Θείο, αντιφλεγμονώδες, αντιδιαβητικό, αντικαρκινικό, ενισχύει καρδιαγγειακό, συνδετικό ιστό και οστά

theio-antiflegmonodes-antidiabitiko-antikarkiniko-enishyei-kardiaggeiako-syndetiko-isto-kai-osta

Φωτογραφία: Foodfash.co

Θείο, αντιφλεγμονώδες, αντιδιαβητικό, αντικαρκινικό, ενισχύει καρδιαγγειακό, συνδετικό ιστό και οστά

Χρησιμότητα

Το θείο είναι ένα από τα απαραίτητα χημικά στοιχεία για όλες τις (γνωστές) μορφές ζωής και χρησιμοποιείται ευρύτατα σε βιοχημικές διεργασίες. Σε μεταβολικές αντιδράσεις οι θειούχες ενώσεις εξυπηρετούν τόσο ως καύσιμα (δότες ηλεκτρονίων) όσο και οξειδωτικά μέσα (δέκτες ηλεκτρονίων).

Το σώμα μας απαιτεί θείο για τον σχηματισμό της κερατίνης, παραγωγή της ανοσοσφαιρίνης ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, και καταλύει τις μεταβολικές αντιδράσεις που αλλάζουν την τροφή σε ενέργεια.

Το θείο σε οργανική μορφή βρίσκεται στις βιταμίνες βιοτίνη και θειαμίνη και είναι σημαντικό μέρος πολλών ενζύμων και αντιοξειδωτικών μορίων όπως η γλουταθειόνη καιη θειορεδοξίνη. Οργανικά συνδεδεμένο θείο αποτελεί συνθετικό όλων των πρωτεϊνών, αφού περιέχεται στα αμινοξέα κυστεΐνη και μεθειονίνη. 

Χωρίς το θείο ο οργανισμός δεν μπορεί να κάνει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών σωστά. 

Είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ενδογενή παραγωγή και μετατροπή των αμινοξέων σε μονάδες πεπτιδικές, για την πρωτεϊνική σύνθεση, και το σχηματισμό του συνδετικού ιστού.

Ακόμη είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Βοηθά στην καλή διατήρηση της γενικής εμφάνισης και ομορφιάς. Δίνει ωραίο χρώμα στο δέρμα και αστραφτερά μαλλιά.

Οι διαβητικοί συχνά έχουν έλλειψη θείου και η σωστή ποσότητα μας προφυλάσσει αποτελέσματα από αυτήν την ασθένεια. Τέλος όσοι έχουν προβλήματα τριχόπτωσης ωφελούνται όταν από τις τροφές την απαραίτητη ποσότητα θείου.

Οι δισουλφιδικοί δεσμοί (S-S) είναι υπεύθυνοι για τη δυσδυαλυτότητα της κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιδερμίδα, στις τρίχες, τα νύχια, αλλά και στα πούπουλα και γενικά η παρουσία του θείου σε αυτά τα υλικά συνεισφέρει πολύ στην αποπνικτική οσμή που έχουν όταν καίγονται. 

Αυτή η φυσική ένωση, συμμετέχει σε πολλές χημικές αντιδράσεις που απαιτούνται για το σχηματισμό και τη διατήρηση πολλών διαφορετικών τύπων ιστών που βρέθηκαν στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των συνδετικών ιστών, και του αρθρικού χόνδρου.

Οφέλη

Καρδιαγγειακά οφέλη.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ενώσεις του θείου που βρίσκονται σε διάφορες τροφές εργάζονται πάνω στην αντι-πηκτική ικανότητα και βοηθούν στην πρόληψη της ανεπιθύμητης συσσώρευσης των κυττάρων των αιμοπεταλίων.

Υπάρχουν στοιχεία επίσης που δείχνουν ότι οι ενώσεις θείου μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα και να βελτιώσουν τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Καρδιαγγειακό: Πως να διατηρήσετε την ελαστικότητα των αγγείων σας 

Έρευνες Γερμανών επιστημόνων δείχνουν τη σημασία της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Οι ενώσεις θείου αραιώνουν το αίμα και μειώνουν τη χοληστερόλη.

Το θείο βοηθά επίσης το σώμα να παράξει ταυρίνη, ένα αμινοξύ που είναι κρίσιμο για την υγεία της καρδιάς. Η ταυρίνη βοηθάει στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης του αίματος, μειώνει τη χοληστερόλη και επιταχύνει τη διαδικασία επαναφοράς του οργανισμού μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Οφέλη για τα οστά και τον συνδετικό ιστό

Η υψηλή περιεκτικότητα σε θείο παρέχει οφέλη στον συνδετικό ιστό, ο οποίος απαιτεί συστατικά θείου για το σχηματισμό του. Δεδομένου ότι το θείο βρίσκεται (εκτός των άλλων) και στην κερατίνη, δίνει δύναμη στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Βοηθάει επίσης στην σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο δίνει δύναμη και ελαστικότητα στο συνδετικό ιστό και το δέρμα και είναι απαραίτητο για την υγιή, απαλή επιδερμίδα.

Μελέτες έχουν δείξει πως τροφές με θείο μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο για τις γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις πως οι γυναίκες που έχουν περάσει την ηλικία της εμμηνόπαυσης μπορούν να χαμηλώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν για κατάγματα ισχίου. Η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων με θείο αυξάνει τα οφέλη για την πυκνότητα των οστών.
Κολλαγόνο: Γήρανση, Δέρμα, Οστά και Αρθρώσεις

Αντιφλεγμονώδης δράση.

Εκτός των παραπάνω, φαίνεται πως παρέχει σημαντική αντιφλεγμονώδη αντίδραση.

Ένα μόλις μόριο του θείου που βρίσκεται για παράδειγμα, στο τμήμα του βολβού του κρεμμυδιού μπορεί να αναστείλει τη δραστικότητα των μακροφάγων, των ειδικών λευκών αιμοσφαιρίων που διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και μία από τις αμυντικές τους δραστηριότητες είναι η ενεργοποίηση των φλεγμονωδών αποκρίσεων ευρείας κλίμακας.

Όταν έχετε χαμηλότερα επίπεδα οξειδωμένων λιπαρών οξέων, το σώμα σας παράγει λιγότερα φλεγμονώδη μόρια και το επίπεδο της φλεγμονής μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο.
Αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παρενέργειες ή διατροφή και βότανα 

Αντικαρκινική δράση

Επειδή το θείο ανευρίσκεται σε τροφές με ισχυρή αντικαρκινική δράση, εικάζεται πως έχει και αυτό με τη σειρά του αντικαρκινικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, ενώσεις θείου που βρίσκονται στο σκόρδο (diallyl disulphide, diallyl trisulphide και S-allyl cysteine) σταματούν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και ενισχύουν την απάντηση του ανοσοποιητικού, ενώ το θειικό πρωτεολυτικό ένζυμο βρωμελαΐνη, που απαντάται στον ανανά, έδειξε αντικαρκινική δράση σε πειραματόζωα και τώρα μελετάται η δράση της και σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ανακοινώθηκαν το 1999 στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition Science News».

Άλλα Οφέλη του θείου

Το θείο βρίσκεται κυρίως στις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα του σώματός μας, αλλά είναι, επίσης, στα οστά μας, το δέρμα και τα κύτταρα. Βοηθάει τα κύτταρά μας να χρησιμοποιούν το οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας, μια κρίσιμη λειτουργία για όλες τις δραστηριότητες των κυττάρων, ενώ βοηθάει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αν δεν έχετε αρκετό θείο, οι άμυνες του οργανισμού σας μειώνονται.

Έχει αποδειχθεί πως έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στην πρόληψη της βακτηριακής λοίμωξης, ενώ συμβάλλει στον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες. Επίσης, προστατεύει το σώμα από την ακτινοβολία, τη ρύπανση και τις επιπτώσεις του γήρατος

Χρήσιμο σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αθλητικών τραυματισμών, αποτοξίνωσης από βαρέα μέταλλα και σε κάποιες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Άλλες Ιδιότητές επιγραμματικά

– · Βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου στην πλάτη και τις αρθρώσεις
– · υποστηρίζει υγιείς αρθρώσεις και χόνδρους
– · ενίσχυση του συνδετικού ιστού
– · χαλαρώνει τους μύες
– · βοηθά στην διατήρηση της ελαστικότητας και της υγείας του δέρματος
– · μειώνει τις αλλεργίες
– · ενισχύει τη βλεννογόνο του πεπτικού σωλήνα και του ουροποιητικού συστήματος
– · κατάλληλο για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας και για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
– · καταπολεμά την κάντιντα και τα εντερικά παράσιτα, τα οποία όταν προσκολλούνται στην εντερική επένδυση, μπορούν να ζήσουν, να αναπαραχθούν και στην συνέχεια κλέβουν από το σώμα θρεπτικές ουσίες επ ’αόριστον.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο

Βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, και χρησιμοποιείται από το σώμα μας για να κάνουμε σημαντικά ένζυμα, αντισώματα. Αν το σώμα σας δεν παίρνει την σωστή ποσότητα θείου, μπορεί να αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα υγείας. Ο καλύτερος τρόπος λήψης θείου είναι μέσω της διατροφής. Ευτυχώς, πολλά από τα τρόφιμα που ήδη τρώτε, περιέχουν θείο.

Λαχανικά:

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι περιέχουν θείο και προσφέρουν και σημαντικές βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Άλλα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο είναι το κάρδαμο, η μουστάρδα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η φάβα, οι τομάτες, η γλυκοπατάτα, τα γογγύλια, ο μαϊντανός, το σπανάκι και σπαράγγια.
Σταυρανθή λαχανικά, για ισχυρή προστασία από ραδιενεργές ακτινοβολίες και καρκίνο 

Σκόρδο και κρεμμύδι:

Τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενώσεις θείου που μπορεί να αποτρέψουν τους θρόμβους του αίματος και να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερίνης. Οι ενώσεις αυτές είναι τύποι σουλφιδίου και σουλφοξειδίου, που μπορούν επίσης να επιδιορθώσουν τον συνδετικό ιστό και να σας ανακουφίσουν από την αρθρίτιδα και τις αλλεργίες του αναπνευστικού.
Σκόρδο: Θεραπευτικό για όλες σχεδόν τις ασθένειες
και Κρεμμύδι: Διατροφική Αξία και Θεραπευτικές Ιδιότητες 

Κρέας και όσπρια:

Οι τροφές με πολλές πρωτεΐνες, όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι είναι μια άριστη πηγή θείου. Αν δεν τρώτε κρέας μπορείτε να βρείτε το θείο σε όσπρια, όπως η σόγια, οι φακές, και τα ξηρά φασόλια.

Κρόκοι αυγών:

Είναι ιδανικοί για να σας βοηθήσουν να αποτοξινώσετε το συκώτι σας, να τονώσετε την ανάπτυξη των μαλλιών και να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματος και των νυχιών σας.
Αυγά: Η υψηλή διατροφική τους αξία τα καθιστά υπερτροφή 

Άλλες τροφές:

Φρούτα όπως το καρπούζι, ο ανανάς, η καρύδα και οι μπανάνες είναι πλούσια σε θείο. Υψηλή περιεκτικότητα σε θείο θα βρείτε επίσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το γάλα, το τυρί και η ξινή κρέμα. Μερικά ροφήματα όπως το τσάι, το κακάο και ο καφές περιέχουν επίσης θείο.

“Τροφή”: Για όσους ενδιαφέρεστε, διαθέτω εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό σκόρδο ως συμπλήρωμα διατροφής, ώστε να εξασφαλίσετε από την μία ότι θα αποφύγετε τα προβλήματα δυσοσμίας και από την άλλη ότι θα λάβετε όλες τις δράσεις του (και του θείου) στο έπακρο.

Όσοι ενδιαφέρεστε, να βελτιώσετε την υγιεία σας με την χρήση του, επικοινωνήστε αφήνοντας το μήνυμά σας στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Θείο, όπως λέμε θειάφι: Ιδιότητες-Οφέλη 

Ἡ ἔλλειψις θειικής χοληστερόλης μπορεί νὰ εὐθύνεται γιὰ τὶς καρδιοπάθειες. 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *