MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΤρόφιμα που ξανανιώνουν και διατηρούν υγιή και δραστήριο τον εγκέφαλο

Τρόφιμα που ξανανιώνουν και διατηρούν υγιή και δραστήριο τον εγκέφαλο

Τρόφιμα που ξανανιώνουν και διατηρούν υγιή και δραστήριο τον εγκέφαλο
Image by mohamed Hassan from Pixabay Τρόφιμα που ξανανιώνουν και διατηρούν υγιή και δραστήριο τον εγκέφαλο

Τρόφιμα που ξανανιώνουν και διατηρούν υγιή και δραστήριο τον εγκέφαλο

Η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου μας, ιδιαίτερα όσο περνούν τα χρόνια. 

Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένες τροφές είναι δυνατό να μειώσουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άλλων παρόμοιων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι ορισμένες διατροφικές συνήθειες, όπως η υπερκατανάλωση ζάχαρης και η κατανάλωση κακής ποιότητας λιπαρών, επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την εγκεφαλική λειτουργία.

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες~Ποιοί παράγοντες ευνοούν την εκδήλωση και ποιοί την προλαμβάνουν 

Ουσίες που προστατεύουν από την γήρανση του εγκεφάλου

Η υγεία του εγκεφάλου είναι η δεύτερη πιο σημαντική συνιστώσα στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να βιώσουν ένα φάσμα γνωστικών ζητημάτων που ποικίλουν από μειωμένη κριτική σκέψη, έως άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ποια είναι όμως τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να λειτουργεί σωστά και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε;

Ρόκα:

Η ρόκα παρέχει νιτρικές ενώσεις, συστατικά που αυξάνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο κι έτσι επιτρέπουν την καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων.

Νιτρικά και Νιτρώδη άλατα: Σύμμαχοι ή εχθροί της υγείας μας; 

Οι φλαβανόλες του κακάο

Οι φλαβανόλες του κακάο έχουν συνδεθεί με βελτίωση του κυκλοφορικού και της υγείας της καρδιάς, ενώ η προκαταρκτική έρευνα δείχνει και μια πιθανή σύνδεση με την βελτίωση της μνήμης.

Μελέτη έδειξε ότι οι φλαβανόλες του κακάο μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου που ονομάζεται η οδοντωτή έλικα, η οποία σχετίζεται με την ηλικία που συνδέεται με τη μνήμη (Brickman, 2014).

Φλαβανόλες και κακάο: Καθυστερούν τη γήρανση του εγκεφάλου

Μύρτιλλα:

Από όλα τα μούρα, τα μύρτιλα είναι τα πιο πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες και διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Έρευνες δείχνουν ότι η περιεκτικότητα αυτού του φρούτου σε ανθοκυανίνη (που του δίνει και το μπλε χρώμα) προστατεύει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και καθυστερεί την απώλεια μνήμης.

Μύρτιλλα~Κατά των ρυτίδων, καρκίνου, διαβήτη και για γερό μυαλό 

Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα

Τα Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα έχουν από καιρό αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς καθώς και ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη γνωστική υγεία.
Ω 3: Απομακρύνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου 

Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ω – 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων οδηγούν στη βελτίωση της μνήμης αντικειμένου αναγνώρισης, της χωρικής μνήμης και της μνήμης εντοπισμού (μνήμες που μπορούν συνειδητά να ανακληθούν, όπως τα γεγονότα και η γνώση), ενώ αντιστρέφεται και η ανταπόκριση της περιοχής της διατήρησης (Cutuli, 2014).

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, η σαρδέλα, το λινέλαιο, και οι σπόροι Chia.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι εμπεριέχεται μόνο στο ανθρώπινο μητρικό γάλα: Ω 3 λιπαρά οξέα-Μητρικό γάλα-Νευρικό σύστημα και εγκέφαλος

Κρόκος αυγού:

Ο κρόκος του αυγού παρέχει χολίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε ακετυλοχολίνη. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας πολύτιμος νευροδιαβιβαστής που συμβάλλει στην καλή μνήμη και στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Έλλειψη Ακετυλοχολίνης οδηγεί σε εγκεφαλικές βλάβες, άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ  

Η φωσφατιδυλοσερίνη και φωσφατιδικό οξύ

Δύο πιλοτικές μελέτες έδειξαν ότι ο συνδυασμός φωσφατιδυλοσερίνης και φωσφατιδικού οξέος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης, της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους (Lonza, 2014).

Ελαιόλαδο:

Ιδιαίτερα το ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από τον σχηματισμό των πλακών βήτα αμυλοειδούς και των πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων που προκαλούν το Αλτσχάιμερ. Η ελαιοκανθάλη του ελαιόλαδου είναι ένα από τα συστατικά που θεωρείται ότι παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη θετική επίδραση.

Ελαιόλαδο: Ανεκτίμητες ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΈΣ χρήσεις που ΔΕΝ φαντάζεστε 

Καρύδια

Και τα υγιεινά λιπαρά φυτικής προέλευσης είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο. Τα καρύδια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε άλφα λινολενικό οξύ, ένα είδος Ω-3 λιπαρών φυτικής προέλευσης. Μια διατροφή συμπληρωμένη με καρύδια έχει ευεργετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου, καθυστερώντας την έναρξη, ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ σε ποντικούς ( Muthaiyah, 2014).
Καρύδια: Μία υπερτροφή, σωστό γιατρικό

Κιτικολίνη

Η κιτικολίνη είναι μία φυσική ουσία που βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος και βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού, ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών, ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και προστατεύει τις δομές των νευρώνων από τις ελεύθερες ρίζες.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα κιτικολίνης βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής γνωστικής λειτουργίας κατά τη γήρανση και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες (Kyowa Hakko ΗΠΑ).

Σαρδέλα:

Το γευστικό ψάρι ως γνωστόν παρέχει μεγάλη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς καταπολεμούν τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Ω 3 λιπαρά οξέα~Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών 

6. Χολίνη

Η χολίνη, η οποία συνδέεται με την υγεία του ήπατος και την υγεία των γυναικών, βοηθά το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων εντός του εγκεφάλου με το υπόλοιπο σώμα. Η χολίνη μπορεί επίσης να υποστηρίξει τον εγκέφαλο κατά τη γήρανση και συμβάλει στην πρόληψη των αλλαγών της χημείας του εγκεφάλου που οδηγούν σε μείωση της γνωστικής λειτουργίας και έκπτωση.

Μια σημαντική πηγή χολίνης για τη διατροφή είναι τα αυγά, όπως είδαμε πιο πάνω.
Χολίνη: Χρήσιμη σε ηπατική νόσο, αθηροσκλήρωση και νευρολογικές διαταραχές

Σνακ με ξηρούς καρπούς.

Οι ξηροί καρποί όλων των ειδών είναι γεμάτοι μαγνήσιο, ένα συστατικό που έχει συνδεθεί με βελτιώσεις στη βραχεία και μακρά μνήμη. Μία χούφτα αμύγδαλα ή κάσιους πιο συγκεκριμένα, σας χαρίζει το 25% αυτού που χρειάζεστε. Σύμφωνα με έρευνα στο MIT, το μαγνήσιο φαίνεται να προάγει νέες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ξηροί καρποί: Σύμμαχοι ενάντια σε εμφράγματα και εγκεφαλικά

Μαγνήσιο

Τα συμπληρώματα μαγνησίου συχνά συνιστάται για εκείνους που έχουν παρουσιάσει σοβαρές διασείσεις. Τα πλούσια σε μαγνήσιο τρόφιμα είναι το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα φασόλια σόγιας, οι μπανάνες και η μαύρη σοκολάτα.

Μαγνήσιο, πιο απαραίτητο απ’ όσο φαντάζεστε

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση επειδή διαθέτουν μια υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανινών, ένα φλαβονοειδές που βελτιώνει την ποιότητα που προάγει την υγεία των τροφίμων.

Μια μέτρια κατανάλωση βατόμουρων θα μπορούσε να προσφέρει νευρογνωστικά οφέλη, όπως η αύξηση της νευρωνικής σηματοδότησης στα κέντρα του εγκεφάλου.
Βατόμουρα: Προστατεύουν από γήρανση, καρδιακά, Αλτσχάιμερ & καρκίνο

Μαγειρέψτε ΕΛΛΗΝΙΚΆ.

Τα λαχανικά με ελαιόλαδο, το ψάρι και λίγο κρέας με λίγο κρασί. Όσο μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλος φθείρεται και δυσκολεύεται περισσότερο να σκεφτεί και να μάθει, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή έχουν 36% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν τέτοια βλάβη.

«Φάρμακο» η μεσογειακή διατροφή, αλλά του 1960 που ελάχιστοι Έλληνες πλέον ακολουθούν 

Κοιμάστε, κερδίζετε.

Αν η αυριανή μέρα είναι σημαντική για εσάς και έχετε μία σημαντική συνάντηση, θα θυμάστε και θα συγκρατείτε πληροφορίες πολύ καλύτερα αν έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον 6 ώρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μάθηση και Μνήμη.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με ακρίβεια, αλλά θεωρούν ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να συλλέξει και να οργανώσει πληροφορίες με τέτοιο τρόπο ώστε να σας επιστραφούν σωστά όταν τις χρειαστείτε.

Ο ύπνος «ξεπλένει» τις τοξίνες από τον εγκέφαλο 

Παίξτε επιτραπέζια λέξεων. Τα βιβλία και η ανταλλαγή email σε καθημερινή βάση κρατά το μυαλό σε εγρήγορση.

Χαλαρώστε.

Η γεμάτη και έντονη ζωή σας προκαλεί τόσο άγχος που το μυαλό απλά δεν μπορεί να δεχθεί νέες πληροφορίες, πόσω μάλλον να θυμηθεί. Κάντε μία βόλτα, ξεκινήστε γιόγκα ή διαλογισμό και κάντε πράγματα που σας ηρεμούν.

Να θυμάστε Το άγχος κυριολεκτικά συρρικνώνει τον εγκέφαλο 

~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Από τα παραπάνω διατίθενται από την ιστοσελίδα μας:

Με όλα τα παραπάνω, βάζετε ισχυρές βάσεις να προλάβετε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, μία πιθανή άνοια ή το Αλτσχάιμερ.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Οι 11 καλύτερες τροφές που ενισχύουν τη μνήμη! 

Ginkgo Biloba: Εμπροσθοφυλακή κατά της γήρανσης, ειδικά του εγκεφάλου 

Η διατροφή «του εγκεφάλου» μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ
Τρόφιμα που ξανανιώνουν και διατηρούν υγιή και δραστήριο τον εγκέφαλο


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια