MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΦρούταΒύσσινο: Ξινό κεράσι με 17 ευεργετικές ουσίες-Συνταγή βυσσινάδας

Βύσσινο: Ξινό κεράσι με 17 ευεργετικές ουσίες-Συνταγή βυσσινάδας

Βύσσινο: Ξινό κεράσι με 17 ευεργετικές ουσίες-Συνταγή βυσσινάδας
φώτο Βύσσινο: Ξινό κεράσι με 17 ευεργετικές ουσίες-Συνταγή βυσσινάδας

Βύσσινο: Ξινό κεράσι με 17 ευεργετικές ουσίες-Συνταγή βυσσινάδας

Βύσσινο: Ξινό Αλλά Θαυματουργό Βύσσινο: Ξινό κεράσι με 17 ευεργετικές ουσίες-Συνταγή βυσσινάδας

Το βύσσινο είναι φρούτο αγαπημένο και στην κυριολεξία συνυφασμένο με τη μυρωδιά της μαστίχας και τη γλύκα της παγωμένης βανίλιας. Όσοι πρόλαβαν, θυμούνται τη σπιτική, νόστιμη, παγωμένη βυσσινάδα που πρόσφερε η οικοδέσποινα το κατακαλόκαιρο στους επισκέπτες της.

Δεν ξεχνούν επίσης ότι το γυάλινο βαζάκι με το γλυκό βύσσινο γινόταν ανάρπαστο σε όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειας, γι’ αυτό και κρυβόταν επιμελώς σε κάποιο μυστικό ντουλάπι, ώστε να μην αδειάσει σε απρόβλεπτο χρόνο.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά του χρησιμοποιούνται συχνά σε φαρμακευτικά σιρόπια και σκευάσματα.

Βύσσινα ονομάζονται οι ξινοί καρποί και είναι μια ποικιλία του δένδρου της κερασιάς (Prunus). Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός.

Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία.

Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι – γνωστό και ως Prunus avium στους βοτανολόγους – και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο (επιστημονική ονομασία Prunus cerasus).

Για τον τόπο καταγωγής του φρούτου, κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ ου και το όνομα) κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία. Τα κεράσια είναι γλυκά, όξινα και στυφά και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό.

Εξουδετερώνουν την πνευματική κόπωση, είναι άρα πολύ χρήσιμα στους μαθητές ειδικά σε περιόδους εξετάσεων (του τέλους της σχολικής χρονιάς για παράδειγμα, που συμπίπτει με την εποχή που υπάρχουν σε αφθονία τα κεράσια), γι’ αυτό συστήνουμε να τρώνε τουλάχιστον δύο με τρία κιλά κεράσια την εβδομάδα.

Στην Ελλάδα παράγονται στον Κολινδρό Πιερίας, στην Έδεσσα, στα Γρεβενά, στη Βόρεια Χίο και σε αρκετές άλλες περιοχές της, βόρειας κυρίως, Ελλάδας.

Η οξύχυμος κερασιά παράγει ξινά κεράσια. Τόσο ξινά που οι νοικοκυρές, για να τα κάνουν γλυκό του κουταλιού, χρησιμοποιούν ίσα μέρη ζάχαρης και καρπού. Όταν όμως δέσει το σιρόπι τους, γίνεται το πιο λαχταριστό διακοσμητικό σε παγωτά, όπως το καϊμάκι και η βανίλια και, όταν αραιωθεί με νερό, ο πιο εύγευστος χυμός. 

Πρόκειται για τα βύσσινα, που εμφανίστηκαν και θα μείνουν για πολύ λίγο στα οπωροπωλεία, γιατί είναι φρούτα ανόθευτα από βιολογικές μεταλλάξεις και η εποχή της συγκομιδής τους είναι πολύ μικρή. Οπότε, αναζήτησέ τα έγκαιρα!

Διατροφική αξία

Τα κεράσια και τα βύσσινα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά: σε ανθοκυανίνες, που ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού και σε κερκετίνη που πιθανόν βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης μία καλή πηγή ινών, καλίου και Βιταμινών Α και C.

Δίνουν 47 θερμίδες / 100γρ,
11.9 γρ. υδατανθράκες,
81.5 γρ. νερό και
1.7 γρ. φυτικές ίνες.

Δυναμωτικός καρπός

Δεν το τρώνε όμως όλοι οι λαοί ως γλύκισμα. Όσοι αντέχουν την ξινή αλλά αρωματική γεύση του απολαμβάνουν το φρούτο στη φυσική του κατάσταση ή αποξηραμένο, οπότε είναι εξαιρετικό για δίαιτα.

Θεωρείται δυναμωτικός καρπός, ωφέλιμος για την αναιμία, το άσθμα, τις νόσους των νεφρών και του ήπατος, καθώς και για τις αρθρίτιδες, αφού μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος

Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη C (ωμό) και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως ανθοκυανίνες (περισσότερες από ό,τι στα κεράσια), που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τα βλαβερά επακόλουθά τους στον οργανισμό.

Επομένως, αποτρέπει την ανάπτυξη όγκων, τις φλεγμονές και ενδείκνυται για όσους έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι αθλητές με καταπονημένους μυς πίνουν τον χυμό του ως παραδοσιακή παυσίπονη συνταγή.

Οι 17 ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει του προσδίδουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ δύο από αυτές (καμπφερόλη, κουερσετίνη ή κερκετίνη) βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την όραση.

Η δε βιταμίνη Α που εμπεριέχει, είναι δεκαπλάσια από ό,τι στα κεράσια.

Κεράσια και βύσσινα – Θεραπευτικές ιδιότητες

Ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση. 

Η περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά άλατα αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας.

Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα.

Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, τα καθιστούν έξοχα υπακτικά, με ισχυρή καθαρτική δράση.

Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που περιέχουν, δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους.

Είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών.

Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά – φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες ανήκουν σε οικογένεια φυτικών ουσιών που δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα σε πολλά είδη φρούτων. Σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος

Έτσι η κατανάλωση κερασιών και βύσσινων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη κατά του διαβήτη.

Οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης, θα μπορούσαν να επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Δείτε και Ανθοκυανίνες: Τι είναι και που ωφελούν

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιδιότητα του χυμού βύσσινου είναι ότι δρα ως φυσικό αγχολυτικό και μυοχαλαρωτικό.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό Experimental Biology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατανάλωση δύο ποτηριών χυμού βύσσινου αντιμετωπίζει την αϋπνία.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λουιζιάνα με τη συμμετοχή εθελοντών ηλικίας άνω των 68 ετών, οι οποίοι για δύο εβδομάδες έπιναν χυμό βύσσινο δύο φορές την ημέρα, επειδή υπέφεραν από αϋπνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, πέρασαν δύο βδομάδες χωρίς να πίνουν χυμό και ακολούθησαν άλλες δύο, κατά τις οποίες οι ερευνητές τους χορήγησαν placebo (ψευδοφάρμακο).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι

ο χυμός βύσσινου βοήθησε τους συμμετέχοντες να κοιμούνται έως και 90 λεπτά περισσότερο και είχαν βαθύτερο και ποιοτικότερο ύπνοΑυτό συμβαίνει γιατί τα βύσσινα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνες και ένζυμα που αυξάνουν την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που συνδέεται με τον ύπνο.

Επίσης, παρόλο που περιέχουν λιγότερη τρυπτοφάνη από εκείνη που χορηγούν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, τα βύσσινα διαθέτουν ουσίες που προλαμβάνουν τη διάσπαση της τρυπτοφάνης, η οποία έχει έτσι τη δυνατότητα να δράσει όπως πρέπει.

«Οι ουσίες αυτές προφανώς βοηθούν στη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας της τρυπτοφάνης για τη σύνθεση της σεροτονίνης, που παρουσιάζει θετική επίδραση σε ότι αφορά τον ύπνο», εξηγεί στην ανακοίνωση των ερευνητών ο Φρανκ Λ. Γκρίνγουει, εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης.
Δείτε και Η σεροτονίνη επηρεάζει καθοριστικά ευτυχία κι επιτυχία

Άλλα ενδιαφέροντα

Στην Ελλάδα, τα περίφημα γλυκά του κουταλιού γίνονται τόσο από τις γλυκές όσο και από τις υπόξινες ποικιλίες. Τα δε κουκούτσια, χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο «μπράντυ».

To φρούτο αυτό κατάφερε να γλιτώσει από τα βιολογικά βελτιωτικά και να παραμείνει πιστό στον φυσικό του προορισμό: να ωριμάζει, δηλαδή, το Καλοκαίρι και μόνο το Καλοκαίρι, υποχρεώνοντάς μας να το γευόμαστε μόνο μερικές εβδομάδες το χρόνο.
Γενικά, προτιμήστε το κάθε τρόφιμο στην εποχή του Τρόφιμα εκτός εποχής: Εύκολη λύση ή μήπως Διατροφική παγίδα;

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Προτιμήστε να καταναλώσετε κεράσια την εποχή τους (Μάιο – Ιούλιο, ενώ τα βύσσινα κυρίως τον Ιούλιο). Επιλέξτε τα με σφιχτή σάρκα, να είναι συμπαγή και γυαλιστερά χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Διατηρήστε τα κεράσια στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά.

TIP: Αποτελούν ιδανική τροφή για μαθητές σε περιόδους εξετάσεων. Πλούσια σε Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενισχύουν την συγκέντρωση και μειώνουν την πνευματική κόπωση.

Έτσι λοιπόν, όσοι δεν πίνουν χυμό βύσσινο, καλό θα ήταν να τον εντάξουν στις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλαπλά.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης χυμού βύσσινου είναι η σπιτική παραγωγή του.

Έτσι ο χυμός διατηρεί μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, μπορούμε να ελέγξουμε τη θερμιδική πυκνότητά του, αφού καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι την ποσότητα καθώς και το είδος της γλυκαντικής ουσίας που θα χρησιμοποιήσουμε και φυσικά δεν υπάρχει προσθήκη συντηρητικών και άλλων τεχνητών ουσιών στον χυμό μας. 

Δείτε και Τα γλυκαντικά της φύσης! αν και πολύ φοβάμαι πως η χρήση ζάχαρης είναι απαραίτητη, καθώς κανένα από τα υπόλοιπα δεν μπορεί να πήξει (δέσει) την συνταγή μας. 

Το καλό όμως είναι ότι στην συνέχεια για να φτιάξουμε την βυσσινάδα μας, θα χρειαστούμε μόνο μία μικρή ποσότητα από το μείγμα μας, έτσι ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση ζάχαρης και όπως και να το κάνουμε είναι ένα σπιτικό δροσιστικό χίλιες φορές προτιμότερο από τα αναψυκτικά με τις 10 κουταλιές ζάχαρη ανά τεμάχιο και όχι μόνον: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΙΝΟΥΜΕ σκευάσματα τύπου COLA.

Μια συνταγή για σπιτική βυσσινάδα είναι η εξής:

  • Αφαιρέστε τα κοτσανάκια από τα βύσσινα, πλύνετε τα και βάλτε τα μέσα σε βαθιά κατσαρόλα με πολύ λίγο νερό να βράσουν ίσα που να μαλακώσουν.
  • Όταν κρυώσουν, περάστε τα από το σουρωτήρι πιέζοντας και μαζέψτε το ζουμί τους.
  • Μετρήστε το ζουμί και προσθέστε ίση ποσότητα ζάχαρης ή ανάλογη ποσότητα άλλης γλυκαντικής ουσίας, ανακατέψτε και αφήστε για 2 ώρες.
  • Αφαιρέστε τυχόν αφρό που υπάρχει και βράστε τη βυσσινάδα μέχρι να δέσει, ξαφρίζοντας προσεχτικά.
  • Όταν η βυσσινάδα έχει δέσει, προσθέτετε τον χυμό ενός λεμονιού ανά κιλό φρούτων.

Αποθηκεύεστε σε καθαρά μπουκάλια – έτσι θα έχετε ένα δροσερό ποτό για όλον τον χρόνο.
Επίσης, μπορείτε να την προσθέσετε ως γλυκαντικό στο τσάι σας, θα σας δώσει μια ιδιαίτερη γεύση.

Στοιχεία από  
koxyli.gr 
www.misswebbie.gr 
www.cooklos.gr 
www.tospitiko.com  
medlabgr.blogspot.com 
www.mednutrition.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια