Φυτά: Προστασία από κρύο και παγετό. Αντιμετώπιση ζημιών

fyta-prostasia-apo-kryo-kai-pageto-antimetopisi-zimion

Ο καιρός φέτος μας έχει δείξει τα… δόντια του για τα καλά και τα φυτά στο μπαλκόνι και στον κήπο χρειάζονται προφύλαξη από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Έτσι μόνο θα είναι εύρωστα και υγιή και θα δώσουν την Άνοιξη το μέγιστο της ανάπτυξής τους.

Χαμηλές θερμοκρασίες, παγετός, δυνατός αέρας, χιόνι· ο Χειμώνας απειλεί με πολλούς τρόπους τα φυτά σας. Ας δούμε, λοιπόν, με ποιες μεθόδους θα τα προφυλάξετε.

Πως θα αντιμετωπίσετε τον παγετό
Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο παγετός παγώνει το νερό μέσα στα κύτταρα του φυτού και σπάει τα τοιχώματα τους, όπως ακριβώς σπάει το μπουκάλι που ξεχάσαμε στην κατάψυξη. Αν μάλιστα το επόμενο πρωί βγει ο ήλιος, θα αποτελειώσει τα φυτά σας εξατμίζοντας όσο νερό τους είχε μείνει.

Μερικές συμβουλές για να γλιτώσετε από τα «δόντια» του:

– Διαλέξτε φυτά που αντέχουν στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας.

– Αποφύγετε τις αζωτούχες λιπάνσεις το Φθινόπωρο και το Χειμώνα που προκαλούν νέα τρυφερή βλάστηση.

– Αν στην περιοχή σας κάνει παγετούς, φροντίζετε να έχετε σε γλάστρα τα ευαίσθητα φυτά, ώστε να μπορείτε να τα μετακινήσετε σε προστατευμένη θέση 

Προστασία από το χιόνι 

– Μην περπατάτε πάνω στο γκαζόν όταν είναι σκεπασμένο με χιόνι.

– Αν το χιόνι καλύψει τα φυτά σας, δεν το τινάζετε και δεν το απομακρύνετε με νερό. Το χιόνι λειτουργεί σαν μονωτικό, αποτρέποντας τη θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 0° C. Αν όμως τα κλαδιά λυγίζουν από το βάρος, τινάζετε προσεκτικό πριν σπάσουν.  

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε όταν χιονίζει είναι το αλάτι που ρίχνουμε προκειμένου να λιώσει ο πάγος σε διαδρόμους και να ανοίξουν οι δρόμοι για τα αυτοκίνητα. Προσπαθήστε να μη ρίξετε αλάτι κοντά στα φυτά σας, γιατί θα τα κάψει. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε, όταν λιώσει το χιόνι, ποτίζετε τα φυτά συχνά και για αρκετή ώρα, ώστε να ξεπλυθεί το αλάτι όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Φροντίδα για τις ρίζες
Στην επιφάνεια κάθε γλάστρας, τοποθετήστε ξερά χόρτα, φύλλα ή άχυρο. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να κρατήσετε τη θερμοκρασία υψηλότερη στις ρίζες, χωρίς να εμποδίζεται το νερό του ποτίσματος να περνά προς αυτές. Για να προστατέψετε τις ρίζες των φυτών, αλλά και τις ίδιες τις γλάστρες -ιδιαίτερα αν είναι πήλινες-, μπορείτε να τις τοποθετήσετε μέσα σε μεγαλύτερες γλάστρες και ανάμεσα στα τοιχώματα να τοποθετήσετε φύλλα, λινάτσα, κλαδιά ή εφημερίδες, που λειτουργούν θερμομονωτικά.

Στα παρτέρια του κήπου μπορείτε να καλύψετε τα κενά ανάμεσα στα φυτά με ξερά φύλλα, κλαδιά ή καλά χωνεμένη κοπριά. Βάλτε ό,τι κλαδιά έχουν προκύψει από τα κλαδέματα των θάμνων και των δέντρων ή τα κομμένα χόρτα από το κούρεμα του χλοοτάπητα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά επεξεργασμένο φλοιό πεύκου, που θα προμηθευτείτε από τα κέντρα κήπου. Με τον τρόπο αυτό, θα βοηθήσετε τα φυτά σας να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες, την παγωνιά αλλά και το χιόνι.

Αλλάξτε τους θέση
Μεταφέρετε τα φυτά στο μπαλκόνι σε πιο απάνεμα και προστατευμένα σημεία, αν είναι δυνατόν κοντά σε τοίχους. Τοποθετήστε τα κοντά το ένα με το άλλο. Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, τυλίξτε τα ευαίσθητα φυτά με πλαστικό, κατά προτίμηση αυτό με τις «φουσκάλες» (Αεροπλάστ), που είναι πολύ καλό μονωτικό. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε σε 2-3 σημεία μικρές τρύπες για να αναπνέουν.

fyta-prostasia-apo-kryo-kai-pageto-antimetopisi-zimion

Πως θα αντιμετωπίσετε τις ζημιές από τον παγετό
Αν δεν προλάβατε να πάρετε τα απαραίτητο μέτρα για το κρύο κι ο πάγος σας έκανε ζημιές, πώς θα σώσετε ό,τι απέμεινε:

– Αφήστε τον πάγο να λιώσει μόνος του και μη βρέξετε τα φύλλα, γιατί θα δημιουργήσετε και άλλα στρώματα πάγου. Αν, παρ’ όλα αυτά, υπάρξουν προβλήματα στα φυτά μετά από μια χιονόπτωση, προσπαθήστε να δράσετε μεθοδικά, ώστε να τα βοηθήσετε να ανακάμψουν. Μην κλαδέψετε χαλασμένα κλαδιά αμέσως μετά το χιόνι. Περιμένετε πρώτα να ζεστάνει λίγο ο καιρός. Έτσι, θα αποφύγετε προβλήματα από ενδεχόμενη νέα παγωνιά. Απομακρύνετε μόνο τα κλαδιά που έχουν σπάσει και είναι επικίνδυνα. 

– Προστατεύετε από τον πρωινό ήλιο όσα φυτά φαίνονται να έπαθαν ζημιές από τον πάγο, με ένα μαύρο πλαστικό ή με όποιον τρόπο είναι πρόσφορος.

– Την Άνοιξη, κι αφού δείτε νέα βλάστηση, κλαδεύετε 2-3 μάτια πιο κάτω από το σημείο όπου αρχίζει η νέκρωση από το κάψιμο. Σε μεγάλα φυτά, όπως μια ηλικιωμένη πορτοκαλιά π.χ., μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε πολλούς μήνες για να δούμε τι έχει σωθεί.

– Δίνετε τακτικά λίπασμα να βοηθήσουμε τη νέα βλάστηση, αλλά και την ανάπτυξη της ρίζας.

– Επιθεωρούμε προσεκτικά το σύστημα αυτόματου ποτίσματος για τυχόν ζημιές.

Το πότισμα θέλει προσοχή
Το πότισμα το χειμώνα, αν και είναι απαραίτητο, πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να μην προκαλεί προβλήματα. Ποτίζετε τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές και το νερό πιο ζεστό. Αποφύγετε το πότισμα όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι, αλλά καταβρέχετε τα φύλλα μετά από δυνατό και ξηρό αέρα.

Προφύλαξη από τον αέρα
Αν ο κήπος ή το μπαλκόνι σας βρίσκονται σε περιοχή με πολύ αέρα, θα πρέπει να προβλέψετε να δημιουργήσετε ανεμοφράκτες. Στον κήπο, τοποθετήστε μια δεντροσειρά από κατάλληλα δέντρα στο σημείο ή στα σημεία που φυσά πιο συχνά. Στο μπαλκόνι, τοποθετήστε κάποιες μεγάλες και βαριές γλάστρες με κατάλληλα πυκνά φυτά το ένα δίπλα στο άλλο. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα άλλο «τείχος» που θα προστατεύει τα υπόλοιπα φυτά.

Φροντίστε τα και μέσα στο σπίτι
Όταν σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες, αλλάζουν οι συνθήκες και για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Τις κρύες ημέρες, που οι χώροι θερμαίνονται περισσότερο, μειώνεται το ποσοστό της υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης για τα φυτά που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να τα ποτίζετε όποτε χρειάζεται, να καταβρέχετε τα φύλλα τους και να τοποθετείτε ένα σκεύος με νερό πάνω στα σώματα για να αυξάνεται η υγρασία στο χώρο. Αν τα φυτά είναι τοποθετημένα κοντά σε σώματα θέρμανσης, απομακρύνετέ τα, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν. Επίσης, απομακρύνετέ τα από σημεία όπου δημιουργούνται ψυχρά ρεύματα όταν ανοίγετε τα παράθυρα για να αερίσετε.
Δείτε και Φυτά εσωτερικού χώρου. «Φίλτρα» για τον αέρα του σπιτιού και όχι μόνον!

Γενικά, τα φυτά που είναι καλά ενυδατωμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες και την παγωνιά. 

Εφόσον θέλετε να έχετε φυτά, φροντίστε να τα περιποιήστε σωστά γιατί είναι ολοζώντανα, αλλιώς δεν είναι ανάγκη να τα ταλαιπωρείτε, εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη τους: Τα φυτά έχουν ψυχή, αισθάνονται, διαισθάνονται, «βλέπουν», «ακούνε», έχουν μνήμη. 

Σσσσ, φυτά και λαχανικά ακούν και αντιδρούν ως ζωντανοί οργανισμοί 

Μπορούν να νιώσουν πόνο τα φυτά; Ένα απίστευτο βίντεο 

Δείτε ακόμη: Φυτά και Ανθρώπινη Αύρα!

Χρήσιμες Συμβουλές για τα φυτά μας!

και Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση υποθερμίας από έκθεση στο κρύο. Άμεση φροντίδα για βλάβες από το κρύο

Στοιχεία από:
Οικολογική φροντίδα των φυτών 
www.vita.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.