Γιατροσόφια και βότανα για το στομάχι

giatrosofia-kai-votana-kai-to-stomahi

Γιατροσόφια και βότανα για το στομάχι

Για σοβαρές παθήσεις του στομάχου, θα καταφύγουμε βέβαια στο γιατρό. Υπάρχουν όμως φυτά, που έχουν την ικανότητα ν’ ανακουφίζουν σε παροδικές ενοχλήσεις, να θεραπεύουν, να βοηθούν σε περιπτώσεις δυσπεψίας και να τονώνουν.

Τα περισσότερα απ’ αυτά που θ’ αναφέρουμε, είναι γνωστά σαν στομαχικά φάρμακα.

1) Για τις γαστρίτιδες και τις φλογώσεις του στομάχου, είναι εξαίρετη η αγριάδα. Βάζουμε να μουσκέψουν όλη τη νύχτα στο νερό 30 γρ απ’ τη ρίζα της. Την άλλη μέρα, τη βράζουμε σε τρία ποτήρια νερό και δίνουμε στον άρρωστο να πίνει απ’ το αφέψημα όλη μέρα, σε κανονικά διαστήματα.
Εξαλείψτε γαστρίτιδα και καούρα εν ριπή οφθαλμού με φυσικό τρόπο

2) Για την υπερχλωρυδρία, τους στομαχόπονους, για κάθε στομαχική ενόχληση, αλλά και σαν τονωτικό του στομαχιού, θα χρησιμοποιήσουμε τη λαγοκοιμηθιά. Βράζουμε 50 γρ του φυτού σε τρία ποτήρια νερό και πίνουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ από ένα ποτήρι του τσαγιού αφέψημα. Μετά από δεκαπέντε μέρες συνεχούς θεραπείας, διακόπτουμε άλλες δεκαπέντε και ξαναρχίζουμε.
Τα έντεκα »γιατί» του στομαχόπονου

3) Πολύ τονωτικό του στομάχου είναι το γλυκάνισο. Γίνεται πιο αποτελεσματικό, αν το χρησιμοποιήσουμε με τη μορφή βάμματος. Κοπανάμε 35 γρ σπόρους, μέχρι να γίνουν μια ψιλή σκόνη. Ρίχνουμε τη σκόνη σε τρία ποτήρια του νερού καθαρό οινόπνευμα, προσθέτοντας και τη φλούδα δύο λεμονιών.

Μετά από μια βδομάδα, το βάμμα είναι έτοιμο. Ρίχνουμε 40 σταγόνες βάμματος μέσα σ’ ένα ποτηράκι νερό και το πίνουμε πριν το μεσημεριανό γεύμα. 

4) Το θυμάρι είναι θαυμάσιο τονωτικό του στομαχιού. Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 6-7 γρ, όχι περισσότερο, επειδή είναι καυστικό. Δεν πρέπει να Βράσει. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι αφέψημα, μεσημέρι και Βράδυ, μετά το φαγητό.

5) Τονωτικό του στομαχιού, είναι και το δεντρολίβανο. Δε θα το βράσουμε, αλλά θα ρίξουμε 6-7 γρ σε δυο ποτήρια καυτό νερό. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι του τσαγιού αφέψημα, μετά τα γεύματα.

6) Πιο αποτελεσματικό στομαχικό φάρμακο, είναι ο συνδυασμός δεντρολίβανου και θυμαριού. Ρίχνουμε 3, 5γρ από το κάθε φυτό σε δυο ποτήρια καυτό νερό.

7) Σε περίπτωση υπερχλωρυδρίας του στομάχου, Βράζουμε λίγο φλοιό απ’ τον κορμό του πλατανιού και πίνουμε απ το αφέψημα μεσημέρι και βράδυ, μετά το φαγητό.

8) Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 4-5 γρ. βασιλικό και το αφήνουμε για δέκα Λεπτά. Πίνουμε από ένα ποτήρι κρασιού αφέψημα, τρεις φορές τη μέρα.

9) Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 4-5 γρ φύλλα αγγελικής. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι του τσαγιού απ’ το αφέψημα, μεσημέρι και βράδυ, μετά το φαγητό.

10) Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 5-6 γρ από τα άνθη το φυτού, που στην κοινή γλώσσα λέγεται καλάγκαθο, αγιάγκαθο, καρδοσάντο και σε μερικά μέρη της Ελλάδας έχει ακόμα την τούρκικη ονομασία σιεφκέι-οτού. Πίνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού αφέψημα, μεσημέρι και βράδυ, μετά το φαγητό. Η θεραπεία πρέπει να γίνει για δέκα συνεχείς μέρες. Είναι εξαίρετο τονωτικό του στομάχου και θαυμάσιο τονωτικό.

11) Σ’ ένα ποτήρι νερό, βράζουμε 8-10 γρ απ’ τη ρίζα του φυτού, που είναι γνωστό με τα ονόματα κοκκινάγκαθο, σύμλαγο, ατραξίδι, ατρακλίδι. Το πίνουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα. Είναι πολύ ωφέλιμο για τα καψίματα του στομάχου και τις ξινίλες. Είναι και χωνευτικό. Απαγορεύεται όμως σε όσους πάσχουν από έλκος στομάχου ή δωδεκαδαχτύλου.

12) Βράζουμε 15 γρ από τη ρίζα του βούρλου σε δυο ποτήρια νερό και πίνουμε από ένα φλιτζάνι του τσαγιού αφέψημα, μετά τα γεύματα. Είναι εξαίρετο τονωτικό του στομάχου.

13) Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 2 γρ φύλλα αψιθιάς (και άνθη, αν υπάρχουν). Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη ζάχαρη. Πίνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού αφέψημα, μετά το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό. Ωφελεί στο στομαχόπονο. Απαγορεύεται όμως σε περιπτώσεις έλκους στομάχου.

14) Αν μας πονάει το στομάχι ή αν έχουμε δυσπεψία, θα πιούμε έγχυμα χαμομηλιού. Δε θα το βράσουμε, αλλά θα ρίξουμε 2 γρ για κάθε φλιτζάνι, σε καυτό νερό.

15) Βράζουμε 15 γρ φασκόμηλο σε δυο ποτήρια νερό και πίνουμε από ένα ποτήρι αφέψημα μεσημέρι και βράδυ, μετά το φαγητό. Είναι εξαίρετο για τις νευρώσεις του στομάχου, είναι τονωτικό και χωνευτικό.

16) Ρίχνουμε 6 γρ φλισκούνι σε δυο ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε από ένα ποτήρι αφέψημα, μετά το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό. Είναι θαυμάσιο στομαχικό φάρμακο και χωνευτικό.

17) Στομαχικός και χωνευτικός είναι κι ο δυόσμος. Ρίχνουμε 6 γρ σε δυο ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε από ένα ποτήρι αφέψημα, μεσημέρι και βράδυ, μετά το φαγητό.
Ο δυόσμος και τα οφέλη του σε στομάχι και πεπτικό σύστημα

18) Βράζουμε 7-8 γρ μέντα σε δυο ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε από ένα ποτήρι αφέψημα, μετά το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό. Είναι χωνευπκή και τονωτική. Οι νευρικοί πρέπει να την αποφεύγουν.

19) Ρίχνουμε 10 γρ άνθη μέλισσας σε δυο ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε από ένα ποτήρι αφέψημα, μεσημέρι και βράδυ, μετά το φαγητό. Είναι σπουδαίο φάρμακο για τη δυσπεψία.

20) Ρίχνουμε 10 γρ μαντζουράνας σε δυο ποτήρια καυτό νερό και πίνουμε από ένα ποτήρι αφέψημα, μεσημέρι και βράδυ, μετά το φαγητό. Είναι χωνευτικό και σπουδαίο φάρμακο για τη δυσπεψία.

21) Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 15 γρ πικραλίδας που λέγεται και αγριομάρουλο. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι· αφέψημα, μεσημέρι και βράδυ, μετά το φαγητό. Είναι σπουδαίο φάρμακο για τη δυσπεψία.

22) Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 10 γρ άνθη και φύλλα λουίζας και πίνουμε από ένα φλιτζάνι έγχυμα, μετά τα γεύματα. Είναι θαυμάσιο χωνευτικό και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε όχι μόνο για τη δυσπεψία, αλλά και σαν ευχάριστο ρόφημα, που θα μπορούσε ν’ αντικαταστήσει το τσάι, αν του προσθέσουμε και χυμό λεμονιού.

23) Πολύ ωφέλιμο για τη δυσπεψία, είναι και το αφέψημα από πορτοκαλόφλουδες. Κι επειδή είναι ρόφημα αρωματικό κι ευχάριστο, θα μπορούσε ν’ αντικαταστήσει το τσάι, που για πολλούς είναι βλαβερό.

Προετοιμάζουμε τις πορτοκαλόφλουδες με τον εξής τρόπο:

τις περνάμε από κλωστή και τις ξεραίνουμε στον αέρα. Όταν ξεραθούν καλά, τις κλείνουμε σ’ ένα σακουλάκι και τις κοπανάμε, μέχρι να γίνουν, όσο το δυνατόν πιο ψιλά κομματάκια. Αυτά τα κομματάκια τα φυλάμε σε γυάλινα δοχεία, που κλείνουν αεροστεγώς. Παράλληλα, ξεροψήνουμε στο φούρνο λίγες πορτοκαλόφλουδες, μέχρι να κοκκινίσουν και μετά τις κοπανάμε, να γίνουν σκόνη.

Για κάθε φλιτζάνι ρόφημα, ρίχνουμε στο καυτό νερό (χωρίς να βράσουν) ένα κουταλάκι του γλυκού απ’ τα κομματάκια και μια πρέζα σκόνης, που θα δώσει τη γεύση καραμέλας. Για να κάνουμε πιο εύγευστο, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγες σταγόνες ρούμι.
Ωφέλιμες και οι φλούδες των πορτοκαλιών!!
και καθόλου τυχαία Νεράντζια για τον στομαχόπονο και τη χώνεψη!! 

Ο καλλίτερος τρόπος για να αποκαταστήσετε την υγιεία, του στομάχου, του εντέρου και ολόκληρου του γαστρεντερικού σας συστήματος, αλλά και να την διατηρήσετε είναι η μοναδική μαστίχα Χίου: Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού! 
Ο ρόλος της μαστίχας Χίου στην υγιεία

Η “τροφή”, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει για τους φίλους της, που την χρειάζονται και ψάχνουν να βρουν ΕΓΓΥΗΜΈΝΑ ΑΝΌΘΕΥΤΗ μαστίχα Χίου σε σκόνη, για καλλίτερη διατήρηση και αποτελεσματικότητα.

Για να την αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε και Έλκος Στομάχου: Αιτίες, Συμπτώματα, Διατροφή και Θεραπεία 

Θεραπευτικά ροφήματα για διάφορες στομαχικές διαταραχές 

enallaktikidrasi.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *