MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάTriclosan, ένα ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ αντιβακτηριακό χημικό που σίγουρα έχουμε χρησιμοποιήσει

Triclosan, ένα ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ αντιβακτηριακό χημικό που σίγουρα έχουμε χρησιμοποιήσει

Triclosan, ένα ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ αντιβακτηριακό χημικό που σίγουρα έχουμε χρησιμοποιήσει
Φωτογραφία: amigasaludable.net Triclosan, ένα ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ αντιβακτηριακό χημικό που σίγουρα έχουμε χρησιμοποιήσει

Triclosan, ένα ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ αντιβακτηριακό χημικό που σίγουρα έχουμε χρησιμοποιήσει

Όλο και πιο πολλές επιστημονικές αποδείξεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της τρικλοζάνης (triclosan). Η τρικλοζάνη είναι μία ευρέος φάσματος αντιβακτηριακή ένωση που χρησιμοποιείται λόγω της δράσης της σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως σαπούνια, καθαριστικά και προϊόντα κοσμητολογίας. Οι περισσότεροι από εμάς την έχουμε χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή, συνεχίζουμε ακόμη… αλλά είναι αβλαβής για τον οργανισμό;

Οι έρευνες που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν ότι η τρικλοζάνη δεν είναι μια αθώα ένωση.

Σύμφωνα με την πιο τελευταία έρευνα, η μακροχρόνια έκθεση σε τρικλοζάνη διαταράσσει τη λειτουργία του ήπατος και μπορεί να προκαλέσει ηπατική ίνωση και καρκίνο

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια βρήκαν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν για 6 μήνες στην τρικλοζάνη (αντιστοιχούν σε 18 ανθρώπινα έτη) έγιναν πιο επιρρεπή σε καρκινικούς όγκους στο ήπαρ, οι οποίοι σχηματίζονται λόγω της μακροχρόνιας επίδρασης χημικών ουσιών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η τρικλοζάνη παρεμποδίζει τη φυσιολογική δράση μιας πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στην απομάκρυνση ξένων χημικών ουσιών από τον οργανισμό.
Εκτεταμένη βιομηχανική χρήση της τρικλοζάνης γίνεται σήμερα σε αρκετά προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθημερινής οικιακής χρήσης.

Προστίθεται σε σαπούνια, λοσιόν, καθαριστικά, καλλυντικά, οδοντόπαστες και αποσμητικά. Μπορεί να περιέχεται σε ορισμένα κουζινικά εργαλεία (επιφάνειες κοπής, κουτάλα σερβιρίσματος παγωτού κλπ.), σε είδη γραφείου και παιδικά παιχνίδια.

Η τρικλοζάνη απορροφάται από το δέρμα και κυρίως από το βλεννογόνο του στόματος

Αμερικανική μελέτη ανίχνευσε τρικλοζάνη ΣΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ στο 97% των γυναικών που θήλαζαν και ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΥΡΑ στο 75% των συμμετεχόντων (άνδρες, γυναίκες και παιδιά)

Η βιομηχανία ισχυρίζεται πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Γίνεται όμως να μην ανησυχούμε όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα τόσων ερευνών;

Μόλις πριν από 3 χρόνια, αποκαλύφθηκε από το Freedom of Information Act ότι η εταιρεία Colgate-Palmolive, με την ανοχή του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), σκόπιμα απέκρυψε έρευνες που αμφισβητούσαν την ασφάλεια της τρικλοζάνης τη δεκαετία του ‘90.

Και μπορεί η ποσότητα της τρικλοζάνης στη συγκεκριμένη οδοντόκρεμα ή σε άλλα προϊόντα να είναι μικρή, όμως ο κίνδυνος -σύμφωνα με τις έρευνες- προκύπτει από τη μακροχρόνια και εκτεταμένη χρήση της ουσίας, η οποία προστίθεται σε μια πολύ μεγάλη γκάμα καταναλωτικών προϊόντων καθημερινής χρήσης. 

“Τροφή-Φάρμακο”: Τα έχουμε πει, τα λέμε συνέχεια και θα εξακολουθήσουμε να τα λέμε: Ο, τι βάζουμε πάνω στο σώμα, ΜΠΑΊΝΕΙ ΚΑΙ ΜΈΣΑ στο σώμα. Όλες αυτές οι επικίνδυνες ουσίες, δεν είναι μία και δύο είναι χιλιάδες: Ο μέσος άνθρωπος εκτίθεται σε 100 διαφορετικές χημικές ουσίες, πριν ακόμα βγει από το μπάνιο του κάθε πρωί. Όλα αυτά ΣΥΣΣΩΡΕΎΟΝΤΑΙ και δρουν συνεργιστικά.

Για παράδειγμα: 

Όσο αφορά τον πολλαπλασιασμό των ηπατικών κυττάρων η τρικλοζάνη δεν είναι καρκινογόνος ουσία αλλά εντάσσεται στις ουσίες που προάγουν τον καρκίνο. Οι καρκινογόνες ουσίες προκαλούν μεταλλάξεις και βλάβες στο γενετικό υλικό με αποτέλεσμα τον ανώμαλο κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Οι ενώσεις που προάγουν τον καρκίνο όπως η τρικλοζάνη δεν μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις αλλά διεγείρουν σημαντικά τον κυτταρικο πολλαπλασιασμό που όμως είναι αναγκαία προϋπόθεση για την δημιουργία του καρκίνου.

Η τρικλοζάνη όταν βρεθεί στο ίδιο περιβάλλον με μια καρκινογόνο ουσία έχει συνεργιστική δράση και βοηθά στην αυξημένη κυτταρική διαίρεση των ηπατικών κυττάρων και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Η ηπατική ίνωση και ο καρκίνος του ήπατος δεν είναι οι μοναδικές παρενέργειες.

Για τον οργανισμό μας, η τρικλοζάνη αποτελεί έναν ενδοκρινικό διαταράκτη, ο οποίος μπορεί να παρεμβαίνει στην ομαλή λειτουργία του ενδοκρινικού ορμονικού συστήματος, επηρεάζοντας τη σύνθεση, την απέκκριση και το μεταβολισμό των ορμονών.
Να επισημάνουμε δε, πως η εν λόγω διατάραξη, οδηγεί επίσης σε καρκίνο: Πως η ορμονική ισορροπία αποτρέπει τον καρκίνο 

Η τρικλοζάνη σχετίζεται με διαταραχές στην σύσπαση των μυών, με ενδοκρινικές διαταραχές όπως μείωση των θυρεοειδικών ορμονών και είναι ικανή να διεγέιρει τον πολλαπλασιασμό ηπατικών κυττάρων και την ίνωση, διαδικασία κατά την οποία η εναπόθεση συνδετικού ιστού γίνεται λόγω καταστροφής του ιστού και απελευθέρωσης του παράγοντα TGF-β.

O TGF-β προσελκύει ινοβλάστες οι οποίοι εναποθέτουν κολλαγόνο, σχηματίζεται συνδετικός ιστός και διαταράσσεται η φυσιολογική δομή και λειτουργία του οργάνου.

Η έκθεση σε αυτήν έχει συσχετιστεί με γυναικεία και ανδρική υπογονιμότητα, αποβολές και προβλήματα υγείας στα βρέφη. Επιπλέον, φαίνεται να προκαλεί αλλοιώσεις στη σύνθεση των «καλών» βακτηρίων του οργανισμού και ενοχοποιείται για την αύξηση των αλλεργιών στα παιδιά.

Συσχετίζεται ακόμη με προβλήματα στα οστά, τη μυϊκή δύναμη και τη λειτουργία της καρδιάς.

Η τρικλοζάνη δρα σε επίπεδο γονιδίων και αυξάνει την έκφραση γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την σύνθεση του DNA και τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό (Ki-67, c-Myc, and Cyclin D).

Παράλληλα αυξάνει την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με την δημιουργία συνδετικού ιστού και ίνωσης (collagen 1a1, α-Sma, and tissue inhibitor of metalloproteinase 1-Timp1) και γονιδίων που ελέγχουν το οξειδωτικό στρες γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη του κυττάρου να μειώσει τα υψηλά επίπεδα των ελευθέρων ριζών.
Οξειδωτικό Στρες-Αντιοξειδωτικά: Πώς η διατροφή προστατεύει DNA, κύτταρα και υγεία 

Άλλες επιπτώσεις

Σαπούνια, αφρόλουτρα, αφροί ξυρίσματος κλπ. ξεπλένονται μετά τη χρήση τους και διοχετεύονται στο νερό και τους υδροφόρους ορίζοντες. Η ουσία μεταφέρεται στο έδαφος και από εκεί προσλαμβάνεται από τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Οι οικολογικές επιπτώσεις (π.χ. για τη θαλάσσια ζωή) δεν είναι προς το παρόν καλά μελετημένες, ωστόσο οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά ότι η παρουσία της στο περιβάλλον συμβάλλει στην ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής. Έτσι, βακτήρια όπως η E.coli, η salmonella και η shigella αποκτούν εύκολα αντίσταση στην απανταχού παρούσα «αντιμικροβιακή» ουσία.

Ποια προϊόντα όμως περιέχουν τρικλοζάνη;

Είναι προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως σαπούνια, αφροί καθαρισμού, αφροί ξυρίσματος, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, καθαριστικά πιάτων, παπούτσια,σκεύη μαγειρικής κτλ.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια πολύ γνωστά εμπορικά προϊόντα παρακάτω:

  • Clearasil: Daily Face Wash
  • Neutrogena: Deep Clean Body Scrub Bar
  • Colgate Total: οδοντόκρεμα
  • Clean & Clear: Foaming Facial Cleanser
  • Gillette® Complete Skincare MultiGel: αφρός ξυρίσματος
  • Ajax Antibacterial Dish Liquid: καθαριστικό με αντιβακτηριακό
  • Dermatologica®: μαντηλάκια χεριών
  • Dial: Liquid Soap
  • Softsoap: Antibacterial Liquid Hand Soap
  • Provon: Soap
  • DermaKleen: Antibacterial Lotion Soap
  • CVS: Antibacterial Soap

Αναλυτικά τα προϊόντα που περιέχουν τρικλοζάνη: http://www.beyondpesticides.org/antibacterial/products.php

medstate.wordpress.com 
nutrilabs.gr 

Κατ’ αποκλειστικότητα στα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής προσδιορίζουμε με ακρίβεια και απευθείας σε ένα απλό δείγμα ούρων τη συνολική ποσότητα τρικλοζάνης, όπως και άλλων επικίνδυνων ενδοκρινικών διαταρακτών. Η εξέταση χρησιμοποιείται στα μεγαλύτερα ιατρικά ινστιτούτα παγκοσμίως και στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Η καλλίτερη λύση είναι η ΠΡΌΛΗΨΗ, στα πλαίσια της οποίας το πρώτο πρώτο που είναι απαραίτητο είναι απομακρύνουμε όλα όσα δύνανται να μας βλάψουν.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

Μπορούμε να φροντίζουμε να αποτοξινώσουμε τακτικά συκώτιέντερο και ολόκληρο το σώμα, αλλά με ασφαλή μέσα όπως:

– τα ΦΥΚΙΑ A.F.A σε καθημερινή βάση, για αποτοξίνωση του πεπτικού, με ταυτόχρονη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου, ενώ συμβάλλει στην αλκαλοποίηση του οργανισμού!
– αρκετές φορές μες τον χρόνο ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ (συκώτι, νεφρά κ.α.)

– Χρήσιμο μπορεί να μας φανεί το ΜΑΚΑ-MACA η περουβιανή ρίζα η οποία συμβάλλει σημαντικά στην εξισορρόπιση των ορμονών μας, καθώς όλα τα ασύμβατα με τον οργανισμό μας χημικά, δημιουργούν ορμονικές/ενδοκρινικές διαταραχές!!

Στην συνέχεια, μπορείτε να στραφείτε σε πιο αγνά, εξαιρετικότατα προϊόντα, όπως για παράδειγμα η σειρά που εμπιστεύομαι, χρησιμοποιώ και κατά συνέπεια σας προτείνω και που αφορά μία ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ του δέρματος με μεγάλη ποικιλία σε φυτικά συστατικά βιολογικής γεωργίας, μοναδικά ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Τέλος, όσοι συνειδητοποιείτε το πόσο σοβαρή και επιτακτική είναι η ανάγκη να καθαρίζουμε ΥΓΙΕΙΝΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΆ δεν έχετε παρά να στραφείτε σε πιο φυσικές λύσεις!

Για περισσότερα και παραγγελίες, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com  

Μπορείτε να δείτε ακόμη:
Για τα καλλυντικά και την υγιεινή εναλλακτική που σας προτείνω, εδώ: Φορμαλδεΰδη σε καλλυντικά. Τι μπορούμε να κάνουμε
Ποιες Διαταραχές Υγείας Προκαλούν τα Χημικά σε Καλλυντικά και Αρώματα
Πόσο τοξικό είναι το μπάνιο σας; Έρευνα-σοκ στις HΠA: Kαρκινογόνα κοκτέιλ στα καλλυντικά 

Και για τα απορρυπαντικά και την επίσης υγιεινή εναλλακτική (με άδεια από το κέντρο θαλάσσιων ερευνών απόρριψης τους στην θάλασσα) εδώ: Η Χημεία στο Σπίτι Μας. Χημικά απορρυπαντικά και επιπτώσεις
Σαπούνι-Παράγωγα καθαριστικά και η… ανθυγιεινή αντιβακτηριδιακή μόδα 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.Yueh, M.-F., Taniguchi, K., Chen, S., Evans, R. M., Hammock, B. D., Karin, M., & Tukey, R. H. (2014). The commonly used antimicrobial additive triclosan is a liver tumor promoter. Proceedings of the National Academy of Sciences, 111, 17200–17205. doi:10.1073/pnas.1419119111

2.Dinwiddie, M. T., Terry, P. D., & Chen, J. (2014). Recent evidence regarding triclosan and cancer risk. International Journal of Environmental Research and Public Health, 11(2), 2209–17. doi:10.3390/ijerph110202209

3.Kubo, F., Ueno, S., Hiwatashi, K., Sakoda, M., Kawaida, K., Nuruki, K., & Aikou, T. (2005). Interleukin 8 in human hepatocellular carcinoma correlates with cancer cell invasion of vessels but not with tumor angiogenesis. Annals of Surgical Oncology, 12(10), 800–807. doi:10.1245/ASO.2005.07.015

4.http://edition.cnn.com/2014/05/21/health/triclosan-ban-antibacterial/


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια