Σαμπουάν, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, κρέμες… αλήθεια τα γνωρίζουμε;

sampouan-odontokremes-afroloutra-kremes-aliueia-ta-gnorizoume

Σαμπουάν, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, κρέμες… αλήθεια τα γνωρίζουμε;

Τον τελευταίο καιρό όλο και διαβάζω άρθρα για το τι περιέχουν τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα, οι κρέμες σώματος, οι οδοντόκρεμες.

Αναρωτιέμαι γιατί ποτέ δεν κοιτάμε τα συστατικά τους; Αυτό κάνει η διαφήμιση, τυφλή αγορά, οι διαφημίσεις, για το καθένα από αυτά, είναι τόσο ελκυστικές!
Καλό είναι να χρησιμοποιούμε 100% φυτικά… για εμάς και πόσο μάλλον για τα παιδιά μας που είναι πιο ευαίσθητα…

Έκανα λοιπόν μια μικρή έρευνα,παρακάτω θα διαβάσετε μερικά από τα συστατικά τους και τι αντίκτυπο έχουν στην υγεία μας, χωρίς να θέλω να σας τρομάξω, και να δηλώσω ότι εννοείται δεν τα ανακάλυψα και τα έγραψα εγώ, σας παραθέτω τα χημικά που περιέχουν καθένα από αυτά…
Και θυμηθείτε, ΝΑ ΔΙΑΒΆΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΈΤΕΣ!

SLS & SLES (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)

Συνθετικός αφριστικός παράγοντας που βρίσκουμε σε απορρυπαντικά, καθαριστικά πατωμάτων, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα (ακόμη και παιδικά)! 

Eχει ενοχοποιηθεί για σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς και προβλήματα. Καταστρέφει την φυσική ασπίδα του δέρματος, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλες τοξίνες και αλλεργιογόνα, ξεφλουδίζει και σκληραίνει το δέρμα.

Στο τριχωτό της κεφαλής μορεί να δημιουργήσει λέπια και πυτιρίδα, να εμποδίσει την ανάπτυξη των τριχών, να αποδυναμώσει τον θύλακα της τρίχας και να δημιουργήσει τριχόπτωση. Το SLS και SLES μπορούνε εύκολα να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν εξανθήματα και άφθες στο στόμα και ερεθισμούς στα μάτια.

Τέλος μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα και προβλήματα γονιμότητας. Οι πράσινες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, καταρράκτη και σοβαρά προβλήματα όρασης. Χρησιμοποιείται ακόμη γιατί έχει χαμηλό κόστος.

TEA (Triethanolamine)

Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά για να εξισοροπεί το Ph. ‘Eχει ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις και αφυδάτωση στο δέρμα και στα μάτια. Υποστηρίζεται ότι με την μακροχρόνια χρήση του απορροφάται από το δέρμα και μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο.

DEA (Diethanolamine) & COCAMIDES (DEA – Cetyl phosphates, Oleamide DEA, Lauramide DEA , Myristamide DEA, DEA Oleth-3 phosphates)

Χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές και αφριστικοί παράγοντες σε καλλυντικά. Το FDA (American Food and Drug Administration) έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους από το 1979. Το 1998 το NTP (American National Toxicology Program) καταδίκασε την χρήση τους και τα χαρακτήρισε ως καρκινογόνα.

PG (Propylene Glycol, Butylene Glycol)

Βασική ουσία σε βερνίκια, γυαλιστικά πατώματος, υγρά φρένων, καθαριστικά φούρνων, καθαριστικά σπιτιού. Χρησιμοποιείται επίσης σε οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αποσμητικά, καλλυντικές κρέμες, φαγητά και είδη υγιεινής. Στα καλλυντικά την βάζουν για να κρατάει την υγρασία. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ακόμη και όταν είναι σε μικρή ποσότητα και να δημιουργήσει δερματίτιδες και εξανθήματα.

Αποτελέσματα από έρευνες που δημοσιεύτικαν από το MSDS (Material Data Safety Sheet) των ΗΠΑ δείχνουν ότι αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι, να εμποδίσει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και να χαλάσει την μεμβράνη τους, να αφυδατώσει το δέρμα και να το ξεφλουδίσει. Οι εταιρείες το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ χαμηλό σε κόστος.

PARABENS (Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben)

Οι παραβένες είναι τα πιο διαδεδομένα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται απο τις εταιρείες καλλυντικών από προϊόντα προσώπου μέχρι κρέμες για βρεφικά και παιδικά δέρματα…Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παραβένες επηρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων στους ανθρώπους και μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα και τα μάτια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου.
Δείτε: Χημικα Συντηρητικα – Parabens και καλλυντικά.

PEG (Polyethylene Glycol)

Συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως γαλακτωματοποιητές, επιφανειοδραστικά, διατηρητές υγρασίας. Τα συναντάμε και σε καυστικά σπρέυ που καθαρίζουν τους φούρνους. Αφαιρούν τα φυσικά λάδια του δέρματος. Πρόσφατα αναγνωρίστικαν και ως πιθανά καρκινογόνα.

ΣΙΛΙΚΟΝΗ και Παράγωγα Σιλικόνης (Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone)

Δεν είναι βιοδιασπώμενη. ‘Oλα τα παραπάνω είναι συνθετικά παράγωγα του παραφινέλαιου, καουτσούκ. Η σιλικόνη χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προσώπου και μαλλιών γιατί αφήνει μια βελούδινη υφή. ‘Oμως κρύβει έναν κίνδυνο.

Η σιλικόνη κολλάει πάνω στο δέρμα και τα μαλλιά και δεν φεύγει με το πλύσιμο αλλά αφήνει ένα μόνιμο κατάλοιπο. Με την επαναλαμβανόμενη χρήση αυτό το κατάλοιπο όλο και μεγαλώνει κι δεν αφήνει το δέρμα και την τρίχα να αναπνέυσουν.

Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η ψαλίδα, αδυναμία στην τρίχα κλπ. Τα παράγωγα της σιλικόνης φράσσουν τους πόρους και συσσωρεύονται στο συκώτι και τους λεμφαδένες. Κάποιοι θεωρούν ότι υποβηθούν τους καρκινικούς όγκους.

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ, PETROLATUM και PARAFFIN GEL (Βαζελίνη)

‘Ολα αυτά είναι παράγωγα από την απόσταξη της βενζίνης από το αργό πετρέλαιο. Μπορούν να δημιουργήσουν φωτοευαισθησία. ‘Eρευνες έχουν αποδείξει ότι η βαζελίνη αφαιρεί τα φυσικά λάδια της επιδερμίδας και αφήνει ένα λεπτό φιλμ από πάνω της που εμποδίζει την ικανότητα του δέρματος να απορροφά νερό και να διώχνει τις τοξίνες.

Δεν αφήνει το δέρμα να αναπνέυσει, φράζει τους πόρους και δημιουργεί πρόωρη γήρανση. Το παραφινέλαιο (mineral oil) είναι το κύριο συστατικό σε πολλά παιδικά προϊόντα περιποίησης δέρματος που υποτίθεται ότι καταπραϋνουν το δέρμα από τα εξανθήματα και το έκζεμα ….ενώ στην ουσία τα προκαλεί γιατί κάνει το δέρμα να ασφυκτιά!

Τέλος υποστηρίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει ή να χειροτερεύσει την ακμή. Χρησιμοποιείται λόγω του χαμηλού του κόστους.

CARBOMER

Επίσης παράγωγο του πετρελαίου και έχει τις ίδιες συνέπειες με τα άλλα πετροχημικά.

PHTHALATES (Φθαλικά)

Υπάρχουν έρευνες που τα ενοχοποιούν ότι έχουν τοξικές συνέπειες πάνω σε ανθρώπους και ζώα.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Συνδεδεμένα με αλλεργικές αντιδράσεις, άσθμα, πονοκεφάλους, ναυτία και κούραση.

ALUMINUM (Aluminium Allantoinate, Aluminum Carbonate, Aluminium Chloride)

Το αλουμίνιο είναι ευρέως διαδεδομένο σε αντισηπτικά και αποσμητικά. ‘Eχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού γιατί μπλοκάρει τους πόρους και έτσι δεν μπορούν να απελευθερωθούν οι τοξίνες μέσω του ιδρώτα. Αυτές οι τοξίνες διοχετεύονται στο στήθος με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό.

Επίσης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ενοχοποιούνται για την ασθένεια Alzheimer’s.
Δείτε περισσότερα: Αλουμίνιο και επιπτώσεις στην υγιεία.
και: Ο θάνατος με την μορφή αλουμινίου.

AMMONIUM HYDROXIDE COMPOUNDS (Συνθέσεις αμμωνίας)

Πολλές συνθέσεις αμμωνίας χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Είναι τοξικές και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Μακροχρόνια επαφή μπορεί να προκαλέσει βήχα, ανακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα πνευμονικό οίδημα, που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Πρέπει να τις αποφεύγουμε.

BENZOPHENONE (Βανζοφαινόνη – Benzene, Benzylphenyl, Ketone)

Χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιηλιακά, σαμπουάν, καθαριστικά και αρώματα. Ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Βλαβερό με την εισπνοή, την κατάποση ή την απορρόφηση από το δέρμα.

Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Οργάνωση για τη φύση WWF και υπολείμματά του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα.

FLUORIDE – Φθόριο

Είναι δηλητήριο. Πριν δεκαετίες το φθόριο χρησιμοποιείτο σαν δηλητήριο για τα ποντίκια, αρουραίους. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (μια ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση του νευρικού συστήματος) με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το αίσθημα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο.

Όσο λιγότερη ακετυλοχολίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο λιγότερη είναι η ικανότητα μνήμης. (Πρόβλημα στην κυκλοφορία εντολών). Η νόσος Alzheimer οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης.

Το 50% του φθορίου απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία στο στόμα και συσσωρεύεται κυρίως στα κόκαλα και στα δόντια. Η επίδρασή του στα κόκαλα είναι άμεση και οδηγεί σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα.

Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιείτο από τους Γερμανούς στους φυλακισμένους με αποτέλεσμα νωθρότητα, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος.

Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει.

Εσείς θα συνεχίσετε να έχετε την οδοντόκρεμα σας στον νιπτήρα σας; Με τι, δηλητήρια, πλένουμε τα δόντια μας;
Δείτε περισσότερα για το «νόμιμο» αυτό δηλητήριο: Το Φθόριο και οι επιπτώσεις στην υγεία μας. Μέρος 1ο.
Φθόριο: δηλητήριο στην οδοντόπαστα & το νερό. Μέρος 2ο.

FORMALDEHYDE (Φορμόλη – Φορμαλδεΰδη)

Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Συνήθως παράγωγά του χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά γιατί το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα. (Χρησιμοποιείται για την ταρίχευση νεκρών, πουλιών και ζώων) προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, πιθανό καρκινογόνο, σίγουρα τοξικό.

IMIDAZOLIDINYL UREA & DIAZOLIDINYL UREA (Ιμιδαζολινική Ουρία)

Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα συντηρητικά μετά τα Parabens. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας προκαλούν δερματίτιδα, ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 10ο C ελευθερώνουν φορμόλη (ταριχευτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα πτώματα). Αυτά τα χημικά είναι τοξικά.

ISOPROPYL ALCOHOL

Διαλύτης που χρησιμοποιείται ευρέως σε βαφές μαλλιών, λάδια μασάζ, κρέμες χεριών, after shaves, αρώματα και πολλά άλλα….Υποστηρίζεται ότι όταν το εισπνέουμε μπορεί να έχουμε πονοκεφάλους, μέθη και ναυτία.
Δείτε ακόμη: Βαφές μαλλιών: τι κρύβεται πίσω από τη λάμψη;

IMIDAZOLIDINYL UREA (Germall PLUS, Germall 115, Germall Imidazolidinyl)

Τα δεύτερα πιο διαδεδομένα συντηρητικά μετά τις παραβίνες. Είναι πολύ τοξικά και έχουν τις ίδιες συνέπειες με την φορμαλεϋδη. Είναι συνδεδεμένα με το έκζεμα και τις δερματοπάθειες.(Πηγή: The American Academy of Dermatology).

STEARALKONIUM CHLORIDE

Χρησιμοποιείται ευρέως σε μακακτικά μαλλιών και ενυδατικές κρέμες. ‘Eχει συνδεθεί με αλλεργείες γιατί είναι πολύ τοξικό. Η αρχική του χρήση ήταν ως χημικός μακακτικός παράγοντας υφασμάτων. Παρόλο της τοξικότητάς του οι εταιρείες καλλυντικών το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ φτηνό.
Φτιάξτε το μόνοι σας, είναι πολύ απλό: Φυσική μαλακτική κρέμα μαλλιών!

PVP/ VA COPOLYMER

Θα βρείτε αυτό το παράγωγο πετρελαίου σε πολλά σαμπουάν και μακακτικά μαλλιών. Είναι πολύ τοξικό γιατί τα μόρια του βοηθούν την διείσδυση ξένων σωματιδίων στους πνεύμονες των ευαίσθητων ανθρώπινων οργανισμών.

SODIUM HYDROXIDE (Καυστικό Νάτριο)

Περιέχεται σε πούδρες, σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, αφρούς ξυρίσματος, υδατικές κρέμες κλπ. Απορροφάει νερό γρήγορα. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αποχετεύσεων. Η χρήση του για τον καθαρισμό αποχετεύσεων σε συμπύκνωση πάνω από 10% έχει απαγορευτεί στην Αμερική.

Προκαλεί δερματίτιδα, ενώ η εισαγωγή του στο σώμα προκαλεί εμετό, σωματική εξάντληση και κατάρρευση του σώματος. Με την εισπνοή του προκαλούνται βλάβες στα πνευμόνια.

Δείτε ακόμη: Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά. Αναγνωρίστε τα!

Πόσο τοξικό είναι το μπάνιο σας; Έρευνα – σοκ στις HΠA: καρκινογόνα κοκτέιλ στα καλλυντικά.

Αποσμητικά και Ανθιδρωτικά… δηλητήρια και λύσεις!

Xημικές απειλές: Πόσο «αθώο» είναι το σπίτι μας;

Πηγή: www.amra.gr

Η λύση είναι τα σπιτικά καλλυντικά ή τα φυτικά..

fysika-spitika-fytika-kallyntika

– σαμπουάν που θα φτιάξετε μόνοι σας…

Χρησιμοποιείστε ένα άδειο μπουκάλι από το παλιό σας σαμπουάν, για να αποθηκεύσετε το καινούργιο, που θα είναι 100% σπιτικό. Θα χρειαστείτε:

 •  1 φλιτζάνι καθαρό, υγρό σαπούνι Καστίλλης (100% φυτικό),
 •  1 φλιτζάνι πράσινο τσάι (αφού το έχετε βράσει για 20 λεπτά),
 •  μία κουταλιά της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο και
 •  ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.

Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το πράσινο τσάι, με βότανα όπως φασκόμηλο και τσουκνίδα (και πάλι βράζετε για 20 λεπτά). Αναμείξτε τα παραπάνω υλικά και το σαμπουάν σας είναι έτοιμο!

Δείτε ακόμη: Σαμπουάν και αφρόλουτρο, εύκολα και υγιεινά και Ξεχνάμε τα parabens!
Δώστε τέλος στα χημικά και πανάκριβα σαμπουάν! Φτιάξτε μόνοι σας σαμπουάν με Χαμομήλι ή με αιθέρια έλαια!

– Είναι αλήθεια πως μέχρι τώρα έχει γίνει η μισή δουλειά, καθώς σχεδόν όλοι- αν όχι οι πάντες- χρησιμοποιούμε και conditioner, για λεία μαλλιά, χωρίς κόμπους.

Για το δικό σας μαλακτικό θα χρειαστείτε:

 •  δυόμισι φλιτζάνια ζεστό νερό,
 •  μισό φλιτζάνι μηλόξυδο,
 • ένα πολύ μικρό κλαδάκι δεντρολίβανο και
 • ένα σακουλάκι από το αγαπημένο σας τσάι, έτσι για το άρωμα.

Αναμείξτε τα παραπάνω υλικά, αφήστε το μείγμα να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα και έπειτα χρησιμοποιείστε το. Κάθε φορά που θα χρειάζεστε μαλακτικό, ανακινείστε καλά το μπουκάλι, στο οποίο το έχετε αποθηκεύσει.

Δείτε ακόμη: Σπιτικές συνταγές για θαυματουργά conditioner & μάσκες!

– οδοντόκρεμα που θα φτιάξετε μόνοι σας….

Συστατικά, (απλά-απλούστατα!)

• Πέντε κουταλάκια διττανθρακική (μαγειρική) σόδα
• Ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι 
• Πέντε κουταλάκια φυτική γλυκερίνη (τη βρίσκετε στο φαρμακείο, κι έχει πάρα πολλές εφαρμογές)*
• Δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας ή ευκαλύπτου ή δυόσμου, ανάλογα με το άρωμα που σας αρέσει.

Αν θέλετε να φτιάξετε παιδική οδοντόκρεμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο αιθέριο έλαιο μέντας, και συμπληρώστε από φράουλα ή άλλο φρούτο.

Η διαδικασία είναι απλή:

Αναμειγνύετε τα υλικά σας σ’ένα μπωλάκι χρησιμοποιώντας τη γλυκερίνη* για να πετύχετε την υφή της οδοντόκρεμας, και αποθηκεύετε σε μπουκαλάκι με στόμιο σταγονόμετρου, το οποίο θα κόψετε στο πάχος του στομίου του κλασικού σωληναρίου οδοντόκρεμας.

* Παρατήρησις: Η «τροφή» προτείνει αντί για γλυκερίνη να προτιμήσετε το λάδι καρύδας. Η υγρή γλυκερίνη που προτείνεται σε πολλές συνταγές στο διαδίκτυο, αντί για το λάδι καρύδας, δεν ενδείκνυται.

Ναι μεν θα δώσει στη σπιτική οδοντόκρεμα πιο κρεμώδη υφή, αλλά επίσης θα δημιουργήσει ένα film πάνω στα δόντια το οποίο δεν επιτρέπει να εισχωρήσουν τα μεταλλικά στοιχεία και δεν ευνοεί τη φυσική «επιδιόρθωση» των δοντιών.

Αποτέλεσμα είναι να σαπίζουν τα δόντια εκ των έσω. Για να είμαι πιο ακριβής το film που προανέφερα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 εκπλύσεις με νερό για να φύγει από την επιφάνεια των δοντιών. 

Αν τώρα το πρόβλημά σας είναι το υπόλευκο χρώμα του σμάλτου σας, καλό είναι να μην καταφύγετε σε αμφίβολες τεχνικές λεύκανσης αν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με λιγότερο τοξικούς τρόπους. Αποφύγετε δια ροπάλου να φέρετε σε επαφή χυμό λεμονιού με το σμάλτο των δοντιών σας.

Το λεμόνι λευκαίνει, αλλά αν ρίξετε μια σταγόνα μέσα σε φρέσκο γάλα, θα διαπιστώσετε αυτό που προκαλεί και στα δόντια: Καταστρέφει το ασβέστιο! (Γι` αυτό όταν πίνουμε χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, έπειτα ξεπλένουμε καλά τα δόντια μας).
Δείτε ακόμη: Φυσική λεύκανση των δοντιών με ένα βότανο-έκπληξη!!
και: Ποιο βότανο σταματά την περιοδοντίτιδα και ποιο κάνει δόντια κατάλευκα;

Εναλλακτικά, μπορείτε δυο φορές την εβδομάδα να βουρτσίζετε τα δόντια σας με ένα μείγμα διττανθρακικής σόδας, με 2-3 σταγόνες υπεροξείδιο υδρογόνου. Το γνωστό μας οξυζενέ, δηλαδή, από το φαρμακείο. Προσοχή! Δεν αναφέρομαι στο οξυζενέ που αραιώνει τις βαφές μαλλιών.

Αυτό δεν μπορείτε να το αποθηκεύσετε γιατί ξεθυμαίνει, αλλά μπορείτε να έχετε ένα βαζάκι σόδα δίπλα σ΄ένα μπουκαλάκι οξυζενέ, στο ντουλάπι του μπάνιου σας. Απλά βάλτε σόδα στην οδοντόβουρτσά σας, και στάξτε πάνω της οξυζενέ.

Αν το πρόβλημά σας είναι η πέτρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαλυμα που θα περιέχει 50% μηλόξυδο, και 50% νερό. Μπορεί να μην είναι η «‘εκρηξη δροσιάς» που βλέπετε στις διαφημίσεις, αλλά δεν προκαλεί και τις ζημιές που προκαλούν οι… εκρήξεις.

Για όλους εκείνους που είτε δεν προλαβαίνουν, είτε δεν αρέσκονται να φτιάχνουν μόνοι τους τα καλλυντικά τους, η “τροφή” έχει φροντίσει μετά από αρκετά χρονοβόρο και επίμονο ψάξιμο να σας εξασφαλίσει μία Βιολογική σειρά φροντίδας του δέρματος με μεγάλη ποικιλία σε φυτικά συστατικά βιολογικής γεωργίας, μοναδικά ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Τα δραστικά αυτά συστατικά συνδυάζονται μεταξύ τους με τρόπο ώστε να σας προσφέρουν ανανεωμένη, υγιή όψη και νεανική επιδερμίδα.

Χωρίς paraben, χωρίς σιλικόνη, χωρίς συνθετικά αρώματα, χωρίς χρωστικές, χωρίς άλατα αλουμινίου.

Όσοι ενδιαφέρεστε, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο μέιλ μας: life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Σπιτική οδοντόκρεμα, χωρίς τα δηλητήρια του εμπορίου!!

Σπιτικές συνταγές για τη περιποίηση των δοντιών!

Φτιάξε στοματικό διάλυμα με βότανα ή μόνο με δυόσμο!

Και: Φτιάξτε οδοντική σκόνη με στάχτη φασκόμηλο κανέλα και γλυκάνισο!

Επίσης στην ενότητα “φτιάχνω μόνος – περιποίησις” μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές, υγιεινές και αποτελεσματικές λύσεις για την φροντίδα των μαλλιών και του σώματος!

Το είδα: e-naturetalks.blogspot.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *