Στομαχικά προβλήματα λόγω εορτών; Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Στομαχικά προβλήματα λόγω εορτών; Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Στομαχικά προβλήματα λόγω εορτών; Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Οι γιορτινές μέρες ενδείκνυνται για ευχάριστες οικογενειακές στιγμές αλλά και για… διατροφικές υπερβολικές, τις οποίες όλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν αργά η γρήγορα.
Το πιο συχνό φαινόμενο δε, είναι αυτό των στομαχικών διαταραχών λόγω της υπερφαγίας.

Ξεχάστε το πνεύμα των Χριστουγέννων και την αλληλεγγύη γιατί δυστυχώς, το κοινό αίσθημα όλων στις γιορτές είναι αυτό του…φουσκώματος από το φαγητό. Οι μοναδικές γεύσεις και η απόλαυση έχουν το δικό τους αντίτιμο: φούσκωμα, καούρες, και στομαχική αναστάτωση. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως αντιμετωπίζεται; Το click@Life έχει τις απαντήσεις.

Τι προκαλεί το φούσκωμα των Χριστουγέννων;

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το αίσθημα φουσκώματος των γιορτών οφείλεται κυρίως στην ποσότητα των φαγητών, που καταναλώνουν όλοι. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων συστατικών, όπως είναι η ζάχαρη και η λακτόζη, συμβάλει στην δυσάρεστη αυτή κατάσταση, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να τις αφομοιώσει, όχι πάντα με επιτυχία.

Η ζύμωση της ζάχαρης (και ειδικά της φρουκτόζης, που χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε γιορτινά σκευάσματα) γίνεται στο έντερο, αλλά όταν τα βακτήρια αδυνατούν να τη «διασπάσουν», το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της παραγωγής αερίων.

Από την άλλη η λακτόζη, μπορεί επίσης να γίνει δύσπεπτη και να προκαλέσει αέρια και τυμπανισμό, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Διαβάστε και Επιβεβαιώνεται με στοιχεία η συνωμοσία για τη ζάχαρη 
Δείτε παραστατικά πως η ζάχαρη μας σκοτώνει 
και μην νομίζετε πως πρόκειται μόνο για την γνωστή άσπρη ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ μόνο: Ξετρυπώστε την κρυφή ζάχαρη από τα φαγητά σας
Σιρόπι Καλαμποκιού Υψηλής Φρουκτόζης: Το Γλυκό Εθιστικό Δηλητήριο

Ποιος είναι ο ρόλος των προβιοτικών τροφών;

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, συνηθισμένο φαινόμενο των γιορτών, μπορεί να είναι ακόμα και τοξική για το εντερικό σύστημα του οργανισμού και να οδηγήσει σε μία ανισορροπία της λειτουργίας του εντέρου, προκαλώντας τυμπανισμό.
Σαφέστατα η ποσότητα είναι η μία παράμετρος, αλλά και η ποιότητα είναι μία δεύτερη: Θες να συνεχίσεις να τρως το κρέας του εμπορίου; Δες τι τρως!
Πιο επικίνδυνα από όσο γνωρίζουμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά

Ωστόσο οι προβιοτικές τροφές όπως είναι τα κρεμμύδια, τα πράσα, οι μπανάνες τα σπαράγγια, κ.α. (πρόκειται για τροφές δηλαδή που περιέχουν ζωντανά βακτήρια, τα οποία ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα στο πεπτικό σύστημα) τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο και τα αναγκάζουν να πολλαπλασιαστούν, συμβάλλοντας έτσι στην καλή πέψη.
Δείτε και Μικροβίωμα: Μικροβιακή Χλωρίδα και η Ιατρική Επανάσταση του Αιώνα
Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν 

Πεπτικό: Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγιεία;

Είναι φυσιολογικό το αίσθημα δυσφορίας;

Οι ειδικοί επιμένουν ότι συνήθως η δυσφορία, που αισθάνεται κάποιος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φυσιολογική. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο από μερικές μέρες, ίσως δεν θα πρέπει να επαναπαύεστε, ότι πρόκειται για ένα απλό φούσκωμα.
Δείτε και Δεν είστε χοντροί, απλώς πρησμένοι. Αιτίες και πώς να απαλλαχτείτε

Ενδεχομένως, το πρόβλημα να είναι σοβαρότερο και όλα αυτά να είναι προειδοποιητικά σημάδια ενός στομαχικού έλκους ή ακόμα και ενός γαστρικού όγκου. Καλό θα ήταν, εάν έχετε τα συμπτώματα υπερφαγίας, χωρίς ωστόσο να έχετε καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες τροφών, να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Δείτε Έλκος Στομάχου: Αιτίες, Συμπτώματα, Διατροφή και Θεραπεία
και Καρκίνος στομάχου: Ύπουλος και απειλητικός για την ζωή

Τι γίνεται με την καούρα;

Στην περίπτωση της καούρας, τα αντιόξινα φάρμακα είναι μία ασφαλής και καλή λύση. Ωστόσο, και σε αυτήν περίπτωση, αν η καούρα επιμένει και ηλικιακά βρίσκεστε μεταξύ 45 και 50 ετών, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, γιατί ίσως να πρόκειται για κάποιο πρώιμο σημάδι γαστρεντερικού καρκίνου. 

Εναλλακτικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει λύσεις για τη μείωση του οξέος στο στομάχι σας, κάτι που είναι εφικτό μετά από μία ενδοσκοπική εξέταση.
Καλή και ασφαλή λύση τα αντιόξινα; Δεν νομίζω: Προσοχή στα αντιόξινα έχουν σοβαρές παρενέργειες 
Δείτε και Σπιτικές λύσεις για τις καούρες

Πώς θεραπεύεται ο εμετός και η διάρροια;

Σε αρκετές περιπτώσεις, η υπερβολική κατανάλωση τροφών και αλκοόλ τις γιορτινές μέρες καταλήγει σε εμετούς και διάρροιες. Μία πρώτη κίνηση είναι να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.
Δείτε και Διάρροια: Αιτίες, αντιμετώπιση και θεραπεία

Αν είναι βέβαια λίγο αργά για αυτό, καλό θα ήταν να αποφύγετε το φαγητό, να πίνετε αρκετά υγρά (ειδικά νερό) και να φάτε, εάν μπορέσετε, ένα στεγνό τοστ, το οποίο θα «απορροφήσει» τις τοξίνες.

Και σε αυτήν την περίπτωση, τα προβιοτικά τρόφιμα είναι ιδανικά για να ενισχύσουν την αντίσταση του οργανισμού σε παθογόνους παράγοντες, που προκαλούν στομαχικές διαταραχές.
Γενικά μείνετε μακρυά από ποσότητες αλκοόλ, γιατί έχουν μόνο παρενέργειες: Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του 
Το αλκοόλ προκαλεί βλάβες που παραμένουν ΜΌΝΙΜΑ στον εγκέφαλο 
ορισμένες από τις συνέπειες δεν είναι και τόσο φανερές, αλλά είναι εξίσου βλαβερές: Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της χρήσης αλκοόλ 

«Τροφή»: Ο καλλίτερος τρόπος για να αποκαταστήσετε την υγιεία, του στομάχου, του εντέρου και ολόκληρου του γαστρεντερικού σας συστήματος, αλλά και να την διατηρήσετε είναι η μοναδική μαστίχα Χίου: Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού! 
Ο ρόλος της μαστίχας Χίου στην υγιεία

Η “τροφή”, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει για τους φίλους της, που την χρειάζονται και ψάχνουν να βρουν ΕΓΓΥΗΜΈΝΑ ΑΝΌΘΕΥΤΗ μαστίχα Χίου σε σκόνη, για καλλίτερη διατήρηση και αποτελεσματικότητα.

Για να την αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Απίθανα μυστικά μαγειρικής για το γιορτινό τραπέζι! 

Γιορτινή και μεθεόρτια αποτοξίνωση 

και Γιατροσόφια με… οδηγίες για γερό στομάχι 

13 σπιτικές θεραπείες για το στομάχι!


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *