MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΦτιάχνω μόνος - τρόφιμαΧρήσιμες συμβουλές για το πώς διατηρούνται οι ελιές

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς διατηρούνται οι ελιές

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς διατηρούνται οι ελιές

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς διατηρούνται οι ελιές

Απλές συμβουλές για σοβαρά διατροφικά θέματα – αυτή τη φορά της διατήρησης των ελιών στο σπίτι μας μέσα σε δοχεία – έχουμε για άλλη μια φορά από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου και συγκεκριμένα από την προϊσταμένη του τμήματος κ. Κατερίνα Λασιθιωτάκη, η οποία μας έστειλε ενδιαφέρουσες οδηγίες για κάθε τύπο ελιάς. Χρήσιμες συμβουλές για το πώς διατηρούνται οι ελιές

«Οι ελιές, που υπάρχουν άφθονες στον τόπο μας, αποτελούν, ύστερα από κάποια επεξεργασία, πολύτιμο συμπλήρωμα στην καθημερινή διατροφή μας», αναφέρει.

Πώς διατηρούνται; Η ενημέρωση αναφέρει τα εξής:

Στις πράσινες ελιές, στις τσακιστές, υπάρχουν δύο τρόποι:

1ος τρόπος: Πλένουμε και τσακίζουμε τις ελιές προσέχοντας να μη χτυπηθούν πολύ και σπάσει το κουκούτσι. Τις βάζουμε αμέσως σε καθαρό νερό να τις σκεπάζει για να ξεπικρίσουν και το νερό το αλλάζουμε κάθε 2 ημέρες. Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε τρεις φορές. Μετά τις τοποθετούμε στην άλμη 10% (στο κιλό το νερό βάζουμε 100 γρ. αλάτι) και προσθέτουμε το χυμό από 2-3 λεμόνια (στο κιλό τις ελιές) και δύο δάχτυλα λάδι.

2ος τρόπος: Τις τσακίζουμε, τις ξεπλένουμε, τις βάζουμε σε 10% άλμη, προσθέτουμε το χυμό μερικών λεμονιών (2-3 στο κιλό) και δύο δάχτυλα λάδι. Είναι έτοιμες για φάγωμα μετά από 3-4 μήνες και διατηρούνται αρκετό καιρό.

Χαρακτές:

1ος τρόπος: Διαλέγουμε, πλένουμε και χαράζουμε σε 2-3 μέρη – όχι πολύ βαθιά – τις ελιές και τις ξεπικρίζουμε 15-20 ημέρες, αλλάζοντας το νερό 1-2 φορές την ημέρα. Τις τοποθετούμε έπειτα σε 10% άλμη, στην οποία προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγο χυμό λεμονιού (3 λεμόνια στο κιλό τις ελιές) και λίγο λάδι.

2ος τρόπος: Μετά το χάραγμα ξεπλένουμε και βάζουμε τις ελιές σε 10% άλμη, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού (2-3 λεμόνια στο κιλό τις ελιές) και δύο δάχτυλα λάδι. Είναι έτοιμες για κατανάλωση μετά από 3-4 μήνες. Έτσι διατηρούνται όλο το χρόνο και έχουν χρώμα, τη γεύση και το άρωμά τους.

Νερατζολιές:

Χαράζουμε τις ελιές σε 2-3 μέρη, όχι πολύ βαθιά, τις πλένουμε και τις βάζουμε για 1 μήνα στο νερό χωρίς να το αλλάζουμε, για να ξεπικρίσουν. Τις πλένουμε στη συνέχεια και τις τοποθετούμε 48 ώρες σε άλμη 12%-14% και ύστερα σε χυμό νερατζιών 48 ώρες. Τις στραγγίζουμε έπειτα και τις τοποθετούμε σε δοχεία και τις σκεπάζουμε με καλό λάδι.
Τις ελιές αυτές μπορούμε να τις διατηρήσουμε σε ίσα μέρη άλμης 10% και χυμό νερατζιού ή λεμονιού.

Κολυμπάδες:

Βάζουμε τις ελιές σε καθαρό νερό που το αλλάζουμε κάθε 8 ημέρες. Το νερό αλλάζεται 3 φορές συνολικά, τις ξεπλένουμε και τις τοποθετούμε σε 10% άλμη. Για άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό από λεμόνια ή νεράντζια.

Κολυμπάδες ψιλολιές:

Διαλέγουμε πράσινες γερές ψιλολιές, τις πλένουμε καλά και τις τοποθετούμε σε άλμη 10%-14% για να ξεπικρίσουν. Εκεί μένουν μέχρι να χρησιμοποιηθούν. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγο λάδι.

Στις μαύρες ελιές, προσέχουμε κατά το ξεπίκρισμα να μη χάσουν το μαύρο γυαλιστερό τους χρώμα και τη σφιχτή σάρκα τους.

Κολυμπάδες:

Διαλέγουμε τις ελιές, τις πλύνουμε και τις βάζουμε στο νερό, το οποίο το αλλάζουμε κάθε 2 ημέρες μέχρι να γλυκάνουν, τις ξεπλύνουμε τότε καλά και τους ρίχνουμε αλάτι σε αναλογία 10% (δηλαδή 100 γραμ. αλάτι σε 1 κιλό ελιές), τις ανακατεύουμε συχνά για να αλατιστούν όλες, και ύστερα από 5-6 ημέρες προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται να σκεπαστούν καλά. Προσθέτουμε και λίγο λάδι.

Κολυμπάδες ξιδάτες:

Διαλέγουμε ώριμες γερές ελιές, τις χαράζουμε ελαφρά και τις ρίχνουμε σε αραιό αλατόνερο να γλυκάνουν. Ανακατεύουμε δυνατό ξίδι και άλμη σε ίσες ποσότητες και ρίχνουμε τις ελιές για 4-5 ημέρες. Μετά τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε δοχείο με καλό ξίδι.

Σταφιδολιές (θρούμπες):

Κατάλληλες θεωρούνται οι ελιές της ποικιλίας “θρουμπολιά”, οι οποίες ωριμάζουν πάνω στο δέντρο. Τις μαζεύουμε πάνω ή κάτω από το δέντρο και αφού τις διαλέξουμε και τις πλύνουμε πολύ καλά, τις τοποθετούμε σε κοφίνια με αλάτι (μια στρώση ελιές, λίγο αλάτι, κ.λπ.). Τις αφήνουμε να σταφιδιάσουν τελείως, ανακατεύοντάς τις κατά διαστήματα. Έπειτα τις πλένουμε καλά και τις τοποθετούμε στο δοχείο που θα τις διατηρήσουμε και προσθέτουμε αλάτι 10% (δηλαδή 1 κιλό αλάτι σε 10 κιλά ελιές). Σε μεγάλες ποσότητες που η κατανάλωση κρατάει πολύ καιρό, προθέτουμε νερό να τις σκεπάζει.

Τύπου Καλαμών:

1ος τρόπος: Τις ελιές αυτές τις μαζεύουμε όταν το μαύρο τους χρώμα έχει φτάσει σε βάθος περισσότερο από το μισό στη σάρκα του καρπού. Τις πλένουμε και τις χαράζουμε 2-3 φορές, όχι πολύ βαθιά. Τις βάζουμε σε σκέτο νερό ή σε 20% άλμη και τις αλλάζουμε συχνά μέχρι να γλυκάνουν (20 ημέρες και πάνω). Τις ρίχνουμε στη συνέχεια σε άλμη 10%-12% για 24-36 ώρες και έπειτα σε δυνατό ξίδι 12-24 ώρες, τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε στο δοχείο το οποίο απογεμίζουμε με λάδι.

Τις ελιές αυτές μπορούμε να τις διατηρήσουμε και αχάρακτες. Θα πρέπει όμως να τις γλυκάνουμε περισσότερες ημέρες και να τις αφήσουμε επίσης στην άλμη και στο ξίδι περισσότερες ημέρες από τις χαρακωμένες.

2ος τρόπος: Δίνει αρκετά νόστιμες ελιές με τη διαφορά ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ύστερα από αρκετό χρονικό διάστημα (2-3 μήνες). Μαζεύουμε τις ελιές όπως και στον 1ο τρόπο, τις διαλέγουμε, τις πλένουμε και τις τοποθετούμε αμέσως σε διάλυμα που ετοιμάζουμε ως εξής: Για 5 κιλά π.χ. ελιές Καλαμών, χρησιμοποιούμε 1.800 γραμ. νερό, 1.200 γραμ. ξίδι, 300 γραμ. αλάτι και λάδι (στο πάνω μέρος του δοχείου). Εκεί τις αφήνουμε μέχρι να είναι κατάλληλες να φαγωθούν.
Τα οφέλη της καλαματιανής ελιάς ή «Καλαμών» 

Τώρα εάν δεν έχετε την δυνατότητα να τις φτιάξετε μόνοι σας: Ελιές, πως να ξεχωρίζετε εάν έχουν ξεπικρίσει φυσικά 

Σημαντικοί λόγοι για να τρώτε καθημερινά ελιές 

Πως έφτιαχναν οι αρχαίοι Έλληνες τις φαγώσιμες ελιές 

Πως φτιάχνουμε και συντηρούμε ελιές 

ΑΥΤΌ για τις ελιές… Το ήξερες; 

Παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές με ελιές 

Ελιές τουρσί! Αυθεντική συνταγή χωρίς συγκεκριμένες ποσότητες! 

Και στην ενότητά μας «φτιάχνω μόνος – τρόφιμα«, θα βρείτε αρκετές ακόμη υγιεινές λύσεις, συνταγές και πρωτότυπες ιδέες!!

www.neakriti.gr
Φωτογραφία: caruso.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια