MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒιταμίνεςΒιταμίνη Β6 ή Πυριδοξίνη: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης και υπερβιταμίνωσης

Βιταμίνη Β6 ή Πυριδοξίνη: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης και υπερβιταμίνωσης

Βιταμίνη Β6 ή Πυριδοξίνη: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης και υπερβιταμίνωσης
φώτο Βιταμίνη Β6 ή Πυριδοξίνη: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης και υπερβιταμίνωσης

Βιταμίνη Β6 ή Πυριδοξίνη: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης και υπερβιταμίνωσης

Θρεπτικό απαραίτητο συστατικό, υδατοδιαλυτή βιταμίνη και μέλος των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη ομαδοποιήθηκε ως βιταμίνη του συμπλέγματος Β το 1938 και παρήχθη συνθετικά για πρώτη φορά το 1939. Συγκεντρώνεται στο συκώτι, τον εγκέφαλο, το νεφρό και τη σπλήνα, αν και το μέγιστο ποσό της (80 – 90 %) αποθηκεύεται στους μυς. Όπως και οι άλλες βιταμίνες Β είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη.
Δείτε και Βιταμίνες Β: Το πολυδύναμο σύμπλεγμα

και επειδή ορισμένοι είναι περήφανοι (;) που την/τις συνθέτουν εργαστηριακά, να εξηγήσουμε για να ξέρετε, ότι ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΤΊΠΟΤΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΌ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΙΈΤΑΙ από τον οργανισμό και να τον ωφελεί: Άχρηστα τα συμπληρώματα βιταμινών!

Η βιταμίνη B6 χρησιμοποιείται στο σώμα υπό μορφή του φωσφορικού άλατος πυριδοξάλη. Αυτό το συνένζυμο είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο μεταβολισμό των αμινοξέων, τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών.

Για παράδειγμα συμμετέχει στην αποκαρβοξυλίωση της 5-υδροξυ-τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη, της ιστιδίνης σε ισταμίνη και της l-dopa σε ντοπαμίνη. Εξάλλου, με αντιδράσεις τρανσαμίνωσης, στις οποίες συμμετέχει η φωσφορική πυριδοξάλη, ο οργανισμός προμηθεύεται τα μη απαραίτητα αμινοξέα.
Δείτε και Αμινοξέα: Τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών

Δράση

Λειτουργεί στο σχηματισμό των αμινοξέων και υπεισέρχεται σε ορισμένες διαδικασίες μεταβολισμού των λιπών και των υδατανθράκων. Απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Απαραίτητη για τη δημιουργία αντισωμάτων και στην παραγωγή της αιμογλοβίνης, των ερυθρών αιμοσφαιρίων, συμμετέχει, επίσης, στη βιοσύνθεση των πορφυρινών. 

Η Β6 εμπλέκεται στη μετατροπή των απαραίτητων λιπαρών οξέων σε προσταγλανδίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας. Επίσης, συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων των υγρών στο σώμα μέσω της εμπλοκής της στην ισορροπία καλίου/νατρίου. 
Δείτε Σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν είναι σε ισορροπία – Τι να κάνετε
και Ηλεκτρολύτες Κάλιο και Νάτριο: Κλειδί η Ισορροπία

Που βοηθά

Μεταβολισμός λιπών και πρωτεϊνών, σχηματισμός αιμοσφαιρίνης
Η βιταμίνη B6 επιτρέπει στις πρωτεΐνες να δομήσουν τον μυικό ιστό. Βοηθάει το δέρμα, το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο να μένουν υγιή, καθώς και στο σχηματισμό των αντισωμάτων, τα οποία βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.

Βοηθά επίσης το σώμα να παραγάγει την αιμοσφαιρίνη και είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση της γλυκόζης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό. Φαίνεται επίσης να έχει μια σταθεροποιητική επίδραση στις ορμόνες κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες την βρίσκουν χρήσιμη.

Στη φυσική μορφή του βοηθά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως:

• Το ιδιοπαθές σύνδροµο καρπιαίου σωλήνα που περιλαµβάνει φλεγµονή του αρθρικού υγρού και συµπίεση του µέσου νεύρου από τον πλάγιο καρπιαίο σύνδεσµο, έχει αποδοθεί στην ανεπάρκεια πυριδοξίνης.

• Έχει αναφερθεί ότι η πυριδοξίνη µπορεί να ωφελήσει το προεµµηνοροϊκό σύνδροµο (PMS).

• Χαµηλά επίπεδα βιταµίνης Β6 έχουν διαπιστωθεί σε ενήλικες µε άσθµα και σε ασθµατικά παιδιά. Αυτό µπορεί να οφείλεται στη χρήση θεοφυλλίνης η οποία µειώνει τα επίπεδα της βιταµίνης Β.

• Η πυριδοξίνη έχει αναφερθεί ότι είναι αποτελεσµατική στη θεραπεία της ναυτίας στην εγκυµοσύνη και της υπέρτασης. Επίσης, άτοµα µε αυτισµό έχουν δείξει θετικές αντιδράσεις στη θεραπεία µε βιταµίνες, συµπεριλαµβανοµένης της βιταµίνης Β6 (Folsom et al, 1998). Άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ οινόπνευμα, χορτοφάγοι θα ωφελούταν από τις αυξανόμενες δόσεις μέχρι 250mg ανά ημέρα.

Νέα έρευνα για τη βιταμίνη B6. Η βιταμίνη B6 είναι απαραίτητη για την παραγωγή της σεροτονίνης έτσι η λήψη της βιταμίνης B6 φαίνεται να βοηθά στο να ανακουφιστουν συμπτώματα από την κατάθλιψη.

Σημάδια έλλειψης βιταμίνης Β6.

Δερματικά προβλήματα, πληγωμένες άκρες των χειλιών, εντερικές διαταραχές, κόπωση, ατονία και ευαισθησία στις μολύνσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, έλλειψη σιδήρου.
Η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στον ατελέσφορο μεταβολισμό της βιταμίνης.

Η ανεπάρκεια βιταµίνης Β6 δεν προκαλεί κάποιο συγκεκριµένο σύνδροµο, αλλά όπως συµβαίνει και µε την ανεπάρκεια των άλλων βιταµινών του συµπλέγµατος Β, µπορούν να εµφανιστούν συµπτώµατα όπως, προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα, δερµατίτιδα, χείλωση, γλωσσίτιδα και γωνιώδης στοµατίτιδα.

Βρίσκεται στα περισσότερα φυτά και τα ζώα γι` αυτό σπάνια παρατηρείται αβιταμίνωση Β6 στον άνθρωπο.

Βρίσκεται κυρίως στο γάλα, το κρέας και τα δημητριακά. Έλλειψη της βιταμίνης Β6 προκαλεί νευρολογικές διαταραχές, δερματίτιδα και γαστρεντερίτιδα. Η έλλειψη πυριδοξίνης έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση αναιμίας και βλαβών στο δέρμα και τους βλεννογόνους, όπως σμηγματόρροια.

Ενδέχεται να εμφανιστούν και νευρολογικές βλάβες, όπως επιληπτικοί σπασμοί σε βρέφη, οφειλόμενοι σε διαταραχές του σχηματισμού του γ-αμινοβουτυρικού οξέος στον εγκέφαλο. Η έλλειψη βιταμίνης Β6 μπορεί να επηρεάσει επίσης την ενδογενή σύνθεση του αμιδίου της νιασίνης (βιταμίνη Β3) από το αμινοξύ τρυπτοφάνη.

Η προχωρηµένη ανεπάρκεια µπορεί να προκαλέσει αδυναµία, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, ίλιγγο, περιφερική νευροπάθεια και σπασµούς. Συµπτώµατα όπως διάρροια, αναιµία και σπασµοί είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανεπάρκειας σε βρέφη και παιδιά. Η χρόνια ανεπάρκεια µπορεί να οδηγήσει σε δευτεροπαθή υπεροξαλουρία (αυξηµένος κίνδυνος για δηµιουργία πέτρας στους νεφρούς) και σε υποχρωµική µικροκυτταρική αναιµία.

Τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης B6 περιέχουν

Βιταμίνη Β6 ἢ Πυριδοξίνη. Σ.Η.Δ.
Ἐνήλικες 1-6 mg
Παιδιὰ 0,3-1,2 mg
Τροφὲς mg/100 gr.
Μαγιὰ μπύρας 4
Ρύζι 3,6
Σιτάρι 2,9
Βασιλικὸς πολτὸς 2,4
Σόγια 2
Φακὲς 1,7
Ἡλιόσποροι 1
Σολωμὸς 0,98
Κυταρίνη  Πεπόνι 0,85
Καρύδια 0,73
Κοτόπουλο 0,68
Μπιζέλια 0,67
Συκώτι 0,67
Ἀβοκάντο 0,57
Χαρούπια 0,57
Γαρίδες 0,6
Μπανάνες 0,5
Γαλοπούλα 0,4
Καλαμπόκι 0,3
Σπανάκι, ἀρνὶ 0,28
Πιπεριὲς 0,26
Κάρδαμο 0,24
Κριθάρι 0,22
Πατάτες 0,2
Σαρδέλλες 0,18
Σταφίδες 0,18
Φουντούκια 0,16
Ἀρακὰς 0,16
Λαχανικὰ 0,15
Γάλα 0,1
Βατόμουρα 0,09

Αντοχή

Η βιταμίνη B6 αν και είναι σχετικά ανθεκτική στη θερμότητα μπορεί να καταστραφεί με το μαγείρεμα. Σε κανονική διαδικασία ψησιμάτος τροφίμων χάνεται περίπου το 40%. Επίσης, καταστρέφεται από την έκθεση σε αλκαλικό περιβάλλον ή υπεριώδη ακτινοβολία.

Σημαντικό: Όσοι βρίσκουν νόστιμο το ψωμί από αλεύρι ολικής αλέσεως, είναι σε πλεονεκτική θέση. Το αλεύρι αυτό, κατά την επεξεργασία του ώστε να γίνει άσπρο, χάνει το 85% της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Β6.
Δείτε και Τι προκαλούν η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι (Επεξεργασμένα).

Συμβουλή: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά και εμφανίζουν κατάθλιψη ίσως υποφέρουν από έλλειψη βιταμίνης Β6.

Κίνδυνοι υπερδοσολογίας:

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξαιρετικά υψηλές δόσεις μπορούν να είναι επικίνδυνες. Αρκετά πολλά από τα συμπτώματα τοξικότητας της B6 μοιάζουν με τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμινών B6. Δόσεις των 100-150mg/ ηµέρα για 5-10 χρόνια δεν έχουν συνδεθεί µε τοξικότητα.

Όµως, δόσεις κατά µέσο όρο 117mg/ ηµέρα έχουν συνδεθεί µε νευρολογικά συµπτώµατα (π.χ. µούδιασµα, κνησµός, πόνος στα οστά) στο 60% των γυναικών που παίρνουν συµπληρώµατα για τρία χρόνια, αν και αυτή η µελέτη έχει ιδιαιτέρως κατακριθεί.

Τα συµπτώµατα αυτά υποχώρησαν έξι µήνες µετά τη διακοπή της πρόσληψης του συµπληρώµατος. Σε µια άλλη έρευνα αναφέρεται ότι γυναίκες που προσλάµβαναν 500 έως 5000 mg/ ηµέρα για το προεµµηνορροϊκό σύνδροµο ανέπτυξαν περιφερική νευροπάθεια σε διάστηµα ενός έως τριών ετών.

Αλληλεπιδράσεις και αντενδείξεις 

– Levodopa: Η βιταμίνη B6 δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί μ’ αυτή τη φαρμακευτική αγωγή για την ασθένεια του Parkinson.
– Phenytoin και Phenobarbitone: Αυτά τα αντισπασμωδικά φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με βιταμίνη Β6.

“Τροφή”: Κατά την άποψή μου, όλα τα παραπάνω προβλήματα, υπερδοσολογίας, αλληλοεπιδράσεων και αντενδείξεων δημιουργούνται από τα ΣΥΝΘΕΤΙΚΆ, και κατά συνέπεια ανθυγιεινά, συμπληρώματα διατροφής και όχι όταν τα λαμβάνουν έστω και ως συμπληρώματα, ΑΛΛΆ από ΦΥΣΙΚΉ πηγή και μάλιστα συνδυασμένο και με άλλες θρεπτικές ουσίες ώστε ο ΠΆΝΣΟΦΟΣ οργανισμός να χρησιμοποιήσει ότι χρειάζεται ναι να αποβάλει ότι του… περισσεύει!

Έτσι πρότασή μου είναι, ένα πραγματικά Δυνατό, Φυσικό Πολυβιταμινούχο προϊόν μελέτης του πανεπιστημίου Αθηνών, βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ, που έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους και είναι απόλυτα ΑΠΟΡΡΟΦΊΣΙΜΕΣ!!

Όσοι ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Η βιταμίνη Β6 και η υγεία των οστών!


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια