Βότανα & μπαχαρικά: Ξέρετε να τα αγοράζετε;

votana-kai-mpaharika-xetere-na-ta-agorazete

Βότανα & μπαχαρικά παντού.
Σε εκπομπές της τηλεόρασης, στο διαδίκτυο, στα Φαρμακεία, σε εξειδικευμένα καταστήματα, μα και στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές.
Κοντολογίς, η αγορά των φαρμακευτικών βοτάνων όσο πάει και μεγαλώνει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.
Σίγουρα δεν είναι μια τάση μόδας, αλλά η ανάγκη της ανθρωπότητας, κύρια των δυτικών να απαλλαγούν από τις δεκάδες παρενέργειες που προκαλούν τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Έτσι έχουμε ναι μεν από την μια όλο και περισσότερες αναγνωρισμένες και έγκυρες εταιρίες (Ακόμα και κλασικές φαρμακευτικές) να μπαίνουν στον χώρο αυτό, αλλά και από την άλλη καταστήματα και πάγκους να στήνονται παντού με διάφορα βότανα και πρόθυμους πωλητές για να μας συμβουλέψουν σε θέματα υγείας.

Ναι, είναι γνωστή πια, η αξία των φυσικών ιαμάτων για την διατήρηση της υγείας και την ίαση του ανθρώπου όταν νοσήσει ακόμα και σε πολύ δύσκολες ασθένειες.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ευτελίστηκε τόσο η αξία τους, που κατέβηκε στο πεζοδρόμιο δίνοντας το δικαίωμα στον κάθε καλοπροαίρετο, έστω, συνάνθρωπο μας, χωρίς την θεμελιώδη γνώση να αναφέρεται σε αυτά και κατ’ επέκταση στην υγεία.

Οι ενστάσεις μου είναι πολλές μα θα σταθώ μόνο στις τρεις βασικές: 

A. Όταν αντικρίζω τσουβάλια, τελάρα, πλαστικές λεκάνες ή κάτι τέτοιο σε ένα πλανόδιο πάγκο του δρόμου χωρίς ίχνος προστασίας εκτεθειμένα στον ήλιο (ΦΩΣ), την σκόνη και τους ρύπους της ατμόσφαιρας γιατί να το συζητήσω;
Είναι γνωστό νομίζω στον κάθε ένα από εμάς ότι το φως δρα ανταγωνιστικά στην δράση όλων σχεδόν των φυσικών προϊόντων.
Πόσο μάλλον στα ιάματα.

Δεν μπαίνουν τυχαία όλα τα αιθέρια ιαματικά έλαια σε σκούρα μπουκαλάκια.
Δεν συσκευάζονται σε Tetrapak συσκευασίες τα στερεά για να είναι όμορφα.

Πέρα του αναμφίβολου κινδύνου μολύνσεων από μύγες, έντομα και άπλυτα χέρια, ο ήλιος, το οξυγόνο γενικά ο αέρας επηρεάζει αρνητικά την δράση τους και την μειώνει δραματικά.

Ας υποθέσουμε ότι πολλά εξ αυτών θα υποστούν και την διαδικασία βρασμού όπου μοιραία θα υπάρξει μια στοιχειώδη αποστείρωση.
Τι γίνεται όμως με αυτά που τα καταναλώνουμε όπως είναι;

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα σε ένα παζάρι της Θεσσαλονίκης όπου σε ένα πάγκο με βότανα και μπαχαρικά προσπαθούσε ο ιδιοκτήτης του να πουλήσει χύμα μύρτιλλα (Blue berry) και Ιπποφαές σε μια κυρία για την κολπική μαρμαρυγή του συζύγου της.

Τα είχε σε κάτι πολύχρωμες πλαστικές λιγδιασμένες λεκάνες με μια κοινή σέσουλα για όλα, όπου θρασύτητα έταζε μέχρι και εγκυμοσύνη σε γιαγιάδες.

– Σε μια εβδομάδα (Της έλεγε, με στόμφο καθηγητή καρδιολογίας), θα γίνει περδίκι. Δέκα σποράκια θα παίρνει από αυτό και μια χούφτα από τούτο πρωί, μεσημέρι, βράδυ.

– Καλά του είπε η συμπαθέστατη κυρία, να ρωτήσω τον καρδιολόγο και την άλλη εβδομάδα θα πάρω.

– Τι ξέρει αυτός από αυτά κυρά μου, (Την αποστόμωσε) πλάκα μας κάνεις;
Όπως εύκολα θα καταλάβατε, έφυγα τρέχοντας, δεν άντεχα να ακούσω και άλλα.

Κατά συνέπεια, αφενός η συσκευασία είναι επιβεβλημένη, αφετέρου στην συσκευασία θα πρέπει να υπάρχει ημερομηνία συγκομιδής, ακριβής περιοχή παράγωγης, πότε έγινε η συσκευασία και που, μα και πότε λήγει με δεδομένο ότι η δράση σε όλα τα φυσικά προϊόντα στο πέρασμα του χρόνου εξασθενεί δραματικά, πέρα από τις ενδείξεις και την δοσολογία.

B. Πότε επί τέλους θα καταλάβαμε όλοι μας ότι ο χρόνος και ο τρόπος συγκομιδής ενός φυσικού ιάματος είναι συγκεκριμένος καθώς επίσης ο τρόπος αποθήκευσης, αποξήρανσης, συσκευασίας.

Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα από διεθνής ελεγκτικούς μηχανισμούς μόνο σε επίπεδο οργανωμένης παραγωγής και εταιρίας διακίνησης που για επιπρόσθετες εγγυήσεις προς τους καταναλωτές αναγράφονται όλα τα προαναφερμένα.

C. Ελέγχουμε τις πληροφορίες που μας δίνουν οι διάφοροι πωλητές έως στο να μας αποδείξουν ότι πραγματικά έχουν γνώσεις.

Πάντα έχουμε δε, έστω και στην άκρη του μυαλού μας ότι αρμοδιότεροι σε θέματα υγείας είναι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί.

Συνοψίζοντας, εγγυημένη δράση έχει το Ganoderma Lucidum, το Schisandra (Σχιζάνδρα), το Maitake, το Goji Berrie, ακόμα και το Τίλιο ή το πράσινο τσάι όταν είναι συσκευασμένα επωνύμως και όχι το χύμα αγνώστου προελεύσεως γιατί δεν ξέρουμε αν ισχύουν όλες τους οι δράσεις.

Και εν πάση περιπτώσει, φτιάξτε μόνοι σας όποια μπορείτε για να έχετε και το κεφάλι σας ήσυχο: Πως να έχετε κάθε μέρα φρέσκα βότανα στην κουζίνα σας

«Τροφή»: Δράττομαι της ευκαιρίας για να αναφέρω και κάτι ακόμη πάνω στο θέμα, που έχει αρκετό ενδιαφέρον. Το τελευταίο περίπου χρόνο όπου και να ανοίξω σελίδες στο διαδίκτυο βλέπω παντού ιστοσελίδες με θέματα που αφορούν βότανα, μπαχαρικά, γιατροσόφια και γενικότερα «φυσικές θεραπείες». Έχω την αίσθηση πως όποιος δεν έχει τι να κάνει ανοίγει και μία τέτοια «πιασάρικη» σελίδα. Το θέμα είναι πως με αυτής την τακτική έχει γεμίσει ο τόπος «ειδήμονες» μεν, της κακιάς ώρας δε, που εν τέλει κάνουν ζημιά σε όλα αυτά τα θέματα, αλλά και στους εύπιστους που τους διαβάζουν, καθώς διαδίδουν το οτιδήποτε εντελώς άκριτα και χωρίς ίχνος γνώσης.
Γι` αυτό να δίνετε πολύ σημασία σε ότι βλέπετε και φροντίστε να διασταυρώνετε, ειδικά ότι σας κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση, συμπεριλαμβανομένου και δικών μου δημοσιευμάτων (όπως και να το κάνουμε, δεν έχω και το αλάθητο…)

Δείτε ακόμη: Μπαχαρικά ~ Με ποιο φαγητό ταιριάζει το καθένα;

Χυμοί φρούτων και λαχανικών με την προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων!

Οδηγίες για συλλογή βοτάνων ώστε διατηρήσουν το μέγιστο των ιδιοτήτων τους!

Πως να συντηρήσουμε τα βότανά μας.

Σωστή παρασκευή γιατρικών από βότανα.

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού Φαρμακοποιός.
bio365.blogspot.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *