MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΟικολογικάΠόσο «καθαρά» είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα~Τί είναι τελικά καλύτερο για το περιβάλλον;

Πόσο «καθαρά» είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα~Τί είναι τελικά καλύτερο για το περιβάλλον;

Πόσο «καθαρά» είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα~Τί είναι τελικά καλύτερο για το περιβάλλον;
Image by Gerd Altmann from Pixabay Πόσο «καθαρά» είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα~Τί είναι τελικά καλύτερο 

Πόσο «καθαρά» είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα~Τί είναι τελικά καλύτερο για το περιβάλλον;

Το dieselgate αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για τον κινητήρα του μέλλοντος. Θα μπορέσει να αντικαταστήσει η ηλεκτροκίνηση τους κινητήρες εσωτερικής καύσης; Ποιες είναι οι σημαντικότερες προτάσεις;

Από το 2040 η Βρετανία απαγορεύει τις πωλήσεις νέων οχημάτων με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ. Όμοιες αποφάσεις έλαβαν Γαλλία και Νορβηγία.

Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου σχεδιάζεται μια ποσόστωση για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ στη Γερμανία δεν έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, σε πολιτικό επίπεδο.

Γεγονός πάντως είναι ότι τα περιθώρια για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στενεύουν.

Κατά την εκτίμηση του Κλάους Ντολ από το Ινστιτούτο Φραουενχόφερ, σε βάθος χρόνου θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε την χρήση ορυκτών καυσίμων, μιας και δεν θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή όμως τονίζει ότι «χωρίς καθαρό ρεύμα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα υπάρχει σημαντικό όφελος για το περιβάλλον. Αυτό οφείλεται στην ενεργοβόρα παραγωγή μπαταριών. Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον είναι σημαντικές.

Σε περίπτωση μάλιστα που η φόρτιση των μπαταριών γίνεται με ενέργεια από εργοστάσια άνθρακα τότε δεν θα υπάρχει πια σχεδόν κανένα όφελος σε σύγκριση με ένα μικρό, καθαρό, βενζινοκινητήρα».

«Οι συμβατικοί κινητήρες θα υπάρχουν πολλές δεκαετίες ακόμα»

O καθηγητής Ρ. Μπάαρ προτείνει καύσιμα που βασίζονται σε συνθετικές μορφές υδρογονάνθρακα.

Διαφορετική άποψη εκφράζει ο Ρόλαντ Μπάαρ, μηχανολόγος και καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Πιστεύει ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα υπάρχει για πολλές δεκαετίες ακόμα και επικρίνει το ότι από την δημόσια συζήτηση για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης απουσιάζει μια «συνολική θεώρηση».

Ο Γερμανός καθηγητής υπενθυμίζει ότι μόλις το 4% των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχονται από την κυκλοφορία αυτοκινήτων:

«Κάνουμε λες και η ηλεκτροκίνηση αποτελεί πανάκεια.

Όλα εξαρτώνται από την “οικολογική στροφή”, πως δηλαδή θα περάσουμε από τα ορυκτά καύσιμα σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Μολονότι δεν έχουμε δώσει απάντηση σε αυτό το μείζον ζήτημα, προτρέχουμε, και θέλουμε να καταργήσουμε τους συμβατικούς κινητήρες χωρίς να έχουμε επί της ουσίας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση».

Ο Γερμανός ειδικός Ρόλαντ Μπάαρ θεωρεί ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί σε σημαντικό βαθμό, με καύσιμα που βασίζονται σε συνθετικές μορφές υδρογονάνθρακα. Η διαδικασία, όπως λέει ο Γερμανός καθηγητής, είναι ακριβή, αλλά αποδοτική, μιας και καθιστά εφικτή την αποθήκευση ενέργειας και διασφαλίζει και στο μέλλον την κυκλοφορία των οχημάτων.

Κλάους Ούλριχ / Στέφανος Γεωργακόπουλος www.dw.com   

Τι είναι τελικά καλύτερο για το περιβάλλον; Οι κινητήρες πετρελαίου, οι ηλεκτροκινητήρες ή κάτι άλλο;

Κυριάκος Πηλίδης

Μια πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (ifo Schnelldienst) σύγκρινε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ενός Tesla Model 3 και ενός Mercedes C220d diesel και κατέληξε στο συμπέρασμα πως λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας (η Γερμανία παράγει ρεύμα κυρίως από την καύση λιγνίτη, λιθάνθρακα και φυσικού αερίου) και την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί στην παραγωγή μπαταριών, οι εκπομπές CO2 των ηλεκτρικών οχημάτων είναι, στη καλύτερη περίπτωση, ελαφρώς υψηλότερες από τις εκπομπές ενός πετρελαιοκινητήρα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι κατά πολύ υψηλότερες.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή και η χρήση ενός Tesla Model 3 στη Γερμανία, επιβαρύνει το περιβάλλον με 11% έως 28% περισσότερο CO2 σε σύγκριση με ένα αυτοκίνητο με σύγχρονο diesel κινητήρα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με την έρευνα καταναλώνονται μεγάλα ποσά ενέργειας -άρα και πολλές εκπομπές CO2- για την εξόρυξη και την επεξεργασία του κοβαλτίου, του λιθίου και του μαγγανίου, υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η παραγωγή των μπαταριών του Model 3 επιβαρύνει το περιβάλλον με 11 έως 15 τόνους CO2.

Αν κάποιος υπολογίσει πως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο θα διανύει 15.000 χλμ ετησίως για 10 χρόνια, τότε θα είναι υπεύθυνο για την παραγωγή 73 έως 98 γραμμάριων CO2/χιλιόμετρο, ενώ εάν υπολογίσει κάποιος και το CO2 που απαιτείται για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα φορτίσει τις μπαταρίες του, τότε το όχημα είναι υπεύθυνο για την εκπομπή από 156 έως 181 γραμμαρίων CO2/χιλιόμετρο

Για την Mercedes C220d η έρευνα υπολόγισε πως παράγει 141 γρ/χλμ CO2.

Η μελέτη επικρίνει επίσης την απόφαση την Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέπει στα ηλεκτρικά οχήματα να συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς εκπομπών του στόλου με τιμή “μηδενικών” εκπομπών CO2, μιας και αυτό υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν παράγουν τέτοιες εκπομπές.

“Τροφή-Φάρμακο”: Μία ακόμη μόχλευση της αλήθειας, ώστε να επιτευχθεί συγκεκριμένος στόχος που κρύβεται πίσω από την δήθεν οικολογική ευαισθησία των τελευταίων χρόνων που επικαλείται μία κλιματική αλλαγή η οποία επίσης αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς: Η άνοδος της θερμοκρασίας ΠΡΟΗΓΕΊΤΑΙ της αύξησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και όχι το αντίστροφο 

Ο στόχος για τα 59 γρ/χλμ CO2 έως το 2030, αντιστοιχεί σε μια κατανάλωση 2,2 λίτρων πετρελαίου ανά 100 χιλιόμετρα, μέτρηση που για την ώρα φαντάζει ανέφικτη.

Έτσι η έρευνα προτείνει την χρήση άλλων καθαρότερων πηγών ενέργειας, όπως παραδείγματος χάρη οι κινητήρες που καταναλώνουν φυσικό αέριο, οι οποίοι παράγουν τρεις φορές λιγότερο CO2 σε σχέση με έναν πετρελαιοκινητήρα.

Παράλληλα η έρευνα αναφέρει το πόσο καθαρότερες προς το περιβάλλον είναι η τεχνολογία κυψελών υδρογόνου και η κατανάλωση “πράσινου” μεθανίου στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Όπως αναφέρεται, η τεχνολογία μεθανίου είναι ιδανική για τη μετάβαση από τα οχήματα φυσικού αερίου με συμβατικούς κινητήρες σε κινητήρες που θα λειτουργούν με μεθάνιο. Στην περίπτωση αυτή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας πρέπει να αντιμετωπίσει εξίσου όλες τις τεχνολογίες και να προωθήσει λύσεις υδρογόνου και μεθανίου.

Φυσικά τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα γινόταν αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: To επερχόμενο ενεργειακό Βατερλό 

Διαβάστε ακόμη: Οι αλήθειες για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων 

Έρευνα–σοκ από το ΜΙΤ: Η απάτη της κλιματικής αλλαγής και οι πράσινες πολιτικές θα φέρουν το τέλος του σύγχρονου πολιτισμού 

Κλιματική αλλαγή: Ένας επικίνδυνος μύθος, μια απάτη που στηρίζεται σε διάτρητα επιστημονικά στοιχεία 

Το ισχυρό κλιματικό λόμπι, οι Αποτυχημένες ανεμογεννήτριες και η δαιμονοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα 

Πηγή: www.autoblog.gr Πόσο «καθαρά» είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα~Τί είναι τελικά καλύτερο

http://www.cesifo-group.de/ifoHome/presse/Pressemitteilungen/Pressemitteilungen-Archiv/2019/Q2/pm_20190417_sd08-Elektroautos.html


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια