MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΖάχαρο και Ινσουλίνη: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο

Ζάχαρο και Ινσουλίνη: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο

Ζάχαρο και Ινσουλίνη: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο

Ζάχαρο και Ινσουλίνη: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο

Τα στοιχεία για τη συσχέτιση των δύο ασθενειών χρονολογούνται απ’ τη δεκαετία του ’50, όταν δημοσιεύθηκαν οι πρώτες παρατηρήσεις. Ωστόσο μόλις τα τελευταία χρόνια συγκεντρώθηκαν στοιχεία από πολλές μελέτες για να αναλυθούν συνδυαστικά – και με αυτή την ανάλυση τεκμηριώθηκε η ύπαρξη της συσχέτισης.

Τα στοιχεία ήταν αρκετά ισχυρά ώστε οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις της ογκολογίας και της διαβητολογίας στις ΗΠΑ, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Σε κοινή δήλωσή τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «CA: A Cancer Journal for Clinicians», η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) και η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), ανέφεραν πως ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Στην πραγματικότητα», έγραφαν τότε,

«οι διαβητικοί διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του ήπατος, του παγκρέατος και του ενδομητρίου (σ.σ. είναι το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας)». Επιπλέον, έχουν 20-50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και της ουροδόχου κύστεως, αλλά και άλλε μορφές καρκίνου σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς.

Ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη ο κίνδυνος που διατρέχουν φαίνεται ότι είναι χαμηλότερος, αν και άλλα νεώτερα στοιχεία το διαψεύδουν.

«Τα υπάρχοντα στοιχεία συνηγορούν ότι

διαβήτης και καρκίνος συνυπάρχουν πιο συχνά απ’ όσο θα μπορούσε να εξηγήσει η σύμπτωση», λέει ο παθολόγος-διαβητολόγος Ιωάννης Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Ιατρείου Διαβήτη & Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας.

«Οι πιθανές εξηγήσεις της συσχέτισης είναι οι κοινοί παράγοντες κινδύνου που έχουν τα δύο νοσήματα, καθώς και η υπεργλυκαιμία (δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και διάφορες άλλες μεταβολικές διαταραχές».
Σακχαρώδης διαβήτης, Αύξηση ζαχάρου αίματος, Αίτια και Θεραπεία 

Στους κοινούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 συμπεριλαμβάνονται

Για πολλούς από αυτούς τους παράγοντες, η κοινή συνιστώσα είναι

η αντίσταση των ιστών στην δράση της ινσουλίνης που οδηγεί σε υπερινσουλιναιμία, κατά τον κ. Ιωαννίδη.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που βοηθά τον μεταβολισμό του σακχάρου, αλλά ταυτοχρόνως έχει και αναβολικές δράσεις: βοηθά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων – και ο καρκίνος οφείλεται στον ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από την αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης η οποία οδηγεί σε υπερπαραγωγή της ορμόνης (δηλαδή υπερινσουλιναιμία) σε μία προσπάθεια του οργανισμού να ρυθμιστεί το σάκχαρο, σύμφωνα με ειδικούς από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.
Αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία: Τι είναι και επιπτώσεις 

Η χαμηλή ινσουλίνη, εχθρός του καρκίνου

Έρευνα Ιταλών δείχνει ότι τα γεύματα με χαμηλά λιπαρά μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.
Ακόμη έναν σημαντικό λόγο για να διατηρούμε, μέσω της διατροφής, τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα ανακάλυψαν Ιταλοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, όποιος έχει χαμηλά επίπεδα της ορμόνης, έχει και μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Η μελέτη διεξήχθη σε 200 γυναίκες και τα αποτελέσματά της έρχονται να τονίσουν τη στενή σχέση μεταξύ του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου και των διαφόρων προβλημάτων υγείας που προκύπτουν από κακή διατροφή, παχυσαρκία, υπέρταση, χοληστερίνη, αλλά τώρα και την ινσουλίνη.

Δυτική διατροφή: Βλάπτει το έντερο και συνδέεται με σωρεία παθήσεων 

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Αντρέα ντε Σέντσι, διευθυντή του τμήματος Ογκολογίας στο νοσοκομείο Γκαλέρια στη Γένοβα, και τον Μπερνάρντο Μπονάνι, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας στο Μιλάνο, στόχος ήταν να γίνει σαφές πως η διατροφή που διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης έχει προστατευτική δράση ως προς την εκδήλωση του καρκίνου.

Κι αυτό διότι όταν τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό είναι χαμηλά, το σώμα αρχίζει να καίει το λίπος για να πάρει ενέργεια, με αποτέλεσμα το άτομο να χάνει βάρος μόνο από τον λιπώδη ιστό, χωρίς να επηρεάζεται η μυϊκή μάζα του σώματος.

Επομένως, εάν κάποιος διατηρήσει χαμηλά την παραγωγή ινσουλίνης του για αρκετές ώρες, όχι μόνο κάνει τη δίαιτα πιο αποτελεσματική, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Κάποιοι από τους καρκίνους που έχουν συσχετιστεί με την κακή διατροφή είναι του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου, του ορθού και του παγκρέατος.
Καρκίνος, Φλεγμονές, Μεταστάσεις, Διατροφή και Ιχθυέλαιο 

Μοριακή εξήγηση

Η συσχέτιση διερευνήθηκε και σε γονιδιακό επίπεδο από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund, στη Σουηδία. Όπως ανακοίνωσαν πέρυσι, βρήκαν μία πιθανή μοριακή εξήγηση για το φαινόμενο: όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά (δηλαδή κάποιος έχει διαβήτη) ενεργοποιείται ένα γονίδιο που λέγεται TCF.

Η ενεργοποίηση αυτού του γονιδίου αποτελεί τροχοπέδη για ένα άλλο γονίδιο, το p53, το οποίο θεωρείται ένας από τους «προστάτες» του ανθρώπινου γονιδιώματος, διότι ο ρόλος του είναι η αναχαίτιση του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων – δηλαδή της καρκινογένεσης. Το γονίδιο p53 έχει σχετισθεί, μεταξύ άλλων, με την προστασία από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του ήπατος.

Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι το «ζάχαρο» είναι αιτία του καρκίνου.

Σαφώς όμως δείχνουν ότι κάτι ενώνει διαβήτη και καρκίνο. Στην καλύτερη περίπτωση σημαίνουν πως οι διαβητικοί θα πρέπει να έχουν το νου τους και να προσπαθούν να υιοθετούν μέτρα που θα τους προστατεύουν:

καλή ρύθμιση του σακχάρου, σωστή διατροφή, αποφυγή της παχυσαρκίας και συστηματική σωματική δραστηριότητα είναι ό,τι πιο σοφό μπορούν να πράξουν, κατά τον κ. Ιωαννίδη.
Το σοβαρό είναι πως πολλοί μπορεί να είμαστε σε ΠΡΟ διαβητικό στάδιο και να μην το ΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ: Μήπως έχω διαβήτη; Συμπτώματα και απαραίτητες εξετάσεις 

Γεύματα που δεν ωθούν το πάγκρεας να παραγάγει ινσουλίνη

Τα τρόφιμα που κρατούν μειωμένη την ινσουλίνη είναι το γάλα, τα ψάρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα μήλα. Αυτά που την αυξάνουν είναι το κόκκινο κρέας, το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, τα σνακ, τα γλυκά και τα ανθρακούχα αναψυκτικά με ζάχαρη.
Διατροφή: Μπορεί να Αναγεννήσει το Πάγκρεας-Να Αναστρέψει τον Διαβήτη 

Στην ίδια μελέτη (Ιταλία) επισημαίνεται και η αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε άτομα που έχουν πολύ λιπώδη ιστό, καθώς τα λιποκύτταρα έχουν ιδιαίτερα φλεγμονώδη δράση.

Μάλιστα, το σώμα τα αναγνωρίζει και αντιδρά σαν να επρόκειτο για καταπολέμηση λοίμωξης, για την οποία αρχίζει να παράγει μια σειρά από πρωτεΐνες, οι οποίες ως τελικό αποτέλεσμα προκαλούν διάφορες ασθένειες, περιλαμβανομένου του καρκίνου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology».

Στοιχεία από www.tanea.gr 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

“Τροφή-Φάρμακο”: Διατηρούμε υπό έλεγχο το ζάχαρο με την κατάλληλη διατροφή, άσκηση και με φυσικά συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά ως προς αυτήν την κατεύθυνση:

Συνένζυμο Q10:

Είναι ένας εξαιρετικά απλός τρόπος για να αποκαταστήσετε τα ανεπαρκή επίπεδα και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μπορεί να σας παρέχει γενικότερη προστασία από τις επιδράσεις της αυξημένης γλυκόζης στον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο. 

Γαϊδουράγκαθο:

Μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συμβάλλοντας θετικά σε περιπτώσεις διαβήτη. Η σιλυμαρίνη (ουσία του) επίσης φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τα επίπεδα των λιπιδίων σε ασθενείς με διαβήτη, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση καθώς σύμφωνα με έρευνες το οξειδωτικό στρες μπορεί να συνεισφέρει στην δυσλειτουργία του παγκρέατος των β-κυττάρων, στη μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Το παράγωγο λιπίδιο των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων ονομάζεται προτεκτίνη DX (PDX) και μιμείται ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προτεκτίνη DX θα μπορούσε να αποτελέσει μια φυσική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 και την αντίσταση στην ινσουλίνη στον άνθρωπο.

Μαστίχα Χίου: 

Η χορήγηση μαστίχας Χίου σχετίζεται με βελτίωση της γλυκαιμικής ρύθμισης και με μείωση της περιμέτρου της μέσης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από την αντιδιαβητική αγωγή που παίρνουν.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com   

Μπορείτε να δείτε ακόμη: 14 συμπτώματα ότι έχετε αυξημένο ζάχαρο. Ποια τρόφιμα το μειώνουν

και Πως η ορμονική ισορροπία αποτρέπει τον καρκίνο 

Αντίσταση στην ινσουλίνη: 11 Βότανα-τροφές που την αντιστρέφουν 

Πάγκρεας-Ινσουλίνη-Υπογλυκαιμία-Υπερινσουλιναιμία: Δράση και συνέπειες στον οργανισμό
Ζάχαρο και Ινσουλίνη: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια