MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΤροφή για ΣκέψηΤο ρεύμα και οι εναλλαγές του Ενός και του Μηδενός

Το ρεύμα και οι εναλλαγές του Ενός και του Μηδενός

Το ρεύμα και οι εναλλαγές του Ενός και του Μηδενός
Image by Gerd Altmann from Pixabay Το ρεύμα και οι εναλλαγές του Ενός και του Μηδενός

Το ρεύμα και οι εναλλαγές του Ενός και του Μηδενός

Όταν ο Νίκολα Τέσλα και ο Τόμας Έντισον μάλωναν για το ρεύμα γνώριζαν ότι γράφανε ιστορία.

Δεν ήταν απλώς η χρήση του ρεύματος σαν κινητήριος δύναμη, σαν κινητήριος ενέργεια όλων των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Διότι τι έκανε το ρεύμα; Έθετε σε κίνηση τα ηλεκτρόνια μέσα στα καλώδια και αυτή η κίνηση και η παραγόμενη ενέργεια στάθηκε ικανή να ανάβει τους λαμπτήρες, να κινεί τις μηχανές και να μεταφέρει θερμότητα.

Αυτό που ίσως να μην φανταζόντουσαν ωστόσο, ήταν η σημασία που θα αποκτούσε η χρήση του ρεύματος στις σημερινές κοινωνίες, όπου όλα δουλεύουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Γιατί η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή βασίζεται σε προηγμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα μέσα από τα οποία δύο τινά μπορούν να συμβούν:

«να περνάει ρεύμα» και «να μην περνάει ρεύμα».

Αυτός ακριβώς ο δυαδικός χαρακτήρας των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων είναι που απαίτησε τη δημιουργία μιας νέας μαθηματικής αλγεβρικής δομής, του δυαδικού συστήματος αρίθμησης. Θεμελιωτής αυτού του νέου μαθηματικού λογισμού υπήρξε ο Άγγλος μαθηματικός George Boole.

Συχνά ακούμε ότι οι υπολογιστές βασίζονται στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης, αλλά οι περισσότεροι, ίσως, δεν καταλαβαίνουμε με ποιο τρόπο συνδέονται τα ψηφία 0 και 1 με τα ρεύματα των ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Τα πράγματα είναι απλά. Είπαμε ότι σε αυτά τα κυκλώματα δύο τινά μπορούν να συμβούν: «να περνάει ρεύμα» και «να μην περνάει ρεύμα». Αμέσως αυτές οι δύο καταστάσεις αντιστοιχίζονται μαθηματικά στα ψηφία 1 και 0.

«Περνάει ρεύμα» είναι το 1. «Δεν περνάει ρεύμα» είναι το 0.

Σε ένα οποιοδήποτε σύστημα αρίθμησης η επιστήμη των μαθηματικών έρχεται να ορίσει τις πράξεις της πρόσθεσης, του πολλαπλασιασμού και το αντίθετο στοιχείο. Στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης, δεδομένου ότι έχουμε μόνο δύο ψηφία, οι πράξεις ορίζονται πολύ εύκολα σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς ως εξής:

  • 0+0=0
  • 1+0=1
  • 0+1=1
  • 1+1=1
  • 0×0=0
  • 1×0=0
  • 0×1=0
  • 1×1=1

Επιπλέον ορίζεται το αντίθετο στοιχείο να είναι το -1=0 και -0=1.

Δηλαδή το αντίθετο του καθενός είναι το άλλο. Με βάση τη λογική του δεκαδικού συστήματος με το οποίο όλοι είμαστε εξοικειωμένοι αυτό φαντάζει παράλογο. Με τη λογική όμως του «περνάει ρεύμα» και «δεν περνάει ρεύμα» είναι απολύτως προφανές ότι το αντίθετο του «περνάει» είναι το «δεν περνάει» και το αντίστροφο.

Είναι αλήθεια επίσης δύσκολο να αντιληφθούμε και την έννοια του 1+1=1 όταν προσερχόμαστε από το δεκαδικό σύστημα της καθημερινότητας μας όπου 1+1=2. Αν όμως το επανεξετάσουμε και αυτό με τον τρόπο του «Περνάει ρεύμα» + «Περνάει ρεύμα» = «Περνάει ρεύμα», τότε τα πράγματα γίνονται σίγουρα αρκετά πιο ξεκάθαρα και προφανή.

Με βάση λοιπόν αυτές τις απλές μαθηματικές πράξεις δουλεύουν οι πύλες διόδου του ρεύματος στα ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Έχουν κατασκευαστεί δηλαδή συγκεκριμένες πύλες – δίοδοι που εκτελούν τις παραπάνω αλγεβρικές πράξεις με τον τρόπο που υποδεικνύεται παραπάνω αλλά και πιο σύνθετες που εκτελούν συνδυαστικές πράξεις.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αυτή ακριβώς η διαδικασία αναπαρίσταται και στις οθόνες του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ένα pixel της οθόνης δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα λαμπάκι που είτε «ανάβει» είτε «δεν ανάβει». Ένα λαμπάκι που είτε «περνάει ρεύμα» είτε «δεν περνάει ρεύμα». Ένα λαμπάκι με τιμή 1 ή 0. Ένα λαμπάκι on και off. Ένα φως «ον» και «μη ον». Ένα φως «εν» και «μήτε-εν». Κι έτσι ετυμολογείται και το ένα από το ον και το μηδέν από το μη ον ή μήτε-εν.

Όταν ο Τέσλα και ο Έντισον μάλωναν για το ρεύμα γνώριζαν ότι γράφανε ιστορία. Αυτό που ίσως να μην γνώριζαν ήταν ότι τα πάντα στο μέλλον θα γράφονταν με αυτές τις εναλλαγές του ρεύματος, του Ενός (1) και του Μηδενός (0).

Και όσο κι αν γνώριζαν ότι γράφανε ιστορία δεν φανταζόντουσαν με τίποτε ότι ο αρχαιολόγος του δικού μας μέλλοντος θα κάνει τις ανασκαφές του μέσα σε ηλεκτρικές καταιγίδες και ενέργειες κατωφλίου, μέσα σε ακτινοβολίες υποβάθρου μέλανος σώματος και άνω ταβάνι ηλεκτρονικού θορύβου, για να ξετρυπώσει μια φράση από το παρελθόν.

Διότι τα πάντα σήμερα, γράφονται με εναλλαγές του Ενός και του Μηδενός. Ό,τι λέγεται, αποθηκεύεται σε άπειρους συνδυασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αλγεβρικής δομής δυαδικού συστήματος, και διαχέεται μέσα από αμέτρητα τρανζίστορ, άπειρων ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και απείρων pixels on και off.

Και άρα δεν είναι παράλογο να λέμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα για το οποίο μάλωναν ο Τέσλα με τον Έντισον αποτελεί τη σήμερον ημέρα, ό,τι σε άλλες εποχές ήταν ο πάπυρος, η πέτρα και το μάρμαρο…

***
Δημήτρης Μαργαρίτης, μουσικός-φυσικός, συγγραφέας των βιβλίων “Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ” και “ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ HEIFETZ & ΑΛΛΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γρηγόρη

by Αντικλείδι – antikleidi.com   

Διαβάστε ακόμη: Νίκολα Τέσλα: Ο Άνθρωπος των Θαυμάτων 

Τα πάντα είναι ενέργεια που δονείται σε διαφορετικές συχνότητες 

Συχνότητες, DNA και η ηλεκτρομαγνητική φύση του ανθρώπου

Το σώμα μας παράγει ηλεκτρισμό~Η διατάραξή του μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες 

Ο χρόνος δεν είναι παρά μια λειτουργία της δικής μας «θολής» αντίληψης 

Γιατί δεν είναι καθόλου απίθανο να ζούμε μέσα σε μια «εξομοίωση υπολογιστή» 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια