MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΤο λεξικό των βοτάνων – Όλα από Φ

Το λεξικό των βοτάνων – Όλα από Φ

Φασκόμηλο salvia fruticosaΦασκόμηλο
Σε μεγάλες δόσεις καταπολεμά και την εφίδρωση 
Οι Aραβες του απέδιδαν σημαντικότατες θεραπευτικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας τη φράση “Πώς μπορεί ο άνθρωπος να πεθάνει όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;”. 
Οι ιδιότητες της φασκομηλιάς εκθειάστηκαν από τον Θεόφραστο, τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Διοσκουρίδη. Επιπλέον, οι Λατίνοι την αποκαλούσαν “ιερό φυτό”, ενώ οι βοτανολόγοι της Σχολής του Σαλέρνο έλεγαν ότι δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο κατά του θανάτου από τη φασκομηλιά. Οι Κινέζοι τέλος, οι οποίοι την έμαθαν από τους Ολλανδούς, την είχαν σε τόσο μεγάλη εκτίμηση ώστε αντάλλαζαν τρία κιβώτια του φημισμένου τσαγιού τους με ένα κιβώτιο φασκομηλιάς. 
Ήπια χαρακτηριστική θεραπευτική ιδιότητα του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση. Η δράση του αυτή ξεκινά δύο ώρες μετά τη χορήγηση του αφεψήματος και μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες. 
Το παράδοξο είναι, πάντως, ότι η εφίδρωση παρεμποδίζεται μόνο με τη χορήγηση μεγάλων δόσεων. Αντίθετα, όταν ο άνθρωπος λαμβάνει φασκόμηλο σε πιο ελεγχόμενες δόσεις έχει την τάση να ιδρώνει περισσότερο. 
Η εξήγηση για αυτό είναι ότι με τις μικρές δόσεις ρυθμίζεται η κυκλοφορία, κάτι που έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του δέρματος. 
Αντίθετα, με τις μεγάλες δόσεις τονώνεται ο οργανισμός και καταπολεμούνται η γενική εξασθένηση και εξάντληση, συμπτώματα των οποίων είναι οι άφθονοι ιδρώτες. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης κατά πολλών άλλων παθήσεων και συμπτωμάτων. Μεταξύ αυτών είναι η ατονία των πεπτικών οδών, η δυσπεψία, οι διάρροιες, ο χρόνιος βήχας, ο εμετός, ο νευρικός ίλιγγος και οι χρόνιοι ρευματισμοί. Χορηγείται επίσης ως αντιαιμορραγικό και στυπτικό καθώς και ως γενικό τονωτικό του πεπτικού συστήματος
Το φασκόμηλο, τέλος, ρυθμίζει την έμμηνη λειτουργία και είναι εξαιρετικό τονωτικό της μνήμης. Επειδή, πάντως, είναι θερμαντικό και διεγερτικό, το φασκόμηλο αντενδείκνυται σε άτομα πληθωρικά και υπερτασικά. 
Φασκόμηλο: είναι γνωστό και ως βότανο της μακροζωίας. Τα συστατικά του δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και συστήνεται ιδιαίτερα για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού. Θα το βρείτε κυρίως σε αποξηραμένη μορφή. Μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι ρόφημα φασκόμηλο, αφού πρώτα ρίξετε μερικά από τα φύλλα του σε ζεστό νερό και το αφήσετε λίγα λεπτά να ελευθερώσει τα αιθέρια έλαιά του.

τίλιοΦλαμουριά
Τονώνει δέρμα και μαλλιά 
Το αφέψημά της -γνωστό και ως τίλιο– είναι αντιβηχικό, καταπραϋντικό και σπασμολυτικό. Περιορίζει τις παθολογικές εκκρίσεις, ανακουφίζει από τους ρευματισμούς, τη δυσκοιλιότητα και την απόφραξη του ήπατος και της σπλήνας. Η εξωτερική χρήση βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος και τονώνει τα μαλλιά. Το τίλιο είναι, επίσης, διουρητικό, και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση

Φλισκούνι
Φλισκούνι“Ανοίγει” το αναπνευστικό 
Το φλισκούνι είναι ένα πολυετές φυτό που έχει μεγάλες ομοιότητες τόσο στη μυρωδιά όσο και στα συστατικά με την κοινή μέντα. Ευδοκιμεί στο βόρειο ημισφαίριο και φυτρώνει κατά μήκος των ποταμών, των υγροτόπων και των ελών. Στην Ελλάδα απαντάται σε μέρη που υπάρχουν νερά και ρυάκια. 
Η μέντα η υδροχαρής, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, μαζεύεται δύο φορές τον χρόνο πριν την άνθηση και τα μέρη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των σκευασμάτων είναι τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές. 
Τα φύλλα του φυτού περικλείουν ένα αιθέριο έλαιο που μοιάζει με την καμφορά αλλά δεν περιέχει μεντόλη όπως συμβαίνει με την κοινή μέντα. Τα άλλα σημαντικά συστατικά που περιέχονται στο φλισκούνι είναι η τανίνη και οι ρητίνες. Το φλισκούνι είναι σπασμολυτικό, αντιφυσητικό, χολαγωγό και αντιδιαρροϊκό. Γενικά όμως λόγω της παράλληλης δράσης του αιθέριου ελαίου και της τανίνης θεωρείται το πιο περιεκτικό σε συστατικά φυτό από όλα τα μεντοειδή. 
Για τον λόγο αυτό συστήνεται μεταξύ άλλων ως αποχρεμπτικό κατά των βρογχικών κατάρρων και χρησιμοποιείται ευρέως στη λαϊκή ιατρική κατά του άσθματος. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους αφού “ανοίγει” τις αναπνευστικές οδούς. Παλαιότερες γενιές γιατρών σύστηναν το φλισκούνι και για τη θεραπεία άλλων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως ο κοκίτης. Πίστευαν επίσης ότι το φυτό έχει εξαιρετικές εμμηναγωγές ιδιότητες 

Scrophulariaceae - Verbascum thapsusΦλόμος

Για τις παθήσεις του εντέρου 
Ο φλόμος, έχει καταπραϋντικές, μαλακτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα και τα άνθη του. Συστήνεται για τις παθήσεις του εντερικού σωλήνα και των ουροφόρων οδών. Θεωρείται δραστικό κατά της πνευμονικής και γαστροεντερικής διαταραχής, του βήχα, της αιμόπτυσης και των ανωμαλιών της ουρικής έκκρισης. 

Φούσκα Colutea arborescensΦούσκα

Καθαρτικό και διουρητικό 

Δεν χρησιμοποιείται ευρέως γιατί η αποτελεσματικότητά της είναι μικρή και συνήθως αντικαθίσταται από άλλα βότανα. Παρ’ όλ’ αυτά, συστήνεται ως καθαρτικό, υπακτικό και διουρητικό. Επίσης, η φούσκα έχει και στυπτικές ιδιότητες.

Φραουλιά
φραουλιάΕυεργετική για ρευματισμούς 

Είναι ευεργετική στους ρευματισμούς, τις πέτρες των νεφρών, τις παθήσεις του ήπατος και την ποδάγρα. Ο χυμός της φράουλας είναι αποτοξινωτικός. Αλκαλοποιεί το αίμα και περιποιείται το ξηρό δέρμα ενώ το αφέψημα από τα φύλλα και τις ρίζες της είναι διουρητικό και στυπτικό. Είναι ορεκτική, ωφελεί στην αναιμία, την υπόταση, το άσθμα και τη χολή

ΕΝΔΕΙΞΗ- Βότανα και τροφές
Φαγούρες Αγκινάρα, δελφίνιο, εφέδρα, φλόμος. 
Φαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, κρεμμύδι, λεμόνι, μέλι, πρόπολη. 
Φλεβίτιδα: λάχανο, λεμόνι. 
Φλεγμονές
-Κοιλιάς Αγιάγκαθο, αγριάδα,αγριοκαστανιά, αλθαία, αλόη,αλχεμίνη, βελανιδιά, βιβούρνο,γκίγκο, γλυκόριζα, ευκάλυπτος,ίνουλα, καρυδιά, κιχώνιο,κολλιτσίδα, κολοκυθιά,λεμονιά, σκόρδο, φασκομηλιά 

-Ματιών Μαϊντανός, μολόχα, ύσωπος. 
-Στόματος Μελιτζάνα, μολόχα, μπέλλα,μύρτιλλο, νυχάκι, πορτοκαλιά 

Γιατροσόφια για παθήσεις από Φι
Φαγούρα
Καρότο: Aν λόγω έρπη, ορτικάριας, εκζέματος ή οποιουδήποτε άλλου δερματολογικού προβλήματος νιώθετε φαγούρα στην επιδερμίδα σας, ένα κατάπλασμα από καρότο θα σας απαλλάξει άμεσα από αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα. Tρίψτε στον τρίφτη ένα βιολογικό, κατά προτίμηση, καρότο και βάλτε τον πολτό μέσα σε μια γάζα, που στη συνέχεια θα τοποθετήσετε πάνω στα σημεία που σάς ενοχλούν. H β-καροτίνη, αλλά και οι άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που περιέχει το καρότο, θα σας ανακουφίσουν αμέσως από το δυσάρεστο σύμπτωμα. 
Γεράνι: Kόψτε 10 φύλλα από τα γεράνια σας, πλύνετέ τα και βράστε τα για μία ώρα μέσα σε ένα λίτρο νερό. Bρέξτε με το υγρό αυτό γάζες και κάντε 4-5 φορές την ημέρα τοπικές κομπρέσες στα σημεία όπου έχετε την ενόχληση. 

Φακίδες
Aν σας ενοχλούν οι φακίδες, προσπαθήστε να τις «σβήσετε» ή έστω να τις αποχρωματίσετε αρκετά με αφέψημα μαϊντανού. Bράστε ένα χοντρό μάτσο μαϊντανό σε μισό λίτρο νερό για 10 περίπου λεπτά. H θεραπεία απαιτεί να κάνετε τοπικές πλύσεις με χλιαρό αφέψημα, στα σημεία που σάς ενδιαφέρει. H συνταγή, λόγω της βιταμίνης A που περιέχει ο μαϊντανός, δρα προστατευτικά στο επιθήλιο, αν τη χρησιμοποιήσετε ως λοσιόν για να αποκτήσετε καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα. 

Φαρυγγίτιδα
Πατάτα: Aν σας πιάσει πονόλαιμος και δυσκολεύεστε να καταπιείτε, βάλτε το βράδυ ένα έμπλαστρο πατάτας στον λαιμό σας. Για να το παρασκευάσετε, θα ξύσετε 60 γραμμάρια μιας καθαρισμένης ωμής πατάτας, θα την αναμείξετε με ίση ποσότητα νερού και θα βάλετε σε χαμηλή φωτιά το μείγμα να βράσει μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Aφήνετε για λίγο το μείγμα να κρυώσει, το απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του λαιμού σας και το στηρίζετε επί τόπου με έναν επίδεσμο. Tο άμυλο τής πατάτας διεισδύει στους ιστούς και με την μαλακτική του δράση ανακουφίζει από την φλεγμονή και τον πόνο. 
Πράσο: Μόλις σας πιάσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της φαρυγγίτιδας (πονόλαιμος, αίσθημα τσιμπήματος, ξερόβηχας, δυσκολία κατάποσης), βάλτε στον αποχυμωτή ένα (κατά προτίμηση βιολογικό) πράσο. Κρατήστε τον χυμό και με αυτόν κάντε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. 

Φλέμα
Ανανάς: Aν το παιδί σας βασανίζεται από έναν παραγωγικό βήχα, αλλά δυσκολεύεται να απαλλαγεί από τα φλέματα, δώστε του να πιει ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό από φρέσκο, ώριμο ανανά περίπου κάθε 2 ώρες. Tο ένζυμο βρομελίνη, που περιέχει ο ανανάς, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση, η οποία βοηθάει στην καταπολέμηση τοπικών οιδημάτων, όπως, σε τούτη την περίπτωση, τής αναπνευστικής οδού. 
Χουρμάς: Ρίξτε 50 γραμμάρια ξερούς χουρμάδες σε 1 λίτρο κρύο νερό και να τους βάλετε να βράσουν για λίγο σε σιγανή φωτιά. Aφήστε το αφέψημα να κρυώσει και πίνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ κάθε 3-4 ώρες. 

Φούσκωμα
Αν έχετε φούσκωμα, μην ακούτε αυτούς που συνιστούν «πιες μια σόδα να σού περάσει». Η σόδα ανακουφίζει μόνον αν μπορείτε να μείνετε μόνοι και να εκτονώσετε τα περιττά αέρια τού στομάχου με ερυγές (ρέψιμο). Διαφορετικά, η σόδα όχι μόνον δεν θα σάς βοηθήσει, αλλά και θα σάς φουσκώσει περισσότερο.

Πατώντας “λεξικό“, θα δείτε και τα υπόλοιπα γράμματα!!!

Πηγή: users.sch.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια