Πιο επικίνδυνα από όσο γνωρίζουμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά

pio-epikindina-apo-oso-gnorizoume-kokkino-kreas-kai-allantika

Για έναν στους δέκα πρόωρους θανάτους ενοχοποιείται το κόκκινο κρέας, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους επιθυμούν να ζήσουν πολλά χρόνια και υγιείς, να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ειδικά του επεξεργασμένου.

Στην επιστημονική έρευνα που συμμετείχαν περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι και είχε διάρκεια 30 χρόνια, φάνηκε πως ποσότητες κόκκινου κρέατος επηρεάζουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Και αυτό επειδή το κόκκινο κρέας περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις που κάποιος καταναλώνει συχνά επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή λουκάνικα και αλλαντικά, καθώς αυτά τα προϊόντα εκτός από τα λιπαρά, περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού και συντηρητικών.
“Τροφή”: Αναρωτιέμαι αν υπάρχει πλέον ανεπεξέργαστο κρέας στην αγορά: Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με Αντιβιοτικά – (Έρευνα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). 
Θες να συνεχίσεις να τρως το κρέας του εμπορίου; Δες τι τρως! 
Γενετικά τροποποιημένα – Να τι μοσχάρια τρώμε.
Τρανσγλουταμινάση: Η «κόλλα κρέατος» που μετατρέπει τα σκουπίδια σε φιλέτο…
Και αν όλα αυτά τα έχει υποστεί το κόκκινο κρέας, ούτε που μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει με τα διάφορα αλλαντικά και λουκάνικα… Μείνετε εν τελώς μακρυά τους!

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», η κατανάλωση 85 γραμμάριων κρέατος κάθε μέρα αυξάνει κατά 18% τη θνησιμότητα. Για κάθε δύο φέτες αλλαντικών ή ενός λουκάνικου αυξάνεται κατά 21% ο κίνδυνος θανάτου από καρδιά και κατά 21% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο.«Στο πλαίσιο της μελέτης ανακαλύψαμε πως η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, είτε επεξεργασμένου είτε όχι, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου», εξηγεί ο δρ Αν Παν, υπεύθυνος της μελέτης. Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, το οποίο περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη, θεωρείται εδώ και χρόνια ανθυγιεινή, ιδίως για την καρδιά. Η νέα μελέτη όμως είναι η πρώτη που υπολογίζει τις επιπτώσεις της στη διάρκεια ζωής. Σε προηγούμενη μεγάλη μελέτη που είχε γίνει επίσης από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συμμετείχαν 1,5 εκατ. άνθρωποι, είχε φανεί πως το κόκκινο κρέας δεν αύξανε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών και διαβήτη, αλλά όμως όσοι κατανάλωναν επεξεργασμένο κρέας είχαν 40% υψηλότερο κίνδυνο.«Το επεξεργασμένο κρέας είναι ο κοινός παρανομαστής των δύο μεγαλύτερων επιστημονικών ερευνών που έχουν γίνει για τη διατροφή και τους παράγοντες κινδύνου. Αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τα αλλαντικά και τα λουκάνικα», εξηγεί ο Αντώνης Ζαμπέλας, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι επιστήμονες του Χάρβαρντ, καθώς στη μελέτη τους προτείνουν τη μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος σε οποιαδήποτε μορφή και ειδικά για το επεξεργασμένο. Μάλιστα όπως συνιστούν, τον περιορισμό της κατανάλωσής του σε μόνο 42 γρ. κρέατος την ημέρα – που σημαίνει μία μεγάλη μπριζόλα την εβδομάδα – μπορεί να προλάβει τον έναν στους δέκα θανάτους στους άνδρες και τον έναν στους δεκατρείς στις γυναίκες.

Στον απόηχο της επιστημονικής μελέτης, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας αναμένεται, όπως ανακοίνωσε, σύντομα να προσαρμόσει τη διατροφική πυραμίδα που προτείνει μέσω των ειδικών στους πολίτες του, στα νέα δεδομένα.

Οι ειδικοί συνιστούν πλέον την αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα με μια μερίδα ψάρι, πουλερικό, καρύδια, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, καθώς όπως αναφέρουν η δίαιτα αυτή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από 7% έως 19%.
“Τροφή”: Και τα πουλερικά, δεν πάνε πίσω σε επεξεργασία, άρα και αυτά είναι ανθυγιεινά: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ: Τρώτε κοτόπουλα γεμάτα αυξητικούς παράγοντες και χημικά 
Πως διοχετεύονται τα φάρμακα στα κοτόπουλα του εμπορίου και η τρομακτική απειλή για την υγεία μας!

Κατά την γνώμη μου, ελαχιστοποιήστε το κόκκινο κρέας και βγάλτε τελείως από το διαιτολόγιό σας, αλλαντικά και λουκάνικα, εκτός αν τα έχετε παρασκευάσει οι ίδιοι.

Δείτε ακόμη: Οφέλη και κίνδυνοι από τη ζωή χωρίς κρέας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ
Το είδα: krasodad.blogspot.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *