MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΥγείαΜεσεντέριο: Νεο-ανακαλυφθέν όργανο και ο ρόλος του

Μεσεντέριο: Νεο-ανακαλυφθέν όργανο και ο ρόλος του

mesenterio-to-neo-anakalyfthen-organo-kai-o-rolos-tou
Φωτογραφία: www.eapsa.org

Μεσεντέριο: Νεο-ανακαλυφθέν όργανο και ο ρόλος του

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ένα νέο ανθρώπινο όργανο που υπάρχει στο πεπτικό σύστημα. Μια ισχυρή μεμβράνη που στριφογυρίζει μέσα από το έντερο ξεκινά το νέο έτος με μια νέα κατάταξη: η δομή, που ονομάζεται το μεσεντέριο, έχει αναβαθμιστεί σε ένα όργανο.

Μία από τις πρώτες περιγραφές του μεσεντερίου είχε γίνει από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, και επί αιώνες οι γιατροί το αγνοούσαν ως ένα είδος ασήμαντου ιστού. Τον τελευταίο αιώνα, δε, οι γιατροί που το μελέτησαν υπέθεσαν ότι ήταν μία κατακερματισμένη δομή που αποτελείτο από διαφορετικά τμήματα και δεν είχε ιδιαίτερη σημασία.

Τι είναι, όμως, το μεσεντέριο; 

Tο μεσεντέριο (mesentery) είναι μια διπλή πτυχή του περιτοναίου (το περιτόναιο είναι το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλότητας της κοιλιάς), της μεμβράνης που επικαλύπτει τα κοιλιακά όργανα και την κοιλότητα της κοιλιάς. Συνδέει το έντερο στην κοιλιά. Για την ακρίβεια, είναι ένας ιστός, που κολλά το λεπτό έντερο στο τοίχωμα της κοιλιάς και το διατηρεί στο συγκεκριμένο του σχήμα.

Το λεπτό έντερο είναι κολλημένο στη βάση του μεσεντερίου όπως περίπου τα φύλλα ενός βιβλίου στη δικιά τους βάση. Με αυτόν τον τρόπο, όταν σηκωνόμαστε, το έντερο δεν πέφτει στη λεκάνη μας.

Μπορεί ο ρόλος του μεσεντερίου να μη μοιάζει εκ πρώτης όψεως πολύ σπουδαίος αλλά είναι.

Το λεπτό έντερο που περιέχει τις υγροποιημένες τροφές και έχει μήκος 6,7 μέτρα δεν διατηρείται στη θέση του χωρίς το μεσεντέριο και τα παιδιά που γεννιούνται χωρίς αυτό το όργανο μπορεί να υποφέρουν από “καταστροφικά γεγονότα” που συμβαίνουν στο έντερό τους. Με απλά λόγια, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το μεσεντέριο.

Κατά την επιθεώρηση, o επικεφαλής συγγραφέας Δρ Calvin Coffey, καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Νοσοκομείο Limerick στην Ιρλανδία, και οι συνεργάτες του εξέτασαν παλαιότερες μελέτες και τη βιβλιογραφία σχετικά με το μεσεντέριο.

Ο Coffey σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, τα βιβλία ανατομίας έχουν περιγράψει το μεσεντέριο ως μια σειρά από αποσπασματικές μεμβράνες. Με άλλα λόγια, διαφορετικά μεσεντέρια συνδέθηκαν με διάφορα μέρη των εντέρων.

Πιο πρόσφατες μελέτες που εξέτασαν το μεσεντέριο σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση παχέος εντέρου και σε πτώματα οδήγησε την ομάδα του Coffey να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεμβράνη είναι αφ’ εαυτής ένα συνεχές όργανο, σύμφωνα με την αξιολόγηση, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στο περιοδικό Lancet Gastroenterology and Hepatology.

Τι σημασία έχει ένα όνομα;

Η αναταξινόμηση του μεσεντερίου ως οργάνου «είναι κάτι παγκόσμιο, καθώς μας επηρεάζει όλους», δήλωσε ο Coffey σε μια δήλωση.

Αναγνωρίζοντας την ανατομία και τη δομή του μεσεντερίου, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να επικεντρωθούν στην εκμάθηση περισσότερων πραγμάτων για το πώς λειτουργεί το όργανο, δήλωσε ο Coffey. Επιπλέον, μπορούν επίσης να μάθουν για τις ασθένειες που σχετίζονται με το μεσεντέριο, πρόσθεσε.

«Αν μπορείτε να καταλάβετε τη λειτουργία, μπορείτε να αναγνωρίσετε την ανώμαλη λειτουργία, και στη συνέχεια έχετε τη νόσο», δήλωσε ο Coffey.

Η συνεχής φύση του μεσεντερίου, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο για να εξαπλωθεί η νόσος από το ένα μέρος της κοιλιάς στο άλλο, σύμφωνα με την αξιολόγηση.

Εκτός από τη μελέτη των ασθενειών, οι ερευνητές μπορούν επίσης να ερευνήσουν το μεσεντέριο για νέες προσεγγίσεις για χειρουργική επέμβαση, είπαν οι συγγραφείς στην επιθεώρηση.

Υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν

Οι συγγραφείς σημείωσαν στην επιθεώρηση ότι πολλά ανατομικά και άλλα χαρακτηριστικά του μεσεντερίου πρέπει ακόμα να περιγραφούν.

Για παράδειγμα, σε ποιο σύστημα του οργανισμού θα πρέπει το μεσεντέριο να ταξινομηθεί; «Αν το μεσεντέριο πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος του εντερικού, αγγειακού, ενδοκρινικού, καρδιαγγειακού ή ανοσολογικού συστήματος είναι τόσο πολύ ασαφές, λόγω του ότι έχει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά», έγραψαν οι συγγραφείς.

Τι ρόλο παίζει το μεσεντέριο στο πεπτικό σύστημα;

Ιρλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες δομές του πεπτικού συστήματος δεν λειτουργούν μεμονωμένα αλλά αποτελούν ένα ενιαίο όργανο, στο οποίο έως σήμερα δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή. Το όργανο αυτό είναι το μεσεντέριο και παρότι η δομή του είναι καλά γνωστή, η λειτουργία παραμένει εν πολλοίς μυστήριο.

Η μελέτη της μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων της κοιλιακής χώρας και του πεπτικού συστήματος, γράφουν οι ειδικοί στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

«Στο άρθρο μας, το οποίο πριν δημοσιευθεί εξετάσθηκε και αξιολογήθηκε από άλλους καθηγητές Ιατρικής, εξηγούμε ότι έχουμε ένα όργανο στο ανθρώπινο σώμα το οποίο έως τώρα δεν αναγνωρίζαμε καν ως ενιαία οντότητα», δήλωσε ο δρ Τζ. Κάλβιν Κόφι, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, στην Ιρλανδία, ο οποίος πρώτος ανακάλυψε ότι το μεσεντέριο είναι ένα ενιαίο όργανο.

«Η ανατομική περιγραφή που υπήρχε γι’ αυτό εδώ και 100 χρόνια είναι λανθασμένη, διότι το παρουσίαζε ως κάτι κατακερματισμένο και πολύπλοκο. Στην πραγματικότητα είναι μία ενιαία δομή».

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Άγνωστο μέχρι σήμερα όργανο του ανθρωπίνου σώματος, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου 

Επιστήμονες ανακάλυψαν τη χρησιμότητα της σκωληκοειδούς απόφυσης 

Στοιχεία από:
mariosdimopoulos.com
www.healthweb.gr
www.healthyliving.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια