Αθηρωματική πλάκα: Μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε μόλις 3 χρόνια

athiromatiki-plaka-mporei-na-dimiourgithei-mesa-se-molis-3-hronia

Αθηρωματική πλάκα: Μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε μόλις 3 χρόνια

Νέα στοιχεία για τον σχηματισμό και της αθηρωματικής πλάκας που δημιουργείται με τα χρόνια μέσα στα τοιχώματα των καρδιακών αρτηριών και απειλούν με θρομβώσεις και καρδιακές προσβολές, προσφέρει έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Χρονολογώντας τις αθηρωματικές πλάκες με βάση τον άνθρακα-14 ανακάλυψαν ότι εμφανίζονται στη ζωή του μέσου ενήλικα αργότερα από ό,τι αναμενόταν και ότι, όσο πιο «νεαρές» είναι τόσο μεγαλύτερη είναι η αστάθειά τους και κατ’ επέκταση ο κίνδυνος ρήξης τους.

Οι ανακαλύψεις τους ίσως προσφέρουν νέους τρόπους πρόληψης των ισχαιμικών και εγκεφαλικών επεισοδίων ακόμη και για ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.
10 σημεία κλειδιά που προειδοποιούν για εγκεφαλικό επεισόδιο 

Εξ αιτίας των εκτεταμένων πυρηνικών δοκιμών

η συγκέντρωση του άνθρακα-14 στην ατμόσφαιρα είχε αυξηθεί σημαντικά στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Στη συνέχεια άρχισε να μειώνεται και για τον λόγο αυτό το συγκεκριμένο ισότοπο του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μέτρο» για τη χρονολόγηση του σχηματισμού κάθε βιολογικού ιστού.

Το Ινστιτούτο Καρολίνσκα ειδικεύεται στη συγκεκριμένη μέθοδο καθώς τα τελευταία χρόνια έχει διεξαγάγει μια σειρά μελετών χρονολόγησης με βάση τον άνθρακα-14 προσφέροντας νέες γνώσεις για τις καρδιοπάθειες αλλά και για διαδεδομένες ασθένειες που σχετίζονται με τα λιποκύτταρα και τους νευρώνες.
Καρδιαγγειακό, Προστατεύουμε το σύστημα που μας Διατηρεί στη Ζωή 

Για να διεξάγουν την έρευνά τους,

η οποία δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση «PLoS ONE», οι ερευνητές συνέλεξαν αθηρωματικές πλάκες από ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για στένωση καρωτίδας και στη συνέχεια τις χρονολόγησαν με βάση τον άνθρακα-14 χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φασματομετρίας μαζών μέσω επιταχυντή (AMS).
Triplex καρωτίδων. Σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο 

Τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν με πολλούς τρόπους.

Η πρώτη έκπληξη ήταν το …νεαρόν της ηλικίας των αθηρωματικών πλακών. «Υποπτευόμαστε ότι οι πλάκες θα ήταν σημαντικά νεότερες από τους ασθενείς, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 68 ετών κατά τη χειρουργική επέμβαση» τονίζει στη σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου ο Γιόχαν Μπιέρκεγκρεν του Τμήματος Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής, επικεφαλής της μελέτης. «Ξαφνιαστήκαμε όμως όταν διαπιστώσαμε ότι είχαν μέσο όρο ηλικίας μόλις 10 ετών».

Εμπλέκεται η ινσουλίνη

Η δεύτερη ανακάλυψη που εξέπληξε τους ειδικούς ήταν ότι οι διαφορές στην ηλικία των αθηρωματικών πλακών των ασθενών ήταν σχετικά μικρές. Τα δύο αυτά στοιχεία σημαίνουν ότι στους περισσότερους ανθρώπους ο σχηματισμός των αθηρωματικών πλακών αρχίζει σχετικά αργά κατά τη διάρκεια της ζωής τους και εξελίσσεται μέσα σε μια σχετικά σύντομη περίοδο (3-5 χρόνια).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ηλικία των πλακών συνδέεται με τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και ότι οι νεότερες πλάκες, αυτές δηλαδή που είχαν σχηματιστεί πιο πρόσφατα, ήταν περισσότερο ασταθείς από τις παλαιότερες.
Ας θυμηθούμε: Άραγε φταίει η χοληστερίνη ή το ζάχαρο για τα καρδιαγγειακά;

Αυτό σημαίνει ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ρήξη και να προκαλέσουν θρόμβους και κλινικές επιπλοκές.

«Ο συνδυασμός της μικρής ηλικίας των πλακών, των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης και της αστάθειας συμφωνεί επίσης με τα ευρήματά μας σχετικά με τη γονιδιακή δραστηριότητα, που δείχνουν ότι οι νεότερες πλάκες χαρακτηρίζονται από υψηλότερη δραστηριότητα γονιδίων που σχετίζονται με τις ανοσολογικές αντιδράσεις» τόνισε ο κ. Μπιέρκεγκρεν.

«Παρ’ όλα αυτά η έρευνά μας είναι μικρή και πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον με μεγαλύτερες κλινικές μελέτες ώστε να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τον ακριβή ρόλο της βιολογικής ηλικίας των πλακών στη σταθερότητά τους και στις κλινικές επιπλοκές που συνδέονται με αυτές».

Αν επιβεβαιωθούν, τα ευρήματα των επιστημόνων του Ινστιτούτου Καρολίνσκα σημαίνουν ότι ενδεχομένως η ανάπτυξη των αθηρωματικών πλακών θα μπορεί να διακόπτεται εγκαίρως ώστε να προλαμβάνονται τα ισχαιμικά και τα εγκεφαλικά επεισόδια ακόμη και μετά την ηλικία των 60 ετών ή και αργότερα.
Το πρόβλημα όμως «χτυπά» όλο και μικρότερες ηλικίες και εδώ θα πρέπει αν δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα: Εγκεφαλικό επεισόδιο σε νέους; 

www.healthyliving.gr 

«Τροφή-Φάρμακο»: Προκαλώ και προσκαλώ όλους τους φίλους του σάιτ και όλους τους γιατρούς και θεραπευτές να γνωρίσουν την ΦΥΣΙΚΗ και απόλυτη λύση για τον καθαρισμό των αρτηριών και της αθηρωματικής πλάκας και την πρόληψη ενάντια στην αρτηριοσκλήρωση, χωρίς παρενέργειες παρά μόνον οφέλη:

Μία φόρμουλα υγιείας προϊόν μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αποτελείται από 3 πολύτιμα ΦΥΣΙΚΆ συστατικά

– Πυκνογενόλη: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια),
 τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου) και
 εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά)
σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων. 

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com 

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Αθηρωματική πλάκα: Πώς δημιουργείται; 

Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια 

Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τι μπορείτε να κάνετε 

Καρδιαγγειακό: Πως να διατηρήσετε την ελαστικότητα των αγγείων σας 

Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *