MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΚακή η φετινή σοδειά ελαιολάδου. Προσοχή στην οξύτητα

Κακή η φετινή σοδειά ελαιολάδου. Προσοχή στην οξύτητα

Κακή σοδειά ελαιολάδου οξύτητα

Κακή η φετινή σοδειά ελαιολάδου. Προσοχή στην οξύτητα

Δυσµενείς επιπτώσεις σε όλο το φάσµα της παραγωγικής αλυσίδας και ιδιαίτερα στον εξαγωγικό προσανατολισµό των προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου, φαίνεται να επιφέρει η φετινή δύσκολη χρονιά για την ελαιοπαραγωγή

Τα µηνύµατα που φθάνουν απ’ όλες σχεδόν τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας κάνουν λόγο για µετάθεση οικονοµικών βαρών από τον έναν κλάδο στον άλλο. Κι αυτό γιατί η παραγωγή είναι µικρή, η ποιότητα τις περισσότερες φορές υποβαθµισµένη και οι δυσκολίες των παραγωγών τεράστιες.

Η «χαµηλή πτήση» που ακολουθεί ο κλάδος της ελιάς αποτυπώνεται αυτές τις µέρες στις ελάχιστες παραγγελίες που έχουν τα καταστήµατα αγροτικών εφοδίων από παραγωγούς για ελαιοραβδιστικά, δίχτυα ελαιοσυλλογής, κλαδευτικά κ.α., καθώς, τις πιο πολλές φορές το αντίτιµο του καρπού δεν φτάνει να καλύψει ούτε τα εργατικά συγκοµιδής.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Πανάγου και την ιστοσελίδα agronews.gr

“δεν είναι λίγοι οι κάτοχοι εκµεταλλεύσεων, ειδικά εκεί όπου η καλλιεργητική φροντίδα υπήρξε εξ αρχής πληµµελής, που προτιµούν να αφήσουν τις ελιές αµάζευτες, παίρνοντας φυσικά το ρίσκο να αντιµετωπίσουν µεγάλα προβλήµατα ασθενειών και δάκου και την επόµενη καλλιεργητική περίοδο.

Την ίδια στιγµή βέβαια, µετανοιωµένοι είναι και όσοι αποφασίζουν να κάνουν την ελαιοσυλλογή, καθώς το προϊόν που συγκοµίζουν είναι λίγο και όχι άριστης ποιότητας.

Έτσι, οι προσφορές του εµπορίου επιτραπέζιας ελιάς δεν τους ικανοποιούν, ενώ το λάδι που παίρνουν από τα ελαιοτριβεία είναι «βαρύ» και µε υψηλούς βαθµούς οξύτητας, καθώς ο δάκος και το γλιοσπόριο «δούλεψαν» καλά το προηγούµενο διάστηµα.

Μια µικρή ελπίδα, για καλύτερο «γέµισµα» στις ελιές, έδωσαν οι τελευταίες βροχές, αυτό όµως δεν δείχνει να έχει την ίδια απήχηση σε όλες τις περιοχές, ούτε ισορροπεί τα πράγµατα στις βρώσιµες ελιές και ειδικά στις πρώιµες ποικιλίες. Ακόµα και για την Καλαμών που είναι πιο όψιµη και δεν έχει συγκοµισθεί σε µεγάλο βαθµό, τα πράγµατα είναι δύσκολα και ο καρπός αρκετά αδύναµος.

Τα οφέλη της καλαματιανής ελιάς ή “Καλαμών” 

Η γενική εικόνα δικαιολογεί ενεργοποίηση των διαδικασιών για αποζηµιώσεις, ωστόσο ο ΕΛΓΑ δεν δείχνει να ευαισθητοποιείται, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «πετάει τη µπάλα» στα ΠΣΕΑ, κάνοντας λόγο για φάκελο που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες µε αίτηµα για αποζηµιώσεις 30 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, όλοι ξέρουν τι σηµαίνει ΠΣΕΑ, πόσες πιθανότητες εµπλοκής αφήνει και πόσο πίσω µπορεί να οδηγήσει τις όποιες αποζηµιώσειες ακόµα και αν πάρουν τελικά το «πράσινο φως» από τις αρµόδιες κοινοτικές αρχές.

Το πρόβληµα της ελαιοπαραγωγής και των συνεπειών στο εισόδηµα των παραγωγών προβληµατίζει όλο των φάσµα των πιστωτών του αγρότη, δηλαδή τα γεωπονικά καταστήµατα και τις εταιρείες εισροών, τους προµηθευτές µηχανολογικού εξοπλισµού, τις συνεταιριστικές οργανώσεις και φυσικά τις τράπεζες.

Όσο µάλιστα προχωράει ο χρόνος το πρόβληµα θα γίνεται εντονότερο και ίσως αποτελέσει αφορµή για ένταση των αγροτικών κινητοποιήσεων που συνήθως εκδηλώνονται µέσα στο Χειμώνα.

Κρίσιμος μήνα ο Δεκέμβριος

Καθοριστικός αναµένεται να είναι ο µήνας ∆εκέµβριος για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιµές παραγωγού στο ελαιόλαδο. Προς το παρόν, η αγορά κοντοστέκεται λίγο κάτω από τα 4 ευρώ, ωστόσο η αβεβαιότητα δείχνει να είναι µεγάλη και πολλά θα εξαρτηθούν από την ποιότητα που θα διαµορφώνουν οι δεξαµενές, όταν η ελαιοσυλλογή περάσει τα µισά και οι µετρήσεις καταστούν πιο αξιόπιστες.

Πλανάται, πάντως, ένας φόβος ότι… κοντά στο ξερό µπορεί να καεί και το χλωρό όσον αφορά το επίπεδο των τιµών. Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι φέτος είναι ιδανική ευκαιρία να ξεχωρίσει το εξαιρετικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χαµηλής οξύτητας, καθώς είναι πολύ λίγο πανευρωπαϊκά και θα γίνει ανάρπαστο από τους µεγάλους παίκτες των διεθνών αγορών. Πέρα πάντως από τη γκρίνια που βγαίνει τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν περιοχές και κυρίως εκµεταλλεύσεις που έχουν κάνει δουλειά”.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Ελαιόλαδο: «Χρυσό υγρό» σύμφωνα με τον Όμηρο 

Ελιά και ελαιόλαδο, η σημαντικότερη αειφόρα πηγή διατροφής 

Τι πρέπει να ξέρουμε για το ελαιόλαδο 

Η ελιά και το ελαιόλαδο: Θεραπευτικές χρήσεις, εκτός διατροφής 

Ελαιόλαδο και Καρύδια Σώζουν από το Μεταβολικό Σύνδρομο 

Τρόποι να Αναγνωρίσετε το Νοθευμένο Ελαιόλαδο 

Ελαιόλαδο: Ανεκτίμητες ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΈΣ χρήσεις που ΔΕΝ φαντάζεστε 

Τα επαναστατικά ευεργετήματα ελιάς και ελαιόλαδου 

Πως να ξεχωρίζετε το καλό ελαιόλαδο 

Ελαιοθεραπεία: Αποτοξίνωση από το στόμα με τη χρήση λαδιού! 

Πηγή: www.tharrosnews.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια