώμα μιλάει-Ακούστε το και κάντε 14 τσεκάπ μόνοι σας  

Πηγή: www.kathimerini.gr Γρομπαλάκια στο δέρμα: Πρόληψη και πότε πρέπει να δράσετε


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια