9 παράξενοι αμυντικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου οργανισμού

9-paraxenoi-amyntikoi-mihanismoi-tou-anthropinou-organismou

9 παράξενα πράγματα που γίνονται στο το σώμα σας και που ποτέ δεν θα φανταζόσασταν ότι είναι Μηχανισμοί Άμυνας!

Τα σώματά μας είναι ένα σύνθετο συνάθροισμα πολλών βιολογικών κύκλων και συστημάτων που μπορεί αρκετά συχνά να είναι δύσκολο να κατανοηθεί πλήρως. Το σύνολο των μηχανισμών άμυνας του σώματος μας αποτελεί ένα τέτοιο σύστημα. Μας προστατεύει από διάφορα προβλήματα 24 ώρες την το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, από μια ολόκληρη σειρά πραγμάτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας βλάψουν.

Δείτε εδώ εννέα συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα σας τα οποία μπορεί να μην έχετε καν συνειδητοποιήσει ότι κατατάσσονται μεταξύ αυτών των μηχανισμών άμυνας.

Χασμουρητό
Ο κύριος σκοπός του χασμουρητού είναι να κρυώσει τον εγκέφαλο αφότου έχει υπερθερμανθεί ή είναι υπερφορτωμένος.

Φτέρνισμα
Συνήθως, φτερνιζόμαστε, όταν οι ρινικές δίοδοί μας γεμίζουν με πάρα πολλά αλλεργιογόνα, μικρόβια, σκόνη ή άλλες ερεθιστικές ουσίες. Το φτέρνισμα είναι ο τρόπος του σώματος να απαλλαγούμε από αυτά τα «σκουπίδια».

Τέντωμα
Ενστικτωδώς τεντωνόμαστε ώστε να προετοιμάσουμε το σώμα μας για τα φυσικά φορτία που αναμένουμε να αναλάβουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το τέντωμα δραστηριοποιεί και τους μυς, αποκαθιστά τη ροή του αίματος και βελτιώνει τη διάθεση μας.

Λόξιγκας
Όταν τρώμε πολύ γρήγορα ή καταπίνουμε μεγάλα κομμάτια τροφής, ή απλά έχουμε φάει υπερβολικά, τα πνευμονογαστρικά νεύρα μας μπορεί να ερεθιστούν. Αυτό συνδέεται στενά με το στομάχι και το διάφραγμα μας. Το αποτέλεσμα είναι να πάθουμε λόξιγκα.

Μυϊκοί σπασμοί
Αυτό αναφέρεται σε εκείνο το παράξενο συναίσθημα που συμβαίνει όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε και μόλις πάτε να αποκοιμηθείτε το σώμα σας είναι τραντάζεται για ένα δευτερόλεπτο από κάτι που φαίνεται σαν ένα ηλεκτροσόκ. Εκείνη τη στιγμή, όλοι οι μύες στο σημείο τινάζονται τόσο έντονα που σχεδόν κοντεύετε να πέσετε από το κρεβάτι, και έτσι ξυπνάτε αμέσως.

Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος του ότι, ορισμένες, φορές, όταν ξαπλώνετε να κοιμηθείτε, η συχνότητα της αναπνοής σας πέφτει πολύ γρήγορα, ενώ ο σφυγμό σας επιβραδύνεται σχετικά ελαφρά και οι μύες σας είναι χαλαροί. Περιέργως, ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει αυτές τις εξελίξεις ως προάγγελο θανάτου. Γι ‘αυτό προσπαθεί να σας σώσει από αυτόν, προσφέροντάς σας ένα τράνταγμα.

Το ζάρωμα του δέρματος
Οι ζάρες που εμφανίζονται στο δέρμα των χεριών σας, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από το γεγονός πως, όταν το σώμα σας αντιμετωπίζει μια εξωτερική αυξημένη ποσότητα υγρασίας, καταλαβαίνει ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι ολισθηρό. Έτσι, το δέρμα των χεριών σας αρχίζει αμέσως να αλλάξει με τρόπο που θα καταστήσει ευκολότερο για σας να κρατηθείτε σε λείες επιφάνειες.

Απώλεια μνήμης
Η απώλεια της μνήμης που συμβαίνει συχνά μετά την επέλευση πολύ δυσάρεστων εμπειριών. Οι εγκέφαλοί μας διαγράφουν κυριολεκτικά τις πιο τρομερές στιγμές από τις αναμνήσεις μας.

Ανατρίχιασμα
Η πρωταρχική λειτουργία της ανατριχίλας είναι να μειώσει τη θερμοκρασία μας μέσα από τους πόρους του δέρματός μας, κάτι το οποίο στη συνέχεια καθιστά ευκολότερο το ζέσταμα του σώματός μας σε αφιλόξενες κλιματολογικές συνθήκες.

Δάκρυσμα
Εκτός από το να ενεργεί ως προστασία για το βλεννογόνο του ματιού μας, όταν ξένα αντικείμενα έρθουν σε επαφή με αυτόν, τα δάκρυα να χρησιμεύουν και ως μέσο «συναισθηματικής άμυνας.» Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε στρεσογόνες καταστάσεις ο οργανισμός δημιουργεί μια νέα, ισχυρή πηγή ερεθισμού, προκειμένου να αποσπάσει τον άνθρωπο από τον πόνο που αντιμετωπίζει εκείνη την στιγμή.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες προς το σώμα μας που εργάζεται καθημερινά για να μας προστατεύσει. Θυμηθείτε να χαλαρώνετε και το σώμα σας έχει την δυνατότητα να καλύψει τα πάντα!

Πηγή: brightside.me
Παρακαλώ πιθανή αναδημοσίευση να γίνεται με ρητή αναφορά στα:
Επιμέλεια/Μετάφραση: proionta-tis-fisis.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.