MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΚαλλιεργούμε στο σπίτι θεραπευτικά βότανα

Καλλιεργούμε στο σπίτι θεραπευτικά βότανα

Καλλιεργούμε στο σπίτι θεραπευτικά βότανα
Καλλιεργούμε στο σπίτι θεραπευτικά βότανα Καλλιεργούμε στο σπίτι θεραπευτικά βότανα

Καλλιεργούμε στο σπίτι θεραπευτικά βότανα

Τα βότανα είναι φυτά που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σπίτι μας, στο μπαλκόνι μας ή σε κάποιο μικρό χώρο. Είναι όμορφα, αρωματικά και έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Καλλιεργούμε στο σπίτι θεραπευτικά βότανα

Έτσι, οποιαδήποτε στιγμή τα χρειαστούμε, είτε αυτό είναι για φαγητό, είτε για φάρμακο και ρόφημα, τα έχουμε διαθέσιμα στο σπίτι μας, απαλλαγμένα μετά βεβαιότητας από φάρμακα.

Για να φυτέψουμε τα βότανα, προτιμότερο είναι να διαλέξουμε έναν εξωτερικό χώρο, νότιο ή ανατολικό. Αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κήπο, θα πρέπει το σημείο που θα επιλέξουμε να τα φυτέψουμε, εννοείται κάτω στο χώμα, να μην σκιάζεται από δένδρα, κτίσματα κλπ.

Αν επιλέξουμε να τα φυτέψουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι, προτιμότερο θα ήταν να κρεμάσουμε τις γλάστρες στα κάγκελα, ώστε να έχουν απρόσκοπτη επαφή τα φυτά με τον ήλιο και τον αέρα.

Τι θα χρειαστούμε:

  • Δοχεία φύτευσης γλάστρες και ζαρντινιέρες ή και απλές σακούλες φύτευσης.
  • Πιατάκια (προαιρετικά, προτιμότερο να μην χρησιμοποιούμε πιατάκια στις γλάστρες μας, το νερό που παραμένει, δημιουργεί μια λασπώδη κατάσταση στην ρίζα των φυτών, αναπτύσσονται μύκητες, σκουλήκια και προκαλούνται ασθένειες σε όλα τα φυτά. Αν ωστόσο για λόγους αντικειμενικού περιορισμού είμαστε υποχρεωμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να τοποθετήσουμε ανάμεσα στην γλάστρα και το πιατάκι ή χαλίκι ή οτιδήποτε άλλο δημιουργεί μια απόσταση μεταξύ τους, επιτρέποντας στις ρίζες του φυτού να αναπνέουν).
  • Μεταλλικά κρεμαστάρια αντίστοιχου μεγέθους.
  • Χαλίκι μεγάλης κοκκομετρίας που θα τοποθετήσουμε στον πάτο της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του νερού.
  • Χώμα, καλύτερα κόμποστ
  • Φυτά ή σπόρους.
  • Γάντια

Εργαλεία αν δεν έχετε δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε. Ένα κουτάλι σούπας ή ένα κατσαβίδι κάνουν μια χαρά την δουλειά τους σε τόσο μικρές φυτεύσεις.

Όλα τα βότανα είναι πολυετή εκτός του άνηθου, του μαϊντανού και του κόλιανδρου που είναι μονοετή.

Χρειάζονται μόνο πότισμα και λίγο σκάλισμα, και μία φορά το χρόνο λίγο συμπλήρωμα το χώμα, γιατί φυραίνει και πρέπει να συμπληρώνονται τα στοιχεία του.
Ασθένειες δεν αντιμετωπίζουνε πλην ίσως του άνηθου, αν κάποιο μαμουνάκι αποφασίσει να γεννήσει τα αυγά του πάνω του, οπότε ψεκάζουμε με απλό σαπουνόνερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα είναι ιδιαίτερα φθηνά. Επίσης στο ένα φακελάκι οι σπόροι φθάνουν για πολλές φυτεύσεις.

Βότανα πολύ εύκολα στην καλλιέργειά τους

Ρίγανη, καλύτερα σε ζαρντινιέρα μήκους περίπου 50 -60 εκ.
Θυμάρι, όπου μπορούμε και σε γλάστρα, μιν. 20-25 εκ. διαμέτρου
Βασιλικός, επίσης γλάστρα μιν. 20 εκ. διαμέτρου (τον χειμωνιάτικο με τον ξυλώδη κορμό).
Δενδρολίβανο, γλάστρα μιν. 30 εκ. διαμέτρου
Μέντα, ζαρντινιέρα μήκους 50 -60 εκ.
Δυόσμος, ζαρντινιέρα μήκους μιν. 50 εκ.
Λεβάντα, γλάστρα μιν. 30 εκ. διαμέτρου
Φασκόμηλο, ζαρντινιέρα μήκους 50-60 εκ.
Άνηθος, γλάστρα μιν. 30 εκ. διαμέτρου
Μελισσόχορτο ή λεμονόχορτο ( MelissaOfficinalis ) σε γλάστρα μιν.30 εκ. διάμετρο

Μαϊντανό και κόλιανδρο, βρίσκετε επίσης και σε γλαστράκια, αλλά είναι προτιμότερο και έχει καλύτερη απόδοση να πάρετε σπόρους και να τους φυτέψετε σε ζαρντινιέρα μήκους 60 εκ. τουλάχιστον.

Καλό είναι όταν είναι μικρά τα φυτά να βάλετε ταμπελάκια στο χώμα για να θυμάστε ποιο είναι το καθένα.

πηγή: fytokomia.gr

Θεραπεύστε, χωρίς να ξοδευτείτε, φυτεύοντας το δικό σας φαρμακείο στο περβάζι. Και οικονομικό και οικολογικό!

ΔυόσμοςΜέντα,

Η μέντα και ο δυόσμος αναπτύσσονται γρήγορα. Φυτέψτε τη σε γλάστρα και μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει. Μαζεύετε πάντα τα νεαρά φύλλα.

Ο δυόσμος, ανακουφίζει από τη δυσπεψία, αναζωογονεί τους κουρασμένους μυς.
Ο δυόσμος και τα οφέλη του σε στομάχι και πεπτικό σύστημα 

Υπάρχει η μέντα η πιπερώδης και η πουλέγιος ή αλλιώς φλισκούνι. Φυτό με με ευχάριστη γεύση και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Ως αφέψημα είναι ιδιαίτερα χωνευτική, αφού τονώνει την παραγωγή χολής και τη λειτουργία του συκωτιού.

Καταπολεμά το κρυολόγημα και το βήχα, έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες, αντιεμετικές και αντισηπτικές, όπως ο δυόσμος και βοηθάει στις δερματικές παθήσεις. Λειτουργεί κατά των συμπτωμάτων της κολίτιδας και του κολικού. Το φλισκούνι συνιστάται κατά του εμετού και ρυθμίζει την έμμηνο ρύση.
Μέντα: Παθήσεις που βελτιώνει – Παρενέργειες – Αλληλεπιδράσεις 

Χρησιμοποιήστε τα ως:

…παυσίπονο για το στομάχι
Εμποτίστε πέντε φύλλα για δέκα λεπτά σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Στραγγίξτε το και πίνετε μετά από κάθε γεύμα.

…λάδι για μασάζ για τους πονεμένους μυς
Βάλτε σε μια κανάτα φρέσκα φύλλα δυόσμου, γεμίστε τη με λάδι και αφήστε τη στον ήλιο για τρεις βδομάδες. Στραγγίξτε το λάδι με μουσελίνα ή τούλι. Φυλάξτε το σε μπουκάλια από σκουρόχρωμο γυαλί.

Σύμφυτο το Φαρμακευτικό

Το Σύμφυτο Είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι η Πηκτή του Διοσκουρίδη, ο οποίος αναφέρεται στις επουλωτικές ιδιότητες του φυτού. Αναγνωρίζεται από τις αγκαθωτές τρίχες του και την ταξιανθία σε σχήματος βοστρύχου με άνθη γυριστά προς τα κάτω. Το βότανο περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται αλλαντοΐνη, το οποίο χρησιμεύει ως μια ενυδατική κρέμα σε διάφορα προϊόντα ομορφιάς και φροντίδας του δέρματος.

Το Σύμφυτο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταγμάτων, χὄνδρων και ανοιχτών πληγών ώστε να επουλωθούν γρηγορότερα. Διάφορες επιστημονικές έρευνες δικαιώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Υπάρχουν δημοσιευμένες πολλαπλές μελέτες, που έχουν διαπιστώσει ότι το σύμφυτο μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της δερματίτιδας, του έλκους και των πρησμένων αστραγάλων. Υπάρχει κάτι όμως, που θα πρέπει να προσέχετε: Το σύμφυτο περιέχει σε μικρές ποσότητες αλκαλοειδή που προκαλούν καρκίνο. Για το λόγο αυτό, πολλοί βοτανολόγοι συνιστούν να μην γίνεται κατάποση.
Σύμφυτο το φαρμακευτικό! 

Θυμάρι,

Φυτέψτε φιντανάκια σε ένα ηλιόλουστο σημείο και αφήστε το λίπασμα σχεδόν να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Μπορείτε να μαζεύετε τα φύλλα ή τα βλαστάρια οποιαδήποτε στιγμή. Αν, όμως, θέλετε να τον αποξηράνετε, περιμένετε μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, πριν ανθίσει.

Είναι ισχυρός αντισηπτικός και αντιβακτηριακός παράγοντας. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα του Καναδά, αναφέρει ότι το θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά όπως είναι η πενικιλίνη.
Θυμάρι: Το βότανο με την ισχυρότερη Αντιμικροβιακή & Αντισηπτική δράση 

Σε ακόμα μια έρευνα του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Leeds της Αγγλίας, βρέθηκε ότι τα παρασκευάσματα που έχουν στα συστατικά τους θυμάρι θεραπεύουν καλύτερα την ακμή από άλλες κρέμες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αναπνευστικών και γαστρεντερικών προβλημάτων, για τον πονόλαιμο και την αρθρίτιδα.

Χρησιμοποιήστε το ως:

…μείγμα για το βήχα
Εμποτίστε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα βλαστάρια για δέκα λεπτά σε ένα φλιτζάνι νερό που μόλις βράσατε. Στραγγίξτε και πιείτε.
Θυμάρι και θυμέλαιο: Το βότανο με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες 

Μαϊντανός:

Διετές φυτό. Καλλιεργείται σε εύκρατες χώρες και χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και σε σαλάτες. Γνωστό από την αρχαιότητα ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις. Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C.
Μαϊντανός: θεραπευτικές ιδιότητες και καλλιέργεια! 

Σέλινο:

Διετές φυτό, της ίδιας οικογένειας με το μαϊντανό. Χρησιμοποιείται απο την αρχαιότητα στη μαγειρική αλλά και ως φάρμακο, από τους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Κινέζους. Το σέλινο είναι ορεκτικό, χωνευτικό και τονωτικό. Χρησιμοποιείται κατά των παθήσεων των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και των αρθριτικών. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη C, B1, B2 και Κ.
Πάνω από 23 τα απίστευτα οφέλη του σέλινου στην υγεία 

Φασκόμηλο

Η φασκομηλιά δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Απλώς χρειάζεται συχνό κλάδεμα για να δημιουργούνται νέα βλαστάρια και να μην ψηλώσει πολύ. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε φρέσκα φύλλα, τα οποία μπορείτε να τα βάλετε και σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

Το Φασκόμηλο καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα ενδημικό φυτό της Μεσογείου με μπλε, μοβ, λευκά και ροζ λουλούδια και φύλλα. Το βότανο φημίζεται για τη θεραπεία των πεπτικών προβλημάτων, των μυϊκών σπασμών και των ψυχικών προβλημάτων.

Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη με αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μυκητιακών λοιμώξεων. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου και το ξαφνικό άγχος στις γυναίκες. Έρευνα έδειξε πως το εκχύλισμα φασκόμηλου μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και μπορεί ακόμη και να χρησιμεύσει ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer, καθώς βελτιώνει τη μνήμη αλλά και τη διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών.

Η πιο αξιοσημείωτη θεραπευτική αρετή του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση (η δράση αυτή αρχίζει 2 ώρες μετά την πρόσληψη του ποτού και μπορεί να κρατήσει πολλές μέρες). Επίσης έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση.
Φασκόμηλο: Βότανο με ισχυρές αντισηπτικές, αποχρεμπτικές, καρδιοτονωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες 

Χρησιμοποιήστε το

…για γαργάρες για τον πονόλαιμο
Περιχύστε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα με βραστό νερό. Προσθέσθε μέλι και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Έπειτα, κάντε γαργάρες. Αν θέλετε μπορείτε να το καταπιείτε.

…για κατάπλασμα στα στραμπουλήγματα
Λιώστε μια χούφτα φύλλα με έναν μικρό πλάστη. Βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε μηλόξυδο και σιγοβράστε τα μέχρι να μαλακώσουν. Στύψτε απαλά τα φύλλα, τυλίξτε τα σε ένα κομμάτι ύφασμα και βάλτε στην πονεμένη περιοχή όσο είναι ακόμα ζεστά.

…για να αποκαταστήσετε το χρώμα των σκούρων μαλλιών
Ξεπλύντε τα μαλλιά σας στο τέλος με τσάι φασκόμηλου, φτιαγμένο με 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα εμποτισμένα σε μισό λίτρο βραστό νερό για 10 λεπτά.
Το φασκόμηλο και πως σκουραίνει τα γκρίζα μαλλιά 

Αλόη βέρα,

Ανακουφίζει από τα τσιμπήματα εντόμων και τα εγκαύματα (ηλιακά και μη).

Είναι εύκολη να καλλιεργηθεί από τους αρχάριους καθώς δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Βάλτε αλόη βέρα σε μια γλάστρα σε εξωτερικό χώρο, μακριά από το ηλιακό φως. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει πριν ποτίσετε και μαζεύετε τα χαμηλά φύλλα.
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας αλόη 

Χρησιμοποιήστε τη:

…πάνω στο καμένο δέρμα
Κόψτε πρώτα ένα φύλλο κατά μήκος, χωρίστε το σε κομμάτια των 5 εκ., τυλίξτε το καθένα σε διάφανη μεμβράνη και βάλτε τα στην κατάψυξη. Όταν τα χρειαστείτε, ξετυλίξτε ένα κομμάτι και τρίψτε απαλά την πλευρά με τη γέλη πάνω στο δέρμα. Τα κομμάτια αντέχουν μέχρι και εννέα μήνες.
Πως χρησιμοποιούμε τη φρέσκια αλόη 

Αγριαψιθιά ή Αχιλλέα,

Η Αγριαψιθιά είναι ένα βότανο εύκολο στη φροντίδα, που ωφελεί σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του σπλήνα, το συκώτι, τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο θρυλικός πολεμιστής Αχιλλέας χρησιμοποίησε αγριαψιθιά για να θεραπεύσει τις ανοιχτές πληγές του μετά τη μάχη.

Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη, ενώ έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό το θαυμάσιο βότανο θεραπεύει τα πάντα, από την αιμορραγία μέχρι γαστρεντερικά προβλήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη θεραπεία των εξανθημάτων, του πυρετού και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το φυτό περιέχει αλκαλοειδή που μπορούν να παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο της περιόδου στις γυναίκες. Επίσης μπορείτε να το μαζεύετε για να το προσθέτετε στις σαλάτες και στο φαγητό σας.
Αχιλλέα ~ Ο επισκευαστής των σωμάτων 

Βασιλικός,

Ο βασιλικός χρειάζεται πολλή ζέστη. Βάλτε έτοιμο το φυτό (τα φιντανάκια είναι δύσκολα) σε ένα ηλιόλουστο σημείο και φροντίστε να το ποτίζετε τακτικά ώστε να είναι πάντα υγρό το χώμα. Προσθέστε μικρή ποσότητα λιπάσματος κάθε μήνα για να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Μαζεύετε τα εξωτερικά φύλλα, που μπορείτε να βάλετε και στην κατάψυξη για αργότερα.

Ο βασιλικός είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ιταλικής κουζίνας και έχει πολλά οφέλη στην υγεία σας. Είναι μια εξαιρετική πηγή για τη λήψη β-καροτένιου, μια οργανική ένωση που στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη στο σώμα για την όραση, την ανάπτυξη των κυττάρων και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το φυτό το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σαν καλλιεργούμενο στους κήπους και στις γλάστρες των σπιτιών για την καλλωπιστική του αξία. Διαθέτει μια σειρά από αιθέρια έλαια. Το ρόφημα από βασιλικό βοηθάει στην πέψη και καταπραϋνει το έντερο. Το εκχύλισμα βασιλικού δρα ευεργετικά στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπητα. Συνιστάται στις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, την απλή ναυτία και τη ναυτία της εγκυμοσύνης.

Το αιθέριο έλαιο βασιλικού περιέχει μια ουσία που ονομάζεται ευγενόλη, η οποία μπορεί να ανακουφίζει από τους κάλλους και τον πόνο των αρθρώσεων με παρόμοιο τρόπο που το κάνουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα Advil και η συνθετική φαρμακευτική δραστική ουσία ibuprofen. Ως αντιβακτηριδιακό, το λάδι βασιλικού μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που έχουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά φάρμακα.

Χρησιμοποιήστε το

…ως ενισχυτικό συγκέντρωσης
Κόψτε ένα φυλλαράκι, τρίψτε το ανάμεσα στα δάχτυλά σας και εισπνεύστε το άρωμά του.
Πως θα έχετε φρέσκο βασιλικό όλο τον Χειμώνα. Ιδιότητες-Χρήσεις 

Μελισσόχορτο

Είναι μέλος της οικογένειας φυτών της μέντας. Οι σπόροι του μελισσοβότανου (lemon balm), χρειάζονται φως και τουλάχιστον 20 °C (70 °F) για να βλαστήσουν. Το μελισσόχορτο είναι γνωστό για το ευχάριστο άρωμά του. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την αϋπνία, να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει την πέψη και για την θεραπεία πληγών και του επιχείλιου έρπητα.

Έρευνα του University of Maryland έδειξε ότι το μελισσόχορτο αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τα συμπτώματα του έρπητα γύρω από το στόμα και τα γεννητικά όργανα. Η ευγενόλη, που υπάρχει επίσης στο μελισσόχορτο, καταπολεμά τα βακτήρια και εφαρμόζεται συχνά τοπικά οδοντικές κοιλότητες από τους οδοντιάτρους. Τα αποξηραμένα φύλλα μελισσόχορτου μπορούν να προστεθούν ως γαρνιτούρα σε σαλάτες ή να γίνουν ένα ζεστό τσάι.

Tο μελισσόχορτο περιέχει πολυφαινόλες που βοηθούν στην καταπολέμηση βακτηρίων, τα οποία προκαλούν μολύνσεις, όπως ο στρεπτόκοκκος και τα μυκοβακτήρια και ευγενόλη που είναι φυσικό αναισθητικό και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου των τραυμάτων.
Μελισσόχορτο, για νευρικό σύστημα, στρες, αϋπνίες, έρπη, υπέρταση, καρδιοτονωτικό, ηρεμιστικό 

Κατιφές ή καλέντουλα,

Ο Κατιφές είναι ένα φυτό με πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια, που μπορεί να έχετε ήδη σε κάποια γλάστρα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που βλάπτουν το DNA και προκαλούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ερευνητές του Washington State University διαπίστωσαν ότι η λουτεΐνη, μια αντιοξειδωτική ουσία στο εκχύλισμα του κατιφέ, μπορεί να μειώσει και να αποτρέψει τους όγκους από το να εξαπλωθούν σε ποντίκια.

Επιπλέον, ο κατιφές λειτουργεί ως ένα αντι-φλεγμονώδες με αποτέλεσμα να ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα και να επουλώνει τις εκδορές και τα εγκαύματα. Επίσης δρα ως απωθητικό για τα παράσιτα και παραλύει τα έντομα δευτερόλεπτα μετά την διατροφή τους σε αυτό.
Καλέντουλα: Ισχυρό Επουλωτικό Πληγών, Εγκαυμάτων, Ραγάδων, Τονώνει τα Αιμοφόρα Αγγεία 

Δεντρολίβανο:

Γνωστός από την αρχαιότητα αειθαλής θάμνος, μεσογειακής καταγωγής. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως αρωματικό στη μαγειρική, κυρίως στα ψητά και ιδιαιτέρως στο αρνί και το κατσίκι. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται στη παρασκευή γλυκών του κουταλιού. Στη φαρμακευτική, από το δενδρολίβανο παρασκευάζεται φάρμακο για τους ρευματισμούς, το βήχα και τους ερεθισμούς του στόματος.
Δεντρολίβανο …το βότανο της καλής υγείας 

Κινέζικο Γιάμ (Διοσκορέα), 

Το κινέζικο γιαμ είναι ένα αναρριχώμενο φυτό, που είναι γνωστό για τις θεραπευτικές επιδράσεις του. Είναι ιδιαίτερα γνωστό πως ενδυναμώνει τον σπλήνα και το στομάχι. Η βιταμίνη Β6 του γιαμ βοηθά στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις διασπώντας την ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που προσκολλάται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί ζημιά.

Έχει χρησιμοποιηθεί για να απαλύνει τον πονόλαιμο, στη θεραπεία της διάρροιας, στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Κόψτε τον βλαστό του από τον κήπο και και φάτε το ωμό.

Εχινάκεια

Η Εχινάτσια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα και χρησιμοποιήθηκε αρχικά από ιθαγενείς Αμερικανούς για τη θεραπεία πληγών και λοιμώξεων. Σήμερα χρησιμοποιούμε εχινάτσια για να περάσουμε γρήγορα το κρυολόγημα και για ρινικές μολύνσεις. Συνιστάται από πολλούς βοτανολόγους για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, τις ημικρανίες και τα τσιμπήματα μέλισσας. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και έτσι πολύ εύκολα να το έχετε στον κήπο σας. Το φυτό ανθίζει σχηματίζοντας αστεροειδές άνθος (μαργαρίτα) κατά τα μέσα του καλοκαιριού. 

Η εχινάκεια χρησιμεύει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προφύλαξη από το κοινό κρυολόγημα, στην προφύλαξη από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού συστήματος, αλλά και ως βοηθητικό μέσο στην αντιμετώπιση ιογενών και βακτηριακών μολύνσεων.
Εχινάκεια (εχινάτσεα), το σημαντικότερο φαρμακευτικό βότανο στον κόσμο 

Τσουκνίδα

Η Τσουκνίδα είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται για εκατοντάδες χρόνια για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας, των αλλεργιών, τα τσιμπήματα των εντόμων και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό που χαρακτηρίζει την τσουκνίδα είναι η φαγούρα και ο ερεθισμός του δέρματος μετά από επαφή μαζί της. Αν και οι τρίχες των φύλλων της τσουκνίδας ερεθίζουν ό, τι έρχεται σε επαφή μαζί της, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα που είναι ήδη ερεθισμένο. Επίσης βρίσκει αρκετές εφαρμογές και χρήσεις για τον καθαρισμό της κουζίνας.

Ταπεινό αλλά και εξαιρετικά θεραπευτικό φυτό, η τσουκνίδα απαντάται σε όλη την Ευρώπη και είναι πολύ κοινή στα χέρσα εδάφη. Η τσουκνίδα περιέχει φλαβονοειδή, αμίνες, γλυκοκινόλη και ανόργανα συστατικά. Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ.

Την τσουκνίδα μπορούμε να την τρώμε βραστή με λάδι και λεμόνι, να φτιάξουμε τσουκνιδόπιττες αλλά ακόμα πιο εύγευστη είναι η σούπα από τσουκνίδα. Στη σούπα δεν χάνονται οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αφού την προσθέτουμε μόλις τρία λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος.
Τσουκνίδα: Το φυτό με τις 60 διαφορετικές ιδιότητες 

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Πως να Καλλιεργήσετε Ρίγανη σε Γλάστρα
Καλλιεργούμε στο σπίτι θεραπευτικά βότανα Καλλιεργούμε στο σπίτι θεραπευτικά βότανα


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια