MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΕπισημάνσεις για Ισχυρισμούς υγείας και ισχυρισμούς διατροφής: Εργαλείο ή παγίδα;

Επισημάνσεις για Ισχυρισμούς υγείας και ισχυρισμούς διατροφής: Εργαλείο ή παγίδα;

Επισημάνσεις για Ισχυρισμούς υγείας και ισχυρισμούς διατροφής: Εργαλείο ή παγίδα;
Image by Ervin Gjata from Pixabay Επισημάνσεις για Ισχυρισμούς υγείας και ισχυρισμούς διατροφής: Εργαλείο ή παγίδα;

Επισημάνσεις για Ισχυρισμούς υγείας και ισχυρισμούς διατροφής: Εργαλείο ή παγίδα;

Ίσως τα έχετε δει σε ετικέτες και σε προώθηση προϊόντων διατροφής. Τι πρέπει να ξέρετε σχετικά.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό σχετικά με το τι είναι ένας ισχυρισμός υγείας και τι ένας ισχυρισμός διατροφής:

Επισημάνσεις για Ισχυρισμούς υγείας και ισχυρισμούς διατροφής: Εργαλείο ή παγίδα;

Ισχυρισμός διατροφής και ισχυρισμός υγείας: Τι αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι παρασκευαστές και οι εισαγωγείς επιτρέπεται να προβάλλουν τα διατροφικά οφέλη και/ή τα οφέλη για την υγεία που χαρακτηρίζουν τα τρόφιμά τους, εφόσον:

  • τα οφέλη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα
  • τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ όσον αφορά την επισήμανση, την παρουσίαση και τη διαφήμιση

Οι ισχυρισμοί διατροφής και υγείας δεν πρέπει:

  • να είναι ψευδείς, διφορούμενοι ή παραπλανητικοί
  • να εγείρουν αμφιβολίες ως προς την ασφάλεια ή τη θρεπτική επάρκεια των άλλων τροφίμων
  • να ενθαρρύνουν ή να εμφανίζουν ως αποδεκτή την υπερβολική κατανάλωση ενός τροφίμου
  • να δηλώνουν ή να υπονοούν ότι μια ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί, από μόνη της, να παρέχει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών ουσιών
  • να περιέχουν δηλώσεις που προκαλούν αισθήματα φόβου στους καταναλωτές

Οι παρασκευαστές και οι εισαγωγείς πρέπει να διαθέτουν, και να υποβάλλουν στις εθνικές αρχές κατόπιν αιτήματος, επιστημονική τεκμηρίωση που να πιστοποιεί τους ισχυρισμούς τους σχετικά με το προϊόν.

Ισχυρισμός διατροφής

Η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει τη χρήση ορισμένων ισχυρισμών διατροφής, εφόσον:

  • αποδείξετε ότι το προϊόν σας συμμορφώνεται με τον επίσημο ορισμό
  • το προϊόν πληροί τους όρους διατύπωσης ενός ισχυρισμού διατροφής (π.χ. ο ισχυρισμός «χωρίς αλάτι» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον το προϊόν περιέχει λιγότερο από 0,005 g νατρίου ανά 100 g)

Στα “χωρίς ζάχαρη” θα… γελάσουμε! Προσοχή στα προϊόντα που γράφουν «χωρίς ζάχαρη» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα» 

Εγκεκριμένοι ισχυρισμοί διατροφής βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ 

Ισχυρισμός υγείας

Ένας κατάλογος εγκεκριμένων και μη εγκεκριμένων ισχυρισμών υγείας, που επικαιροποιείται τακτικά, είναι διαθέσιμος στο μητρώο ισχυρισμών διατροφής και υγείας της ΕΕ.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιούν τους εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας μόνον εφόσον συμμορφώνονται με τις ειδικές και τις γενικές απαιτήσεις. Οι εθνικές αρχές ελέγχουν τη χρήση των ισχυρισμών μέσω επιθεωρήσεων και μέσω της νομοθεσίας.

Κανόνες επισήμανσης για τους εμπόρους/παρασκευαστές διατροφικών προϊόντων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ισχυρισμό υγείας μόνο εφόσον αυτός αναγράφεται στην ετικέτα, την παρουσίαση και τη διαφήμιση του προϊόντος μαζί με:

  • δήλωση που να επισημαίνει τη σπουδαιότητα μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής 
  • την ποσότητα του τροφίμου και τον τρόπο κατανάλωσης που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το ευεργετικό αποτέλεσμα που δηλώνει ο ισχυρισμός (π.χ. «Η ημερήσια κατανάλωση 30 g καρυδιών βελτιώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων»)
  • κατά περίπτωση, δήλωση για τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του τροφίμου (π.χ. «Ακατάλληλο για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες»)
  • κατάλληλη προειδοποίηση για τα προϊόντα που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσής τους

Πηγές: https://europa.euhttps://www.efet.gr, www.iatropedia.gr

“Τροφή-Φάρμακο”: Εύλογη η προστασία των ανθρώπων/καταναλωτών, αρκεί να είναι αυτός και μόνον ο στόχος. Δεν σας κρύβω ότι “χτύπησαν συναγερμοί” διαβάζοντας το άρθρο.

Π.χ. αναφέρεται πως για να ισχυριστεί κάποιος ένα διατροφικό όφελος, θα πρέπει: “Τα οφέλη να είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα”. Οι επιστημονικές έρευνες όμως

  • συχνά είναι αντικρουόμενες,
  • Ενδέχεται να μην γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες της έρευνας και να βγάλουμε λάθος συμπεράσματα. Για παράδειγμα “Τα αυγά είχαν δαιμονοποιηθεί ότι αύξαναν την χοληστερίνη βασιζόμενοι σε μία μελέτη ή οποία όμως είχε γίνει με ΣΚΟΝΗ ΑΥΓΩΝ”!
  • Και συχνά καταρρίπτονται εν καιρώ! Για παράδειγμα 100 χρόνια πριν “επιβλήθηκαν” δια της… επιστημονικής οδού οι μαργαρίνες και τα σπορέλαια που σήμερα ξέρουμε πλέον ότι είναι πολύ πιο βλαβερά από τα έλαια/λίπη που εξοστράκισαν: Αθώα τα παραδοσιακά ζωικά λίπη: Οι «οδηγίες» ήταν λάθος   
  • Και δυστυχώς συχνά αποκαλύπτονται μόνο τα “θετικά” (τα ζητούμενα) αποτελέσματα 

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε που είναι όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για την υγεία μας και φροντίζουν ώστε να μην… παραπλανηθούμε όταν για δεκαετίες κυκλοφορούν προϊόντα όπως για παράδειγμα

Που είναι όλοι αυτοί οι προστατευτικοί μηχανισμοί όταν πρέπει να ΕΛΕΧΘΕΊ ένα τρόφιμο ΠΡΙΝ καταλήξει στα ράφια της αγοράς και όχι να αποσύρουν εκ των υστέρων και αφού έχει καταναλωθεί από μερίδα καταναλωτών ενίοτε ΚΑΙ βρεφών; 95% των βρεφικών τροφών με αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδο, υδράργυρο 

Προειδοποιεί ο ΠΟΥ εδώ και χρόνια, είδατε εσείς καμμία απόσυρση από τα ράφια; Προειδοποίηση ΠΟΥ για τις βρεφικές τροφές. 

Ποιός μελέτησε την επίδραση των ΓΤΟ στον άνθρωπο, ΠΡΙΝ δοθούν εγκρίσεις; Εγκρίθηκε το γενετικά μεταλλαγμένο σιτάρι κόντρα στην “κλιματική αλλαγή” 

Και ποιός έχει μελετήσει-ελέγξει τα.. νέα τρόφιμα; Ή μήπως φαντάζεστε ότι έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες για το

Τέλος ΠΟΙΆ μελέτη έχει γίνει για την επίδραση των τροφίμων στο σημαντικότερό “όργανό μας, το ΜΙΚΡΟΒΊΩΜΑ, από το οποίο αποτελούμαστε; Μικροβίωμα: Αποτελούμαστε κατά 57% από βακτήρια, ιούς και μύκητες-Η άκριτη καταπολέμησή τους έχει συμβάλλει σε σοβαρότατες ασθένειες 

Μπορώ να συνεχίσω να γράφω για μέρες, ειδικά για το θέμα των “ισχυρισμών υγείας” που δεν θα τολμάμε να πούμε ότι “το σκόρδο ρίχνει την πίεση”, χωρίς να επέμβουν οι “διαμορφωτές της «αλήθειας», κοινώς χόαξες κ.λπ. συνομοταξία”, νομίζω όμως πως όποιος θέλει να αντιληφθεί έχει μπόλικο υλικό προς έρευνα.

Το κύριο που πρέπει να θυμάστε είναι πως ΞΈΡΟΥΝ, αλλά ΔΕΝ κάνουν κάτι γιατί στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι η υγεία μας αυτό που τους ενδιαφέρει: Τι τρώμε; Πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκαλύπτει ένα διαχρονικό έγκλημα   

Η όλη προσπάθεια παρότι κεκαλυμμένη με ευγενείς προθέσεις έχει την δυσωδία του (ο θεός να μας φυλάει, αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει): Codex Alimentarius: Τί κρύβεται πίσω από τον “Διατροφικό Κώδικα”; 

Η κατάληξη; Ευνόητη (εάν τους αφήσουμε, που μάλλον προς τα εκεί οδεύουμε!) Επανεκκίνηση, με αποδυνάμωση των χωρών, εξάλειψη κάθε ιδιωτικής ιδιοκτησίας, απόλυτη διατροφική εξάρτηση 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια