Ανεπάρκεια Βιταμίνης D, Ήλιος και Καρκίνος του Δέρματος

aneparkeia-vitaminis-d-hlios-kai-karkinos-tou-dermatos

Ανεπάρκεια Βιταμίνης D, Ήλιος και Καρκίνος του Δέρματος

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D, medlabnews.gr

Καρκίνος του δέρματος και βιταμίνη D

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ασθενείς με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων είναι πιθανό να πάσχουν από ανεπάρκεια Βιταμίνης D.

Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για να προστατευτούμε από τον καρκίνο του δέρματος. Από την άλλη όμως η πλήρης αποχή από τον ήλιο έχει και μία δυσμενή παρενέργεια: την ανεπάρκεια Βιταμίνης D.

Μία πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια Βιταμίνης D εμφανίζεται κατά κόρον σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος που συνδέεται με την ηλιακή έκθεση, κατάσταση που είναι γνωστή ως σύνδρομο Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων.

Το Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων είναι μία σπάνια γενετική κατάσταση που κληρονομείται από τη μία γενιά στην άλλη και περιλαμβάνει πολλαπλά ελαττώματα στον δέρμα, το νευρικό σύστημα, τα μάτια, τους αδένες και τα οστά.

Άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο στο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.
Οι ερευνητές έχουν βρει ότι οι άνθρωποι με το σύνδρομο αυτό είναι τρεις φορές πιθανότερο να αποκτήσουν ανεπάρκεια σε Βιταμίνη D από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Δείτε και Αναγνώρισε τον καρκίνο του δέρματος: Ίσως σώσεις την ζωή σου

«Η ανεπάρκεια Βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων ασθενειών, εμφάνιση καταγμάτων, καρκίνου, καρδιαγγειακών ασθενειών και γενικά αυξημένη θνησιμότητα», όπως δήλωσε ο ερευνητής Jean Y. Tang, MD, PhD τουStanford University και οι συνάδελφοι του από το περιοδικό Archives of Dermatology.

«Υπάρχει αυξημένη ανησυχία ότι η προστασία από τον ήλιο που προτείνεται από τους δερματολόγους για την αποφυγή ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος σε άτομα υψηλού κινδύνου, ίσως έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση των επιπέδων Βιταμίνης D με επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία».
Δείτε επιπλέον και αυτό: Διαβάστε όλοι: Τα Γυαλιά Ηλίου Μπορεί Να Επηρεάσουν Την Επίφυσή Σας!

Στη μελέτη αυτή οι ερευνητές πήραν αίμα από 41 ανθρώπους με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων σε μία περίοδο δύο ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 23 από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, δηλαδή το 56%, είχε ανεπάρκεια Βιταμίνης D.

Επιπροσθέτως, τα επίπεδα Βιταμίνης D ήταν ακόμα χαμηλότερα στα υπέρβαρα άτομα με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων καθώς και παρατηρήθηκαν χαμηλότερα επίπεδα στις αιμοληψίες που έγιναν κατά την χειμερινή περίοδο σε σχέση με αυτές που έγιναν τους καλοκαιρινούς μήνες.

aneparkeia-vitaminis-d-hlios-kai-karkinos-tou-dermatos

Τα άτομα με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων τείνουν να αναπτύσσουν πολλαπλές καρκινικές αλλοιώσεις κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή.

Ως αποτέλεσμα, συνήθως ο γιατρός τους συμβουλεύει να μειώσουν την έκθεση στον ήλιο και αντίστοιχα τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, χρησιμοποιώντας αντηλιακό και αποφεύγοντας την έκθεση κατά τις ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας.
«Τροφή»: Βέβαια, εξαρτάται και από το αντηλιακό που βάζεις αν θα τον… βγάλεις τον καρκίνο μία ώρα αρχύτερα, ακόμη και αν δεν έχεις την προδιάθεση: Οι κρυφοί κίνδυνοι των χημικών αντηλιακών του εμπορίου

Το φως του ήλιου είναι η καλύτερη πηγή Βιταμίνης D, αλλά η βιταμίνη αυτή επίσης μπορεί να ληφθεί από την κατανάλωση εμπλουτισμένου γάλακτος, βουτύρου, ελαίων από συκώτι ψαριών καθώς και συμπληρωμάτων διατροφής.
Δείτε και Τροφές με βιταμίνη D: Οι 7 καλλίτερες φυσικές πηγές για τη διατροφή σας!

Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι περίεργο να παρατηρείται ανεπάρκεια Βιταμίνης D σε άτομα υψηλού κινδύνου για δερματικό καρκίνο αλλά το μέγεθος του προβλήματος ήταν απροσδόκητο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε άτομα με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων θα πρέπει να προτείνονται συμπληρώματα Βιταμίνης D.
«Τροφή»: Ναι, μεν αλλά να είναι από ΦΥΣΙΚΉ πηγή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να μην είναι και ότι καλλίτερο: Άχρηστα τα συμπληρώματα βιταμινών!

Επίσης οι ερευνητές επίσης προτείνουν ότι επιπλέον έρευνες απαιτούνται για τη βέλτιστη ποσότητα Βιταμίνης D που πρέπει να λαμβάνεται συμπληρωματικά ώστε να αποτραπεί η ανεπάρκεια στον συνολικό πληθυσμό που χρησιμοποιεί αντηλιακό και άλλες μεθόδους αντηλιακής προστασίας.

«Τροφή»: Μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία, αλλά υπό προϋποθέσεις (Δεν αφορά τα άτομα με το σύνδρομο), δηλαδή: Κάντε ήλιο-ΘΕΡΑΠΕΙΑ χωρίς φόβο και πάθος!
και ταυτόχρονα, φροντίστε να συμπεριλάβετε και αυτά στην διατροφή σας: 6 τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο!

Δείτε ακόμη: 10 συμπτώματα που μας δείχνουν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.

Βιταμίνη D, ο Σημαντικότερος Παράγοντας για την Υγεία Μας!

Βιταμίνη D ένας εξαιρετικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού!

Βιταμίνη D3: Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης 17 ειδών καρκίνου και άλλων ασθενειών

Ο ήλιος και η θεραπεία του (ηλιο-θεραπεία), είναι ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ, αλλά όπως είπαμε υπό προϋποθέσεις και μία από αυτές, είναι τα αντηλιακά που φοράμε τις επικίνδυνες ώρες!
Έτσι, εάν θέλετε μία πραγματικά εξαιρετική λύση έχω να σας προτείνω μία σειρά αντηλιακών προϊόντων με αντηλιακά φίλτρα για προστασία από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας (UVA-UVB) και αντιοξειδωτικούς/ καταπραϋντικούς παράγοντες που θρέφουν και περιποιούνται την επιδερμίδα.

Η μεγάλη ποικιλία των φυσικών συστατικών της βιολογικής σειράς φροντίδας του δέρματος τα καθιστά μοναδικά ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Όσοι ενδιαφέρεστε, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Χρηστος λέει:

    Να μαθουμε να ανγνωριζουμε πως επιδρα το καθε τι πανω μας Το πιο σιγουρο απο ολα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *