Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη παγκόσμιο πρότυπο για το είδος του

o-platanos-tou-ippokrati-pagkosmio-protypo-gia-to-eidos-tou

Ένας γέρο-πλάτανος, με έναν τεράστιο κορμό, δεσπόζει στο νησί της Κω, πολύ κοντά στο κάστρο της Νεραντζιάς και στην αρχαία αγορά του νησιού. Ο θρύλος λέει, ότι το επιβλητικό δέντρο είναι απόγονος του πλάτανου, στη σκιά του οποίου, ο μεγάλος Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του τα μυστικά της ιατρικής.

Τώρα, πάνω από 2500 χρόνια μετά τα υπαίθρια μαθήματα του πατέρα της σύγχρονης ιατρικής, ειδικοί στις ΗΠΑ, σε μία κίνηση τεράστιας συμβολικής αξίας, επέλεξαν έναν κλώνο του απογόνου του Πλάτανου του Ιπποκράτη, για να παραγάγουν το πρότυπο DNA barcode του συγκεκριμένου είδους δέντρου – του πλάτανου του ανατολικού ή Platanus orientalis.

Πρόκειται για τους ερευνητές του πρότζεκτ DNA Barcode of Life, μίας πρωτοβουλίας που έχει στόχο να δημιουργήσει μία τεράστια βάση δεδομένων, με barcodes (γραμμωτούς κώδικες) DNA από κάθε είδος στη Γη. Την ταυτοποίηση πραγματοποίησαν τα Εργαστήρια Αναλυτικής Βιολογίας του Smithsonian.

Οι κλώνοι του Πλάτανου του Ιπποκράτη σε όλο τον κόσμο
Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από τον κλώνο του πλάτανου της Κω που βρίσκονταν στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, στην Ουάσιγκτον, και ο οποίος δημιουργήθηκε από μόσχευμα που είχε δωρίσει η Ελλάδα, το 1961, στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος κλώνος φυτεύτηκε, όταν άνοιξε το κτήριο της Βιβλιοθήκης.

o-platanos-tou-ippokrati-pagkosmio-protypo-gia-to-eidos-tou

Πλάκα στον κλώνο του Πλάτανου του Ιπποκράτη, Ουάσιγκτον, από όπου πάρθηκε το DNA
Μοσχεύματα από τον πλάτανο της Κω, το δέντρο-απόγονο του Πλάτανου του Ιπποκράτη, ηλικίας 500 ετών, έχουν δοθεί ως δώρα και σε άλλα κορυφαία ιατρικά ιδρύματα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημειώνεται, ότι ο πλάτανος της Ουάσιγκτον πέθανε φέτος, ωστόσο οι ερευνητές είχαν προλάβει να συλλέξουν το απαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αρχειοθέτησης δείγμα DNA, αλλά και μοσχεύματα, για να φυτέψουν έναν νέο κλώνο του, στην ίδια θέση, στις 25 Απριλίου. Στη σχετική τελετή, μάλιστα, παρών ήταν και ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος.

Το DNA του αρχαίου δέντρου ως υπόδειγμα ολόκληρου του είδους του
Τα barcodes είναι κομμάτια DNA που είναι μοναδικά σε κάθε είδος και χρησιμεύουν ως το γενετικό τους αποτύπωμα. Περισσότερα από 200 χιλιάδες έχουν συλλεχθεί, μέχρι σήμερα, στα πλαίσια του DNA Barcode of Life. Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη, γίνεται, τώρα, ένα από αυτά, ως υπόδειγμα ολόκληρου του είδους Platanus orientalis.

Είναι βέβαιο ότι οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ, δε θα μπορούσαν να βρουν πιο ταιριαστό εκπρόσωπο του συγκεκριμένου είδους δέντρων. Ο Ιπποκράτης είναι ο τιτάνας, στους ώμους του οποίου στηρίζεται η σύγχρονη δυτική ιατρική. Ειδικότερα, πιστώνεται με την προώθηση της συστηματικής μελέτης της κλινικής ιατρικής, συνοψίζοντας την ιατρική γνώση. 

«Τροφή»: Δεν έχω αντιληφθεί στα σίγουρα την αναγκαιότητα της παραπάνω εξέλιξης και τακτικής και νιώθω κάτι απροσδιόριστα αρνητικό, αλλά το παρακάπτω, καθώς πολλές φορές μπορεί να έχουμε μία τέτοια αντίδραση μπροστά σε κάτι νέο και πρωτοποριακό που δεν καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητά του. Έτσι κατέληξα στην αναδημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου. Όμως σε αυτό ακριβώς το σημείο έχω μία τεράστια ένσταση, καθώς θεωρώ τουλάχιστον ύβρι να λέμε ότι η σύγχρονη ιατρική έχει κάποια σχέση με τον Ιπποκράτη και τις διδαχές του. Εδώ έχουν αλλοιώσει ή και εξοβελίσει παντελώς τον ιερό όρκο του Ιπποκράτους!! (το τι ακριβώς έχει συμβεί, θα το δούμε σε επόμενο άρθρο) Ο Όρκος του Ιπποκράτους.
Αν θέλει η σύγχρονη δυτική ιατρική να γίνει αντάξια του ιδρυτή της, ας ακολουθήσει το πανάξιο παράδειγμα: Φυσικοπαθητική: Ολοκληρωμένη Εναλλακτική Θεραπευτική Προσέγγιση

o-platanos-tou-ippokrati-pagkosmio-protypo-gia-to-eidos-tou

Ο κορμός του πλατάνου-απόγονου του δέντρου του Ιπποκράτη, μοιάζει σαν σπηλιά
Ανάμεσα σε άλλα, ήταν εμπνευστής της ιδέας ότι οι άνθρωποι με την ίδια ασθένεια, εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα, τα οποία παράγουν παρόμοια αποτελέσματα. Το έργο του ήταν το πρώτο που συνέκρινε περιπτώσεις, σε μία οργανωμένη μελέτη, και παραμένει η βάση της θεωρίας της σύγχρονης ιατρικής διάγνωσης.

“Είμαι βέβαιος ότι ο Ιπποκράτης θα ήταν γοητευμένος από το πρότζεκτ, και πιστεύω ότι θα ήταν ενθουσιασμένος για τον τρόπο με τον οποίο η σύγκριση του DNA και άλλες σύγχρονες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να καταλαβαίνουμε καλύτερα, και να θεραπεύουμε ανθρώπινες ασθένειες”, δήλωσε, στο BBC, ο Δρ David Lipman, από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

Συμβολική κίνηση, αλλά και ουσιαστική
“Έχοντας τα barcodes, μπορούμε να ανατρέχουμε σε αυτά και να βρίσκουμε τον οργανισμό από τον οποίο προήλθαν. Έτσι, θα μπορούμε να συμβουλευόμαστε το πρωτότυπο (αυτό από τον Πλάτανο του Ιπποκράτη), ακόμα και εκατοντάδες χρόνια από σήμερα”, είπε η Δρ Amy Driskell, διευθύντρια των εργαστηρίων που έκαναν την ταυτοποίηση, για τη σημασία της είδησης.

“Η ανακάλυψη των αιτιών μίας ασθένειας γίνεται μέσω της μελέτης του DNA. Και το DNA δουλεύει με τον ίδιο τρόπο, είτε προέρχεται από ένα φυτό, είτε από έναν μικρό οργανισμό, είτε από έναν άνθρωπο, είτε από ένα άλλο ζώο”, πρόσθεσε o Δρ Κωνσταντίνος Στρατάκης, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Παίδων και Ανάπτυξης του Ανθρώπου των ΗΠΑ.
Η γνώσει προχωρούν και τα πάντα αναιρούνται από στιγμή σε στιγμή: Επιγενετικές αλλαγές: Ασύλληπτες επιπτώσεις για τη ζωή και την υγεία

Ο Ιπποκράτης και ο Πλάτανός του, συνεχίζουν να εμπνέουν και να συμβάλλουν στην πρόοδο της Ιατρικής Επιστήμης, πάνω από 25 αιώνες μετά που ο πρώτος ξεδίπλωνε τις πρωτοποριακές του ιδέες, στη σκιά του δεύτερου. Πλέον, μετά την παγκόσμια αναγνώριση του πατέρα της ιατρικής, έρχεται η σειρά του Πλάτανου του Ιπποκράτη, να πάρει μία θέση ως υπόδειγμα του είδους του. 

Δείτε ακόμη: Γιατί αρρωσταίνουμε, σύμφωνα με την ολιστική θεώρηση του Ιπποκράτη 

 Η Ιπποκρατική θεωρία περί των χυμών 

Με σωστή διατροφή, δεν θα υπήρχε ιατρική, διότι δεν θα υπήρχαν αρρώστιες – Ιπποκράτης

Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.)

Τα μυστικά της ιπποκράτειας διατροφής 

Τί τα θέλουμε τα γενόσημα, ὀταν έχουμε τήν αφάρμακον ιατρική του Ιπποκράτους;

Αρχαία θαυματουργά φάρμακα από την εποχή του Ιπποκράτη!

Το μυστικό του αιώνα – Η πραγματική Ιατρική του Μέγα Ιπποκράτη μέσα από την Φύση!

Κως: Ο Κήπος του Ιπποκράτη. Βότανα για γυναικολογικά θέματα σύμφωνα με τον Ιπποκράτη!

Η Θεραπευτική Ικανότητα της Τροφής από τον Ιπποκράτη στο σήμερα.

Ιπποκράτης – Περί παθών: Ποιες είναι η αιτίες όλων των ασθενειών

Θεόδουλος Γεωργιάδης για το www.pathfinder.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.