MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΟικολογικάΣπορά των νεφών ή ψέκασμα με ιωδιούχο άργυρο: Ένα πείραμα με απρόβλεπτες...

Σπορά των νεφών ή ψέκασμα με ιωδιούχο άργυρο: Ένα πείραμα με απρόβλεπτες συνέπειες

Σπορά των νεφών ή ψέκασμα με ιωδιούχο άργυρο: Ένα πείραμα με απρόβλεπτες συνέπειες
Σπορά των νεφών ή ψέκασμα με ιωδιούχο άργυρο: Ένα πείραμα με απρόβλεπτες συνέπειες

Σπορά των νεφών ή ψέκασμα με ιωδιούχο άργυρο: Ένα πείραμα με απρόβλεπτες συνέπειες

Οι απαρχές της σποράς νεφών χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 στις ΗΠΑ. Οι Vincent J. Schaefer και Bernard Volnnegut κατάφεραν για πρώτη φορά να διεγείρουν την πυρηνοποίηση πάγου στα σύννεφα με τη βοήθεια ξηρού πάγου και ιωδιούχου αργύρου. Σήμερα η μέθοδος εξακολουθεί να έχει περιορισμούς.

Ο έλεγχος του καιρού είναι κάτι που η ανθρωπότητα επιθυμεί εδώ και πολύ καιρό.

Αυτό που φαινόταν αδύνατο, ανέφικτο, άρχισε να γίνεται πραγματικότητα στα μέσα του 20ού αιώνα, όταν ο αυτοδίδακτος Αμερικανός χημικός Vincent Joseph Schaefer (1906-1993), με την ανεκτίμητη βοήθεια του επιστήμονα Bernard Volnnegut (1914-1997), επινόησε τη μέθοδο της σποράς νεφών.

Αρχικά δοκιμάστηκε με επιτυχία στο εργαστήριο και εφαρμόστηκε στην ατμόσφαιρα, με ελπιδοφόρα αλλά ανάμεικτα αποτελέσματα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ξεκίνησε αυτή η ερευνητική γραμμή, στην προσέγγιση της σποράς των νεφών και στις δυσκολίες που προέκυψαν.

Η “λεκάνη” σκόνης και η Σχολή του Μπέργκεν.

Στη δεκαετία του 1930 – τη δεκαετία πριν από την ανακάλυψη του Schaefer – συνέβησαν δύο γεγονότα που ήταν τελικά καθοριστικά για την ανάπτυξη της σποράς των νεφών και της δυνατότητας δημιουργίας βροχής ή χιονιού.

Στις ΗΠΑ επικρατούσε μια επίμονη ξηρασία (μεταξύ 1932 και 1939), η οποία συνοδευόταν από καταστροφικές καταιγίδες σκόνης, οι οποίες κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στη γεωργία, μαζική έξοδο αγροτών και λιμό που προκάλεσε μεγάλο αριθμό θανάτων. 

Η έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που είναι γνωστή ως Dust Bowl, σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών.

Την ίδια στιγμή, μια ομάδα ταλαντούχων Σκανδιναβών μετεωρολόγων – με επικεφαλής τον Βίλεμ Μπγιέρκνες (1862-1951) – έφερνε επανάσταση στη μετεωρολογία, θέτοντας τις θεωρητικές της βάσεις.

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λεγόμενης Σχολής του Μπέργκεν ήταν ο Σουηδός Tor Bergeron (1891-1977), στον οποίο οφείλουμε την πρώτη περιγραφή της διαδικασίας σχηματισμού κατακρημνισμάτων σε μικτά και ψυχρά νέφη.

Μαζί με τον Γερμανό μετεωρολόγο Walter Findeisen (1909-1945), διατύπωσε μια θεωρία, η βασική παραδοχή της οποίας είναι ότι η συνύπαρξη σταγονιδίων υπέρψυκτου νερού και παγοκρυστάλλων σε αυτά τα σύννεφα, σε ορισμένες θερμοκρασίες, ευνοεί την ανάπτυξη των τελευταίων χάρη στην αυξημένη εξάτμιση των πρώτων.

Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός πυρήνων πάγου, οι οποίοι δημιουργούν νιφάδες χιονιού ή σταγόνες βροχής.

Η διαδικασία αυτή -που τώρα μετονομάστηκε σε διαδικασία Wegener-Bergeron-Findeisein- ήταν γνωστή στον Vincent J. Schaerfer όταν, στις αρχές της δεκαετίας του 1940, άρχισε να ενδιαφέρεται για το θέμα. 

Εργαζόταν στο ερευνητικό εργαστήριο της General Electric, του οποίου προΐστατο ο διάσημος νομπελίστας χημείας Irving Langmuir (1881-1957), ο οποίος τον ενθάρρυνε να διερευνήσει την πυρηνοποίηση του πάγου σε νέφη που περιείχαν νερό σε κατάσταση υποσύντηξης (βασικό στοιχείο της διαδικασίας).

Προτού πραγματοποιήσει πειράματα στο εργαστήριο, ο Schaefer άρχισε να πραγματοποιεί δοκιμές στο σπίτι, δοκιμάζοντας, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, τη δυνατότητα διέγερσης κρυστάλλων πάγου σε έναν καταψύκτη εισάγοντας σε αυτόν ουσίες όπως ταλκ, αλάτι και σκόνη.

Μετέφερε τα πειράματά του στο εργαστήριο της General Electric, ξεκινώντας τα μια ζεστή μέρα του Ιουλίου του 1946, όταν ο θάλαμος ψύξης δεν ήταν αρκετά δροσερός για τους σκοπούς του.

Για να μειώσει περαιτέρω τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του θαλάμου, εισήγαγε ξηρό πάγο -μια ουσία γνωστή και ως ανθρακικό χιόνι (CO2 σε στερεή μορφή, το οποίο επιτυγχάνεται κάτω από τους -78,5°C)- στο θάλαμο και παρατήρησε πώς, μετά από λίγο, αναδύθηκε ένα γαλακτώδες σύννεφο που σχηματιζόταν από μυριάδες παγοκρυστάλλους.

Είχε πετύχει τη σπορά σύννεφων.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο βοηθός του, ο Vonnegut, διαπίστωσε ότι το ιωδιούχο άργυρο (ένα άλας με κρυσταλλική δομή που μοιάζει πολύ με εκείνη του συνηθισμένου πάγου) ήταν επίσης ένα αποτελεσματικό στοιχείο πυρηνοποίησης.

Ένα κομμάτι ξηρού πάγου χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί ένα γαλακτώδες σύννεφο από μυριάδες κρυσταλλίτες πάγου. “Η σπορά του νέφους είχε επιτευχθεί. Αργότερα, ο ιωδιούχος άργυρος βρέθηκε επίσης να είναι ένας αποτελεσματικός πυρηνοποιητής”.

Ενθαρρυμένοι από τον ενθουσιασμένο Langmuir να επαναλάβουν τα πειράματα και να τα κάνουν γνωστά στον κόσμο, άρχισαν να τα εφαρμόζουν στην πράξη εκτός εργαστηρίου, με τη βοήθεια μικρών αερόπλοιων, τα οποία κατά τις πτήσεις τους γύρω από ορισμένα σύννεφα, που είχαν προηγουμένως επιλεγεί, διασκορπούσαν την ουσία στο πέρασμά τους.

(“Τροφή-Φάρμακο”: Πώς αποφασίζει κάποιος να εφαρμόσει μία πειραματική πρακτική ειδικά με τέτοια ευρύτητα, ΧΩΡΊΣ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΈΧΕΙ ΣΕ ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ;) 

Σύντομα διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα που προέκυπταν διαρκούσαν περισσότερο με το ιωδιούχο άργυρο απ’ ό,τι με τον ξηρό πάγο.

Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, τα οποία προκάλεσαν χιονόπτωση, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και ξεκίνησε το πρόγραμμα Cirrus, με δηλωμένο στόχο την τεχνητή τροποποίηση του καιρού.

Ο αχαλίνωτος ενθουσιασμός του Irving Langmuir ανακόπηκε από τους μετεωρολόγους της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, οι οποίοι αμφισβήτησαν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.

Η σπορά με ιωδιούχο άργυρο και οι περιορισμοί της.

Παρά τις προσπάθειες του Langmuir να αποδείξει ότι οι εκστρατείες σποράς νεφών είχαν αλλάξει την ατμοσφαιρική συμπεριφορά σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, η λεπτομερής ανάλυση των μετεωρολογικών καταγραφών δεν πιστοποίησε το γεγονός αυτό, αποδεικνύοντας ότι οι μετεωρολόγοι είχαν δίκιο.

Δεν αμφισβητήθηκε η αναμφισβήτητη ικανότητα πυρηνοποίησης μιας ουσίας όπως o ιωδιούχος άργυρος, αλλά η έκταση της μεθόδου σποράς και η αποτελεσματικότητά της. Αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό των νεφών και στις δυσκολίες που συνεπάγεται η μέθοδος σποράς.

Το να πιστεύει κανείς ότι για να προκαλέσει ένα σύννεφο να αφήσει βροχή ή χιόνι ή, αντίθετα, για να εμποδίσει τη βροχόπτωση αρκεί ένα ελαφρύ αεροσκάφος να πετάξει πάνω από την περιοχή του και να ρίξει ιωδιούχο άργυρο, ή ένα κανόνι με μια μπαταρία φωτοβολίδων να κάνει το ίδιο από το έδαφος, θα ήταν μάλλον αφελές.

Τα σύννεφα δεν είναι “παγωμένα” αντικείμενα στο χώρο και στο χρόνο που επιτρέπουν μια ενδελεχή προκαταρκτική ανάλυση όλων όσων συμβαίνουν σε αυτά. Είναι δυναμικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην ατμόσφαιρα, σε συνεχή εναλλαγή.

Υπάρχουν ακόμη τεχνικοί περιορισμοί για να γνωρίζουμε πού σε ένα νεφελώδες περιβάλλον και σε ποια χρονική στιγμή η σπορά μπορεί να είναι επιτυχής.

Έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια από τότε που ο Vincent J. Schaefer και ο Bernard Vonnegut ανακάλυψαν την ικανότητα πυρηνοποίησης του πάγου των νεφών από ξηρό πάγο και ιωδιούχο άργυρο, αντίστοιχα.

Έκτοτε, έχουν σημειωθεί μεγάλες πρόοδοι στις τεχνικές σποράς νεφών, αλλά η ικανότητα τροποποίησης των νεφών κατά βούληση και μεταβολής των καιρικών συνθηκών παραμένει περιορισμένη.

Οι μεγάλες εκστρατείες που ξεκίνησαν σε ορισμένες χώρες όπως η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν πάνω απ’ όλα πηγή αβεβαιότητας, της αβεβαιότητας ενός πιθανού πειράματος μεγάλης κλίμακας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Γεωμηχανική: Τί συνέπειες έχουν τα προγράμματα “Τροποποίησης Καιρού”; 

Πηγή: José Miguel Viñas – Meteored Spain
www.yourweather.co.uk Σπορά των νεφών ή ψέκασμα με ιωδιούχο άργυρο: Ένα πείραμα με απρόβλεπτες συνέπειες

via: Σάκης Αρναούτογλου  

“Τροφή-Φάρμακο”: Επειδή το άρθρο ουσιαστικά μας λέει, ότι οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να τροποποιούν τον καιρό κατά βούληση, αλλά μετά είπαν “ας σταματήσουμε εδώ, δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τώρα που το καταφέραμε” (;), σας παραθέτω ορισμένα ακόμη στοιχεία και όποιος θέλει μπορεί να κάνει την έρευνά του περαιτέρω, ώστε να καταλήξει στο συμπέρασμα που τον αντιπροσωπεύει:

~~~~~~~~~~~~

Ερώτηση – E-3020/2001 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Υποβολή: María Sornosa Martínez (PSE)

Ανάγκη απαγόρευσης της χρησιμοποίησης του ιωδιούχου αργύρου κατά των χαλαζοπτώσεων

Η πρακτική του ψεκασμού με ιωδιούχο άργυρο για την αποφυγή των χαλαζοπτώσεων (μέσω ραντισμού από αεροπλάνο ή εκτόξευσης ρουκετών στην ατμόσφαιρα) έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως βλαπτική για το περιβάλλον στην Ισπανία και, συγκεκριμένα, προκαλεί σοβαρές ζημίες στην Λεόν, την Σόρια, την Βαλένθια και άλλες ισπανικές επαρχίες και περιφέρειες. Παρά ταύτα, η εν λόγω πρακτική επιδοτείται από το δημόσιο, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας.

Εις απάντησιν στις ερωτήσεις Ε-3764/00 και Ε-4006/00[1] σχετικά με την χρησιμοποίηση του ιωδιούχου αργύρου κατά των χαλαζοπτώσεων, η Επιτροπή δήλωνε ότι:

– ο ιωδιούχος άργυρος δεν αναφέρεται ως ουσία προτεραιότητος στους καταλόγους αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

– η εν λόγω ουσία δεν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 91/414/ΕΟΚ[2] (σχετικά με τα ζιζανιοκτόνα), οπότε και δεν θεωρείται ως φυτοϋγειονομική·

– οι ισπανικές αρχές δεν είχαν ανακοινώσει στην Επιτροπή τις επιδοτήσεις που είχαν χορηγηθεί για τον ιωδιούχο άργυρο.

Δεδομένων των συνεπειών που έχει στην Ισπανία η χρησιμοποίηση του ιωδιούχου αργύρου κατά των χαλαζοπτώσεων (προσβολή της υγείας των ανθρώπων, ρύπανση των υδάτων, μείωση των βροχών, επιπτώσεις στη συγκομιδή, κλπ.) και λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι κατά την τρέχουσα περίοδο αναθεωρείται η Λευκή Βίβλος των χημικών ουσιών, η οποία θα θέσει τις βάσεις της μελλοντικής κοινοτικής στρατηγικής επί του θέματος αυτού,

Σκοπεύει η Επιτροπή να συμπεριλάβει τον ιωδιούχο άργυρο μεταξύ των ουσιών προτεραιότητος, ενόψει της κατάρτισης νέας νομοθεσίας για τις χημικές ουσίες;

~~~~~~~~~~~~~

Σύμβαση για την Τροποποίηση του Περιβάλλοντος του 1977, http://www.un-documents.net/enmod.htm η οποία απαγόρευε τη χρήση της τροποποίησης του καιρού για εχθρικούς σκοπούς.

Με άλλα λόγια ΥΦΊΣΤΑΤΑΙ τροποποίηση του καιρού, και πρέπει να οροθετηθεί η χρήση της!

Επίσης το Weather Modification Association, το οποίο οργανώθηκε το 1950 για να καλλιεργήσει μια καλύτερη κατανόηση των τεχνικών τροποποίησης του καιρού, των επιπτώσεων και των προσδοκιών μεταξύ των χορηγών προγραμμάτων, των χειριστών προγραμμάτων και της επιστημονικής κοινότητας καθώς και την προώθηση της ηθικής επαγγελματικής συμπεριφοράς και της ελεύθερης ανταλλαγής πληροφοριών;

Τί χρειάζονται όλα αυτά, αφού “ένα αεροπλανάκι δεν μπορεί να αλλάξει τον καιρό;”

Ξέρουμε επίσης πολύ καλά ότι η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ολόκληρα προγράμματα τροποποίησης του καιρού με σπορά νεφών και αυτό εύκολα το βρίσκει κανείς με έρευνα.

Αναρωτιέμαι τί επιστημονική κοινότητα είναι αυτή που επιτρέπει να χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν το τοξικό ιωδιούχο άργυρο, το ιωδιούχο κάλιο και τον ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα, που παράγει το αέριο του θερμοκηπίου) καθώς και το υγρό προπάνιο, το οποίο διαστέλλεται σε αέριο.

Υπόψιν, Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος 

~~~~~~~~~~~~~

Οι γνώσεις μας για τα καιρικά φαινόμενα και την χαοτική διαδικασία που τα προκαλεί είναι ακόμα σε “εμβρυικό” στάδιο. Ως εκ τούτου πειράματα για τον έλεγχο του καιρού είναι εξ ορισμού επικίνδυνα, τουλάχιστον όταν ξεφεύγουν από την μικροκλίμακα της ασφάλειας ενός εργαστήριου.

Επειδή μέσα στην αλαζονεία και στον σκοταδισμό της εποχής μας τίποτα δεν είναι αυτονόητο,

Η γνώμη μου είναι ότι η Φύση δεν δαμάζεται από τον άνθρωπο. Όχι ακόμη τουλάχιστον, είμαστε πολύ “μικροί” για να έχουμε την δυνατότητα. Όλες αυτές οι πρακτικές, εάν τις συνεχίσουμε ανεξέλεγκτα, με την αλαζονεία που μας διακρίνει και χωρίς σύνεση, θα γυρίσουν μπούμερανγκ, διότι νομοτελειακά, Η τεχνολογία χωρίς ταυτόχρονη πνευματική ωρίμανση οδηγεί σε δυστοπία!

Επίσης η φύση έχει δικούς της μηχανισμούς εξισορρόπησης και αυτοίασης οι οποίοι, εάν χρειαστεί, θα την απαλλάξουν από ό,τι την… ενοχλεί!

Κι όλα αυτά για μία κλιματική “αλλαγή” που εάν υφίσταται ΔΕΝ είναι ανθρωπογενής και κατά συνέπεια, ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα να αναιρεθεί με κανέναν τεχνητό ανθρώπινο τρόπο!

Γεωμηχανική: Η επικίνδυνη μέθοδος… σωτηρίας από την “κλιματική αλλαγή” 

Νομπελίστας φυσικός για την κλιματική ατζέντα: «Είμαστε εντελώς πλημμυρισμένοι από ψευδοεπιστήμονες» 

Κλιματική αλλαγή: Παραπλάνηση «η συναίνεση του 97% των επιστημόνων».

Συνιδρυτής της Greenpeace αποκαλύπτει: «Η κλιματική αλλαγή βασίζεται σε ψευδείς αφηγήσεις» 

Κλιματική Αλλαγή: Φυσικό διαχρονικό φαινόμενο, ανεξάρτητο της ανθρώπινης δραστηριότητας  

“Κλιματική κρίση”: Και νέα μελέτη που ανατρέπει το αφήγημα 

“Κλιματική αλλαγή”: Η Πολωνία καταθέτει αγωγή κατά της “απολυταρχικής” πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα  

“Κλιματική κρίση”: Και νέα μελέτη που ανατρέπει το αφήγημα  

Έρευνα–σοκ από το ΜΙΤ: Η απάτη της κλιματικής αλλαγής και οι πράσινες πολιτικές θα φέρουν το τέλος του σύγχρονου πολιτισμού  

Ποιός κερδίζει από την “Κλιματική Αλλαγή”; 

Αμφισβητείται στατιστική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση κλιματικής αλλαγής με το φαινόμενο του θερμοκηπίου  

Μελέτη: Υπαίτιος ο ήλιος και όχι το διοξείδιο του άνθρακα για την κλιματική αλλαγή 

Κλιματική αλλαγή: Οι περιοδικές αλλαγές στον άξονα της Γης «έβαλαν τέλος» στην εποχή των πάγων  

Κλιματική αλλαγή: Ένας επικίνδυνος μύθος, μια απάτη που στηρίζεται σε διάτρητα επιστημονικά στοιχεία 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια