MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΕλλάδαΑσβέστης: Πως μας ωφελεί και χρήσεις-Πως ασβεστώνουμε ένα σπίτι

Ασβέστης: Πως μας ωφελεί και χρήσεις-Πως ασβεστώνουμε ένα σπίτι

Ασβέστης: Πως μας ωφελεί και χρήσεις-Πως ασβεστώνουμε ένα σπίτι
Image by Didiwo from Pixabay Ασβέστης: Πως μας ωφελεί και χρήσεις-Πως ασβεστώνουμε ένα σπίτι

Ασβέστης: Πως μας ωφελεί και χρήσεις-Πως ασβεστώνουμε ένα σπίτι

Ο ασβέστης είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά υλικά, το ίδιο παλιό όσο και η πέτρα. Χρησιμοποιήθηκε το 4000 π.Χ. για την κατασκευή των πυραμίδων της Αιγύπτου και το 1500 π.Χ. για τα παλάτια της Κνωσού στην Κρήτη.

Πρόκειται για ένα «θαυματουργό» υλικό με ποικίλες εφαρμογές

Γιατί να προτιμήσετε τον ασβέστη σε σχέση με τα συμβατικά χρώματα τοίχου (ακρυλικά, υδροχρώματα κλπ.)

Ο ασβέστης είναι ένα υλικό που παράγεται από ανθρακικά πετρώματα, όπως ασβεστόλιθοι, δολομίτες και μάρμαρα, όταν αυτά θερμανθούν σε υψηλή θερμοκρασία (950-1250 βαθμούς Κελσίου). Κατά συνέπεια είναι ένα υλικό που παράγεται από τη φύση εδώ και εκατοντάδες χρόνια και επεξεργάζεται σε καμίνια.

Ο ασβέστης μπορεί να κάνει του τοίχους κατάλευκους, δίνοντας ένα λαμπερό και φωτεινό λευκό, πολύ ανώτερο από αυτό των πλαστικών χρωμάτων. Το βάψιμο με ασβέστη ταιριάζει απόλυτα στα παραδοσιακά σπίτια είτε βρίσκονται σε ορεινή είτε σε νησιωτική περιοχή.

Ο ασβέστης προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία σας, ενώ βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης στους εσωτερικούς χώρους.

Είναι χαρακτηριστική η λαϊκή έκφραση, που έχει επιβιώσει ακόμα και στις ημέρες μας «Θα σε ρίξω στον ασβέστη» ή «είσαι για τον ασβέστη» όπου λεγόταν με σκωπτικό τρόπο σε άτομα αδύνατα και καχεκτικά, με την έννοια ότι ο ασβέστης θα τους έκανε καλό και θα τους δυνάμωνε.

Ο ασβέστης είναι εξαιρετικά οικονομικότερος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο προϊόν της χημικής βιομηχανίας χρωμάτων

Ο ασβέστης είναι ένα υλικό το οποίο βρίσκει πληθώρα εφαρμογών. Η χρήση του μπορεί να γίνει σε μία από τις ακόλουθες μορφές:

  • Ως Οξείδιο του ασβεστίου – CaO (Άσβεστος ασβέστης)
  • Ως Υδροξείδιο του ασβεστίου – Ca(OH)2 (Σβησμένος ασβέστης)

Εν συντομία, οι σημαντικότερες εφαρμογές του υλικού είναι οι εξής:

Κατασκευαστικός τομέας

Όπου εκτός από τα πάσης φύσεως κονιάματα (κυρίως δόμησης και επιχρισμάτων), ο ασβέστης ευρίσκει εφαρμογή στους πλίνθους, στα προϊόντα σκυροδέματος, οικοδομικά στοιχεία, υδροχρώματα κλπ. Η θετική και αναντικατάστατη συνεισφορά του ασβέστη στον τομέα αυτό είναι τεκμηριωμένη με σειρά δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Μεταλλουργία

Η κυριότερη χρήση της είναι κατά την παραγωγή χάλυβα με διαφόρου τύπου καμίνους για τον καθαρισμό του χάλυβα. Χρησιμεύει κυρίως για την δημιουργία ευτηκτικών μιγμάτων στα οποία διαλύονται προσμίξεις όπως φώσφορος, θείο, πυρίτιο και σε μικρότερο ποσοστό μαγνήσιο.

Επιπροσθέτως χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων χάλυβα, μαγνησίου και αλούμινας ενώ αναφέρονται εφαρμογές στην επίπλευση μη σιδηρούχων μεταλλευμάτων όπου δρα ως μέσο καθίζησης και διατήρησης της αλκαλικότητας

Προστασία του περιβάλλοντος:

Χρησιμοποιείται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς στην απομάκρυνση ρύπων όλων των φυσικών καταστάσεων, δηλαδή αερίων, υγρών και στερεών. Συντελεί στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης διότι εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία στην αποθείωση των καπναερίων των καπνοδόχων. Με την ίδια διαδικασία απομακρύνεται και το 50% των οξειδίων του αζώτου (ΝΟx).

Στους υγρούς ρύπους χρησιμοποιείται το ίδιο αποτελεσματικά τόσο στα αστικά λύματα (όπου χρησιμοποιείται στην καθίζηση των ρύπων των ακαθάρτων υδάτων και στις δεξαμενές χώνευσης), όσο και στα βιομηχανικά απόβλητα (στερεά και υγρά) όπου και έχει αναρίθμητες εφαρμογές.

Στην διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται πάμπολλες περιπτώσεις επιτυχούς αντιμετώπισης προβλημάτων ρύπανσης περιβάλλοντος, όπως είναι η ανάκτηση ζωής με προσθήκη ασβέστη σε ρυπασμένες και νεκρές, από άποψη ύπαρξης ζώντων οργανισμών, λίμνες και ποτάμια.

Ειδική μνεία στην χρήση αυτή πρέπει να γίνει για την αποτελεσματική χρήση του ασβέστη στα απόβλητα πυρηνικών εργοστασίων καθώς και στην κατακράτηση βαρέων μετάλλων.

Βαρέα μέταλλα: Η αποφυγή έκθεσης είναι αδύνατη-Τι μπορούμε να κάνουμε 

Κατεργασία νερού

Ο ασβέστης είναι διεθνώς το μεγαλύτερο από άποψη ποσότητας χημικό μέσο για τον καθαρισμό και την επεξεργασία τόσο του πόσιμου νερού όσο και εκείνου για βιομηχανική χρήση.

Χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων:

ι) στην αποσκλήρυνση στοχεύοντας στην απομάκρυνση της παροδικής σκληρότητας του νερού,
ιι) στον καθαρισμό, όπου επιτυγχάνεται απολύμανση του νερού από τα διάφορα βακτηρίδια και ιούς,
ιιι) στην αφαίρεση της θολότητας του μέσω της κροκίδωσης των αιωρουμένων στερεών σωματιδίων και
ιν) στην εξουδετέρωση της οξύτητας του νερού μέσω της απορρόφησης του CO2

Τί νερό πίνεις και πόσο μπορείς να το εμπιστευτείς; 

Βιομηχανία τροφίμων

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • η βιομηχανία γάλακτος (όπου προστίθεται υδατικό διάλυμα ασβέστου τόσο για την παρασκευή τη κρέμας όσο και για την παρασκευή του βουτύρου),
  • η βιομηχανία ζάχαρης (όπου ο ακατέργαστος χυμός της ζάχαρης επεξεργάζεται με ασβέστη για την απομάκρυνση οργανικών οξέων και άλλων ανεπιθύμητων προσμίξεων),
  • η αρτοβιομηχανία (για την παρασκευή ενός κοινού τύπου διογκωτικού Baking Powder).

Χρησιμοποιείται επίσης για την αποθήκευση σε ελεγχόμενες συνθήκες και κονσερβοποίηση φρούτων και λαχανικών.

“Τροφή-Φάρμακο”: Στα μέρη μου βάζουμε τις καθαρισμένες (από το πράσινο κομμάτι) φλούδες καρπουζιού στην διαδικασία προετοιμασίας για να φτιάξουμε απίθανο γλυκό καρπούζι!!

Γεωργία

Χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία και στην χώρα μας για την αντιμετώπιση της αυξημένης οξύτητας των εδαφών που προέρχεται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, την απόπλυση των εδαφών λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων και την εντατική καλλιέργεια των αγρών.

Στις περιοχές όπου εφαρμόζεται προσθήκη γεωργικού ασβέστη αναφέρεται σημαντική αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων για όλα τα είδη καλλιεργειών. Σε ορισμένες από αυτές η αύξηση μπορεί να φθάσει και το 500%.

Οι επιπτώσεις από τη χρήση χημικών λιπασμάτων 

Κτηνοτροφία 

Χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζωοτροφών (για βοοειδή, πουλερικά κλπ), καθώς επίσης για απολύμανση και απόσμηση των χώρων διαβίωσης των ζώων (στάβλοι, στάνες κλπ). Ποσότητες ασβέστη χρησιμοποιούνται επίσης με ιδιαίτερη επιτυχία στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Βιομηχανία χαρτομάζας και χάρτου

Κυρίως χρησιμοποιείται για την παραγωγή του υποχλωριώδους ασβεστίου που με την σειρά του χρησιμοποιείται στην λεύκανση του χαρτοπολτού στον επιθυμητό βαθμό λευκότητας. Επιπλέον χρησιμοποιείται για την ανάκτηση ΝαΟΗ κατά την μέθοδο των θειικών στα εργοστάσια παραγωγής χάρτου τύπου Kraft.

Στην βιομηχανία κεραμικών προϊόντων: Χρησιμοποιείται στο γυαλί, και σε μικρότερα ποσοστά σε ορισμένες κατηγορίες πυριμάχων, πυριτικών τούβλων και λευκής πορσελάνης.

Χημικές συνθέσεις

Ενδεικτικά αναφέρονται η σόδα, το ασβεστοκυαναμίδιο, διάφορα λευκαντικά, χρώματα καθώς και ως μέσο για πάμπολλες συνθέσεις οργανικών και ανόργανων αλάτων.

Φαρμακοβιομηχανία 

Ενδεικτικά αναφέρονται αντιόξινα χάπια, φάρμακα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης καθώς και συμπληρώματα ασβεστίου για ομαλή ανάπτυξη κατά την βρεφική και παιδική ηλικία. Είναι γνωστή επίσης η προσθήκη σε διάφορες οδοντόκρεμες.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου προκαλούν ασβεστοποίηση των αγγείων της καρδιάς 

Σταθεροποίηση των εδαφών

Ιδιαίτερα για την σταθεροποίηση και στερεοποίηση εδαφικών υποστρωμάτων για δρόμους πόλεων, εθνικές οδούς, αεροδρόμια κλπ. Χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία ασφαλτικών υποστρωμάτων από τον αποχωρισμό της ασφάλτου από τα αδρανή.

Για την ιδιότητα σαν “μπογιά” βαψίματος.

Το ασβέστωμα των εξωτερικών τοίχων είναι μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο στα σπίτια, στα πεζοδρόμια στις μάντρες και τα τσιμεντένια παγκάκια των νησιών μας.

Ως τεχνική θα το συναντήσουμε για βάψιμο εξωτερικών τοίχων σε περιοχές που έχουν πολύ ήλιο. Το πολύ καθαρό και έντονο λευκό που μας δίνει το αποτέλεσμα του βοηθά στην αντανάκλαση της ακτινοβολίας των ακτίνων του ηλίου και την διατήρηση του χώρου σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Θα το συναντήσουμε κατά κόρον στις Κυκλάδες αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, όμως θα το παρατηρήσουμε και σε παγκόσμιο επίπεδο όπως στην Ισπανία, στο Μεξικό και σε πολλές άλλες χώρες που έχουν το ίδιο “πρόβλημα” έντονης ηλιοφάνειας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

  • Οι τοίχοι δε θα πρέπει να έχουν βαφεί με πλαστικά χρώματα ή με λαδομπογιά.
  • Ο ασβέστης μπορεί να περαστεί απευθείας στο σοβά ή σε πέτρινο τοίχο, χωρίς αστάρωμα.
  • Το ασβέστωμα γίνεται με βούρτσα (στρογγυλή ή ορθογώνια) και όχι με ρολό.
  • Ο ασβέστης διαλύεται με νερό.

Πάρτε ένα δοχείο (πλαστικό ή μεταλλικό) και προσθέστε ασβέστη και νερό. Τοποθετήστε και ένα ξύλο, ώστε να ανακατεύεται συχνά το διάλυμα. Μην ανησυχείτε για τις αναλογίες νερού και ασβέστη. Ο ασβέστης είναι εύκολο υλικό και δεν χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια στις αναλογίες. 

Πως μπορώ να βάψω με ασβέστη:

Είναι μια πολύ οικονομική και εύκολη λύση και η ποιότητα του λευκού είναι εξαιρετική.
Για να βάψουμε έναν τοίχο με ασβέστη αρχικά δεν πρέπει να έχει περαστεί από κάποιο αστάρι ή μπογιά παλαιότερα.

Αν έχει γίνει αυτό, πρέπει να τρίψουμε με σβουράκι ή με το χέρι τον τοίχο με χοντρό γυαλόχαρτο ώστε να αφαιρεθούν όλα τα παλιά υλικά που είχαν περαστεί. Σκουπίζουμε να φύγουν οι σκόνες και ό,τι άλλο ξένο σώμα υπάρχει στην επιφάνεια μας πλην του σοφά μας. Ακόμα εκεί που θα περάσουμε το υλικό μας πρέπει να είναι στεγνό.

Ο ασβέστης περνιέται με βούρτσα και όχι με ρολό. Δεν χρειάζεται κάποιο αστάρι πρώτα όμως θα χρειαστούν 3 ή 4 χέρια για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Αγοράζουμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε σε σακούλες ασβέστη από κάποια μάντρα οικοδομικών υλικών. Έπειτα παίρνουμε έναν κουβά ρίχνουμε τον ασβέστη μέσα και αραιώνουμε με νερό αφού το ανακατεύουμε με ένα ξύλο.

Δεν πρέπει να μας τρομάζει το πόσο νερό θα ρίξουμε αφού το νερό δεν καταστρέφει το υλικό μας. Το πρώτο χέρι πρέπει να είναι αρκετά αραιωμένο για να εισέλθει υλικό ακόμα και σε μικρές τριχοειδής ρωγμές που τυχόν να έχει ο τοίχος μας.

Τα επόμενα χέρια τα περνάμε αφού στεγνώσει το προηγούμενο και η αραίωση τους είναι λιγότερη (δηλαδή λιγότερο νερό στον κουβά) τόσο ώστε η ρευστότητα του να μοιάζει με γάλα.

Το τελευταίο χέρι πρέπει να περάσουμε αφού ρίξουμε μέσα στον κουβά μια χούφτα χοντρό αλάτι ή μια κούπα λάδι. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να είναι σταθερό και ανθεκτικό το πέρασμα μας. Έτσι δεν θα τρίβεται εύκολα και ούτε θα φεύγουν φλούδες “μπογιάς” με το πέρασμα του χρόνου.

Το βάψιμο πρέπει να γίνει σε ηλιόλουστες μέρες για να γίνει γρήγορα το στέγνωμα και να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Εννοείται πως αν βρέξει ενώ βάφουμε θα μας καταστρέψει ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τότε.

Αν περάσετε τα πρώτα χέρια και αισθάνεστε πως δεν έχει καλυπτικότητα το μείγμα σας, μην τρομάζετε όταν στεγνώσει θα ασπρίσουν τα πάντα.

Πώς να ασπρίσετε το σπίτι σας

Πρώτο χέρι: Φτιάξτε ένα πολύ αραιό διάλυμα από ασβέστη και νερό και περάστε ένα χέρι τους τοίχους. Προσοχή: Το διάλυμα πρέπει να είναι πολύ αραιό, ώστε να ποτίσει τους τοίχους. Κατά τη διάρκεια του χρωματισμού το αποτέλεσμα φαίνεται γκρι αλλά μην ανησυχείτε. Μόλις στεγνώσει θα αποκτήσει λευκό χρώμα.

Δεύτερο χέρι: Το δεύτερο διάλυμα ασβέστη και νερού θα πρέπει να είναι πιο πηχτό (σαν γάλα). Για να περάσετε το δεύτερο χέρι θα πρέπει να περιμένετε να στεγνώσει το πρώτο. Όταν περνάτε τον ασβέστη στον τοίχο, το αποτέλεσμα φαίνεται γκρι (ή λασπωμένο). Μην ανησυχείτε διότι ο ασβέστης γίνεται λευκός, μόλις στεγνώσει.

Τρίτο χέρι (ή και τέταρτο χέρι): Το τρίτο χέρι έχει την ίδια ακριβώς αναλογία νερού και ασβέστη με το δεύτερο χέρι. Το μυστικό του τελευταίου χεριού είναι η προσθήκη αλατιού (ή λαδιού) στο διάλυμα. Η προσθήκη αυτή γίνεται ώστε να μην φεύγει ο ασβέστης από τον τοίχο κάθε φορά που τον αγγίζουμε. Έτσι λοιπόν προσθέστε μια χούφτα χοντρό αλάτι στο δοχείο με το ασβεστόνερο και περαστέ το τρίτο χέρι.

Συμβουλή α): Όταν θα χρειαστεί να ξανα-φρεσκάρετε το σπίτι σας με ασβέστη μην ξεχάσετε να προσθέτετε στο διάλυμα και μια χούφτα χοντρό αλάτι, για να σταθεροποιηθεί ο ασβέστης στον τοίχο και να μη σας λερώνει κάθε φορά που τον αγγίζετε.

Συμβουλή β): Στο τελευταίο χέρι, μπορείτε να προσθέσετε και λουλάκι (indigo) για να γίνει ακόμα πιο λευκός ο τοίχος.

Δείτε ακόμη: Βόρακας: 16 χρήσεις που μάλλον δεν φαντάζεστε 

Σόδα η θαυματουργή και οι χρήσεις της 

37 απίθανοι τρόποι χρήσης του κοινού οξυζενέ 

140 Πρακτικές Λύσεις στα Καθημερινά Προβλήματα στο Σπίτι 

Στοιχεία από: Ασβέστης: Πως μας ωφελεί και χρήσεις-Πως ασβεστώνουμε ένα σπίτι

respectnews.gr
www.lime-association.gr
www.homie.gr
www.decobook.gr Ασβέστης: Πως μας ωφελεί και χρήσεις-Πως ασβεστώνουμε ένα σπίτι


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια