Τα οφέλη των θαλασσινών και πως να διαλέξετε τα καλύτερα

ta-ofeli-ton-thalasinon-kai-pos-na-dialexete-ta-kalytera

Θαλασσινά. Παραδοσιακά κατέχουν την 1η θέση την καθαρά Δευτέρα.
Εκτός από τον τάραμα, την λαγάνα και τον χαλβά, ή καθαρά Δευτέρα θέλει και τα θαλασσινά της.

Κυδώνια, μύδια, στρείδια, γυαλιστερές, ναι μεν αλλά και χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα θα έχουν και αυτά, ενδεχομένως με, συνοδεία ούζου την τιμητική τους.

Από την άλλη κακά τα ψέματα είναι η μέρα που η ζήτηση τους ξεπερνά την συνηθισμένη κατά 1.000% και ίσως λίγο να λέω.
Αυτό από μόνο του εγκυμονεί κινδύνους σχετικούς για την φρεσκάδα τους.
Τι πρέπει να ξέρουμε λοιπόν για να αποφύγουμε τα μπαγιάτικα κυρίως στα οστρακοειδή που από κάποιο σημείο και μετά είναι και επικίνδυνα.

Αν λοιπόν δεν είστε ένας από αυτούς που θα προτιμήσουν τα κατεψυγμένα (που επίσης χρειάζεται να γνωρίζετε πως να τα επιλέξετε) λίγες μικρές συμβουλές για την απαιτούμενη φρεσκάδα τους, δεν θα ήταν άνευ σημασίας.

Γενικά:
Προτιμήστε τον ψαρά της γειτονιάς σας, ή αυτόν που εμπιστεύεστε.
Τα φρέσκα θαλασσινά, όπως άλλωστε και όλα τα ψάρια δεν έχουν άσχημη μυρωδιά.
Τα φρέσκα θαλασσινά, όπως και τα ψάρια είναι γυαλιστερά και έχουν σφικτό το σώμα τους.
Δείτε και Ψάρια και υγιεία 
Πως να ξεχωρίζετε τα φρέσκα από τα μπαγιάτικα ψάρια και συμβουλές

Οστρακοειδή: προσοχή στο κέλυφος
Υπάρχει περίπτωση να τα βρείτε προς πώληση χωρίς το κέλυφός τους, μέσα σε σακούλες με νερό, τα οποία θα πρέπει να τα καταναλώσετε άμεσα. Γενικότερα, όμως, πρέπει να προσέχετε το κέλυφος των οστρακοειδών να είναι κλειστό (και να ανοίγει δύσκολα) και αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει μόλις το πιέσετε λίγο να κλείνει μόνο του. Ακόμη, το εσωτερικό τους θα πρέπει να είναι καθαρό και άοσμο με αρκετή υγρασία και η σάρκα τους υγρή.
Θα πρέπει να είναι καλά κολλημένο το σώμα τους στο κέλυφος.
Όταν ανοιχτούν θα πρέπει το σώμα τους να κινείται με λίγες σταγόνες λεμονιού.

Γαρίδες: αναζητήστε τα αντανακλαστικά τους
Τσεκάρετε τις κινήσεις τους στις κεραίες, τα πόδια, αλλά και τα μάτια για να διαπιστώσετε ότι είναι ζωντανά και βεβαιωθείτε ότι τα αρθρωτά πόδια τους είναι προσκολλημένα στο σώμα κι όχι μαλακά. Επιλέξτε αυτές που το κεφάλι τους δεν είναι μαυρισμένο ή με κηλίδες, αλλά έχει ανοιχτό χρώμα και η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή, μυρίζοντας και πάλι θάλασσα. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο μεγάλες είναι, τόσο περισσότερο μειώνεται η πιθανότητα να έχουν αλιευθεί σε ελληνική θάλασσα.

Καραβίδες: ανάλογη διαδικασία
Μοιάζουν με μικρούς αστακούς και βρίσκονται στην εποχή τους, δίνοντάς σας μεγάλη πιθανότητα να τις βρείτε φρέσκες κι ελληνικές. Όπως και με τις γαρίδες -με τις οποίες πολλοί μπερδεύουν τις καραβίδες- έτσι και με τα εν λόγω θαλασσινά πρέπει να διαπιστώσετε αν είναι ζωντανά, αν δουλεύουν τα αντανακλαστικά τους, αν έχουν γυαλιστερή επιφάνεια και δεν παρουσιάζουν κηλίδες και θαμπάδα. Προτιμήστε αυτές με το υγιές ροζ χρώμα, χωρίς αλλοιώσεις και όσες αισθάνεστε υγρές

Κεφαλόποδα… Γενικά:
Τα μάτια τους θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, «ζωντανά» απαραίτητα.
Η σάρκα του σώματος τους θα πρέπει να είναι υγρή, συμπαγής, γυαλιστερή και σκληρή.
Τα πλοκάμια τους είναι σχετικά σκληρά και οι βεντούζες τους δεν αποσπώνται από πάνω τους.
Το χρώμα τους είναι σκούρο για τα χταπόδια και τα καλαμάρια και όχι με απόχρωση ανοικτή σταχτή ή ροζ.

…και ειδικά:

Καλαμαράκια: επιλέξτε τα γυαλιστερά
Πιθανόν να πρέπει να πληρώσετε κάτι παραπάνω αν θέλετε στο τραπέζι σας να παρουσιάσετε μεγάλο ελληνικό καλαμάρι, αλλά αν διαλέξετε το σωστό, αξίζει τον κόπο – και το κόστος. Για να τα επιλέξετε, φροντίστε να επιβεβαιώσετε ότι η οσμή τους θυμίζει μόνο θάλασσα και τίποτε άλλο και ότι η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή, ελαστική και υγρή, χωρίς χρωματικές αλλοιώσεις. Τα μάτια τους πρέπει να μην παρουσιάζουν κηλίδες και να είναι επίσης γυαλιστερά, όπως και η σάρκα τους.

Χταπόδι: ελέγξτε τις βεντούζες του
Σημαντικό είναι στο χταπόδι οι βεντούζες και τα πλοκάμια του να είναι ανθεκτικά αν τα τραβήξετε, ενώ και πάλι θα πρέπει να προσέξετε να μην παρουσιάζει χρωματικές αλλοιώσεις ή κηλίδες και να έχει υγρή και γυαλιστερή επιφάνεια. Ευνόητο είναι ότι και πάλι η θάλασσα θα πρέπει να είναι αυτή που αναδύεται όταν πλησιάζετε τη… μύτη σας κοντά του.

Σουπιές: γυαλιστερές και μυρωδάτες
Αξιοποιήστε την αφή και την όσφρησή σας για να επιλέξετε τις σουπιές που αναδύουν θαλασσινή αύρα και έχουν σάρκα συμπαγή και γυαλιστερή με φυσιολογική ελαστικότητα. 

Τέλος προσοχή, άλλο χταπόδι, άλλο μόσχοι και άλλο καλαμάρι, άλλο θράψαλα.

Αν αγοράσετε κατεψυγμένα θαλασσινά…
Σε περίπτωση που επιλέξετε κατεψυγμένα θαλασσινά για το τραπέζι της Δευτέρας, ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες τους όσον αφορά το είδος του θαλασσινού, την ημερομηνία συσκευασίας και λήξης και τις υπόλοιπες πληροφορίες για το προϊόν που πρόκειται να αγοράσετε. Για ευνόητους λόγους αποφύγετε αυτά των οποίων η συσκευασία είναι ανοιχτή ή κατεστραμμένη, για να μην έχετε… παρατράγουδα μέσα στο τριήμερο ή γενικότερα.
Με τον τρόπο που περιγράφεται στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να μάθετε και από ακριβώς προέρχονται: Σημαντικό! Μάθε να αναγνωρίζεις που αλιεύθηκαν τα ψάρια που αγοράζεις

Πέρα όλων των προαναφερομένων θα θυμίσω πως τα θαλασσινά είναι μια εξαίρετη τροφή που συμπεριλαμβάνει η Ελληνική κουζίνα.

Τα 6 Οφέλη στην Υγεία από την Κατανάλωση Θαλασσινών
Όλοι οι τύποι θαλασσινών – συμπεριλαμβανομένων ψαριών, οστρακοειδών, μαλακίων και μαλακοστράκων – έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μικρή σε θερμίδες. Επίσης είναι μία πλούσια πηγή υγιεινών θρεπτικών συστατικών και χρήσιμων λιπών. Τα λευκά ψάρια ιδιαίτερα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και μεγάλη σε άπαχη πρωτεΐνη ενώ τα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Δείτε και ω 3 «βόμβες» υγείας! 
Ω 3 Λιπαρά οξέα, Σύμμαχος για την καρδιά 
Ω 3 λιπαρά οξέα – Μητρικό γάλα – Νευρικό σύστημα και εγκέφαλος

Είστε περίεργοι να μάθετε για τα οφέλη στην υγεία και τη διατροφή των θαλασσινών; Σε αυτή την ανάρτηση σας δίνουμε 6 λόγους να λατρέψετε όλων των ειδών τα θαλασσινά.

1. Προστασία από Καρδιοπάθεια
Τα θαλασσινά είναι ιδιαίτερα φιλικά προς την καρδιά. Μια Δανέζικη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν λίγο ή καθόλου ψάρι κάθε μήνα είναι κατά 50% πιο ευάλωτες σε καρδιοπάθειες από αυτές που έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ψάρια σπάνια είχαν τριπλό κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων. Οι διαπιστώσεις δημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συνδέσμου. Έχει αποδειχθεί ότι τα θαλασσινά μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιοπάθειας.
Δείτε Σημάδια που δείχνουν καρδιακά προβλήματα και πως θα τα εξαλείψετε
και Υπέρταση, αιτίες και εναλλακτικοί τρόποι καταπολέμησης

2. Προλαβαίνουν εγκεφαλικό εκφυλισμό
Μια επαναστατική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών έστω και μόλις μια φορά την εβδομάδα μπορεί να προφυλάξει το μυαλό από απώλεια μνήμης και γνωστικές διαταραχές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα θαλασσινά βοηθούν στη διατήρηση των νευρώνων της γκρίζας μάζας στο μυαλό οι οποίοι συνδέονται με τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες. Μελέτες επίσης έδειξαν ότι τα υγιεινά λίπη στα θαλασσινά βελτιώνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου ενώ προστατεύουν από τη φλεγμονή.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα θαλασσινά δεν είναι τηγανισμένα, οι ιδιότητες τους στην προστασία του μυαλού διατηρούνται. Μια δίαιτα πλούσια σε θαλασσινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο Νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων νοητικών προβλημάτων τα οποία συνδέονται με τον εκφυλισμό των γνωστικών λειτουργιών.
Δείτε και Η διατροφή «του εγκεφάλου» μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ

3. Βελτιώνουν το δέρμα και τα μαλλιά
Θέλετε να πετύχετε λαμπερές κοτσίδες και νεανική επιδερμίδα; Δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε ακριβά προϊόντα φροντίδας του δέρματος και των μαλλιών, μόνο να τρώτε περισσότερα θαλασσινά!

Μια δίαιτα χαμηλή σε ωφέλιμο λίπος μπορεί να προκαλέσει ανιαρό δέρμα και ξηρά, άγρια μαλλιά τα οποία θα σπάνε εύκολα. Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 στα θαλασσινά βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών. Τα ωφέλιμα λίπη θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν το ρίσκο δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

4. Μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη
Οι επιστήμονες αναλύουν τα οφέλη από τα θαλασσινά σε σχέση με την αντιμετώπιση σοβαρών πνευματικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε θαλασσινά σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ότι τα αντικαταθλιπτικά μόνα τους. Στις γυναίκες, αυτές που έλαβαν ημερήσια δόση λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 μείωσαν τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.
Δείτε ακόμη 6 σημάδια που προδίδουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη
και μείνετε μακρυά από τα… αντικαταθλιπτικά της κακιάς ώρας: Το Μάρκετινγκ της Τρέλας – Η Ιστορία των ψυχοφαρμάκων 1 – 2

5. Βελτιώνουν την Ανάπτυξη του Εγκεφάλου
Οι περισσότεροι τύποι θαλασσινών περιέχουν λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 τα οποία συνδέονται με καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου σε παιδιά. Μελέτες έδειξαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα ADHD σε παιδιά. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας πριν αυξήσετε την κατανάλωση θαλασσινών στα παιδιά σας για να μειώσετε τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων.

6. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα ωφέλιμα λίπη και μια μακριά λίστα θρεπτικών στοιχείων στα θαλασσινά δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι δυνατό, είναι ανθεκτικό σε συχνές λοιμώξεις και φλεγμονές. Τα θαλασσινά επίσης περιέχουν σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που ευνοεί την ανοσία. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά κάνουν το σώμα ανθεκτικό σε υιικές και βακτηριδιακές λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα, ο βήχας και η γρίπη.
Δείτε και Αιτίες για εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πως να το ενισχύσετε

«Τροφή»: Διαθέτω Ωμέγα 3 σε συμπλήρωμα διατροφής {ΆΡΙΣΤΟ Ω3, EPA και DHA, και λόγω της διπλής του απόσταξης (μοριακή εν κενώ) έχω εξασφαλίσει ότι είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}, με όλα του τα οφέλη στο ΑΚΈΡΑΙΟ.
 
Όσοι ενδιαφέρεστε, παρακαλώ επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές: Κρατήστε το μελάνι και δεν θα χάσετε 

Και η πικρή αλήθεια της συμπεριφοράς μας ΠΡΟΣΟΧΗ: Περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ψάρια σε λίγα χρόνια

Στοιχεία από:
bio365.blogspot.gr

glamorz.com
www.clickatlife.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.