MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΒούτυρο ή Μαργαρίνη: Ποιά είναι η υγιεινή επιλογή;

Βούτυρο ή Μαργαρίνη: Ποιά είναι η υγιεινή επιλογή;

Βούτυρο ή Μαργαρίνη: Ποιά είναι η υγιεινή επιλογή;
φώτο Βούτυρο ή Μαργαρίνη: Ποιά είναι η υγιεινή επιλογή;

Βούτυρο ή Μαργαρίνη: Ποιά είναι η υγιεινή επιλογή;

Υπάρχουν πολλές και αντιφατικές απόψεις σχετικά με το αν είναι πιο υγιεινό το βούτυρο ή η μαργαρίνη και εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση από τους ειδικούς. Πριν προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, ας δούμε τι είναι το κάθε ένα από αυτά τα δύο προϊόντα και ας μελετήσουμε τη διατροφική τους αξία.

Λίγα λόγια για το βούτυρο

Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, που παρασκευάζεται από την κρέμα που βρίσκεται στην κορυφή του γάλακτος. Τα περισσότερα βούτυρα είναι φυσικά ενώ υπάρχουν και μερικά με αλάτι, αρωματικές ουσίες και συντηρητικά. Το βούτυρο χρησιμοποιείται κυρίως για να απλώνεται στο ψωμί, αλλά και στο μαγείρεμα στην κατσαρόλα, στο φούρνο και στο τηγάνι.

Το βούτυρο είναι πιο φυσικό και νόστιμο από τη μαργαρίνη. Είναι καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ. Ωστόσο, περιέχει χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.

“Τροφή” – Αναφέρεται παραπάνω:
– Το βούτυρο είναι πιο φυσικό και νόστιμο από τη μαργαρίνη: Το βούτυρο, εφόσον ΔΕΝ περιέχει συντηρητικά, πρόσθετα, χρώματα, αρώματα και επιπλέον αλάτια είναι το ΜΟΝΟ φυσικό προϊόν από τα δύο, όπως θα δούμε και παρακάτω, καθώς η μαργαρίνη είναι ένα ΤΕΧΝΗΤΌ “τρόφιμο”. Όσο για την νοστιμιά τους, δεν τίθεται θέμα.

Τα κορεσμένα λίπη μπορεί να αυξήσουν την LDL χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) καθώς και την HDL χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη), αλλά δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την επίδραση της LDL χοληστερόλης.

Συνιστάται η μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπών σε όχι περισσότερο από το 7% των συνολικών θερμίδων ημερησίως. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 15 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά ημέρα, σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων την ημέρα. Μόνο μια κουταλιά της σούπας βούτυρο (περίπου 14 γραμμάρια), περιέχει 7 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

“Τροφή”: Αναφέρεται

– Ωστόσο, περιέχει και υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών: Όμως, αυτό το θρεπτικό στοιχείο κατηγορήθηκε λανθασμένα ως επικίνδυνο. Τα κορεσμένα λίπη παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέρα από το να υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να διατηρούν την ακεραιότητα των κυττάρων, το σημαντικότερο πλεονέκτημα τους είναι η σταθερότητα τους.

Αυτό σημαίνει πως δεν καταστρέφεται η δομή τους κατά το μαγείρεμα και συντηρούν και τα υπόλοιπα έλαια από την οξείδωση, ακόμα και μέσα στο σώμα. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί η οξείδωση των λιπών μέσα στον οργανισμό είναι αυτή που δημιουργεί τις λεγόμενες βλαπτικές ελεύθερες ρίζες.

Επίσης, αυτά τα λίπη έχουν ήδη αναγνωριστεί ως βασικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορισμένων ορμονών και έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην μεταφορά και την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.
Για περισσότερα Η απενοχοποίηση των κορεσμένων λιπαρών 

Το βούτυρο είναι επίσης μια σημαντική πηγή διαιτητικής χοληστερόλης.

Η υπερβολική χοληστερόλη δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία, λόγω του ότι οι αποθέσεις λίπους, σταδιακά φράζουν τις αρτηρίες, κάνοντας λιγότερο αποτελεσματική τη ροή του αίματος προς την καρδιά, τον εγκέφαλο και προς άλλα μέρη του σώματος. Η διαιτητική χοληστερόλη, που βρίσκεται μόνο στα ζωικά προϊόντα, έχει μικρότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος από ό,τι το λίπος που τρώμε στα φαγητά και τη συνολική πρόσληψη λίπους.

“Τροφή”: Αναφέρεται

Το βούτυρο είναι επίσης μια σημαντική πηγή διαιτητικής χοληστερόλης: Όμως, η χοληστερόλη που περιέχεται στα τρόφιμα το πολύ – πολύ να επηρεάσει το 20% του επιπέδου της χοληστερόλης, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι δρα ενάντια στην υγιεία μας, το αντίθετο κιόλας, καθώς είναι μία πολύ απαραίτητη ουσία που, καθόλου τυχαία, την παράγει ο οργανισμός μας προς όφελός του: Λιπαρά και Χοληστερόλη: Ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο 

Παρακάτω, θα αποδείξουμε πότε και πως ένα τρόφιμο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και βέβαια, δεν αφορά την ουσία που εμπεριέχεται σε αυτά.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα ανταποκρίνονται περισσότερο στη διαιτητική χοληστερόλη από ό,τι άλλα. Συνιστάται η μείωση της πρόσληψης χοληστερόλης, σε 200 mg ανά ημέρα. Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, περιέχει 30 mg χοληστερόλης. Το βούτυρο μπορεί επίσης να περιέχει ελάχιστα ίχνη των ορμονών και των αντιβιοτικών που δίνονται στα ζώα. 

“Τροφή¨: Αυτό είναι πράγματι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο όμως δεν ευθύνεται το βούτυρο ή ο γάλα, αυτά καθε αυτά, αλλά αποκλειστικά και μόνο εμείς οι ίδιοι: Γάλα και γαλακτοκομικά: Η δραματική μετατροπή μιας θρεπτικότατης τροφής 

Το βούτυρο, λοιπόν δεν είναι κακό για σας.

Στην πραγματικότητα, είναι υγιές, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ευεργετικά κορεσμένα λίπη, το είδος της χοληστερόλης που είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και διάφορες φυσικές ενώσεις με αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές, ακόμα και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Δείτε ακόμη: Βούτυρο το παρεξηγημένο: Αποδεδειγμένα μία υγιεινή επιλογή
και βέβαια αν το φτιάξουμε και μόνοι μας από πρώτες ύλες που να γνωρίζουμε την προέλευσή τους. είναι το ιδανικό: Πως φτιάχνουμε σπιτικό βούτυρο

Ας μιλήσουμε για την μαργαρίνη

Η μαργαρίνη είναι ένα τεχνητό προϊόν που αποτελείται κυρίως από υδρογονωμένο φυτικό έλαιο. Η «σκλήρυνση» του φυτικού ελαίου με τη διοχέτευση υδρογόνου σε υψηλή θερμοκρασία, παράγει τη μαργαρίνη.

Ούσα φυτικής προέλευσης, δεν έχει καμία διαιτητική χοληστερόλη. Επίσης περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα «καλών» ακόρεστων λιπαρών – πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη – καθώς παράγεται από φυτικά έλαια (όπως τα έλαια από κανόλα-κραμβέλαιο, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο), τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ακόρεστων λιπών.

Αυτά τα ακόρεστα λίπη μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη LDL και αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη HDL στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακές παθήσεις.

“Τροφή”: Για να δούμε, λοιπόν, αυτά τα… ωφέλιμα λάδια (εκτός του ελαιολάδου που πράγματι είναι ότι καλλίτερο για την υγιεία και το λάδι καρύδας, που από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, το ανταγωνίζεται επάξια). Το ότι είναι φυτικά παράγωγα τα κάνει και ευεργετικά για την υγιεία; Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν όσους μαγειρεύουν με φυτικά έλαια

και μήπως με το “ζόρι”, εφόσον δεν είναι ευρέως γνωστό και δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση, μας κάνουν εν αγνοία μας να τρώμε ΓΕΝΕΤΙΚΆ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΈΝΑ τρόφιμα; Είναι η Σόγια επικίνδυνη;
Κραμβέλαιο ή λάδι κανόλα (Canola) και υγιεία.

Ο τύπος των φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαργαρίνης,

μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των απαραίτητων λιπαρών οξέων, ωμέγα-6 και ωμέγα-3. Το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών και λίγα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ το έλαιο λιναριού, το σογιέλαιο και το έλαιο από κανόλα, περιέχουν ικανοποιητικά ποσοστά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν άφθονα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και όχι αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, οι μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρών, μειώνουν την επίδραση των ω-3.

“Τροφή”: Δεν φαντάζεστε πόσο σοβαρό είναι το θέμα των λιπαρών οξέων και της ΙΣΟΡΡΟΠΊΑΣ τους

– Το ωμέγα-6 είναι ευεργετικό για το σώμα μας μόνο εάν η αναλογία ωμέγα-6 και ωμέγα-3 είναι 3 προς 1. Τα λιπαρά ψάρια και το μουρουνέλαιο θεωρούνται πηγές ωμέγα-3. Ωστόσο, δεν καταναλώνουμε αρκετά από αυτά. Η τρέχουσα αναλογία στην Αμερική είναι 50: 1. (όσοι έχουν καρκίνο έχουν τέτοιες αναλογίες/ανισορροπίες!!).

Εκτός αυτού, ο πολιτισμός μας έχει επιδοθεί σε κατάχρηση επεξεργασμένα προ-συσκευασμένων τροφίμων, έτσι, προσθέτοντας τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί με φυτικά λάδια κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
Δείτε ακόμη: Προσοχή: Γιατί τα σπορέλαια είναι επικίνδυνα για την υγεία
και Καταστροφή της υγείας, η δυσαναλογία Ω 3 και Ω6 λιπαρών

Η μαργαρίνη περιέχει trans-τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πιο επικίνδυνα από τα κορεσμένα λίπη.

Τα trans λιπαρά σχηματίζονται όταν το υδρογόνο προστίθεται στο φυτικό έλαιο, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρογόνωση. Αυτό κάνει το λίπος πιο στέρεο και λιγότερο πιθανό να χαλάσει. Τα trans λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, με την αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης HDL.

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο συνιστούν την μείωση, σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες, των trans λιπαρών. Όσο πιο σταθερή είναι μία μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πολλά trans λιπαρά περιέχει. Για παράδειγμα, μόνο μία κουταλιά της σούπας σκληρή μαργαρίνη, περιέχει 3 γραμμάρια trans λιπαρά και 2 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, ενώ η μαλακή ή υγρή μαργαρίνη, περιέχει περίπου 1-2 γραμμάρια trans λιπαρά.
Δείτε και Διατροφικός κίνδυνος τα τρανς λιπαρά – Κόψτε τα διά παντός 

“Τροφή”: Να, λοιπόν, πως αναπτύσσονται φλεγμονές στα αγγεία και γιατί ο οργανισμός αναγκάζεται να παράγει περισσότερη χοληστερίνη για να επισκευάσει τα κατεστραμμένα αγγεία που στην συνέχεια επικάθεται σε αυτά και έτσι δημιουργούνται τα καρδιαγγειακά! ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΊΔΟΥΣ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΊΝΗ είναι επικίνδυνη και όχι αυτήν που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα, όπως το βούτυρο.
Δείτε και Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης  

Για διατροφική αξία, ούτε λόγος, αλλά ας δούμε τι σημαίνουν τα ωμέγα 6 και τα τρανς λιπαρά για την χοληστερίνη και τα καρδιαγγειακά, από τα οποία ΥΠΟΤΊΘΕΤΑΙ ότι μας σώζουν οι… μαργαρίνες. Και μάλιστα τα “ειδικά” προϊόντα γι` αυτό: Χοληστερίνη – Φλεγμονές και Becel pro-activ
Μαργαρίνες και Φυτικές Στερόλες: Πόσο Επικίνδυνες Είναι;
Ας γνωρίσουμε τη μαργαρίνη… και 10 λόγους για να την αποφεύγετε

Σας συνιστώ επίσης να κάνετε ένα πείραμα:

Κρατήστε στη μία χούφτα σας ένα κομμάτι βούτυρο και στην άλλη, ένα κομμάτι από οποιαδήποτε μαργαρίνη θέλετε και παρατηρήστε τι θα συμβεί στην συνέχεια. Το βούτυρο θα λιώσει και θα κυλήσει από το χέρι σας, η μαργαρίνη θα μαλακώσει μεν ΔΕΝ θα λιώσει δε.

Αντιληφθείτε τώρα, πως την ίδια ακριβώς συμπεριφορά έχουν αυτά τα δύο ΚΑΙ στο σώμα σας, το ένα αφομοιώνεται και το άλλο δημιουργεί προβλήματα γιατί ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι ΔΕΝ είναι φυσικό!

Ένα άλλο πείραμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να αφήσετε εκτεθειμένα στο ίδιο σημείο από ένα κομμάτι από τα δύο προϊόντα που εξετάζουμε. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι το βουτυράκι, σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, θα αρχίσει να μουχλιάζει και να χαλάει. Μαντέψτε τώρα σε πόσους μήνες θα συμβεί κάτι ανάλογο στις μαργαρίνες.. Ενδέχεται να μην χαλάει και ποτέ!!

Τα ζωντανά επίσης, ΔΕΝ την πλησιάζουν, σε αντίθεση με το βούτυρο!! Τυχαίο;

as-gnorisoume-ti-margarini-ke-tous-10-logous-gia-na-tin-apofevgete

Δεν θέλουμε τον χημικό πόλεμο στο τραπέζι μας. Ας ενημερώσουμε τον κόσμο για την ποιότητα αυτών των προϊόντα.
Η δήθεν πτώση της χοληστερίνης είναι μικρή υπόθεση μπροστά στα προβλήματα που δημιουργούν τέτοιου τύπου υδρογονωμένα σπορέλαια. Εξάλλου το ελαιόλαδο έχει πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα από τα διάφορα τέτοιου είδους υποκατάστατα.

Σημειώστε δε πως το θέμα είναι αμφιλεγόμενο, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν τα παραπάνω, υπάρχουν όμως και άλλοι που είναι αντίθετοι. Όλα αυτά αφορούν την δική μου γνώση και έρευνα, εσείς έχετε την υποχρέωση να το ψάξετε και μόνοι σας, ώστε να μπορείτε πλέον να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση και να καταλήξετε σε αυτό που αντιπροσωπεύει εσάς!

Και βέβαια, ούτε λόγος ότι το ελαιόλαδο, είναι αδιαμφισβήτητα ότι καλλίτερο: Ελαιόλαδο: Ισχυρή προστασία από καρδιαγγειακά, καρκίνο, φλεγμονές 

Το ασφαλέστερο λάδι για τηγάνι & μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες

Δείτε και Αθώα τα παραδοσιακά ζωικά λίπη. Οι «οδηγίες» ήταν λάθος
Βούτυρο ή Μαργαρίνη: Ποιά είναι η υγιεινή επιλογή;


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια