Αχιλλέα ~ Ο επισκευαστής των σωμάτων

ahillea-o-episkevastis-ton-somaton

Αχιλλέα ~ Ο επισκευαστής των σωμάτων

Μπορείτε να φαντασθείτε ότι ένα φυτό είναι σε θέση

Ε, λοιπόν, αυτές είναι μερικές από τις ιδιότητες της Αχιλλέας της χιλιόφυλλης, του πικρού και στυφού αυτού, αλλά ορεκτικού και τονωτικού φυτού, που φυτρώνει σε 24 ποικιλίες στη χώρα μας:
Ας δούμε και Οξυγόνο, αλκαλικά και πικρά ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΟΥΝ τον καρκίνο

Το όνομα της το οφείλει βέβαια στον Αχιλλέα, που όταν τραυματίστηκε από το δηλητηριασμένο δόρυ του Πάρι στον πόλεμο της Τροίας, η θεά Αφροδίτη τον συμβούλεψε να δέσει την πληγή του μ’ αυτό το φυτό για ν’ ανακουφιστεί.

Και πραγματικά η Αχιλλέα είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τις πληγές που έγιναν απο ατσάλι. Γι’ αυτό, αργότερα, ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποιούσε για αιμοστατικό.

Επίσης το χρησιμοποιούσαν από πολύ παλιά σαν αιμοστατικό για να σώσουν τραυματίες στα πεδία μάχης και για να ρίξουν τον πυρετό τους.
Οι Αγγλοσάξονες ονόμασαν την Αχιλλέα «επισκευαστή σωμάτων» και οι Ινδιάνοι της Αμερικής εκτιμούσαν την ικανότητα να γιατρεύει πληγές και τραύματα.

Ένας νοσοκόμος του 1ου παγκόσμιου πολέμου διηγιόταν τον τρόπο που γιάτρευε τις πληγές δεκάδων στρατιωτών σε στιγμές όπου δεν υπήρχε άλλου είδους περίθαλψη, παρά μόνο η Αχιλλέα.

Άλλα ονόματα: Αχίλλειος, Αχίλλειο Κρητική, Χιλιόφυλλο, Μιλφέιγ, Αγριαψιθιά, Σεμεσάντα, Συμηλούδι.

Άλλες εφαρμογές: Οι σπόροι της έχουν χρησιμοποιηθεί για να διατηρούνται τα κρασιά στα βαρέλια. Ένα φακελάκι με σπόρους Αχιλλέας εμποδίζουν την αλλοίωση ενος βαρελιού κρασιού.

Συχνά έχει αντικαταστήσει τον λυκίσκο στην παρασκευή μπύρας. Και συχνά εχει φέρει καλά αποτελέσματα σε διαλείποντες πυρετούς από ελονοσία και, με πλύσεις, κατα της βλενόρροιας.

Χρήσιμα μέρη: Όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού. Ιδιαίτερα οι ανθισμένες κορυφές και τα φύλλα.

Που την βρίσκουμε: Στα ειδικευμένα φαρμακεία και στους καλούς βοτανοπωλητές. Επειδή όμως συνήθως την πουλάνε ακριβά, μπορείτε να ψάξετε στα λιβάδια, τους αγρούς και στις πλαγιές με ξερά εδάφη, όπου φυτρώνει. Θα την βρείτε ανθισμένη από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Ξεράνετέ τη στη σκιά και φυλλάξτε τη σε γυάλινο βάζο.

Δραστικές ουσίες: Αρωματικό απόσταγμα, Κινεόλη, Προαζουλένη, Αχιλλεΐνη (η πικρή ουσία του φυτού), Ταννίνη, ρητινώδης ουσία, οργανικά οξέα και άλατα.

Ιδιότητες – Ενδείξεις: Είναι Ορεκτικό και τονωτικό. Επειδή ανοίγει την όρεξη είναι χρήσιμο στους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους.

Χρησιμοποιείται για να καλμάρει πολλές γυναικολογικές ανωμαλίες (Δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, απο εξωτερική αιτία – π.χ. από τρόμο ή κρύο – διαταραχές στην εμμηνόπαυση και σπασμούς της μήτρας, θεωρείται επίσης ρυθμιστικό της περιόδου.
Ας δούμε και Βότανα για τα γυναικολογικά και την εμμηνόπαυση.

Το έγχυμα και το αφέψημά της, είναι αντιπυρετικό φάρμακο για το δυνατό κρυολόγημα

Επειδή θεωρείται ότι εννοεί την αποτοξίνωση του αίματος, χρήσιμο ποιείται σε περιπτώσεις ακμής και έρπητα.
Σημαντικό το αποτοξινωμένο αίμα Αίμα: Ίσως το πολυτιμότερο στοιχείο μετά την καρδιά

Είναι αντισιπασμωδικό και σπασμολυτικό γι’ αυτό συνιστάται για τα αέρια, τους νευρικούς σπασμούς, αλλα και στο άσθμα, την κολίτιδα και ο άλλες νευρικές γαστροπάθειες, που χρειάζονται τη χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών.

Διουρητικό και χολαγωγικό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται μαζί με αλλα γνωστά διουρητικά, όπως η αγριάδα και τα «μουστάκια» του καλαμποκιού, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται αποτελεσματικό και στην ακράτεια ούρων των παιδιών (τότε δίνεται σε σκόνη).

Μαλακώνει τους πόνους από αρθριτικά και ρευματισμούς

Η Ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί το Χιλιόφυλλο στη θεραπεία μορφών στοματίτιδας, των αιμορροΐδων και σε περιπτώσεις σκοτοδίνης.

Ανακουφίζει τις ανωμαλίες στην κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κιρσών, φλεβίτιδας και αιμορροΐδων.
Ας δούμε και Το παν στην υγεία είναι η καλή κυκλοφορία του αίματος

Σε ολες αυτές τις περιπτώσεις καθώς και σαν ανελμινθικό (για ορισμένα δηλαδή παράσιτα των εντέρων) η χρήση της Αχιλλέας της χιλιοφυλλλς γίνεται εσωτερικά, με αφεψήματα ή βάμματα.

Η Αχιλλέα όμως έχει κι άλλες θεραπευτικές ιδιότητες, όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, σαν αλοιφή, σαν πολτός ή σε σκόνη.

Ιδιότητες πολύ χρήσιμες, όπως αυτές:

Επουλώνει τις πληγές, τις ραγάδες του μαστού, τις αιμορροΐδες, τις ραγάδες των χεριών, τις λειχήνες τη φλεγμονή του δέρματος και διάφορες άλλες δερματοπάθειες.

Εμποδίζει την τριχόπτωση (όταν κάνουμε συχνές εντριβές με αφέψημα Αχιλλέας).

Καθαρίζει σε βάθος το λιπαρό δέρμα (με ατμόλουτρο).

Πώς χρησιμοποιείται:

Σαν αφέψημα, ένα κουταλάκι σ’ ένα μπρίκι ή 25-30 γραμμάρια (μια χούφτα) σ’ ένα λίτρο νερο. Να βράσει 10 λεπτά. Πρέπει να πίνουμε τρία φλιτζάνια την ήμερα για πολύ καιρό για να ‘χει αποτελέσματα κυρίως, σαν σπασμολυτικό. Το ίδιο αφέψημα χρησιμοποιείται και για πλύσεις του δέρματος, κομπρέσες και πλύσεις του κόλπου.

Σαν έγχυμα. Ένα μέρος Αχιλλέας σε 10 μέρη βρασμένου νερού για 15 λεπτά ή 2 κουταλάκια σε ένα φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά. Πιείτε το ζεστό σε δόσεις κρασοπότηρου. Πίνουμε 2-3φορές την μέρα, για πόνους περιόδου, δυσπεψία και άλλες στομαχικές ανωμαλίες.

Αλοιφή για εξωτερική χρήση (εντριβές) μπορείτε να ζητήσετε από ένα γνωστό σας φαρμακοποιό να σας φτιάξει με:

  • 10 γραμμάρια αιθέριο έλαιο Αχιλλέας
  • 20 γραμμάρια αλοιφή καμφοράς και
  • 25 γραμμάρια λανολίνη.

Για κομπρέσες όπου χρειάζεται ή για εντριβές των μαλλιών, αν έχετε τριχόπτωση, πρέπει νά βράσετε επί 10 λεπτά μια χούφτα φυτού σε ένα λίτρο νερού.

Αν ρίξουμε πυκνό αφέψημα Αχιλλέας στο νερο του μπάνιου είναι κατευναστικό.

Σαν ατμόλουτρο ανοίγει και καθαρίζει τους πόρους του δέρματος.

Αν θέλουμε να κάνουμε εισπνοές για να καλμάρουμε μια φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος, βράζουμε μια χούφτα φυτό σε δύο λίτρα νερό και εισπνέουμε τον ατμο για μερικά λεπτά.

Για τους πόνους των αιμορροΐδων ή για να καθαρίσουμε μια εξωτερική πληγή του δέρματος, χρησιμοποιούμε αφέψημα με μια χούφτα Αχιλλέας σε ένα λίτρο νερό. Αλλά όχι συχνά γιατί μπορεί να προκαλέσει τοπικούς ερεθισμούς.

Δείτε ακόμη: Φτιάχνουμε λάδι αχιλλέας: Βάλσαμο για παθήσεις του δέρματος!

Πηγή: Κ. Μπαζαίος ~ 100 βότανα, 1000 θεραπείες
krasodad.blogspot.gr.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *