Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ: Τι είναι, συμπτώματα, αντιμετώπιση

hronia-apofraktiki-pnevmonopatheia-hap-ti-einai-symptomata-antimetopisi

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ: Τι είναι, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα…
Είναι η παροιμία που ταιριάζει γάντι σε όλες τις καπνίστριες και όλους τους καπνιστές μιας και μαθηματικά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καταλήξουν να είναι ΧΑΠΙΤΕΣ.

Ένα χρόνιο βασανιστικό αναπνευστικό πρόβλημα που σε κάνει να μην αισθάνεσαι ικανός ακόμα και να αυτό-εξυπηρετηθείς.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι ένα χρόνιο νόσημα των πνευμόνων.
Αποτελεί την 4η πιο συχνή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο, ενώ η συχνότητά της αυξάνεται συνεχώς και σχετίζεται πολύ στενά με το κάπνισμα.

Πρόκειται για μία αρκετά «παρεξηγημένη» νόσο που σχεδόν οι μισοί από αυτούς που πάσχουν δεν το γνωρίζουν και δυστυχώς συνεχίζουν να καπνίζουν, μέχρι να είναι πια πολύ αργά.

Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ;

Πρόκειται για μία σοβαρή νόσο των πνευμόνων με κυριότερο σύμπτωμα τη δυσκολία στην αναπνοή.
Πολύ συχνά η ΧΑΠ αναφέρεται ως εμφύσημα ή χρόνια βρογχίτιδα που είναι και οι δύο πιο συχνές μορφές της.

Σχηματικά στη ΧΑΠ οι αεραγωγοί – δηλαδή οι σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες είναι μερικώς «μπλοκαρισμένοι» και έτσι εμποδίζεται η ελεύθερη δίοδος του αέρα κατά την αναπνοή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΧΑΠ;

  • Επίμονος βήχας, συχνά αποκαλούμενος «βήχας των καπνιστών»
  • Δύσπνοια στις συνήθεις δραστηριότητες
  • Υπερβολική παραγωγή πτυέλων
  • Αίσθημα ότι «δεν μπορείς να αναπνεύσεις»
  • Αδυναμία για βαθιές ανάσες
  • Συριγμός (γατάκια)

Σε σοβαρή ΧΑΠ η δύσπνοια και το λαχάνιασμα βιώνονται συνεχώς ακόμη και με τις πιο απλές ασχολίες (π.χ. περπάτημα, ελαφρές δουλειές σπιτιού, μπάνιο ή ντύσιμο) ή ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας (τελικό στάδιο).

Σε σοβαρή ΧΑΠ ο ασθενής αισθάνεται αδυναμία, καταβολή, ανορεξία, συχνά αναιμία και καχεξία, ανήμπορος να ζήσει μία φυσιολογική ζωή.

Η ΧΑΠ αναπτύσσεται σιγά σιγά, χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου και τουλάχιστον στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα, ιδίως στους καπνιστές, περνούν συχνά απαρατήρητα από τους ασθενείς, συχνά και από τους γιατρούς.

Παράγοντες κινδύνου για τη ΧΑΠ είναι:

Κάπνισμα.

Η ΧΑΠ εμφανίζεται κυρίως σε άτομα πάνω από 40 ετών με ιστορικό καπνίσματος (είτε στο παρόν είτε πρώην καπνιστές) παρόλο που 1 στους 6 ασθενείς με ΧΑΠ δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
Το κάπνισμα είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης της ΧΑΠ (πάνω από 80%) και ευθύνεται για τους 9 στους 10 θανάτους λόγω ΧΑΠ.
Δείτε Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε το κάπνισμα; 
και Καπνίζετε; Τουλάχιστον αποτοξινωθείτε! 
Σιρόπι καθαρισμού των πνευμόνων, ειδικό για καπνιστές

Περιβαλλοντική έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες.

Η μακροχρόνια έκθεση σε τοξικές για τους πνεύμονες ουσίες όπως διάφορα χημικά, σκόνη ή καπνός στο χώρο εργασίας μπορεί να προκαλέσει ΧΑΠ.
Έτσι η μακροχρόνια και εκσεσημασμένη έκθεση σε παθητικό κάπνισμα ενοχοποιείται για τη εμφάνιση στης ΧΑΠ σε μη καπνιστές.
Μερικές φορές, μπορεί να μην ξέρουμε καν ότι κάτι ρυπαίνει το περιβάλλον μας: Τα περισσότερα φθηνά κεριά είναι τόσο τοξικά όσο τα τσιγάρα
Και να θυμόμαστε και την άλλη μεγάλη πληγή, που επίσης μπορεί να μην υποψιαζόμαστε για χημική ρύπανση: Η Χημεία στο Σπίτι Μας. Χημικά απορρυπαντικά και επιπτώσεις.

Δείτε και Το λαχανικό που μας αποτοξινώνει από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Γενετικοί παράγοντες.

Σε μερικούς ανθρώπους η ΧΑΠ προκαλείται λόγω μιας γενετικής κατάστασης που λέγεται ανεπάρκεια α – 1 αντιθρυψίνης.
Αυτά τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ΧΑΠ χωρίς να έχουν καπνίσει ποτέ και χωρίς να έχουν εκτεθεί ποτέ σε βλαβερές αναπνευστικές ουσίες.

Πως γίνεται η διάγνωση της ΧΑΠ;

Όλοι όσοι έχουν συμπτώματα όπως βήχα, αυξημένη παραγωγή πτυέλων ή δύσπνοια θα πρέπει να αναφέρουν τα συμπτώματα τους στο γιατρό τους και να εξετάζονται για την πιθανότητα να πάσχουν από ΧΑΠ.

Η εξέταση που γίνεται για τη διάγνωση της ΧΑΠ ονομάζεται σπιρομέτρηση.
Η σπιρομέτρηση μπορεί να ανιχνεύσει τη ΧΑΠ πριν εξελιχθεί σε σοβαρή και να την ξεχωρίσει από άλλα νοσήματα όπως π.χ. το άσθμα με το οποίο έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.

Είναι απλή, γρήγορη και μη επεμβατική εξέταση όπου αυτό που μετράται είναι ουσιαστικά η μέγιστη ποσότητα του αέρα που μπορεί κάποιος να εκπνεύσει φυσώντας δυνατά μετά από βαθιά εισπνοή και το πόσο γρήγορα μπορεί να το κάνει.

Με βάση τις μετρήσεις αυτές που καταγράφονται σε ειδική συσκευή (το σπιρόμετρο) μπορεί εκτός από τη διάγνωση της ΧΑΠ, να προσδιοριστεί πόσο σοβαρή είναι (το στάδιο δηλαδή της ΧΑΠ) αλλά και ποια είναι και η καλύτερη θεραπεία για το στάδιο αυτό.

Οι μετρήσεις επίσης χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Μέτρα πρόληψης

– Διακοπή καπνίσματος.

Σήμερα είναι διαθέσιμα φάρμακα και άλλα σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να διακόψει το κάπνισμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η ισχυρή επιθυμία και η απόφαση για διακοπή.
Ειδικευμένα «ιατρεία διακοπής καπνίσματος» λειτουργούν στα περισσότερα νοσοκομεία με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι επιβεβλημένη σε καπνιστές που πάσχουν ήδη από ΧΑΠ, καθώς επιβραδύνεται η εξέλιξη της νόσου και πολλές φορές βελτιώνεται η λειτουργικότητα των πνευμόνων.
Μία καλή λύση, μπορεί να είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ όταν το υγρό αναπλήρωσης είναι ΩΦΈΛΙΜΟ: Είναι τελικά ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο για την υγιεία;

Πέρα της επιβεβλημένης διακοπής του καπνίσματος.

– Αποφυγή έκθεσης σε αναπνευστικά ρυπογόνα, όπως σκόνη ή καπνός (Ακόμα και του παθητικού καπνίσματος.)

– Έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό ακόμη και με ελάχιστα συμπτώματα ή απλώς υποψία για εμφάνιση ΧΑΠ. (ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ)

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ΧΑΠ μπορεί πλέον να προλάβει τις επιπλοκές της ΧΑΠ, όπως είναι π.χ. οι συχνές παροξύνσεις που οδηγούν στο νοσοκομείο ή η αναπνευστική ανεπάρκεια στα τελικά στάδια.

Θεραπευτική παρέμβαση

· Μη φαρμακευτική: Εκτός από τη διακοπή καπνίσματος, ωφέλιμη είναι η συστηματική άσκηση και φυσικοθεραπεία των πνευμόνων, η απώλεια βάρους για τους παχύσαρκους, ο ετήσιος εμβολιασμός για τη γρίπη και ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο, αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους (Για τον κίνδυνο των λοιμώξεων που προκαλούν παροξυσμούς στη ΧΑΠ).

«Τροφή»: Έχω πολλές ενστάσεις για τους εμβολιασμούς, ειδικά της γρίπης: Εμβόλιο για την νέα εποχική γρίπη και προφύλαξη για τα παιδιά;
Και προτιμώ ένα πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό: Εποχικό εμβόλιο ή φυσική αντιμετώπιση της γρίπης;

· Φαρμακευτική: Βρογχοδιασταλτικά εισπνεόμενα φάρμακα διαφόρων μορφών, κορτιζόνη (σε εισπνοές, χάπια ή σε ενέσεις) και οξυγόνο είναι τα κυριότερα φάρμακα της ΧΑΠ.
Αντιβιοτικά, αποχρεμπτικά κλπ. φάρμακα χρησιμοποιούνται ενίοτε σε παροξύνσεις της νόσου και όχι ως βασική θεραπεία της ΧΑΠ.
Δείτε όμως: Κορτιζόνη: Θαύμα ή δηλητήριο;
και ΠΡΟΣΟΧΗ: Δες τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο σώμα σου

Τα σημαντικότερα οφέλη από τη θεραπεία είναι η αποφυγή των παροξύνσεων και της νοσηλείας στο νοσοκομείο αλλά και η διατήρηση της λειτουργικότητας και της ποιότητας της ζωής των ασθενών με ΧΑΠ.

Η φυσική αντιμετώπιση της νόσου.

I. Καθημερινή άσκηση βαδίσματος σε σταθερό ρυθμό με αυξητική διάθεση στο βάθος χρόνου.
Δείτε και Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών

II. Ήπιες ασκήσεις του θώρακα και των άνω άκρων με βαθιές εισπνοές και εκπνοές.

III. Αποφυγή αλκοολούχων ποτών.

«Τροφή»: 

Αυτά είναι που μπορείτε και πρέπει να κάνετε μόνοι σας.
Τώρα, σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό κο Κυριακού, έχουμε να σας προτείνουμε κάποια ΦΥΣΙΚΑ συμπληρώματα διατροφής, τα οποία πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό

IV. Την φόρμουλα/έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών που περιέχει Πυκνογενόλη και εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιών,

τα οποία προστατεύουν τους πνεύμονες και βοηθούν στην επούλωση ιστών, αλλά και με τζίνγκο μπιλόμπα που είναι γνωστό για την ωφέλιμη δράση του στους πνεύμονες: Ginkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα) για το αναπνευστικό.

V. Τα ωμέγα 3

τα οποία παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση με μείωση της παραγωγής κυττάρων που συμμετέχουν στις ασθματικές και αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης καταπολεμούν το χρόνιο άσθμα και καθαρίζουν τους πνεύμονες

VI. Το Συνένζυμο Q1

 
που επίσης προστατεύει τη λειτουργία του πνεύμονα: Τα  πνευμόνια σας  αντιμετωπίζουν την πιο άμεση απειλή από τις οξειδωτικές βλάβες, επειδή αλληλεπιδρούν άμεσα με το 21% του οξυγόνου στον αέρα που αναπνέουμε. Δεν είναι περίεργο, επομένως, ότι οι σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική  πνευμονοπάθεια της (ΧΑΠ), περιλαμβάνει μια σοβαρή ανισορροπία της οξείδωσης.
Τα επίπεδα του CoQ10 είναι σημαντικά χαμηλότερα  στους  ασθματικούς αλλά  και σε ασθενείς με ΧΑΠ. Αντίθετα, η συμπλήρωση της διατροφής με CoQ10 προσφέρει σημαντικά οφέλη. Σε μία μελέτη, σε ασθματικούς ασθενείς με χρόνια θεραπεία με στεροειδή για την μείωση της φλεγμονής, ήταν σε θέση να μειώσουν  σημαντικά την ποσότητα των στεροειδών που έπαιρναν κάθε μέρα. Και μια μελέτη των ασθενών με ΧΑΠ έδειξαν βελτιώσεις στην απόδοση άσκησης, οξυγόνωσης των  ιστών, και του  καρδιακού ρυθμού, οταν λαμβάναν συμπληρώματα CoQ10.

VII. Και, μία επίσης έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών, με ρόδι, acai berry και noni,

από τα οποία, το ρόδι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε περιπτώσεις άσθματος και αναστέλλει την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, ενώ στις γενικές ιδιότητες του νόνι, συγκαταλέγονται: αντιβακτηριδιακή δράση, παυσίπονη δράση, σταματάει την αιμορραγία, απελευθερώνει τις αναπνευστικές οδούς, είναι αντιφλεγμονώδες. Επίσης στο βιβλίο του ο Dr. Neil Solomon αναφέρεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 50 γιατρούς, σε 10.000 χρήστες Noni τα εξής, εκτός των άλλων, αποτελέσματα:
  • Κάπνισμα: σταμάτησε με επιτυχία 58% σε αριθμό 452 χρηστών
  • Αναπνευστικό: βελτίωση με επιτυχία 77 % σε αριθμό 2.854 χρηστών

Επίσης, όλα τα παραπάνω, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οπότε και βελτιώνουν την πνευμονική λειτουργία των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που οφείλεται στην οξείδωση την οποία προκαλούν το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος, όπως επισημάνθηκε στο 20ό Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

Τέλος, ακόμη και αυτές η λύσεις να μην σας είανι εφικτές, πρέπει να μάθετε για το επαναστατικό και μοναδικό Bio υγρό κατάλληλο για ηλεκτρονική συσκευή ατμίσματος που στηρίζεται σε ΣΟΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ όπως η Πυκνογενόλη, το Πράσινο Τσάι και η Κουρκουμίνη. Περιέχει και αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.

Το συγκεκριμένο υγρό συγκαταλέγεται στα τρόφιμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους μη καπνίζοντες για να βελτιώσουν την λειτουργία των πνευμόνων τους, ειδικά σε περιπτώσεις όπως η παραπάνω, αλλά και άσθματος ή βρογχίτιδας!

Και γιατί λέω, ότι συγκαταλέγεται στα τρόφιμα; Διότι μπορεί κάποιος να το βάλει σε λίγο νερό και να τι πιεί ή να το βάλει σε μπουκαλάκι που να ψεκάζει και να το χρησιμοποιεί ως εισπνεόμενο!!! 

Όσοι ενδιαφέρεστε, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Καθαρίστε τους πνεύμονές σας σε μόλις τρεις ημέρες!!

Αλατοθεραπεία…καθαρίζει με φυσικό τρόπο τους πνεύμονες!

14 βότανα για παθήσεις του αναπνευστικού!

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού – Φαρμακοποιός
bio365.blogspot.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *